Yesus punika rekonsiliasi kita

272 Yesus rekonsiliasi kita Aku wis pirang-pirang taun suwene ing Yom Kippur (Jerman: Dina Pangruwat), festival Yahudi paling dhuwur, kanthi cepet. Nindakake prekara sing palsu, yen aku didandani maneh karo Gusti Allah kanthi ngandut panganan lan cairan ing dina kasebut. Akeh sing mesthi elinga cara pikir sing salah iki. Nanging iki diterangno kanggo kita, niat kanggo cepet ing Yom Kippur yaiku rekonsiliasi kita (Ver-Sohn-ung [= Adoption minangka putra, cathetan thes)) karo Gusti Allah liwat pakaryan dhewe. Kita nglakokake sistem religius sih-rahmat ditambah karo kerjane - ora nggatekake kasunyatan sing Yesus dadi karukunan. Mbok sampeyan eling layang pungkasan. Iki babagan Rosh Hashana, Dina Taun Anyar Yahudi, uga dikenal minangka dina trombone. Aku ngrampungake kanthi nuduhake manawa Gusti Yesus ngunekke slompret kalawase lan kabeh lan minangka Gusti ing taun - malah Gusti kabeh. Minangka rampung prajanjian karo Gusti Allah (prajanjian lawas) Yesus, sing nitahake wektu, kabeh ganti kaping salawase. Iki menehi tampilan Prajanjian Anyar babagan Rosh Hashana. Yen kita uga nyawang Yom Kippur kanthi mripat ing Prajanjian Anyar, kita ngerti manawa Yesus dadi pendamaian kita. Kaya kasus ing kabeh dina riyaya Israel, Dina Pendhaftaran ngudhari nuduhake wong lan karya Yesus kanggo kawilujengan lan karukunan. Dheweke nyipta sistem liturgi lawas Israel kanthi cara anyar ing Prajanjian Anyar.

Saiki kita ngerti manawa pesta tanggalan Ibrani nuduhake tekane Gusti Yesus lan mula saiki wis entek. Gusti Yesus wis teka lan nyiyapake Prajanjian Anyar. Dadi kita ngerti manawa Gusti Allah nggunakake tanggalan minangka alat kanggo mbantu kita ngerti sapa sejatine Gusti Yesus. Dina iki, fokus kita yaiku ing patang prekara utama ing urip Kristus - kelairan, seda, wungune, lan munggah maneh. Yom Kippur nunjukake karukunan karo Gusti Allah. Yen kita kepengin ngerti apa sing diwulangake dening Prajanjian Anyar babagan sedane Yesus, mula kita kudu ngeling-eling model pangerten lan ibadah ing Prajanjian Lawas sing ana ing prajanjian Allah karo Israel (prajanjian lawas) klebu. Gusti Yesus ujar kabeh kabeh padha nyekseni dheweke (Yokanan 5,39: 40).
 
Ing tembung liyane, Yesus minangka lensa sing bisa kita nerjemahake kabeh Injil kanthi bener. Prajanjian Lawas (sing kalebu Prajanjian Lawas) saiki kita ngerti liwat lensa Prajanjian Anyar (karo Prajanjian Anyar, sing wis dingerteni Yesus Kristus). Yen kita tumindak kanthi mbalikke, kita bakal kesimpulan, adhedhasar kesimpulan sing salah, yen Prajanjian Anyar bakal diwiwiti kanthi bali maneh. Panyangka iki minangka kesalahan dhasar. Sawetara wong sing salah percaya yen kita ana ing wektu transisi ing antarane prajanjian lawas lan anyar, mula dheweke kudu njaga dina riyaya Ibrani.

Sajrone pelayanan ing bumi, Yesus nerangake babagan tentatif liturgi ibadah Israel. Sanajan Gusti Allah dhawuh nyembah bentuk ibadah khusus, Yesus nerangake yen bakal ngganti. Dheweke negesake babagan pacelathon karo wanita ing sumur ing Samaria (Yokanan 4,1: 25). Aku ngutip Yesus, sing nerangake dheweke manawa ibadah dening umate Gusti Allah ora bakal dadi pusat ing Yerusalem utawa papan liyane. Ing papan liya, dheweke janji yen ing ngendi wae utawa telu bakal kumpul, dheweke bakal ana ing antarane dheweke (Mat. 18,20). Gusti Yesus marang wong wadon Samaria yen yen rampunge kerja ing bumi, ora bakal ana papan sing kaya ngono.

Wigati dicathet apa sing dicritakake marang dheweke:

  • Saiki wis tekan waktuné kowé ora bakal nyembah marang Bapakku nang gunung iki utawa uga ing Yérusalèm.
  • Wayahe bakal teka lan saiki wong-wong sing nyembah sing bener bakal nyembah Rama karo roh lan kayektèn; amarga bapak uga kepengin nyembah kaya ngono. Gusti Allah iku roh, lan sing nyembah marang Gusti Allah kudu nyembah marang roh lan kayektèn (Yokanan 4,21: 24).

Kanthi pranyatan kasebut, Gusti Yesus ngilangi makna upacara ibadah Israel - sistem sing ana ing Hukum Musa (prajanjian lawas) ditetepake. Yesus nindakake iki amarga ing persona dheweke bakal ngrampungake meh kabeh aspek saka sistem iki - karo candhi ing Yerusalem minangka pusat - macem-macem cara. Pranyatan Gusti Yesus marang wanita Samaria nuduhake manawa akeh ibadah sing akeh miturut cara literal sing sadurunge ora butuh maneh. Kanthi nyembah Gusti Yesus sejati ora kudu lelungan menyang Yerusalem, dheweke ora bisa manut karo paugeran sing ditata ing Hukum Musa, ing sistem ibadah kuno gumantung karo eksistensi lan nggunakake candhi.

Saiki kita wis ninggalake basa Prajanjian Lawas lan ngowahi kabeh Yesus; kita ganti saka pepadhang kanggo cahya. Iki tegese kanggo kita, kita ngidini Gusti Yesus kanggo nemtokake kita wong kang kapasitas minangka mung mediator antarane Gusti Allah lan manungsa, pangerten kita karukunan ing. Minangka Putraning Allah Gusti Yesus rawuh ing kahanan kang kahanan padha uga disiapake ing advance kanggo wong ing Israel lan tumindhak hukum-abiding lan kreatif kanggo ketemu kabeh Prajanjian Lawas, kang kalebu ing kasenengan saka wong iku kudu pracaya.

Ing bukune Inkarnasi, (Incarnation), Pribadi lan Urip Kristus nerangake kanggo TF Torrance babagan carane Gusti Yesus ngrampungake rekonsiliasi karo Gusti Allah: Gusti Yesus ora nolak khutbah Yohanes Pambaptis babagan woro-woro pengadilan: ing urip Yesus minangka wong lan utamane liwat sedane Yesus , Gusti Allah ora ngadili piala kanthi mung ngusir piala kanthi sapasang tangan, nanging kanthi nyemplungake awake ing akar paling jero kanggo ngatasi kabeh rasa lara, kesalahane lan penderita. Amargi Gusti Allah piyambak ngalang-alangi kanggo ngetrapake kabeh piala manungsa, intervensi kang alus nduweni kekuwatan lan bledosan. Yaiku panguwasa sejati. Kuwi sebabe (sedhih ing salib) kanthi andharan sing ora kepenak, sabar lan welas asih, ora mung tumindak heroisme sing tahan lan visual sing nggumunake, nanging tumindak sing paling kuat lan agresif sing langit lan bumi ora nate ngalami sadurunge: serangan saka katresnan suci Allah nglawan ora nyipta manungsa lan nglawan kejahatan, uga nglawan dosa kabeh (Kaca 150).

Menimbang rekonsiliasi namung minangka pemukiman hukum ing pangertosan maneh pangertosan karo Gusti Allah, iki ndadékaké pamikiran sing ora cukup, kayadéné akeh wong Kristen sing saiki. Pandangan kaya mengkono iku kurang saka hubungane karo apa sing ditindakake Yesus marang kita. Minangka wong dosa, kita kudu luwih saka kamardikan saka paukuman kanggo dosa-dosa kita. Sampeyan perlu kanggo kita sing malah jotosan pati ditransfer menyang dosa supaya bisa dibuwak saka alam kita.

Yaiku persis apa sing ditindakake Gusti Yesus. Tinimbang ora mung nambani gejala kasebut, dheweke dadi sababe. Penyebab iki bisa diarani kanthi tepat minangka Undoing Adam (Jerman: Adam Korupsi lan Wiwitan Anyar), sawise ana buku saka Baxter Kruger. Judhul iki ujar apa sing pungkasane diraih karo Gusti Yesus ngrukunake manungsa karo Gusti Allah. Ya, Yésus mbayar paukuman kanggo dosa kita. Nanging dheweke nindakake luwih akeh - dheweke nindakake operasi kosmik. Dheweke nggunakake transisi jantung kanggo manungsa sing tiba lan dosa! Ati anyar iki minangka jantung rekonsiliasi. Kuwi Gusti Yésus - sing dadi Allah lan manungsa, sing dadi mediator lan Imam Agung, dadi Juru Slamet lan sedulure. Liwat Roh Suci, kaya sing dijanjekake dening nabi-nabi ing Ezekiel lan Yoel, Gusti Yesus nggawa urip anyar menyang awak garing lan menehi ati sing anyar. Ing kono kita minangka titah anyar!

Sambungake karo sampeyan ing titipan anyar,

Joseph Tkach

presiden
GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfYesus punika rekonsiliasi kita