Gusti Allah punika emosional

"Bocah lanang ora nangis."
"Wanita emosi."
"Aja dadi sissy!"
"Gereja mung kanggo sissies."

Sampeyan mbokmenawa krungu pratelan kasebut sadurunge. Padha menehi kesan sing emosional nduweni apa sing kudu dilakoni karo kekirangane. Punika ngandika sing kudu kuwat lan ketat supaya maju lan sukses ing urip. Minangka wong, sampeyan kudu ngaku yen sampeyan ora duwe perasaan. Minangka wanita sing kepengin dadi sukses ing donya bisnis, sampeyan kudu dadi angel, kelangan lan emosional. Emosi wanita ora duwe papan ing eksekutif. Apa sing bener? Apa kita emosional utawa ora? Apa kita luwih normal nalika nuduhake emosi kurang? Carane Gusti nggawe kita? Apa dheweke digawe kita minangka sentimental, emosional utawa ora? Sawetara ngandhani yen wong kurang emosional lan mulane Gusti Allah nitahake manungsa dadi makhluk sing ora emosional. Pamikiran iki nyebabake akeh stereotype babagan pria lan wanita. Masyarakat ngakoni yen wong kurang emosional lan wanita ing salju uga emosional.

Manungsa digawe kanthi gambar Allah. Nanging apa gambar sing bener? Paulus ujar babagan Yesus: "Dheweke iku gambar sing ora katon, sing mbarep sadurunge kabeh titah" (Kolose 1,15). Kanggo mangertos sapa sing padha karo gambar Gusti Allah, kita kudu nyawang Yesus amarga dheweke minangka gambar sing sejati. Satemene identitas kita, Iblis, sing ngapusi, kepengin ngapusi kita babagan identitas sejati wiwit wiwitan. Aku mikir emosi uga bagian saka identitas kita lan Iblis pengin ngapusi kita babagan perasaan kita. Dheweke nyoba nggawe kita yakin yen ringkih lan bodho kanggo ngrasakake perasaan lan menehi ruangan. Paulus ngomong babagan Iblis sing wis ngetrapake pikiran wong-wong sing ora percaya manawa dheweke ora bakal ndeleng cahya sing ana ing Injil kamulyan Kristus, yaiku gambar Tuhan (2 Korinta 4,4).

Bebener: Gusti Allah iku emosi! Wong emosional! Wong emosional! Panaliten anyar dening institusi psikologis (Mindlab) nemokake yen pria luwih emosional tinimbang wanita. Wong sing ngukur reaksi emosional lanang lan wadon kanthi tingkat psikologis. Ditampilake manawa emosi liyane diukur pria tinimbang wanita, nanging subjek tes kurang dirasa. Wanita nuduhake kurang emosi nalika ngukur, nanging ngrasakake luwih saka subyek lanang.

Manungsa minangka makhluk emosi. Dadi emosi tegese manungsa. Lan kosok baline: Dadi insensitif tegese ora manusiawi. Yen ora duwe emosi lan pangrasa, mula sampeyan dudu wong sing nyata. Nalika bocah lagi dirudat, ora rumangsa ora rumangsa. Sayange, kita wis nate ngindhari perasaan kaya awake dhewe ora ala, lan akeh wong Kristen sing nggrundel dhewe kanggo mikir Gusti Yesus sing nesu. Dheweke banget emosi kanggo dheweke. Dheweke ora ngerti apa sing bakal dipikirake Yesus sing tumindak kaya mangkene: "Lan nuli nggebok tali-tali metu lan nuli diusir metu saka ing Padaleman Suci bebarengan karo wedhus lan sapi. (Yokanan 2,15). Dheweke uga ora ngerti apa sing kudu dipikirake karo Gusti Yesus nangis lan tangisan kanggo kanca sing wis mati. Nanging Yohanes 11,35 nglaporake persis kaya ngono. Gusti Yesus sesambat luwih saka sing kita sadhar. Lukas uga nyritakake babagan iki: «Lan nalika cedhak, dheweke weruh kutha kasebut lan nangis» (Lukas 19,41). Tembung Yunani kanggo nangis tegese saya sambat ing kene. Aku bungah amarga Yesus nesu lan nyebut raos - sanajan dheweke nangis. Aku luwih seneng ngabekti karo Gusti Allah sing emosi tinimbang sing ora sensitif. Gusti Allah sing dicethakake ana ing Kitab Suci yaiku Gusti Allah sing nesu, cemburu, sedhih, bungah, tresna lan welas asih. Yen Gusti Allah ora duwe perasaan, dheweke bakal ora preduli apa kita mlebu geni sing ora aben-aben utawa ora. Sarehne amarga dheweke duwe perasaan sing jero banget, mula dheweke ngutus putra dhewe ing jagad iki supaya dheweke tiwas sepisan lan kanggo kabeh. Muga-muga Gusti Allah pancen emosi. Wong emosional amarga gambar kanggo dewa emosional.

Emosi kanggo bab sing bener

Ngidini sampeyan dadi emosi. Iku manungsa, malah gaib, dadi kaya kuwi. Aja ngidini setan nggawe sampeyan ora manusiawi. Ndedonga manawa Bapa Surgawi bakal mbantu ngrasakake emosi tumrap bab-bab sing bener. Aja duka babagan harga pangan dhuwur. Duka babagan pembunuhan, rudo pekso lan penyalahgunaan anak. TV lan game komputer bisa mateni perasaan kita. Iku gampang kanggo njaluk menyang titik ngendi kita ora aran apa-apa, malah kanggo Kristen sing dipatèni kanggo sing kapercayan. Kanggo seksual seksual sing kita deleng ing TV lan ing bioskop, kanggo bocah yatim piatu dening HIV lan Ebola.

Salah sawijining masalah paling gedhe karo dosa yaiku korupsi emosi kita. Kita ora ngerti apa rasane. Ndedonga sing lumantar Roh Suci, Sang Rama bakal nambani urip emosional lan ngganti emosi sampeyan marang Yesus. Supaya sampeyan bisa nangis kanggo bab-bab sing Yesus sesambat, sing nesu ing wong-wong sing duka Gusti Yesus lan semangat ing bab sing Yesus passionately setya.

dening Takalani Musekwa


pdfGusti Allah punika emosional