Kuburan sing kosong: apa sing kasedhiya kanggo sampeyan?

637 kuburan kosong Crita saka makam kosong katon ing Kitab Suci ing saben patang Injil. Kita ora ngerti persis kapan Gusti Allah Rama mbangkitake Gusti Yesus ing Yerusalem udakara 2000 taun kepungkur. Nanging kita ngerti manawa kedadeyan iki bakal mengaruhi lan ngowahi urip saben wong sing nate urip.

Yesus, tukang kayu saka Nasaret, dicekel, dihukum lan disalib. Nalika seda, dheweke ngandhani Bapake Langit lan Roh Suci. Banjur awake sing disiksa dilebokake ing kuburan sing digawe saka watu padhet, sing ditutup nganggo watu abot ing ngarepe lawang.

Pontius Pilatus, gubernur Roma, mrentah supaya njaga makam kasebut. Gusti Yesus medhar wangsit manawa kuburan ora bakal nahan dheweke, lan Pilatus wedi yen pandhereke wong sing mati bakal nyoba nyolong mayit kasebut. Nanging, iki kayane ora mungkin amarga dheweke demoralisasi, kebak wedi lan mula ndhelik. Dheweke wis nyumurupi pimpinan brutal kasebut kanthi brutal - mecut meh mati, dipenthang ing kayu salib, lan sawise nem jam lara nandhang tombak ing sisih kasebut. Dheweke njupuk jisim sing dipukul saka kayu salib lan cepet dibungkus nganggo sprei. Sampeyan mestine dadi pemakaman sementara nalika dina Sabat wis cedhak. Sawetara ngrancang bali sawise dina Sabat kanggo nyiapake jisime Gusti Yesus kanggo kasarekake.

Awak Yesus ana ing kuburan sing adhem lan peteng. Sawise telung dina, kafan nutupi dekomposisi daging sing wis ana. Sing muncul saka dheweke yaiku kedadeyan sing durung nate ana sadurunge - wong sing diuripake maneh lan dimulyakake. Gusti Yesus ditangekake saka bapake ing Swarga lan kanthi kekuwatan Roh Suci. Ora kanthi cara mulihake manungsa, kaya sing ditindakake karo Lazarus, putrine Jairus lan putra randha ing Nain, sing dijaluk bali menyang awak tuwa lan urip ing bumi. Ora, Gusti Yesus ora bali menyang awake sing lawas mung kanthi resusitasi. Pratelan manawa Gusti Allah Rama, Putranipun sing dikubur, ngunggahake Yesus dadi urip anyar ing dina katelu beda banget. Ing sejarah manungsa ora ana analogi sing jelas utawa panjelasan internal-internal sing mokal kanggo iki. Gusti Yesus nuli nutupi kafan lan metu saka makam kanggo nglajengake pakaryan. Ora ana sing bakal padha maneh.

Sejatine sing ora dingerteni

Nalika Gusti Yesus urip bebarengan karo kita ing bumi minangka manungsa, dheweke kalebu salah sawijine manungsa, manungsa sing daging lan getih sing ngalami keluwen, ngelak, lemes lan dimensi eksistensi sing fana. "Sang Sabda banjur dadi daging lan ana ing satengahing kita, lan kita ndeleng kamulyane, kamulyan minangka Putra ontang-anting Sang Rama, kebak sih lan kabeneran" (Yokanan 1,14).

Dheweke urip bebarengan karo Roh Suci saka Gusti Allah minangka salah sawijine kita. Ahli teologi ngarani penjelmaan Yesus minangka "inkarnasi". Dheweke uga dadi siji karo Gusti Allah minangka Tembung Langgeng utawa Putraning Allah. Iki minangka kasunyatan sing angel lan bisa uga ora bisa dimangerteni yen diwatesi ing batin manungsa. Kepiye Yesus bisa dadi Gusti Allah lan manungsa? Kaya ta teolog kontemporer James Innell Packer, "Iki minangka rong misteri kanggo regane siji - akeh wong sing ana ing kamanunggalane Gusti Allah lan nyawiji saka Ketuhanan lan kamanungsan dadi pribadi Yesus. Ora ana fiksi sing fantastis kaya kasunyatan Inkarnasi iki » (Ngerti marang Gusti Allah). Konsep iki bertentangan karo kabeh sing kita ngerti babagan kasunyatan biasa.

Ilmu nuduhake manawa mung amarga ana panjaluk sing ora nate njlentrehake, tegese ora bener. Para ilmuwan sing ndhisiki fisika wis entuk fenomena sing ngowahi logika konvensional. Ing level kuantum, aturan sing ngatur urip saben dinane bakal rusak lan aturan anyar ditrapake, sanajan mbantah logika kanthi cara sing katon ora masuk akal. Cahya bisa tumindak minangka gelombang lan uga partikel. Partikel bisa ana ing rong panggonan sekaligus. Sawetara quark subatomik kudu muter kaping pindho sadurunge "ngubengi", lan liyane mung kudu muter setengah revolusi. Luwih akeh kita sinau babagan jagad kuantum, mula ora bakal ana kemungkinan. Nanging, eksperimen sawise eksperimen nuduhake yen teori kuantum bener.

Kita duwe alat kanggo njelajah jagad fisik lan asring kaget karo rincian batine. Kita ora duwe alat kanggo mriksa kasunyatan gaib lan spiritual - kita kudu nampani kaya sing dicethakake dening Gusti Allah marang kita. Kita wis dikandhani bab-bab kasebut dening Yesus dhewe lan wong-wong sing diprentahake martakake lan nulis. Bukti sing diduweni saka tulisan suci, sejarah, lan pengalaman dhewe ndhukung kapercayan manawa Yesus iku setunggal karo Gusti Allah lan siji karo manungsa. «Aku wis menehi kamulyan sing sampeyan wenehake marang aku, supaya bisa dadi siji kaya kita, dadi siji lan aku ana ing aku, supaya wong-wong bisa dadi siji lan jagad iki ngerti yen sampeyan ngutus aku lan tresna sampeyan kaya sampeyan tresna marang aku » (Yokanan 17,22: 23).

Nalika Gusti Yesus wungu, loro alam kasebut entuk dimensi anyar urip bebarengan, sing nyebabake tumitah anyar - manungsa sing mulya sing ora bisa nemoni pati lan bosok maneh.

Uwal saka kuburan

Pirang-pirang taun, bisa uga 60 taun sawise kedadeyan iki, Yesus ngatingal marang Yohanes, sing dadi sakabate asli sing pungkasan teka ing salib. Yohanes saiki wis tuwa lan manggon ing Pulo Patmos. Gusti Yesus banjur matur: «Aja wedi! Aku iki sing wiwitan lan sing pungkasan lan sing urip; lan aku wis seda, lan aku bakal urip ing salawas-lawase, amin! Lan aku duwe kunci dununge wong mati lan pati » (Wahyu 1,17-18 Alkitab Jagal).

Deleng maneh kanthi tliti kanthi tliti babagan pangandikane Yesus. Dheweke wis seda, saiki isih urip lan bakal urip selawase. Dheweke uga duwe kunci sing mbukak dalan supaya wong liya bisa lolos saka kuburan. Malah pati ora kaya sadurunge sadurunge wungune Yesus.

Kita ndeleng janji sing luar biasa saka ayat liyane sing wis dadi klise: «Amarga Gusti Allah tresna banget marang jagad iki, mula dheweke menehi Putra ontang-anting, supaya kabeh wong sing precaya marang dheweke ora bakal ilang nanging duwe urip langgeng» (Yokanan 3,16). Gusti Yesus, sing ditangekake kanggo urip langgeng, mbukak dalan supaya kita bisa urip salawase.

Nalika Gusti Yesus wungu saka pati, kalorone sifat kasebut tekan dimensi anyar sing nyebabake tumitah anyar - manungsa sing mulya sing wis ora kena mati lan bosok maneh.

Ana maneh

Sadurunge Yesus seda, dheweke ndedonga pandonga ing ngisor iki: «Rama, aku pengin supaya ing endi uga aku, wong-wong sing wis diparingake marang aku, bisa uga bebarengan karo aku, supaya dheweke bisa ndeleng kamulyan sing wis diparingake marang aku; amarga sampeyan tresna marang aku sadurunge jagad iki digawe » (Yokanan 17,24:33). Gusti Yesus, sing nuduhake eksistensi fana kita udakara taun, ujar manawa dheweke kepengin tetep urip bebarengan karo dheweke ing salawas-lawase ing lingkungan sing abadi.

Paulus nulis pesen sing padha karo wong-wong Roma: "Nanging yen kita isih bocah, kita uga bakal dadi ahli warise, yaiku ahli warise lan mitra waris bebarengan karo Sang Kristus, amarga aku nandhang sangsara bareng karo dheweke, supaya kita uga bisa kawungokake kamulyan bareng karo dheweke. Amarga aku yakin manawa kasangsaran iki ora ana gandhengane karo kamulyan sing bakal diwedharake marang kita » (Roma 8,17-18).

Yesus minangka wong pisanan sing bisa ngatasi eksistensi fana. Gusti Allah ora nate dadi siji-sijine. Kita mesthi ana ing pikirane Gusti Allah. "Kanggo wong sing dipilih, dheweke uga wis nemtokake manawa dheweke kudu padha kaya gambar putrane, saengga dheweke bisa dadi anak sulung ing antarane akeh sadulur" (Roma 8,29).

Sanajan durung ngerti pengaruh lengkap, masa depan sing tetep ana ing tangan sing aman. «Para sedulur, kita wis dadi putraning Allah; nanging durung diandharake apa sing bakal kita lakoni. Kita ngerti manawa yen dicethakake, kita bakal kaya ngono; amarga kita bakal ndeleng dheweke sejati » (1 Yokanan 3,2). Apa duweke uga duweke, jinis uripe. Cara gesangipun Gusti Allah.
Liwat urip, sedane lan wungune, Yesus nuduhake apa tegese dadi manungsa. Dheweke minangka wong pertama sing entuk kabeh kesempurnaan sing dikepengini kanggo manungsa wiwit wiwitan. Nanging dheweke dudu sing pungkasan.

Kasunyatane, kita ora bisa tekan kono dhewe: «Gusti Yesus ngandika: Aku iki dalan lan kayekten lan urip; ora ana wong sing teka ing bapak, kajaba liwat aku » (Yokanan 14,6).

Kados dene Gusti Allah ndadosaken badan fana Yesus dados badanipun ingkang mulya, Yesus ugi bakal malih badan kita: "Panjenengane bakal ngowahi awak kita sing asor, supaya bisa dadi kaya awake sing dimulyakake miturut kekuwatan sing bisa ngatasi kabeh perkara" (Filipi 3,21).

Nalika maca kanthi suci tulisan suci, pratinjau masa depan umume manungsa bakal diwiwiti.

"Nanging ana salah sawijine sing nekseni ing sawijining titik lan munjuk:" Apa manungsa iku sampeyan nganggep dheweke, lan Putraning Manungsa, manawa sampeyan nganggep dheweke? Sampeyan wis nggawe dheweke luwih asor tinimbang para malaekat kanggo sawetara wektu; Paduka sampun ngasta kaluhuran saha kamulyan; Sampeyan nyelehake kabeh ing sangisore sikile. "Nalika kabeh masrahake ing sangisore sikile, dheweke ora nyimpen apa-apa sing ora katindakake. (Ibrani 2,6: 8).

Panulis Surat kanggo wong Ibrani ngutip Jabur 8,5: 7, sing ditulis pirang-pirang abad kepungkur. Nanging dheweke terus: "Nanging saiki, kita durung ngerti manawa kabeh tundhuk marang dheweke. Nanging Gusti Yesus, sing kanggo sawetara wektu luwih murah tinimbang para malaekat, kita bisa diluhurake kanthi kamulyan lan kamulyan amarga nandhang sangsara pati, supaya kanthi sih-rahmat Gusti Allah bisa ngrasakake pati kanggo kabeh wong » (Ibrani 2,8: 9).

Wanita lan pria sing dituduhake Yesus Kristus ing Paskah ora mung menehi kesaksian bab wungine awak, nanging uga nemokake makam sing kosong. Mula, dheweke ngerti yen Pangerane sing disalib pancen, pribadi lan awak dadi urip anyar.

Nanging apa gunane makam kosong sawise, yen Yesus dhewe ora butuh? Minangka wong sing dibaptis dadi wong, kita dikubur bareng karo dheweke supaya bisa urip bareng dheweke ing urip anyar. Nanging pinten kepungkur mbebayani kita bola-bali; pinten sing ngrugekake urip isih mbatesi kita! Kabeh kuwatir, beban lan rasa wedi kita, sing Kristus wis seda, kita diijini dikubur ing kuburane - wis cukup akeh ruangane wiwit wungune Yesus Kristus.

Nasib Yesus minangka nasib kita. Masa depane yaiku masa depan kita. Wungunipun Gusti Yesus nedahaken kersanipun Gusti Allah ngiket dhumateng kita sadaya kanthi sesambetan katresnan langgeng lan tangi gesang lan pasedherekan Gusti Allah Triune kita. Yaiku rencana wiwit wiwitan lan Yesus teka kanggo nylametake kita. Dheweke nindakake!

dening John Halford lan Joseph Tkach