Njupuk terjangan

211 njupuk terjun Pasemon bab Gusti Yésus sing misuwur: Wong loro mlebu candhi kanggo ndedonga. Salah sijine wong Farisi, siji liyane petugas pajeg (Lukas 18,9.14). Dina iki, rong ewu taun sawise Gusti Yesus nyritakake perumpamaan iki, kita bisa uga nggodha kanggo mandhiri kanthi ngerti lan ujar, "Manawa, wong-wong Farisi, conto kabeneran lan lamis!" Inggih ... nanging ayo menehi pambiji iki lan coba bayangake apa cara paribasan kasebut mengaruhi para pamirsa Yesus. Kaping pisanan, wong-wong Farisi dudu wong lamis sing gedhe banget, wong Kristen sing nduwe riwayat sejarah taun 2000, kaya ngono. Nanging, wong-wong Farisi minangka minoritas agama sing sregep, sregep, agama Yahudi sing wani nentang ombak liberalisme, kompromi, lan syncretisme jagad Roma kanthi budaya Yunani pagan. Dheweke njaluk supaya wong bali menyang hukum lan mantepake dhiri supaya percaya marang ketaatan.

Nalika wong Farisi ndedonga ing pasemon: "Muga-muga Gusti, aku ora kaya wong liya", iku dudu kapercayan, ora dadi guyonan kosong. Pancen bener. Pakurmatane kanggo ukum kasebut tanpa cacat; dhèwèké lan wong Farisi minoritas wis janji setya marang ukum ing jagad sing angger-anggering Torèt kanthi cepet ilang pentingé. Dheweke ora kaya wong liya, lan ora mikirake awake dhewe - dheweke matur nuwun marang Gusti Allah.

Saliyane iku, petugas adat, para petugas pajeg ing Palestina, duwe reputasi paling ala - yaiku wong-wong Yahudi sing nglumpukake pajak saka bangsane dhewe kanggo kekuwatan Romawi sing asring nguwasani lan asring nggawe kekarepan. (pirsani Matius 5,46). Penyebaran kalungguhan kasebut bakal dadi jelas kanggo para pamirsa Yesus: wong Farisi, wonge Gusti Allah, minangka "apik" lan petugas pajeg, wong jahat archetypal, minangka "ala".

Kaya biasane, Gusti Yesus menehi perumpamaan kasebut minangka statement sing ora dikarepke: apa kita utawa apa sing dikepengini ora duwe efek positif utawa negatif marang Gusti Allah; Dheweke ngapura kabeh, malah wong ala salah. Apa sing kudu kita lakoni yaiku dipercaya. Lan pancen gawe kaget: sapa sing percaya yen dheweke luwih akeh tinimbang liyane (sanajan dheweke duwe bukti sing kuat), isih ana ing dosane, ora amarga Gusti Allah ora ngapura dheweke, nanging amarga dheweke ora bakal nampa apa sing ora dikepengini.

Kabar kabungahan kanggo wong dosa: Injil iku kanggo wong-wong dosa, ora wong bener. Wong mursid ora bisa mangerteni Injil bener saka Injil amarga padha percaya yen ora perlu Injil sing kaya mangkono. Injil katon kanggo wong bener kaya kabar becik yen Gusti Allah ana ing sisih. Pangarep-arepe marang Gusti Allah gedhe amarga dheweke ngerti yen dheweke urip luwih suci tinimbang wong dosa sing nyata ing donya. Kanthi ilat sing cetha, dheweke ngukum pangrungu dosa-dosané wong liya lan seneng banget marang Gusti Allah lan ora bisa urip kaya wong laku bédang, pembunuh lan maling sing ditemoni ing dalan lan berita. Kanggo wong mursid, Injil iku ngagetake marang wong-wong dosa ing donya, pepéling apes supaya wong dosa kudu mandheg dosa lan urip kaya wong, wong mursid, urip.

Nanging kuwi dudu Injil. Injil iku warta apik kanggo wong-wong dosa. Nerangake manawa Gusti Allah wis ngapura dosa lan menehi urip anyar ing Yesus Kristus. Yaiku pesen sing nggawe wong-wong dosa wis kesel karo kejem dosa. Tegese Gusti, Gusti sing mursid, sing dianggep padha nglawan dheweke (amarga dheweke duwe sebab apa), satemene kanggo dheweke lan uga tresna. Tegese, Gusti Allah ora ngetrapake dosa kanggo dheweke, nanging dosa-dosa mau wis dibatalake dening Yesus Kristus, lan wong-wong dosa uga wis dibebasake saka kesalahane dosa. Iki tegese dheweke ora kudu urip kanthi wedi, ragu-ragu lan masalah sajrone sedina. Tegese bisa dipercaya Gusti Allah Yesus Kristus dadi wong sing dijanjekake - ngapura, penyelamat, penyelamat, pendukung, pelindung, kanca.

Luwih saka agama

Yesus Kristus ora mung tokoh agama ing antarane wong akeh. Dheweke ora apus warna biru karo mulya, nanging pungkasane ide-ide kekuwatane kebecikan manungsa. Dheweke uga ora dadi guru moral ing antarane akeh sing ngajak wong-wong supaya "usaha", ngrampungake moral lan tanggung jawab sosial liyane. Ora, nalika ngomong babagan Yesus Kristus, kita ngomong babagan sumber langgeng kabeh perkara (Ibrani 1,2: 3), lan liya-liyane: Dheweke uga Penebus, Pembersih, pendamai donya, sing seda lan wungune wis ngrukunake jagad astronomi kabeh karo Gusti Allah (Kolose 1,20). Yesus Kristus yaiku sing nggawe kabeh sing ana, sing nindakake kabeh sing ana ing saben wektu lan njupuk kabeh dosa kanggo nebus kabeh sing ana - kalebu sampeyan lan aku. Dheweke teka kanggo kita minangka salah siji sing nggawe awake dhewe dadi.

Gusti Yesus ora mung tokoh agama ing antarane wong akeh, lan Injil ora mung buku suci ing antarane akeh. Injil dudu aturan sing anyar lan apik, koleksi lan pedoman sing pengin banget karo kita sing gampang duka, ora sabar; iku mburi agama. "Agama" warta ala: ngandhani yen para dewa (utawa Gusti Allah) nesu karo kita lan mung supaya awake dhewe tundhuk karo netepi kanthi ati-ati kanthi tliti, banjur eseman maneh. Nanging Injil dudu "agama": iku kabar apik banget kanggo Gusti Allah. Iki nyatakake kabeh dosa sing diapura lan saben wong, wanita lan bocah dadi kanca Gusti Allah. Iki nggawe rekonsiliasi sing luar biasa gedhe, tanpa syarat, tanpa syarat kanggo kabeh wong sing pinter percaya lan nrima (1 Yokanan 2,2).

"Nanging ora ana sing gratis kanggo urip," ujare sampeyan. Ing kasus iki, ana barang gratis. Iku paling gedhe saka kabeh hadiah sing bisa dipikirake lan duwe urip sing abadi. Kanggo entuk, mung siji perkara sing perlu: kanggo dipercaya wong sing menehi.

Gusti Allah sengit dosa - ora kita

Gusti Allah sengit marang dosa mung siji alasan - amarga ngrusak kita lan kabeh watara kita. Sampeyan ndeleng, Gusti Allah ora nyirnakake kita amarga kita wong dosa; Panjenenganipun kepéngin nylametaké kita saka dosa sing ngrusak kita. Lan sisih paling apik - dheweke wis rampung. Dheweke wis nindakake ing Yesus Kristus.

Dosa ala amarga ngethok kita saka Gusti Allah. Iku nyebabake wong wedi karo Gusti Allah. Ngalangi supaya kita ora ngerti kasunyatane. Iki nyebabake rasa seneng, nambah prioritas, lan ngowahi ketenangan, tentrem, lan konten dadi huru-hara, wedi, lan wedi. Iki nggawe kita ora kentekan urip, lan uga utamane nalika kita entuk lan duwe apa sing dikarepake lan butuh. Gusti Allah sengit dosa amarga ngrusak kita - nanging dheweke ora sengit marang kita. Dheweke tresna marang kita. Pramila piyambakipun nindakaken tumindak nglanggar dosa. Apa sing ditindakake: Dheweke ngapura - dheweke ngilangi dosane jagad (Yokanan 1,29) - lan nindakaké lumantar Yésus Kristus (1 Timotius 2,6). Status kita minangka wong dosa ora ateges Gusti Allah nuduhake pundhak sing kadhemen, kaya sing asring diwulangake; Asile, kita, minangka wong dosa, wis sumingkir saka Gusti Allah, wis ngasingake awake dhewe saka Panjenengane. Nanging tanpa dhèwèké, kita ora ana apa-apa - awake dhewe, kabeh sing nemtokake kita gumantung marang Panjenengane. Dadi dosa tumindak kaya pedhang sing tikel loro, ing tangan siji, meksa kita nyingkirake Gusti Allah amarga ora wedi lan ora percaya, supaya nolak tresnane; ing tangan liyane, kita nggawe keluwen kanggo katresnan iki. (Wong tuwa sing luwih enom bakal luwih ngerti babagan iki.)

Dosa dites ana ing Sang Kristus

Mbok nalika isih cilik, sampeyan wis diwenehi ide dening wong diwasa ing saubengé manawa Gusti Allah, minangka hakim sing ketat, ana ing ndhuwur kita, manawa dheweke ngati-ati saben tumindak, kanthi siyap ngukum kita yen ora nindakake kabeh persen sing bener, lan kita nindakake kasebut. Kita kudu bisa mbukak Gerbang Swarga. Injil saiki menehi kabar apik yen Gusti Allah ora dadi hakim sing ketat: kita kudu orientasi awake dhewe menyang gambar Yesus. Gusti Yesus - Kitab Suci ngandhani - gambar sampurna Gusti Allah kanggo mripat manungsa ("Gambar fitrahipun", Ibrani 1,3). Ing Panjenengané Gusti Allah "mandhiri awake", dadi kita minangka salah sawijining sing nuduhake kita kaya apa, mula dheweke tumindak, sapa sing ditanduri lan ngapa; Ing Panjenengane kita kenal Gusti Allah, Panjenengane Gusti Allah, lan jabatan hakim diselehake ing tangane.
 
Ya, Gusti Allah ndadekake Gusti Yesus dadi hakim ing jagad iki, nanging pancen hakim. Dheweke ngapura wong dosa; dheweke "ngadili", yaiku ora ngukum dheweke (Yokanan 3,17). Dheweke mung bakal dikutuk yen nolak njaluk pangapunten marang dheweke (Ayat 18). Hakim iki mbayar paukuman saka sing dituduh metu saka kanthong dhewe (1 Yohanes 2,1: 2), nyatakake kabeh kesalahane kabeh bakal dibayar maneh (Kolose 1,19-20) banjur ngajak jagad kabeh kanggo prayaan sing paling gedhe ing sejarah donya. Saiki kita bisa njagong lan debat kanthi tanpa wates babagan kapercayan lan ora percaya lan kalebu lan sing uga dikecualekake saka sih-rahmat; utawa kita kabeh bisa ninggalke dheweke (iku ana ing tangan sing apik), bisa mlumpat lan mili menyang prayaan kasebut, lan nyebar kabar apik kanggo kabeh wong ing dalan lan ndedonga kanggo kabeh wong sing nyabrang dalan kita.

Keadilan saka Gusti Allah

Injil, kabar apik, nyritakaké: Sampeyan wis dadi kagungané Kristus - tampanana. Padha bungaha. Njaluk urip panjenengane. Seneng tentrem. Muga-muga mata sampeyan mbukak kanggo kaendahan, katresnan, perdamaian, kabungah ing donya sing mung bisa katon dening wong-wong sing isih ana ing katresnan Kristus. Ing Kristus, kita duwe kebebasan kanggo ngadhepi dosa lan ngakoni marang kita. Amarga kita pitados marang Panjenengane, kita bisa ngakoni dosa-dosa kita kanthi wedi lan ngemot ing pundake. Dheweke ana ing pihak kita.
 
"Ayo," ujare Gusti Yesus, "kabeh wong sing sregep lan abot; Aku pengin refresh sampeyan. Jupukna marang aku lan sinau saka aku; amarga aku andhap-asor lan andhap asor saka ati; supaya sampeyan bakal nemu reste kanggo nyawamu. Amarga jodokku entheng lan enthenganku entheng » (Matéus 11,28: 30).
 
Nalika kita ngaso ing Kristus, kita ora ngukur keadilan; saiki kita bisa ngakoni dosa-dosa kita kanthi ora cetha lan jujur ​​marang Panjenengane. Ing pasemon Gusti Yesus babagan wong Farisi lan petugas pajeg (Lukas 18,9-14) iku petugas pajeg dosa sing ora ngakoni kaluputane lan kepengin sih-rahmat dening Gusti. Wong Farisi - setya marang kabeneran wiwit wiwitan, kanthi praktik nyathet cathetan kesuciane - ora duwe mata kanggo dosa lan uga akut sing cocog kanggo pangapunten lan sih-rahmat; mulane ora muleh tangane lan ora nampa kabeneran sing mung saka Gusti Allah (Roma 1,17; 3,21; Filipi 3,9). "Urip alim manut paugeran" dadi peteng dheweke ndeleng kepiye dheweke mbutuhake sih-rahmat Gusti Allah.

Jujur penilaian

Ing satengahing dosa lan dursila paling jero, Kristus maringi kita kanthi sih-rahmat (Roma 5,6 lan 8). Tekan kene, ing keadilan sing paling peteng, srengenge keadilan, kanthi kawilujengan ing sangisore swiwine (Kaping 3,20). Mung nalika ndeleng kepiye kabutuhan nyata, kaya para penagih lan petugas pajeg ing pasemon, mung nalika pandonga saben dina bisa dadi "Gusti Allah dadi wong sing ala, aku bakal bisa ambegan kanthi anget saka ngrangkul Yesus sing marasake awakmu.
 
Ora ana sing kudu kita tundhung marang Gusti Allah. Dheweke ngerti kita luwih becik tinimbang kita ngerti dhéwé. Dheweke ngerti kita dosa, dheweke ngerti kita butuh sih. Dheweke wis rampung kabeh sing kudu kita gunakake kanggo njamin hubungan kita kekal karo dheweke. Kita bisa istirahat ing katresnan. Kita bisa percaya marang pangapurane. Kita ora kudu sampurna; kita kudu pracaya marang dheweke lan percaya marang dheweke. Gusti Allah kepengin dadi kanca, ora dolanan elektronik utawa prajurit timah. Dheweke nggoleki katresnan, ora nduweni ketaatan lan hedonisme sing diprogram.

Iman, ora tumindak

Hubungan sing apik adhedhasar kepercayaan, lampiran sing kuat, kesetiaan lan ndhuwur tresna. Pambangun-turut murni ora cukup minangka dhasar (Roma 3,28; 4,1-8). Ketaatan duwe panggonane, nanging kita kudu ngerti yen iki minangka salah sawijining akibat saka hubungan kasebut, dudu sebab-sebab kasebut. Yen sampeyan adhedhasar hubungane karo Gusti Allah mung kanggo mituhu, sampeyan bakal dadi kebanggaan kaya wong Farisi ing pasemon utawa kanthi rasa wedi lan frustasi, gumantung saka sejatine sampeyan jujur ​​nalika maca tingkat kesempurnaan ing skala kesempurnaan.
 
CS Lewis nyerat babagan keunggulan Kristen sing ora ana gunane kanggo ujar manawa sampeyan dipercaya wong liya kajaba uga menehi saran. Ngomong: Sapa wae sing percaya marang Kristus uga bakal ngrungokake pitutur lan ngetrapake kanthi paling apik. Nanging sing sapa ana ing Sang Kristus, sing bakal dipercaya, bakal nindakake kanthi apik tanpa wedi ditolak yen dheweke gagal. Kedadeyan mau kanggo awake dhewe (Gagal, Maksudku).

Nalika kita ngaso ing Kristus, usaha kanggo ngatasi kebiasaan lan cara pikirane sing ala dadi pola pikir sing setya, bosok manawa kasunyatane Gusti Allah ngapura lan ngluwari kita. Dheweke ora ngempalaken perang menyang kesempurnaan sing pungkasan (Galatia 2,16). Kosok baline, butuh ziarah iman ing endi kita sinau nyemprotake rantai budak lan lara sing wis dibebasake. (Roma 6,5-7). Kita ora bakal nemoni perjuangan Sisyphean kanggo kesempurnaan sing ora bisa menang; nanging kita nampa sih-rahmat urip anyar ing Roh Suci mulang kita supaya seneng wong anyar, digawe kanthi adil lan didhelikake karo Kristus ing Gusti (Efesus 4,24; Kolose 3,2-3). Kristus wis nindakké perkara sing paling angel - mati kanggo kita; kepiye cara supaya luwih gampang saiki - nggawa kita mulih (Roma 5,8: 10)?

Lumpuh iman

Iman, kaya sing dikandhani ing Ibrani 11,1, yaiku kapercayan kita sing dikarepake, sing dikasihi Sang Kristus. Iman saiki muncul mung tampilan nyata sing wis dijanjekake dening Gusti Allah - kabecikan sing isih didhelikake saka limang indra. Kanthi tembung liyane, kanthi mripat iman kita ndeleng kaya wis ana, jagad anyar sing apik banget, sing swarane ramah, tangane lembut, ing ngendi ana akeh sing bisa dipangan lan ora ana sing ora ana wong sing metu. Kita ndeleng apa sing ora ana bukti fisik sing nyata kanggo ing jaman saiki. Iman sing digawe dening Sang Roh Suci, sing nyumurupi kawilujengan lan nebus kabeh titah (Roma 8,2325) iku peparinge Gusti Allah (Efesus 2,8: 9), lan ing samubarang kita pinuju tentrem, tenang lan kabungahan liwat kepasten babagan katresnan sing kebanjiran.

Apa sampeyan njupuk kabocoran iman? Ing budaya ulkus lan tekanan darah tinggi, Roh Suci nyurung kita ing dalan sing tentrem lan tentrem ing lengen Gusti Yesus Kristus. Malah luwih akeh: Gusti Allah nyebutake kita ing jagad sing nggegirisi kebak kemiskinan lan penyakit, keluwen, ketidakadilan lan perang (lan mbisakake kita) ndelok setya kanthi terang marang Sabdane, sing janji mungkasi rasa lara, luh, kezaliman lan pati lan nggawe jagad anyar ing endi keadilan ana ing omah (2 Petrus 3,13).

"Dipercaya kula," Gusti Yesus ngandhani. «Preduli saka apa sing sampeyan deleng, aku bakal nggawe kabeh anyar - kalebu sampeyan. Aja padha sumelang lan gawe kasunyatan manawa kanggo sampeyan, kanggo wong sing dikasihi lan ing saindenging jagad, aku bakal persis kaya sing dakkandhakake. Aja kuwatir maneh lan gumantung banget karo kasunyatan sing bakal dakwenehake kanggo sampeyan, kanggo wong sing ditresnani lan kanggo jagad kabeh. »

Kita bisa dipercaya. Kita bisa ngilangi beban kita ing pundhak kita - bebayan dosa kita, bebaya kita wedi, bebaya kita, rasa bosen, nuwuhake rasa bingung lan ragu-ragu. Dheweke bakal nyandhang kayane dheweke wis nggawa lan ngagem awak sadurunge kita wis ngerti.

dening J. Michael Feazel


pdfNjupuk terjangan