-Poto kontrol

Kontrol diri 412 Cukup ngomong ora? Aku duwe kanca. Jenengku Jimmy. Everyone likes her. Dheweke banget rajin, mulya lan duwe rasa humor sing apik. Nanging Jimmy uga duwe masalah. Bubar dheweke lelungan ing dalan gedhe nalika kendaraan tiba ing ngarep. Jimmy nyelehake akselerator lan ngoyak driver sing sithik. Nalika pelakune mandheg ing lampu abang, Jimmy kudu ngisi. Dheweke entuk metu saka mobil lan nyerbu menyang kendaraan sing ana ing ngarepe, dheweke mbanting jendhela sisih, numpukake lengen sing ngobong dheweke liwat jendhela sing rusak, lan ngetokake pembalap dheweke kanthi kejutan. Nanging dendam iku cendhak. Dumadakan Jimmy nyekel dhadha lan tiba ing lemah. Sajrone jam kasebut, dheweke kudu menjalani bedah ping pindho kanthi operasi jantung. Jimmy ora duwe kendali. Paling akeh kita prihatin. Ora perlu panas banget, nanging asring mung minangka ajurmumur - rasa wedi, kepencut, keruwetan, rasa semangat, arrogance, keinginan, penyalahgunaan narkoba, rasa kasihan lan kekerasan.

WULANG BEBASAN 25,28 mbandhingake kendhali awake ing tembok kutha lan ayat kasebut ngelingake manawa bebaya kepunjulen karo kepinginan lan kepinginan: «Wong sing ora bisa nahan dheweke nesu kaya kutha terbuka tanpa tembok ». Ing jaman kuno, kutha-kutha dipasang kanggo nglindhungi warga saka panyerang musuhan, kewan sing mbebayani, lan penyusup liyane sing ora dikarepake. Nalika benteng-benteng iki dikalahake, wong-wong ditinggalake gampang ngrugekke - kaya kita, nalika kita ora ngontrol emosi lan kepinginan. Yen kita ngidini dorongan egois kita kanggo ngontrol awake dhewe, kita mbukak lawang kanggo ngapusi, ngenyek, gething, penyakit, isin, lan bisa nyebabake karusakan serius ing urip wong liya (Wulang Bebasan 21,23). Apa jawaban sing bisa nglawan kepinginan kita sing ngrusak?

Diri-dhiri? Kasedhiya? Gawe gaweyan? Cukup ngomong "ora"?

Prajanjian Anyar menehi kita pitunjuk penting babagan carane bisa menang perjuangan kanggo ngontrol diri. Kontrol diri minangka woh saka Roh Suci (Gal. 5,22: 23). Ora dadi kerja keras, disiplin awake dhewe, utawa tekad, amarga Roh Suci nggawe kendhali awake dhewe. Dheweke sumber. Tembung 'kendhali diri' tegese 'duwe cuwil' utawa 'njupuk soko'. Roh Suci menehi kapabilitas batin supaya bisa nggegirisi lan urip kanthi cara sing ora dikuasai dening emosi lan kepinginan egois. (2 Timotius 1,7). Kita malah ora bisa ujar "ora" dhewe. Titus nulis manawa sih-rahmat saka Gusti Allah nuduhake kita nolak kepinginan jagad lan urip kanthi prayoga lan adil ing donya iki (Titus 2,11: 12). Nanging Roh Suci ora mung mbantu kita nolak kabiasaan sing ala. Roh Suci dianggo ing kita kanggo ngganti lan ngganti impuls egois karo gesang Yesus Kristus sing inspirasi lan kuat. Kita ngontrol kendhali nalika kita mutusake - langkah-langkah (Roh Suci ora ngrebut kekarepan kita gratis) kanggo nrima minangka sumber gesang kita lan ora manggon miturut kepinginan kita. Yen kita nindakake iki, prilaku bakal dadi kaya Kristus. Lampu lampu listrik nuduhake manawa ana listrik - kita nuduhake manawa Yesus Kristus nemtokake urip kita.

Kepiye cara bisa urip sing dikendhaleni? Gusti Yesus nuduhake yen ana rencana babagan manungsa. Dheweke ora dituntun karo kebutuhane amarga dheweke kabeh ngandhani bapake. Perjuangan spiritual sing paling angel nalika Iblis nyoba Yesus ing ara-ara samun menehi kita ngerti babagan cara ngontrol diri. Sawise pasa sajrone patang puluh dina, Gusti Yesus sayah, piyambake luwe lan luwe. Ratun Setane rumangsa apa sing diarepake dening Gusti Yesus lan njupuk kesempatan iki kanggo nyoba apa sing paling dikarepake - panganan. Nanging Gusti Yesus mangsuli: "Ana tulisan mangkene: Manungsa ora mung urip ing roti, nanging kabeh tembung sing asale saka cangkeme Gusti Allah" (Mat. 4,4). Ing tembung Gusti Yesus, kita nemokake kunci kanggo nglatih pikiran kita amarga saka Roh Suci.

Pasokan internal

Ing Jabur 119,11 dheweke njlentrehake babagan Juru Mazhab: "Ingsun tetep tembung ing batin supaya aku ora gawe dosa." Sabda Gusti Allah kudu dipasang ing ati. Ora cukup kanggo nyimpen ing notebook utawa ing program komputer. Kudu ana ing kita. Tembung "tetep" digunakake nalika ngurmati utawa pasokan didhelikake utawa disimpen kanthi kapisah kanggo nyiapake kahanan darurat. Kita nyimpen tembung sing ditulis dening Gusti Allah kanthi nindakake sesuatu sing bisa uga katon aneh ing kuping modern - semedi Alkitab. Meditasi yaiku renungan, refleksi, pangrungu, internalisasi lan pangeling-eling wacan-wacan ing Kitab Suci, kayadene asu ngganggu balung. Meditasi ngidini kita netepi Sabdanipun Gusti sing nduwe pengaruh paling apik ing urip kita - ing ati (Wulang Bebasan 4,23). Kanthi ora nggatekake Kitab Suci, pola pikir sing salah lan tumindak sing ora dikendhaleni bakal ngrebut panguwasa maneh. Yen kita ngisi lan ngrampungake pikiran kanthi Kitab Suci lan kita bakal ngrusak ati, Sabdanipun Gusti dadi bagean saka kita lan dituduhake kanthi ekspresi lan tumindak.

Ing Efesus 6,17, Paulus mbandhingake pangandikaning Allah nganggo pedhang: "Tupuk pedhang Roh, yaiku pangandikaning Allah". Paulus mungkin mikirake pedhang cendhak prajurite sing mesthi digunaake para pria - siap digunakake kapan wae. Roh Suci mbantu kita ngelingake teks kanthi jelas (Yokanan 14,26) kanthi nggayuh ukara ayat sing disimpen ing ati kita kanthi semedi lan mbantu kita ing kahanan darurat kanthi sumunar tembung ing pikirane utawa ngelingake kita babagan ayat utawa janji kanthi cara gaib .

Gusti Allah wis nggawe kita karo macem-macem temperaments, emosi lan kepinginan. Iki kabeh kudu dikendhalike utawa pungkasane bakal nguwasani kita. Kekuwatan diri dibandhingake karo konduktor saka orkestra simfoni. Ing baton konduktor, akeh musisi sing bakat bisa nampilake cathetan sing tepat ing wektu sing tepat kanthi volume sing tepat ing instrumen sing bisa dirungokake. Dadi, kepinginan lan kepinginan kita padha kabenerake. Kontrol diri iku staf Roh Suci ing ati kita, ing arah sing nduweni kabeh tetep ing panggonan sing bener lan dipratelakake ing wektu sing tepat. Supaya bisa dikendhaleni bakal dipandu dening Roh Suci.

Pandonga: Bapakku, aku kepengin banget urip kanthi kendhali, nanging aku ora bisa nindakake tanpa sampeyan. Matur nuwun amarga wis menehi kabeh aku kudu urip sing disenengi karo sampeyan (2 Petrus 1,3). Sumangga kula aturi ngendhaleni batin (Efesus 3,16), supaya aku bisa nggunakake kemampuan sing wis diwenehake kanthi tanggung jawab! Nglindhungi tutuk lan nguatake awakku, supaya aku ora nyerah awak (Roma 13,14). Ayo kula tumindak kanthi wicaksana lan dadi sapa sejatine aku - anak sampeyan (1 Yokanan 3,1). Aku ana ing tangan sampeyan Urip lan liwat aku saiki. Amin ing asmane Yesus.

dening Gordon Green

pdf-Poto kontrol


Disiplin diri lan kontrol diri

Iki loro istilah ora kudu bingung karo saben liyane. Kekuwatan diri muncul saka ing ngarsane Sang Roh Suci ing kita, dene disiplin dhewe biasane dileksanakake dening faktor njaba - diet utawa olahraga. Biasane, kita tundhuk karo aturan utawa aturan sing tumindak sak wentoro kita perlu.