Diadopsi dening Yesus

Kristen asring ngumumake kanthi bungah: "Yesus nampa saben" lan "ora ngadili sapa". Sanajan jaminan kasebut mesthi bener, aku weruh manawa diwenehi maneka warna makna sing beda. Sayange, sawetara saka wong-wong mau nyimpang saka wahyu Yesus kaya kasebut ing Prajanjian Anyar.

Ing bunderan Grace Communion International tembung asring digunakake: "Sampeyan dadi kagungane". Andharan sederhana iki nyatakake aspek penting. Nanging uga bisa diinter beda (lan bakal). Apa persis sing ana ing awake dhewe? Menjawab pitakon kasebut lan padha mbutuhake perawatan amarga kita kudu percaya iman supaya ora kalebu masalah sing bisa dibanding supaya kita tetep akurat lan setya karo wahyu Alkitab.

Mesthi Gusti Yesus nimbali saben wong marang awake dhewe, dheweke masrahake awake kanggo kabeh wong sing mratobat marang dheweke lan menehi piwulange. Ya, dheweke janji karo kabeh wong sing ngrungokake dheweke, yen bakal narik manungsa kabeh (Yokanan 12:32). Pancen, ora ana bukti manawa nolak wong liya, nyingkirake wong liya, utawa ora nate ketemu karo wong sing nyedhaki dheweke. Nanging, dheweke uga nggatekake wong-wong sing dianggep dikepengake dening pimpinan iman ing jamane, lan malah mangan bareng dheweke.

Khusus banget, Injil ngerti carane nglaporake manawa Gusti Yesus uga nampi sambutan lara kusta, wong pincang, wong wuta, wong budheg lan bisu lan komunikasi. Dheweke terus kontak karo (ing sawetara kasus ora jelas) wong, pria lan wanita, lan ora nglirwakake kapercayan ing jamane nalika tumindak kasebut. Dheweke uga urusan karo wong-wong sing laku jina, para petugas pajeg Yahudi ing ngisor kadaulatan Romawi lan uga para aktivis politik anti-fanatik, anti-Romawi.

Dheweke uga nglampahi wektu karo wong-wong Farisi lan Saduki, pimpinan sing kalebu kritikus sing paling pait (lan ana sawetara sing wis umpetan ngrancang mateni). Rasul John ngandhani yen Yesus ora teka kanggo ngadili nanging kanggo ngirit lan nebus wong kanggo karsane Gusti. Gusti Yesus ngandika: "[...] sapa sing marani Aku, aku ora bakal nyurung" (Yokanan 6:37). Dheweke uga ndhawuhi para sakabate supaya tresna karo mungsuh (Lukas 6:27) ngapura wong-wong sing salah, lan mberkahi wong-wong sing ngutuk (Lukas 6:28). Nalika dheweke diukum, Gusti Yesus malah ngapura para eksekutif (Lukas 23:34).

Ing kabeh conto iki diterangake yen Gusti Yesus rawuh kanggo entuk manfaat saka kabeh. Dheweke ana ing saben wong, dheweke ana "kanggo" sapa wae. Panjenengane stands for sih rahmat lan kaslametan, kang kalebu kabeh. Bagéan-bagean sing isih ana ing Prajanjian Anyar nggambarake istilah-istilah sing kondensasi  
kita weruh ing Injil ing gesang Yesus. Paulus nedahake manawa Yesus rawuh ing jagad iki kanggo nylametake dosa saka wong ala, wong dosa, sing "mati amarga nglanggar dosa lan dosa" (Efesus 2: 1) kudu nglunasi.

Sikap lan tumindak Juruwilujeng menehi kesaksian babagan tresna marang Gusti Allah tumrap kabeh wong lan kekarepane bakal karukunan lan diberkahi. Gusti Yesus rawuh kanggo menehi urip lan "akeh" (Yokanan 10:10; Injil Warta Injil). "Gusti Allah ana ing Sang Kristus lan ngrukunake jagad iki marang awake dhewe" (2 Korinta 5, 19). Yesus rawuh minangka Penebus nebus ing dosa dhewe lan saka piala liyane tawanan.

Nanging ana luwih saka crita iki. A "luwih" sing ora liya dianggep minangka kontradiktif utawa ketegangan kanthi cahya sing wis suwe diilhami. Contoné, ora ana sing kudu nganggep ana posisi sing saling konflik ing pangertèn Gusti Yesus, ing pikirane lan ing nasibe. Sampeyan ora perlu pengin ngenali apa wae tumindak balancing utama, sing siji dina sinau kanggo siji arah banjur mbenerake liyane. Ora ana wong sing pracaya yen Gusti Yesus nyoba ngrubekake rong prakara sing beda-beda, kayata katresnan lan keadilan, sih-rahmat lan kekudungan bebarengan. Kita bisa mikir posisi sing kaya mengkene ing dosa kita, nanging ora ana ing ati Yesus utawa marang Rama.

Kaya Sang Rama, Yesus nampani kabeh wong. Nanging dheweke nduwe permintaan khusus. Katresnan iku nunjuk dalane. Panjenenganipun nuntut kabeh sing ngrungokake marang kanggo ngumumke soko sing biasane didhelikake. Dheweke teka ninggalake hadiah khusus lan ngladeni saben wong ing arah tren, tujuan tujuan.

Sambutan kanggo kabeh wong ora luwih gampang tinimbang titik wiwitan kanggo hubungan sing terus lan terus. Hubungan kasebut yaiku babagan menehi lan ngladeni lan nrima apa sing diwenehake. Dheweke ora nawakake apa-apa sing ora ana gandhengane utawa nglayani kita kanthi cara tradisional (kaya sing luwih disenengi). Nanging, dheweke mung nawakake paling apik sing kudu diwenehake. Lan ana awake dhewe, lan uga diwenehi cara, kayekten lan urip. Apa-apa liyane lan ora ana liyane.

Sikap lan tumindak sing disenengi dening Gusti Yesus nanggepi respon tartamtu kanggo onwardness saka awake dhewe. Ateges, mbutuhake panriman saka apa sing diwenehake. Ing kontras iki, karunia saka panuwun nuwuhake rasa syukur, tegese apa sing nolak, sing kaya ngendhegake awake dhewe. Nalika Gusti Yesus narik kabeh wong marang Panjenenganipun, Panjenenganipun ngarepake respon positif marang tawarane. Lan nalika dheweke ngerti, respon positif kasebut mbutuhake sikap tartamtu marang dheweke.

Mulane Gusti Yesus paring piwulang marang para sakabate, yen Gusti Yesus ana ing Kratoning Allah. Kabeh peparinge peparinge marang dheweke kabeh. Nanging dheweke uga langsung nerangake apa reaksi sing bener sing kudu ditindakake kanthi bener: "Mratobat lan pracaya Injil" saka karajan langit sing bakal teka. Penolakan kanggo mratobat lan pracaya marang Gusti Yesus lan karajan kasebut sinonim karo penolakan pribadine lan berkah saka karajan.

Kesediaan kanggo mratobat mbutuhake sikap sing sedherhana. Iku pancen ditampa Gusti Yesus sing nunggu Yesus nalika nampani kita. Amarga mung sedhekah kita bisa nampa apa sing diduweni. Elinga yen kita wis nampa hadiah, malah sadurunge respon kasebut wis teka ing bagean kita. Iku, nyatane, hadiah sing wis ditampa sing nanggepi respon.

Dadi, mratobat lan pracaya iku reaksi sing ngiringi nampi hadiah Gusti Yesus. Padha ora ana prasyarat kanggo iku, utawa ora arep milih sapa sing nindakake. Tawarané kudu ditampa lan ora ditolak. Apa gunane kudu ditolak? No.

Ditampa syukur babagan korban panebusan, sing ditindakake dening Gusti Yesus, wis dicritakake kanthi pirang-pirang tembung saka sabdane: "Putrane Manungsa wis golek lan ngupaya supaya ilang" (Lukas 19:10; Injil Warta Injil). "Sampeyan ora sehat sing butuh dhokter, nanging sing lara" (Lukas 5, 31; ibid.). "Satemené Aku pitutur marang kowé: Sapa sing ora nampa Kratoning Allah kaya bocah ora bakal mlebu" (Markus 10:15). Kita kudu kaya lemah sing nampa wiji saka wiji, sing "nampa tembung kanthi bungah" (Lukas 8:13). "Dhiskusi dhisik Kratoning Allah lan kabenerane [...]" (Matéus 6:33).

Nampa hadiah Gusti Yesus lan banjur entuk bathi kanggo entuk bathi, yaiku ngakoni yen kita wis ilang lan kudu ditemokake, manawa kita lara lan mbutuhake dhokter sing bisa marasake awakmu, manawa kita bisa bareng karo dheweke tanpa ngarepake ijol-ijolan bebarengan kula aturi rawuh ing Gusti. Amarga kaya bocah cilik, kita ora bisa nganggep manawa ana barang sing dibutuhake. Pramila Gusti Yesus nedahake manawa wong-wong sing "miskin spiritual" sing nampa berkah saka Gusti Allah lan Kratoning Swarga, lan dudu sing nganggep awake dhewe kasukman (Matéus 5:3).

Doktrin Kristen wis menehi ciri iki panriman apa Gusti Allah ing loman marang nawakake kabeh ciptane ing Kristus minangka sikap humility. Iku sikap sing bisa ditangani kanthi ngakoni yen kita ora mandheg, nanging kudu nampa urip saka tangan Pencipta lan Penebus kita. Tumrap pamrih kepercayaan kasebut

Sikap iku kebanggaan. Ing konteks doktrin Kristen, raos otonomi Allah nyebabake kamulyan, kapercayan ing awake dhewe, kanthi swasanane dhewe, sanajan ana ing jagad. Bangga kaya mangkene iki kesengsem karo gagasan mbutuhake soko Gusti Allah, sing penting, lan utamane pengampunan lan sih-rahmat. Bangga banjur ndadékaké supaya ora ditampa déning wong sing mursid, sing bisa ditampa saka sing Maha Kuwasa, sing bisa ditindakake. Bangga nguri-uri yen bisa nindakake kabeh kanthi sedhekah lan pantes ngasilake woh-wohan sing wis ana. Panjenenganipun ngandharaken bilih piyambakipun mboten perlu sih-rahmat lan sih-rahmatipun Gusti Allah, nanging piyambakipun saged nyiapaken dhiri pribadinipun ingkang cocok kaliyan kapinteranipun piyambak. Pride gagal kanggo setya marang sapa wae utawa institusi apa wae, kalebu Gusti Allah. Panjenenganipun ngandharaken bilih boten wonten sesambetan kita ingkang saé perlu. Minangka kita, apik lan ayu. Sedheng rasa, kanthi sithik, ngakoni yen ora bisa ngrebut urip dhewe. Nanging, dheweke ngakoni ora mung butuh pitulungan, nanging uga owah-owahan, nganyari maneh, pemugaran lan rekonsiliasi sing mung Gusti Allah bisa menehi. Sedhiline ngakoni kegagalan ora bisa diwenehake lan ora nduweni kemampuan kanggo ngasilake inovasi dhewe. Kita butuh sih rahmat Allah utawa kita wis ilang. Kita bangga kudu digawe mati supaya kita bisa nampa urip saka Gusti Allah piyambak. Sing sabar bisa nampa apa sing diomongake Yesus, lan kerendahane ora bisa dipisahake.

Pungkasane, Yesus nampi kabeh wong supaya bisa nyerah. Sambutane dadi orientasi tujuan. Iku ndadékaké ing endi wae. Nasibe kudu kalebu apa sing kudu nyakup awake dhewe. Gusti Yesus nedahake manawa dheweke wis teka supaya bapake nyembah (Yokanan 4,23). Iku cara sing paling lengkap kanggo nerangake makna nampi lan nrima awake dhewe. Kanthi ibadah, digawe kanthi jelas yen Gusti Allah sing pantes dipercaya lan ora setya. Nyerah Yesus kanggo awake dhewe nuntun kawruh sing sejati babagan Rama lan kekarepan supaya Roh Suci bisa makarya. Iki ndadékaké nyembah marang Gusti Allah sing cocog karo Putrané miturut tumindak Roh Suci, yaiku nyembah marang Gusti Allah kanthi bener lan roh. Amarga kanthi masrahake awake kanggo awake dewe, Yesus ngaturake awake dadi Gusti kita, nabi kita, Imam lan Raja. Kanthi mangkono, dheweke ngumumake Sang Rama lan ngutus Roh Suci kita. Dheweke menehi adoh miturut dheweke, dudu sing dudu, lan uga ora sesuai karo kekarepan utawa ide.

Lan tegese path Gusti mbutuhake paukuman. Iki minangka cara ngelasake reaksi kasebut marang dheweke. Panjenenganipun ngakeni tiyang ingkang nyupatani Panjenenganipun lan Sabdanipun, ugi tiyang ingkang nolak kawruh ingkang sejatos bab Gusti Allah lan pamujan ingkang leres. Panjenengane mbédakaké antara sing nampa lan sing ora nampa. Nanging, prabédan iki ora ateges yen sikap utawa niat manawa nyimpang saka sing kita rembugan ing ndhuwur. Supaya ora ana alesan kanggo nganggep yen katresnane wis mudhun sawise pengadilan kasebut utawa diowahi dadi sebalik. Gusti Yesus ora ngukum wong sing nulak sambutane, undangane kanggo ngetutake. Nanging dheweke menehi saran babagan konsekuensi saka penolakan kasebut. Kanggo ditampa dening Gusti Yesus lan kanggo nrima panuwunane kanggo reaksi tartamtu, ora kanggo reaksi apa wae utawa apa-apa.

Bentenane sing ditindakake dening Gusti Yesus ing antarane macem-macem reaksi sing ditampa dening akeh saka Injil. Dadi pasemon mau ngucapake babagan nyebar lan wiji (ing endi wiji iku tegese kanggo tembunge) yaiku basa sing ora bisa dirangkul. Ana papat macem-macem jinis lemah, lan mung siji wilayah sing ana gandhengane karo kekarepan sing dikarepake dening Gusti Yesus. Ing pirang-pirang kasus, dheweke dadi tembung, piwulang utawa piwulange, Rama Swarga lan para sakabate gelem kanthi ditrima utawa ditolak. Nalika sawetara murid sing nyingkur lan ninggal dhèwèké, Gusti Yésus takon apa rolas sing ngancani arep tumindak kaya ngono. Tandha Peter sing misuwur: "Dhuh Gusti, kita kedah tindak mriki?" Sampeyan duwe tembung saka urip langgeng " (Yokanan 6,68).

Tembung pangenalan dhasar Yesus, sing digawa menyang wong, dibayangke ing telpon: "Tindakake aku [...]!" (Tandhani 1,17). Sing ngetutake dheweke ora beda karo sing ora. Gusti mbandhingake wong sing ngetutake dheweke karo sing nampa undhangan menyang pesta lan mbedakake karo sing nolak undhangan kasebut (Matéus 22,4: 9). Perselisihan sing padha diwujudake nalika nolak putra sing luwih tuwa kanggo rawuh ing festival kasebut nalika kedadeyan bali saka adhine, sanajan bapake njaluk supaya dheweke teka. (Lk15,28).

Peringatan sing cepet diwenehake marang wong-wong sing ora mung nuruti Gusti Yesus, nanging malah nolak panggilan kasebut ora bisa uga amarga wong liya uga nyegah wong liya melu, lan malah kanthi rahasia nyiyapake lemah kanggo diukum. (Lukas 11,46; Matius 3,7; 23,27-29). Peringatan kasebut pancen kuat banget amarga ngandhani apa sing ora kudu ditindakake miturut peringatan lan ora apa sing bakal diarep-arep. Pèngetan diwenehake marang wong sing kita tresnani lan ora kanggo wong sing ora ana gandhengane. Tresna lan katrangan sing padha dituduhake loro sing nampa Gusti Yésus lan sing nolak. Nanging katresnan sing kaya ngono iku ora bakal ikhlas yen ora menehi reaksi sing beda lan akibate.

Gusti Yesus nampani wong lan nyebut wong-wong mau supaya bisa nanggulangi dhirine lan wong sing wis disiapake, yaiku karajan Kratoning Allah. Sanajan jaringan nyebar lan wiji disebar nang endi wae, panampa saka awak dhewe, sing dipercaya marang dheweke lan penggantie mbutuhake reaksi tartamtu. Gusti Yesus mbandhingake wong-wong mau minangka pitulungan saka bocah. Dheweke nyeluk iman sing kaya mangkono utawa kepercayaan marang dheweke. Iki kalebu penyesalan sijine kepercayaan utama ing wong liya utawa liya. Iman iki pancen ana ing panyembahan marang Gusti Allah liwat Sang Putra liwat Roh Suci. Bebungah kasebut diwènèhaké marang kabèh wong. Ora ana prasyarat sing bisa mbusak ahli waris. Nanging, panampa hadiah sing diprentahake, nanging uga ditambahake kanggo biaya panampa. Iki mbutuhake tugas lengkap urip lan tanggung jawab marang Gusti Yesus, Rama lan Sang Roh Suci. Upaya ora kanggo mbayar apa-apa marang Gusti, supaya dheweke cenderung nyerah marang kita. Iku upaya kanggo mbebasake tangan lan ati kita kanggo nrima Panjenengane dadi Gusti lan Pamarta kita. Apa sing kita tampa kanthi gratis mbutuhake biaya ing bagean kita, supaya kita bisa melu ing kono; amarga njupuk pemisahan saka lawas, ego rusak kanggo nampa urip anyar saka iku.

Apa sing kita butuh nampa sih-rahmat tanpa syarat Gusti Allah ditindakake ing saindhenging Kitab Suci. Prajanjian Lawas nyariosaken bilih kita mbetahaken manah ingkang anyar lan roh ingkang anyar, ingkang sapunika Gusti Allah badhe maringi kita. Ing Prajanjian Anyar dhateng kita bilih kita kudu padha kalairake maneh karohanen mbetahaken kang anyar, kudu mandek kanggo manggon ing kita dhewe lan kudu urip miturut aturan Ida Sang Kristus tinimbang sing kita kudu nganyari maneh kasukman - dadi titah anyar sawise Gambar Kristus, Adam sing anyar. Pentakosta nuduhake ora mung kanggo Gusti Allah ngirim saka Roh Suci, supaya iki bisa gawan ing dhewe, nanging uga sing kita kudu Roh Suci, Roh Gusti Yesus, nampa Roh gesang, njupuk iku kanggo kita lan kapenuhan.
 
Perumpamaan Yesus nerangake manawa reaksi sing dikarepake bakal nampa hadiah sing diwenehake kanggo kita bakal nduwe upaya kanggo kita. Ngelingi perumpamaan mutiara sing larang utawa tuku lapangan sing ndhelikake bandha. Responden sing tepat kudu nyerah kabeh sing diduweni kanggo nampa sing wis ditemokake (Matéus 13,44:46;). Nanging sing menehi prioritas kanggo wong liya - dadi daratan, omah, utawa kulawarga - ora bakal nuduhake Gusti Yesus lan berkah (Lukas 9,59; Lukas 14,18-20).

Urusan Gusti Yesus karo wong-wong sing jelas manawa nderek dheweke lan nuduhake kabeh berkah kasebut mbutuhake tugas kabeh sing bisa kita niliki luwih saka Gusti lan Kratoné. Iki kalebu nolak kanggo mburu bandha material lan duweke. Pimpinan sing sugih ora ngetutake Gusti Yesus amarga dheweke ora bisa misahake barang darbeke. Akibate, dheweke ora bisa nampa barang sing diwenehake dening Gusti (Lukas 18, 18-23). Malah wong wadon sing disalahake laku jina dijaluk ngganti urip kanthi dhasar. Sawise dingapura, dheweke kudu ora nglakoni dosa maneh (Yokanan 8,11). Tjubo wong kasebut ing blumbang Betesda. Dheweke uga kudu siyap ninggalake papane ing kana uga uga lara lara. "Bangun, paturon banjur angkat!" (Yokanan 5,8, Injil Warta Injil).

Gusti Yesus nampani everyone lan nampi wong-wong mau, nanging reaksi marang Panjenengane ora ninggalake sapa wae kaya sadurunge. Gusti bakal ora tresna marang wong yen mung ngiwa dheweke minangka ketemu dheweke ing patemon pisanan. Panjenenganipun tresna sanget amargi raosing manah kangge narik nasib kita kanthi empathy murni utawi asih. Ora, dheweke tresna, ngowahi lan ngganti cara urip.

Ringkesane, Prajanjian Anyar terus-terusan ngumumake manawa nanggapi persyaratan tanpa syarat, kalebu kabeh sing didadekake kanggo awake dhewe, terus mbantah awake dhewe (nyingkirake awake dhewe). Iki kalebu nyuda bangga, nolak kapercayan diri, takwa, hadiah lan kemampuan, sing kalebu kepemimpinan awake dhewe. Ing babagan iki, Yesus kaget nyariosaken manawa nalika ngetutake Kristus, kita kudu "istirahat karo bapak lan ibune". Nanging ngluwihi dheweke, ngetutake dheweke tegese uga kudu ngrusak awake dhewe - kanthi anggepan salah manawa kita bisa nggawe awake dhewe dadi gusti (Lukas 14, 26-27, Injil Warta Injil). Nalika kita melu karo Gusti Yesus, kita mandheg urip kanggo awake dhewe (Roma 14: 7-8) amarga kita kalebu duweke liyane (1 Korinta 6,18). Ateges iki, kita dadi "abdi saka Kristus" (Efesus 6,6). Urip kita rampung ing tangane, minangka bukti lan tuntunan kasebut. Kita yaiku apa sing ana hubungane karo dheweke. Lan amarga kita dadi siji karo Kristus, "kasunyatane, aku ora urip maneh, nanging Kristus urip ana ing aku" (Galatia 2,20).

Gusti Yesus pancen nampi lan nampani saben wong. Dheweke seda kanggo kabeh. Lan dheweke wis rukun karo kabeh - nanging kabeh iki minangka Gusti lan Pamarta kita. Sambutan lan panriman iku minangka penawaran, undangan sing mbutuhake tanggapan, kesenengane kanggo nampa. Lan iki kesenengan kanggo nampa bakal katampi persis apa, minangka wong sing iku, tahan kanggo kita - ora luwih lan ora kurang. Iki tegese nanggepi kita kalebu mratobat - detachment saka kabeh sing ngalangi saka nampa saka wong apa anerbietet kita, lan apa persekutuan kita karo wong lan kabungahan urip ing Kratoné ing cara. Reaksi kaya mengkono iku larang-larang - nanging gaweyan sing trep banget. Amarga kanggo mundhut dhiri kita lawas kita nampa ego anyar. We nggawe ruang kanggo Gusti Yesus lan nampa urip-ganti, sih-menehi sih-rahmat. Yesus nrima kita, ngendi wae kita, kanggo njupuk kita ing dalan menyang Sang Rama ing Roh Suci saiki lan kanggo kabeh kalanggengan minangka sakabehe pulih, anak-anak lair maneh.

Sapa sing pengin melu kurang?

saka dr. Gary Deddo


pdfDiadopsi dening Yesus