Hukum lan sih-rahmat

Hukum lan sih rahmat 184

Nalika ngrungokake lagu Billy Joel "State of Mind New York" sawetara minggu kepungkur nalika aku ndeleng warta online, mripatku ambruk ing artikel ing ngisor iki. Iki nerangake manawa negara New York bubar ngliwati undang-undang sing nglarang tato lan nyemprot pets. Aku kepenak yen sinau manawa ukum kaya ngono iku perlu. Ketoke, praktik iki dadi gaya. Aku ragu manawa akeh New York sing nyathet babagan hukum iki amarga iku mung salah sawijining akeh sing bubar digawe ing negara kasebut. Pamrentahan kanthi alam duwe pola pikir sing sah ing kabeh tingkat. Ora ana sangsi yen dheweke ngetrapake akeh larangan lan printah anyar. Kanggo umume, dheweke nyoba nggawe jagad iki dadi papan sing luwih apik. Kadhangkala, angger-angger kudu dibutuhake amarga wong ora duwe pangerten. Nanging, saluran warta CNN nglaporake manawa 201440.000 undang-undang anyar ditrapake ing Amerika Serikat ing taun.

Apa akeh hukum?

Utamane amarga kita manungsa sing cenderung nggawe dosa nyoba golek kesenjangan ing peraturan sing ana. Akibaté, luwih akeh undang-undang sing dibutuhake. Sawetara bisa dibutuhake manawa undang-undang bisa nggawe wong sampurna. Nanging ora kaya ngono. Tujuane undang-undang yaiku supaya wong-wong sing ora sampurna bisa ningkatake tatanan sosial lan rukun. Ing layang kasebut marang pasamuwan ing Roma, Paulus nulis ing ngisor iki ing Rum 8,3 babagan watesan ukum sing diparingake dening Israel marang Nabi Musa (Roma 8,3 GN). «Angger-anggering Toret ora bisa nggawa urip kanggo kita manungsa amarga ora bisa nglawan sifat egois. Pramila Gusti Allah ngutus Kang Putra ing bentuk fisik saka awake dhewe, wong dosa, lan supaya dheweke mati dadi korban dosa. Dadi dheweke nggawe proses dosa kanthi persis ing endi kekuwatane: ing alam manungsa. »

Ora ngerti watesan watesan hukum, para pimpinan agama Israel nambahake panentu lan tambahan kanggo Hukum Musa. Iki uga entuk titik ing ngendi meh ora bisa nglacak undang-undang kasebut. Ora masalah kepiye undang-undang sing diwenehake, kesempurnaan ora nate dianakake kanthi netepi ukum (lan ora bakal tekan). Lan iku pancen titik sing penting karo Paulus. Gusti Allah ora menehi ukum kasebut marang umume kanthi sampurna (mursid lan suci). Mung Gusti Allah sing nggawe manungsa sampurna, adil, lan suci - kanthi sih-rahmat. Kanthi mbedakake ukum lan sih-rahmat, ana sing ngarani aku sengit marang hukum Allah lan promosi anti-nomisme. (Antinomisme yaiku kepercayaan yen kanthi sih-rahmat dirilis saka kewajiban supaya angger-angger moral). Nanging ora ana liyane saka bebener. Kaya wong kabeh, aku kepengin supaya wong-wong padha supaya undang-undang luwih apik. Sapa sing kepengin nglanggar? Nanging minangka Paulus ngelingake, penting kanggo ngerti apa sing ditindakake lan ora bisa ditindakake angger-angger, lan kanthi sih-rahmaté Gusti Allah maringi angger-angger marang Israel, sing kalebu Sepuluh Prentah, kanggo nuntun dheweke ing dalan sing luwih apik. Pramila Paulus ngendika ing Roma 7,12 (Translation NEW LIFE): "Nanging angger-angger iku suci, lan pepakon iku suci, adil, lan becik." Nanging kanthi sipat, angger-angger diwatesi. Ora bisa nggawa keslametan utawa mbebasake sapa wae saka kaluputan lan kaluputan. Angger-anggering Toret ora bisa mbenerake utawa ngrukunake awake dhewe, apamaneh nyucekake lan ngluhurake kita.

Mung sih-rahmat Gusti Allah sing bisa ngrampungake iki liwat karya rekonsiliasi Yesus lan Roh Suci sing ana ing kita. Kaya sing ditulis ing Galatia 2,21, [GN]: «Aku ora nolak sih-rahmat Gusti Allah. Yen kita bisa ngadeg ing ngarsane Gusti Allah kanthi netepi ukum, mula Kristus bakal tiwas ora musna ”.

Ing bab iki, Karl Barth martakaké marang tahanan ing sawijining penjara Swiss:
"Dadi ayo ngrungokake apa sing dingandikakake Injil lan apa kita dikandhakake karo wong Kristen supaya krungu: Sampeyan wis nebus saka sih-rahmat! Ora ana wong sing bisa ngomong babagan dheweke. Dheweke uga ora bisa ngandhani wong liya. Mung Gusti Allah sing bisa ngandhani saben kita. Yesus Kristus perlu supaya pernyataan iki bener. Butuh rasul kanggo komunikasi kasebut. Lan butuh rapat kita ing kene minangka wong Kristen kanggo nyebarake wong-wong mau ing antarane kita. Mangkono manawa warta jujur ​​lan pesen sing khusus, warta sing paling nyenengake kabeh, uga sing paling migunani - pancen siji-sijine sing nulungi. »

Nalika ngrungokake kabar apik, Injil, sawetara wong wedi yen sih-rahmat Allah ora bisa. Legalisasi utamané ngangap babagan wong ngowahi rahmat menyang lawlessness. Sampeyan ora bisa ngerti bebener sing dicethakaké dening Gusti Yesus sing urip kita hubungane karo Gusti Allah. Kanthi ngladeni karo Panjenengane, posisi minangka Pencipta lan Panebus ora kasebut ing pitakonan.

Peranan kita yaiku urip lan nuduhake kabar apik, martakake katresnaning Allah, lan dadi conto syukur kanggo wahyu lan intervensi saka Gusti Allah ing gesang kita. Karl Barth nulis ing "Church Dogmatics" manawa ketaatan iki marang Gusti Allah diwiwiti kanthi bentuk syukur: "Rahmat nggawe rasa syukur, kaya swarane ngejarke swara." Sungkowo ngetutake rahmat kaya gludhug kaya kilat.

Barth luwih komentar:
«Nalika Gusti Allah tresna, dheweke ngumumake batin ing kasunyatan manawa dheweke tresna lan mulane nggoleki lan nggawe pandhungan. Dene lan nindakake iku pancen gaib lan beda karo kabeh jinis katresnan nganti katresnan yen sih sih Gusti. Rahmat minangka sifat sing ora dingerteni saka Gusti Allah sing ora ana gandhengane amarga nggoleki lan nggawe komunitas liwat katresnan lan kepenak dhewe, tanpa prekara apa wae utawa tuntutan saka wong sing dikasihi, ora dicegah dening ora pantes utawa oposisi, nanging sabalikna, kanggo kabeh ora pantes lan ngatasi kabeh perlawanan. Fitur sing beda iki ndadekake kita ngerteni ketuhanan katresnanipun Gusti. »

Aku bisa mbayangno yen pengalamanmu ora beda karo aku nalika teka hukum lan anugerah. Kaya sampeyan, aku luwih seneng melu hubungan karo katresnan tinimbang karo wong sing setya marang hukum. Amarga katresnan lan sih-rahmat Gusti Allah marang kita, kita uga pengin tresna lan seneng marang Panjenengane. Mesthi, aku bisa nyoba kanggo nuruti dheweke saka rasa tugas, nanging aku luwih seneng, minangka ekspresi hubungan katresnan sejati, bebarengan karo dheweke.

Nalika aku mikir babagan urip kanthi sih-rahmat, ngelingake lagu liya dening Billy Joel: "Menjaga Iman" (dt: «tetep iman»). Yen ora tepat teologi, lagu kasebut nggawa pesen penting: «Yen memori tetep, aku bakal tetep iman. Ya, yo, ya, ya, ya. Terus iman. Ya, aku tetep iman. Ya, aku dakkirim. »   

dening Joseph Tkach