Crita Mefi-Boschets

628 critane bosku mefi Siji crita ing Prajanjian Lawas pancen saya nggumunake. Aktor utama diarani Mefi-Boscheth. Bangsa Israel, wong Israel padha perang karo mungsuh, yaiku wong Pilistine. Ing kahanan tartamtu, dheweke kalah. Raja Saul lan putrane Yonatan seda. Warta kasebut tekan ibukutha, Yerusalem. Gupuh lan lam ana kraton amarga dingerteni manawa raja dipateni, anggota kulawarga uga bisa diukum mati supaya ora ana pambrontakan mbesuk. Kedadeyan yen nalika ana kekacauan umum, perawat Mefi-Boscheth sing umur limang taun nggawa dheweke lan minggat saka istana. Ing rame-rame ing papan kasebut, dheweke bisa tiba. Dheweke tetep lumpuh sajrone sisa urip.

Yonatan, putrane Sang Prabu Saul, duwe putra kakung loro; Amarga umure wis limang taun, nalika ana warta bab Saul lan Yonatan saka Yizreel, lan mantri ngeterake dheweke lan mlayu, nalika dheweke mlayu kanthi cepet, dheweke tiba banjur lumpuh lan wiwit lumpuh. Jenenge yaiku Mefi-Boscheth » (2 Sam 4,4).
Elinga, dheweke kraton lan dina sadurunge, kaya bocah lanang umur lima taun, dheweke mlaku-mlaku ngubengi istana kanthi ora kuwatir. Nanging ing dina iki nasibe kabeh tiba-tiba berubah. Bapake lan simbahe tiwas. Dheweke dhewe wis tiba lan suwene sedina lumpuh lan gumantung karo pitulung saka wong liya. Kanthi lara, dheweke bakal urip ing papan sing sepi lan suwung sajrone 20 taun sabanjure. Iki drama Mefi-Boscheth.

Sejarah kita

Apa hubungane karo Mefi-Boscheth karo sampeyan lan aku? Kaya dheweke, kita luwih cacat tinimbang sing dipikirake. Sikil sampeyan bisa uga ora lumpuh, nanging pikiran sampeyan bisa uga. Sikil sampeyan bisa uga ora patah, nanging, kaya sing ditulis ing Alkitab, kahanan spiritual sampeyan. Nalika Paulus ujar babagan kahanan nekat kita, dheweke bakal lumpuh: "Sampeyan uga wis mati amarga nerak lan dosa" (Efesus 2,1). Paulus ujar manawa kita ora kuwat apa sampeyan bisa ngonfirmasi, percaya utawa ora. Alkitab ujar manawa sampeyan ora ana hubungan sing raket karo Yesus Kristus, kahanan sampeyan wis seda kanthi spiritual.

«Kanggo Kristus, seda kanggo kita wong duraka, sanajan kita ringkih. Nanging Gusti Allah nresnani katresnan marang kita, manawa Sang Kristus wis seda kanggo kita nalika kita isih dosa » (Rum 5,6: 8 lan).

Ora ana apa-apa sing bisa sampeyan lakoni kanggo ngatasi masalah kasebut. Ora mbantu nyoba luwih angel utawa luwih apik. Kita wis dipateni kabeh, luwih saka sing kita pikirake. Rencanane Raja Dawud, bocah angon sing njaga wedhus, saiki wis dadi raja Israel ing Yerusalem. Dheweke dadi kanca paling apik Jonatan, bapakne Mefi-Boscheth. David ora mung nampa tahta kerajaan, nanging uga entuk ati rakyat. Dheweke ngembangake kerajaan wiwit 15.500 km2 dadi 155.000 km2. Bangsa Israel urip tentrem, ekonomine apik, lan bathi pajeg akeh. Urip ora bisa luwih apik.

Aku mbayangake David wungu esuk mau tinimbang wong liya ing istana. Dheweke mlaku kanthi santai metu ing plataran lan mikir yen ngumbara ing hawa esuk sing adhem sadurunge tekanan awan mikir. Pikirane bali nalika dheweke ngenteni pirang-pirang jam karo kancane sing setia Jonathan, sing wis suwe ora ditemokake amarga tiwas ing perang. Banjur David eling pacelathon karo dheweke saka langit biru. Nalika semana Dawud kepenak banget karo kabecikan lan kabecikane Gusti Allah. Amarga ora ana siji-sijine sing bisa ditindakake tanpa Jonathan. Dheweke eling pacelathon sing ana nalika kesepakatan bebarengan. Ing buku kasebut, dheweke janji marang saben wong liya supaya saben wong kudu ngurus kulawarga lan kulawarga, ora preduli ing endi perjalanan urip sing bisa ditindakake. Nalika semana Dawud noleh, nuli bali menyang kadhatone lan matur: "Apa ana wong ing omahé Saul sing dakwelas?" (2 Sam 9,1). Nanging abdi mau saka omahé Saul, sing jenengé Ziba, lan ditimbali menyang Dawud. Ziba matur marang Sang Prabu, "Isih ana putra putrane Yonatan, kang pincang ing sikile." (2 Sam 9,3).

David ora takon, apa ana wong liya sing pantes? David mung takon: Apa ana wong? Pitakon iki minangka ekspresi kabecikan. Saka wangsulane Ziba sampeyan bisa ngerti: Aku ora yakin manawa dheweke duwe sipat kerajaan. «Sang Prabu ngandika marang dheweke: Ana ing endi? Ziba matur marang raja, "Dheweke ana ing Lo-Dabar ing omahe Machir, putrane Ammiel" (2 Sam 9,4). Jeneng kasebut tegese, ora ana pastureland.

Sing sampurna, suci, mursid, kuwoso, Gusti Allah sing wicaksana tanpa wates, Pencipta kabeh jagad, ngoyak aku lan ngetutake sampeyan. Kita ngomong babagan nggoleki wong, wong sing lelungan spiritual kanggo nemokake kasunyatan spiritual. Nyatane, Gusti Allah sing golek. Iki bisa dingerteni ing kabeh Kitab Suci. Ing wiwitan Alkitab wiwit crita Adam lan Hawa, ing endi dheweke ndhelik saka Gusti Allah. Ing wayah sore, Gusti Allah rawuh lan nggoleki Adam lan Hawa lan takon: Ana ngendi? Sawise Musa nggawe kesalahan tragis nalika mateni wong Mesir, dheweke kudu wedi nyawane suwene 40 taun lan mlayu menyang ara-ara samun. Ing kana Gusti Allah nggoleki dheweke kanthi wujud semak belukar lan ngatur rapat karo dheweke. Ing Prajanjian Anyar, kita ndeleng Gusti Yesus nemoni rolas wong lan nutul pundhake lan ujar: Apa sampeyan pengin melu karo aku?

«Amarga Panjenengane wis milih kita sadurunge madege jagad iki digawe supaya kita suci lan tanpa cacad ana ing ngarsane, amarga katresnan; Panjenengane wis pinesthi dadi putraning kita lumantar Gusti Yesus Kristus, miturut kekarepane, kanggo memuji sih rahmat kamulyan sing diparingake karo kita ing Sang Kekasih » (Éfesus 1,4: 6)

Hubungan kita karo Yesus Kristus, karahayon, diwenehake dening Gusti Allah. Iki dikontrol dening Gusti Allah lan diwiwiti karo Gusti Allah. Iki digawe dening Gusti Allah. Bali menyang crita kita. David saiki wis ngutus sekelompok wong menyang Lo-Dabar ing pojok gundhul Giliran kanggo golek Mefi-Boscheth. Dheweke urip kanthi sepi lan anonim lan ora pengin ditemokake. Nanging dheweke ditemokake. Dheweke nyelehake Mefi-Boscheth ing mobil lan nggawa dheweke bali menyang ibukutha, menyang istana. Alkitab ora ngandhani apa-apa utawa ora apa-apa bab nitih kreta iki. Nanging aku yakin kita kabeh bisa mbayangake kaya rasane lungguh ing jubin mobil. Apa emosi Mefi-Boscheth sing dirasakake ing perjalanan iki, wedi, gupuh, lan durung mesthi. Mobil kasebut nyetir ing ngarep istana. Para prajurit nggawa dheweke mlebu lan nyelehake ing tengah ruangan. Dheweke pancen gelut karo sikile lan David mlaku mlebu.

Ketemu karo sih-rahmat

Nalika Méfibosèt bin Yonatan, putrané Sang Prabu Saul, nemoni Dawud, banjur sujud nyembah lan sujud. Dawud banjur kandha, Méfibosèt! Wangsulané, "Aku iki, baturmu." "Dawud nuli ngandika," Aja wedi, amarga aku bakal melasi kowe demi Yonatan, bapakmu, lan aku bakal dakulungake kabeh kagungane bapakmu, Sang Prabu Saul, nanging saben dina sampeyan bakal mangan ing meja kawula. Nanging dheweke banjur sujud lan ngucap, "Sapa aku, abdi sampeyan, yen sampeyan dadi asu mati kaya aku?" (2 Samuel 9,6: 8).

Dheweke ngerti yen dheweke cacat. Dheweke ora duwe apa-apa kanggo ditawani Dawud. Nanging iki sing diarani rahmat. Watake, sipate Gusti Allah, minangka kecenderungan lan sifat menehi barang sing apik lan apik kanggo wong sing ora pantes. Nanging ayo jujur. Iki dudu jagad sing biasane urip ing kita. Kita urip ing jagad sing ujar: Aku nuntut hak-hakku lan menehi wong sing pantes. Umume raja bakal nggunakake calon pewaris tahta. Nalika nylametake uripe, David nduwe welas asih. Dheweke nuduhake rasa welas asih kanthi menehi rasa welas.

Kita luwih dikasihi katimbang sing kita pikirake

Saiki, manawa kita ditrima dening Gusti Allah lumantar iman, kita wis tentrem karo Gusti Allah. Kita kudu utang marang Gusti Yesus Kristus, Gusti kita. Dheweke mbukak dalan kapercayan kanggo kita lan kanthi akses menyang sih-rahmaté Gusti Allah, sing saiki wis entuk dhasar sing kuwat (Roma 5,1-2).

Kaya Mefi-Boscheth, kita ora bisa menehi apa-apa marang Gusti Allah kajaba matur nuwun: «Kanggo muji sih-rahmat kamulyane sing wis dikasihi kita ing Sang Kekasih. Marga saka kita, kita wis nebus liwat rahé, pangapuraning dosa, miturut kasugihan sih-rahmaté » (Ef1,6-7).

Kabeh kaluputan dingapura. Dadi, Gusti Allah ngatonake kasugihan sih-rahmat marang kita. Sepira gedhene lan sugihe rahmating Allah. Sampeyan durung nate krungu tembung kasebut utawa nolak ora ngandel yen bener. Yaiku sejatine amarga sampeyan ditresnani lan Gusti Allah nderek sampeyan. Minangka wong sing precaya, kita bakal nemoni rahmat. Urip kita ganti liwat katresnan saka Gusti Yesus lan kita nresnani dheweke. Kita ora pantes. Kita padha ora regane. Nanging Kristus nawakake hadiah urip sing paling apik iki. Mula, saiki urip kita beda. Crita Mefi-Boscheth bisa mungkasi ing kene, lan bakal dadi crita sing apik.

Papan ing papan

Bocah lanang sing padha kudu urip ing pengasingan dadi pengungsi sajrone rong puluh taun. Nasibe wis owah kanthi radikal. Dawud ujar karo Mefi-Boscheth: "Mangan ing meja kula kaya salah sawijining putra raja" (2 Samuel 9,11).

Mefi-Boscheth saiki dadi bagean saka kulawarga. Aku seneng crita pungkasane amarga kayane panulis nulis tulisan cilik ing pungkasan crita. Kita ngomong babagan kepiye Mefi-Boscheth ngalami sih-rahmat iki lan saiki kudu urip bareng karo raja lan dheweke diidini mangan ing meja raja.

Bayangake adegan ing ngisor iki pirang-pirang taun mengko. Bel mlebu ing kraton lan David teka ing meja utama lan lungguh. Ora let suwe, Amnon sing licik lan licik lenggah ing sisih kiwa Dawud. Banjur Tamar, sawijining wanita enom sing ayu lan grapyak, banjur muncul lan lungguh ing sandhinge Amnon. Saliyane, precocious, brilian, ilang ing pikirane Solomon alon-alon muncul saka sinau. Absalom kanthi rambut sing dawa lan pundhak lungguh. Sore mau Yoab, prajurit lan komandan pasukan sing wani, diajak mangan. Nanging, siji kursi isih kosong lan kabeh wong ngenteni. Sampeyan ngrungokake sikil sing ngacak-acak lan swara irama saka kruk. Mefi-Boscheth sing alon-alon mlebu meja. Dheweke nyelehake kursi, taplak meja nutupi sikile. Apa sampeyan mikir Mefi-Boscheth ngerti apa sing diarani sih?

Sampeyan ngerti, iki nggambarake adegan mbesuk nalika kabeh kulawarga Gusti Allah bakal kumpul ing swarga ngubengi meja pesta. Ing dina iki taplak meja sih rahmat saka Gusti Allah nutupi kabeh kabutuhane. Sampeyan ngerti, cara kita mlebu kulawarga kanthi sih. Saben dina minangka hadiah sih-rahmat.

"Kaya sing saiki wis nampa Gusti Yésus Kristus, semono uga urip ing njeroné wong, bosok lan mantep ing dèkné lan mantep ing iman, kaya sing wis diwulang lan nuwuhake rasa syukur (Kolose 2,6: 7). Dheweke nampa Gusti Yesus kanthi sih. Saiki sampeyan ana ing kulawarga, sampeyan wis entuk rahmat. Sawetara wong mikir yen dadi wong Kristen dadi rahmat, kita kudu kerja keras lan nggawe Gusti Allah bener kanggo mesthekake yen dheweke tetep seneng lan tresna marang kita. Ya, ora ana sing bisa adoh saka kasunyatan.

Misi anyar ing urip

Ora mung Gusti Allah maringi sampeyan Yesus supaya sampeyan bisa mlebu ing kulawargane, nanging uga menehi kabeh sing sampeyan butuhake saiki supaya bisa urip kanthi rahmat yen wis ana ing kulawarga. «Apa sing arep dakkandhakake saiki? Yen Gusti Allah nunggil karo kita, sapa sing bisa nentang kita? Sapa sing ora ngasorake putrane dhewe, nanging menehi dheweke kanggo kita kabeh - kepiye dheweke ora bakal menehi kabeh prekara karo dheweke? " (Roma 8,31-32).

Apa reaksi sampeyan nalika ngerti kasunyatan kasebut? Apa tanggepanmu marang sih-rahmaté Gusti Allah? Apa sampeyan bisa mbantu? Rasul Paulus nyritakake pengalamane dhewe: "Nanging amarga saka sih-rahmat, aku dadi kaya aku. Lan sih-rahmate marang aku ora muspra, nanging aku wis nyambut gawe luwih akeh tinimbang kabeh; nanging dudu aku, nanging sih-rahmaté Gusti Allah sing nunggil karo aku » (1 Korinta 15,10).

Apa kita sing ngerti marang Pangeran nduweni urip sing nuduhake sih-rahmat? Apa wae sifat sing nuduhake uripku sing rahmat? Paul menehi wangsulan kanggo pitakon iki: "Nanging aku ora nganggep yen uripku mung kudu disebutake yen aku mung ngrampungake kursus lan nindakake jabatan sing aku tampa saka Gusti Yesus kanggo nekseni Injil sih-rahmaté Gusti Allah" (Para Rasul 20,24). Iki minangka misi urip.

Kaya Mefi Boscheth, sampeyan lan aku wis rusak spiritual lan mati karohanen. Nanging kaya dheweke, kita uga ditututi amarga Raja Semesta tresna karo kita lan pengin dadi kulawarga. Dheweke pengin supaya kita nuduhake kabar apik babagan sih-rahmate sajrone urip kita.

dening Lance Witt