Apa Matius 24 ngandika bab "pungkasan"

346 apa matthaeus 24 ngandika bab pungkasan Penting kanggo ngindhari kesalahane salah, Matius 24 ing konteks sing luwih gedhe (Konteks) bab sadurunge. Sampeyan bisa uga kaget amarga ngerti yen prasejarah Matius 24 diwiwiti paling anyar ing bab 16, ayat 21. Ana sing ditulis kanthi ringkes: "Wiwit semana, Yesus wiwit nuduhake marang para sakabate carane dheweke kudu lunga menyang Yerusalem lan nandhang sangsara banget dening para pinituwa lan pangareping imam lan ahli Toret lan tiwas lan tangi ing dina katelu." Kanthi mangkono, Yesus menehi tandha bab pisanan, ing mata para sakabat, katon kaya uji coba dhasar ing antarane Yesus lan panguwasa agama ing Yerusalem. Nalika arep menyang Yerusalem (20,17: 19) dheweke terus nyiapake dheweke kanggo konflik sing bakal teka.

Nalika wara-wara kasangsaran pisanan, Yesus ngajak telung murid yaiku Peter, James lan John menyang gunung sing dhuwur. Ing kana dheweke ngalami transformasi (17,1-13). Amarga iki, para sakabat kudu takon karo awake dhewe, manawa Kratoning Allah ora bakal caket (17,10-12).

Gusti Yesus banjur ngumumake marang para sakabate yen dheweke bakal lungguh ing rolas tahta lan ngadili Israel "nalika Putraning Manungsa bakal lenggah ing dhampar kamulyane" (19,28). Ora diragukan, iki maneh takon babagan "kapan" lan "kepriye" tekane Kratoning Allah. Dhiskusi bab kerajaan kasebut malah ngajak ibu Yakobus lan Yohanes njaluk supaya Gusti Yesus mènèhi jabatan loro dadi putra khusus ing Kraton (20,20-21).

Banjur mlebu ing Yerusalem minangka triighal, ing kono Gusti Yesus mlebu ing kutha ing kuldi (21,1-11). Asile, miturut Matius, wangsit Zakharia, sing katon ana hubungane karo Mesias, wis rampung. Sakutha kutha kasebut ana ing ngarepe, mikir apa sing bakal kelakon yen Gusti Yesus tekane. Ing Yerusalem dheweke nggulingake tabel tukang dhuwit lan nuduhake otoritas mesisan liwat tumindak lan mukjijat liyane (21,12-27). "Sapa kuwi?" wong kepingin weruh (21,10).

Banjur ing taun 21,43, Gusti Yesus nerangake marang para pangareping imam lan para pinituwa: "Mulané aku pitutur marang kowé: Kratoning Allah bakal kapundhut saka sampeyan lan dipasrahké marang wong sing ngetokké wohé." Para pamireng sing ngerti dheweke mbahas dheweke. Paribasan Gusti Yesus iki bisa diarani minangka indikasi yen dheweke arep netepake kekaisaran mesjid, nanging manawa "panyiapan" agama kasebut kudu disisihake.

Apa empire dibangun?

Murid-murid sing krungu iki kepingin weruh apa sing bakal kelakon. Apa Gusti Yesus pengin langsung nyatakake awake dhewe dadi Sang Kristus? Apa dheweke arep nyerang panguwasa Romawi? Apa dheweke kepengin nggawa Kratoning Allah? Apa ana perang, lan apa sing bakal kelakon ing Yerusalem lan Padaleman Suci?

Saiki kita teka Matius 22, ayat 15. Kene wiwit adegan karo wong Farisi sing pengin kanggo njepret Gusti Yesus karo pitakonan babagan tax. Kanthi wangsulanipun, piyambakipun kepengin damel piyambakipun minangka pemberontak nglawan panguwasa Romawi. Nanging Gusti Yesus paring wangsulan kanthi wicaksana, lan rancangane dicemplungake.

Saduki uga duwe pasulayan karo Gusti Yesus ing dina sing padha (22,23-32). Dheweke ora percaya yen patangen lan uga takon marang pitung sedulur babagan pitu sedulur sing nikah karo wanita sing padha karo sukses. Sapa bojone kudu ing patangen? Gusti Yesus mangsuli kanthi ora langsung lan ujar manawa dheweke ora ngerti tulisane dhewe. Dheweke bingung dheweke karo ngandhani yen ora ana perkawinan ing Reich.

Banjur, pungkasane, wong Farisi lan Saduki takon dheweke babagan prentah sing paling dhuwur ing ukum (22,36). Dheweke mangsuli kanthi wicaksana kanthi menehi kutipan Imamat 3:19,18 lan Ulangan 5. Lan mangsuli pitakon sing angel: Sapa anake kudu dadi Kristus? (22,42)? Banjur dheweke kudu meneng; «Ora ana sing bisa mangsuli tembung, lan uga ora ana sing wani takon marang dheweke wiwit dina kasebut» (22,46).

Bab 23 nuduhake polemik Yesus marang para ahli Toret lan wong Farisi. Ing pungkasan bab, Gusti Yesus ngumumake manawa dheweke bakal ngirim "nabi lan sages lan ahli Toret" lan mbadekake manawa bakal mateni, nyalib, ngibar lan nganiaya. Dheweke menehi tanggung jawab marang kabeh para nabi sing dipateni. Ketegangan kasebut jelas saya mundhak lan para sakabate uga rumangsa kepriye gegayuhan karo konjone. Apa Yésus arep njupuk kekuwatan dadi Kristus?

Banjur Gusti Yesus ndangu ing Yerusalem kanthi ndedonga lan medharake manawa omahe bakal "ditinggalake sepi". Iki diikuti karo ujar sing mbingungake: "Amarga aku pitutur marang kowe: wiwit saiki kowe ora bakal ndeleng Aku nganti sampeyan ujar: Pujian puji marang wong sing rawuh ing asmane Gusti!" (23,38: 39.) Murid-murid kasebut kudu kuwatir lan takon kanthi wedi babagan perkara sing diomongake Yesus. Apa dheweke arep nerangake awake dhewe?

Rusak saka candhi

Sakwisé kuwi, Gusti Yésus terus mlebu omah. Nalika dheweke metu, para sakabat sing ora kenthel nyatakake menyang bangunan candhi. Kanthi Markus padha ujar: "Master, delengen apa watu lan bangunan apa!" (13,1). Lukas nyerat manawa para sakabate ujar karo gumun "watu lan permata" sing ayu (21,5).

Coba keprungu apa sing kudu kedadean ing atine para murid. Pernyataan-pernyataan Yesus babagan kehancuran Yerusalem lan konfrontasi karo panguwasa agama sing wedi lan nyenengake para murid. Sampeyan kudu kepingin weruh apa sebabe dheweke ngomong babagan bongkahan Judaisme lan institusi sing arep ditemokake. Apa dudu Kristus sing bisa ngetungaké dhiri? Saka tembung saka para murid babagan candhi swara ora langsung ing badhan: Apa ora kudu rampung malah gereja iki kuwat karusakan?

Gusti Yesus nyuda pangarep-arep lan rumangsa wedi banget. Dheweke ngusir pujian saka ing Padaleman Suci: "Apa kowe ora weruh kabeh iki? Satemene aku pitutur marang kowe, ora bakal ana siji watu liyane sing ora bakal dipateni » (24,2). Iki mesthi wis gawe kaget banget kanggo para murid. Dheweke percaya manawa Sang Mesih bakal nylametake Yerusalem lan candhi, ora bakal dirusak mau. Nalika Gusti Yesus ucapake prekara kasebut, para sakabate kudu mikirake pungkasaning pamrentah sing bakal ana lan Israel sing mulya; kalorone wis medhar wangsit kakehan ing tulisan-tulisan Ibrani. Dheweke ngerti manawa kedadeyan kasebut kudu kedadeyan ing "wektu pungkasan", ing "wektu pungkasan" (Daniel 8,17; 11,35 lan 40; 12,4 lan 9). Banjur Kristus kudu katon utawa "teka" kanggo netepake Kratoning Allah. Iki tegese Israel bakal tuwuh ukuran nasional lan dadi kepala kerajaan.

Kapan sing bakal kelakon?

Para sakabat - sing nganggep Yesus dadi Mesias - kanthi alami njaluk ngerti apa "wekasan akhir" saiki wis teka. Ana pangarep-arep sing dhuwur, manawa Gusti Yesus bakal ngumumake manawa dheweke iku Mésias (Yokanan 2,12: 18). Ora krasa manawa para sakabate njaluk sanget marang Guru kanggo nerangake kepiye lan kapan "teka".

Nalika Gusti Yesus lungguh ing Gunung Zaitun, para murid sing bungah banget nyedhaki dheweke lan pengin informasi "insider" kanthi pribadi. "Wangsulane wong-wong mau," kapan kabeh kelakon iki? lan apa bakal dadi tandha tekane lan pungkasane jagad iki? » (Matius 24,3.) Dheweke pengin ngerti kapan ana prekara sing dingandikakake bab Yerusalem babagan iki, amarga ora ana sing nate ana hubungane karo jaman akhir lan "mbesuk".

Nalika para murid kasebut ujar "teka", dheweke ora duwe pikiran sing "detik". Miturut imajinasi, Mesias kudu teka lan enggal ngadegake karajan ing Yerusalem, lan kudu terus-terusan "selawase". Dheweke ora ngerti divisi dadi "pertama" lan "kaloro" teka.

Titik penting liyane sing kudu dipikirake ing Matius 24,3: 24, amarga ayat kasebut minangka ringkesan saka kabeh bab. Pitakonan para murid kudu diulang lan sawetara tembung penting ing miring: "Ayo," padha takon, "kapan bakal kedadeyan? lan apa bakal dadi tandha tekane lan pungkasane jagad iki? » Dheweke pengin ngerti kapan ana prekara sing dijanjekake Yesus babagan Yerusalem bakal kedadeyan amarga ana hubungane karo "pungkasaning jagad" (Tepat: pungkasaning jaman, jaman) lan "teka".

Telung pitakonan saka para murid

Telung pitakon saka para sakabat muncul. Kaping pisanan, dheweke kepengin ngerti kapan "kasebut" kudu kelakon. "Kuwi" bisa ateges ngancurake Yerusalem lan candhi sing dirusak dening Gusti Yesus. Kapindho, dheweke kepengin ngerti "tandha" apa sing bakal diwartakake; Yesus nyeluk dheweke mengko, kaya sing bakal kita deleng, ing bab 24, ayat 30. Lan katelu, para murid pengin ngerti kapan "pungkasane". Gusti Yesus ujar yen dheweke ora mesthine ngerti babagan iki (24,36).

Yen kita ndelok kanthi kapisah ing telung pitakon iki - lan wangsulane Yesus - kita bakal nylametake kabeh masalah lan salah informasi sing ana gandhengane karo Matius 24. Gusti Yesus ngandhani para sakabate, Yerusalem lan candhi ("" iku ") sejatine bakal dirusak nalika umure. Nanging "tandha" sing ditakoni bakal ana gandhengane karo tekane, dudu karusakan kutha. Lan kanggo pitakon kaping telu dheweke mangsuli manawa ora ana sing ngerti sejatine bali lan "pungkasan" wektu donya.

Dadi telung pitakon ing Matius 24 lan telung jawaban sing kapisah sing diwenehake Yesus. Wangsulan kasebut ngrusak prastawa sing dadi unit kanggo pitakonan murid lan ngethok sambungan temporal. Wangsulane Yesus lan "akhir jaman" uga isih ana ing mangsa ngarep, sanajan karusakan ing Yerusalem (70 AD) adoh banget.

Kaya sing dakkandhakake, iki ora ateges para sakabat ndeleng karusakan ing Yerusalem kanthi kapisah saka "pungkasan". Dheweke meh ora nate nglakoni. Lan dheweke uga ngarep-arep acara bakal kelakon mengko (Ahli teologi duwe istilah teknis "pangarepan langsung").

Ayo goleki pitakon-pitakon iki ing Matius 24. Kaping pisanan, kita nemokake manawa Yesus ora duwe kepentingan khusus kanggo ngomong babagan kahanan "mburi". Murid-muridé sing ngebur, sing takon, lan Yésus nuli menehi wangsulan, banjur nerangake sawetara panjelasan.

Kita uga ngerti manawa pitakon murid babagan "pungkasan" paling kamungkinan adhedhasar kekirangan - manawa kedadeyan kasebut bakal kedadeyan banget, lan ing wektu sing padha. Ora kaget, dheweke ngarep-arep yen Gusti Yesus bakal rawuh minangka Mesias ing wektu sing cedhak banget, amarga bisa kedadeyan ing sawetara dina utawa minggu. Isih, dheweke pengin "tandha" palpable kanggo konfirmasi. Kanthi inisiat utawa ilmu rahasia iki, dheweke pengin nyelehake awake dhewe ing posisi sing mupangate nalika Gusti Yesus nglampahi.

Ing konteks iki, kita kudu ndeleng komentar Yesus saka Matius 24. Murid-murid ngrangsang diskusi. Dheweke percaya manawa Yesus wis siyap kanggo njupuk kekuwatan lan pengin ngerti "kapan". Sampeyan pengin tandha persiapan. Kanthi nglakoni, kabeh padha salah faham karo misi Yesus.

Ing pungkasan: durung

Tinimbang langsung njawab pitakonan murid-murid, Yesus nggunakake kesempatan kanggo mulang marang telung pelajaran penting. 

Pawulangan pisanan:
Skenario sing padha takon iki adoh luwih rumit tinimbang murid-murid sing mikir ing naivety. 

Pawulangan liyane:
Nalika Gusti Yesus bakal "teka" - utawa kaya sing bakal kita ujar: "wangsul" - ora kanggo dheweke ngerti. 

Pawulangan katelu:
Murid-murid kasebut kudu "nonton", ya, nanging terus-terusan babagan hubungane karo Gusti Allah lan ora ana ing acara lokal utawa jagad iki. Menehi prinsip kasebut lan diskusi sadurunge, saiki ditampilake kepiye obrolan Yesus karo para sakabate. Kaping pisanan, dheweke ngelingake dheweke supaya ora diapusi acara kaya sing katon kaya acara akhir nanging ora ana (24, 4-8). Drastis lan bencana «kudu kedadeyan», «nanging pungkasane durung ana» (Ayat 6).

Banjur Yesus ngumumake buron, kekacauan lan seda tumrap para sakabate (24,9-13). Pancen wedi banget kanggo dheweke! "Apa omongan iki saka buron lan mati?" sampeyan kudu mikir. Para pandherekane Sang Mesias kudu menang lan menang, ora bakal dipateni lan dirusak, panginten.

Banjur Yesus wiwit mratelakake babagan proklamasi Injil ing saindenging jagad. Banjur wekasane kudu teka (24,14). Iki uga bisa uga bingung. Dheweke bisa mikir yen Sang Mesih bakal "teka" dhisik, mula dheweke bakal netepake karajan, mula mung tembunge Gusti bakal metu menyang jagad iki (Yésaya 2,1: 4).

Sakbanjure, Yésus katon mbalik lan ngobrol maneh babagan kerusakan candhi. Ana kudu "nistha saka deso ing papan suci" lan "banjur mlayu menyang gunung sing ana ing Yudea" (Matéus 24,15: 16). Keganjengan sing ora bisa dicritakake dilebokake kanggo ngatasi wong-wong Yahudi. "Amarga iku bakal dadi kasusahan gedhe sing durung ana wiwit wiwitaning jagad nganti saiki lan ora bakal ana maneh," ujare Gusti Yesus (24,21). Dadi nggegirisi banget, yen ora ana sing ora bakal urip yen dina iki ora disepet.

Nalika tembung Yesus uga duwe perspektif global, dheweke utamane nyritakake prekara-prekara ing Yudea lan Yerusalem. "Amarga bakal ana sangsara gedhe kanggo negara iki lan nepsu tumrap wong-wong iki," ujare Lukas, sing njelasake konteks apa sing diomongake Gusti Yesus (Lukas 21,23, Alkitab Elberfeld, penekanan saka editor). Padaleman Suci, Yerusalem lan Yudea minangka fokus bebaya Yesus, dudu kabeh jagad iki. Peringatan apokaliptik sing diucapake Yesus utamane nuduhake wong-wong Yahudi ing Yerusalem lan Yudea. Acara kasebut wiwit taun AD 66-70. wis konfirmasi sing.

Ngungsi - ing dina Sabat?

Dadi ora kaget manawa Gusti Yesus ujar: «Nanging takon manawa penerbangan sampeyan ora rampung ing mangsa utawa ing dina Sabbat» (Mat. 24,20). Sawetara wong mikir: Napa Gusti Yesus nyebutake Sabat nalika Sabat ora ana maneh naleni Gréja? Amarga wong-wong Kristen ora kuwatir maneh babagan Sabat, apa sebabe khusus dijaluk dadi alangan? Wong-wong Yahudi percaya yen lelungan ing dina Sabbat ora dilarang. Dheweke bisa uga mung ngukur jarak maksimum sing bisa ditutupi ing dina kasebut, yaiku "Walk Walk" (Para Rasul 1,12). Kanggo Lukas, iki cocog karo jarak antara Gunung Zaitun lan pusat kutha (Miturut lampiran ing Kitab Suci Luther iku 2000 meter, udakara 1 kilometer). Nanging Gusti Yesus ujar yen kudu mlayu adoh menyang gunung. "Lumaku Sabbat" ora bakal njupuk metu saka zona bebaya. Gusti Yesus mirsa manawa pamireng dheweke percaya yen ing dina Sabat dheweke ora kudu ngambah rute dawa.

Iki tegese sebabe dheweke nyuwun marang para murid supaya njaluk pesawat ora tiba ing dina Sabat. Panggilan iki bakal katon ing konteks pangertenane Hukum Musa ing wektu kuwi. Kita bisa ngringkes Yesus panginten kaya iki: Aku ngerti sing ora pracaya ing laku dawa ing dina Sabat, lan sampeyan ora bakal nindakake amarga kowé pracaya marang hukum mbutuhake iku ngunu. Mulané, yèn samubarang sing arep teka ing Yérusalèm ana ing dina Sabat, kowé ora bakal padha bisa lolos lan bakal mati. Mulane aku menehi pitutur marang kowe: Padha ndedongaa, supaya aja padha ngungsi ing dina Sabat. Kanggo sanajan dheweke mutusake kanggo nylametake, watesan perjalanan sing umume dumadi ing jagad iki, minangka kendala serius.

Kaya sing dakkandhakake, kita bisa nyritakake bagean peringatan Yesus tumrap karusakan Yerusalem sing kedadeyan ing 70 taun. Kristen Kristen ing Yerusalem sing isih netepi angger-angger Nabi Musa (Kisah 21,17: 26) bakal kena pengaruh lan kudu mlayu. Dheweke bakal nemoni konflik ati karo hukum Sabat yen ana syarat kanggo uwal dina kasebut.

Isih dudu "tandha"

Sauntara kuwi, Gusti Yesus terus nerusake wicara, sing tujuane kanggo mangsuli telung pitakon murid babagan "kapan" tekane. Kita ngerti yen nganti saiki dheweke mung nerangake karo dheweke kanthi prinsip nalika dheweke ora bakal teka. Iki misahake bencana sing bakal ngalahake Yerusalem saka "tandha" lan mbesuk "mburi". Ing wektu iki, para sakabat kudu percaya yen cilaka Yerusalem lan Yudea minangka "tandha" sing dikepengini. Nanging dheweke pancen salah, lan Yesus nunjukake kesalahane. Pangandikané: "Yen ana wong sing ujar marang kowé: Lah, iki Kristus! utawa ana !, sampeyan ora kudu percaya » (Mat. 24,23). Apa ora percaya? Apa sing kudu dipikirake karo para sakabat iki? Sampeyan kudu takon dhewe: Aku njaluk panjaluk babagan nalika arep nyiyapake kraton, kita njaluk supaya dheweke nimbali tandha, lan dheweke mung mbahas babagan pungkasane ora bakal teka lan menehi jeneng babagan katon tandha kasebut nanging ora.

Nanging, Gusti Yesus terus ngandhani para murid nalika dheweke ora bakal teka, ora bakal katon. «Dadi yen padha ngandhani kowe: Lah, dheweke ana ing ara-ara samun !, aja metu; lah, dheweke ana ing jero omah! (24,26). Dheweke pengin jelasake manawa para murid kasebut ora kena disasarake, uga kanthi prekara-prekara jagad utawa wong sing nganggep dheweke ngerti tandha pungkasane. Mungkin dheweke uga pengin ngandhani yen musim gugur Yerusalem lan candhi durung ngumumake "mburi".

Saiki ayat 29. Ing kene Yesus wiwit pungkasane ngandhani para sakabate bab "tandha" tekane, yaiku, dheweke mangsuli pitakon nomer loro. Srengenge lan rembulan kudune dadi peteng, lan «lintang-lintang» (mungkin komet utawa meteorit) jarene tiba saka langit. Sistem solar kabeh kanggo goyangake.

Pungkasane, Yesus nyeluk para sakabat "tandha" sing ditunggu-tunggu. Pangandikané: «Lan banjur tandha Putraning Manungsa bakal katon ing swarga. Banjur kabeh jinis ing bumi bakal nangis lan bakal ndeleng Putraning Manungsa teka ing mega langit kanthi kekuatan lan kamulyan » (24,30). Banjur Yésus nyuwun supaya para murid sinau pasemon saka wit anjir (24,32-34). Sanalika cabang dadi alus lan godhong cepet, sampeyan bakal ngerti yen musim panas wis nyedhak. «Uga: yen sampeyan ndeleng kabeh iki, ngerti yen dheweke cedhak karo lawang» (24,33).

Kabeh sing

«Kabeh mau» - ana apa? Apa mung perang, lindhu lan paceklik ing kana-kene? Ora Iki mung wiwitan pegawe. Ana akeh kasusahan maneh sadurunge "pungkasan". Apa "kabeh iki" rampung karo munculé nabi-nabi palsu lan martakaké Injil? Maneh, ora. Apa "kabeh iki" kaleksanan liwat kabutuhan ing Yerusalem lan kerusakan candhi? Ora Dadi, apa sing kudu sampeyan lebokake ing "kabeh iki"?

Sadurunge kita mangsuli, sethithik digress, antisipasi babagan pasamuwan murtad kudu sinau lan babagan Injil sinoptik. Sing tiba ing Yerusalem ing taun 70, karusakan candhi lan matine akeh imam lan juru bicara Yahudi (lan uga sawetara rasul) kudu nggegirisi pasamuwan. Sampeyan meh tartamtu manawa Gréja percaya manawa Yesus bakal enggal bali sawise kedadeyan kasebut. Nanging dheweke tetep ora adoh, lan kuwi pancen bisa gawe piala sawetara Kristen.

Saiki, Injil nuduhake manawa luwih akeh sing kudu utawa kudu kedadeyan sadurunge bali saka Gusti Yesus tinimbang mung karusakan saka Yerusalem lan candhi. Amarga Yesus ora ilang sawise ambruk ing Yerusalem, Pasamuwan ora bisa nyimpulake manawa dheweke disalahake. Katelu telung synoptics ngulang piwulang kanggo pasamuwan: nganti sampeyan ndeleng "tandha" Putrane Manungsa sing katon ing langit, aja ngrungokake wong-wong sing ngucapake manawa dheweke wis teka utawa bakal teka maneh.

Ora ana sing ngerti babagan jam kasebut

Saiki kita tekan pesen inti sing dikepengini Yesus ing dialog Matius 24. Tembung-tembungé ing Matius 24 kurang sunnat, dadi prekara sing mulang babagan urip Kristen. Matius 24 minangka peringatan Gusti Yesus marang para sakabate: Aja siyap kanthi spiritual, amarga sampeyan ora ngerti lan bisa ngerti kapan aku bakal bali. Pasemon ing Matius 25 nggambarake pesen dhasar sing padha. Ditampa iki - manawa wektu ora dingerteni lan tetep - ngresiki akeh salah paham sekitar Matius 24 ing salah sawijining stroke. Bab kasebut ujar manawa Gusti Yesus ora pengin nggawe ramalan babagan wektu "mburi" utawa bali maneh. "Watch" tegese: kudu terus-terusan awake dhewe, mesthi disiapake. Lan ora: nglacak acara donya. Ramalan "nalika" ora diwenehake.

Minangka katon ing sajarah salajengipun, Yerusalem sajatosipun dados titik fokus wonten ing kathah acara lan perkembangan ingkang ageng. Contoné 1099, para pejuang salib Kristen ngubengi kutha lan nyembelih kabeh pedunung. Sajrone Perang Donya I, Inggris Jenderal Allenby ngrebut kutha kasebut lan mbubarake saka Kakaisaran Turki. Lan saiki, kaya sing kita ngerti, Yerusalem lan Yudéa pancen penting ing konflik Yahudi-Arab.

Kanggo ngrampungake: Nalika takon dening para sakabate bab "kapan" pungkasane, Yesus menehi wangsulan: "Sampeyan ora bisa ngerti." Pernyataan sing ana lan ketoke angel dicerna. Sawise wungune, para sakabate isih terus mencet pitakon babagan: "Gusti, apa maneh bakal netepake karajan kanggo Israel ing wektu iki?" (Para Rasul 1,6). Lan maneh wangsulane Gusti Yesus: "Sampeyan ora hak ngerti wektu utawa jam manawa Rama wis nemtokake kekuwatane ..." (Ayat 7).

Senadyan piwulang sing jelas Yesus, wong Kristen wis bola-bali ngetrapake kesalahan para rasul ing kabeh wektu. Spekulasi maneh lan wektu "pungkasan" akumulasi, maneh lan maneh tekane Yesus wis diprediksi langsung. Nanging sejarah nggawe Gusti Yesus bener lan salah kanggo saben juggler. Cukup: ora bisa ngerti kapan "mburi" bakal kelakon.

Tansah watch

Apa sing kudu ditindakake saiki nalika ngenteni bali? Gusti Yesus mangsuli para sakabat, lan jawaban uga ditrapake kanggo kita. Dheweke mangsuli: "Pramila; amarga sampeyan ora ngerti apa dina Gusti bakal teka ... Dadi sampeyan uga wis siyap! Amarga Putraning Manungsa ana ing jam sing ora dikepengini » (Matéus 24,42: 44). Dadi waspada ing babagan "mirsani acara donya" ora ateges ing kene. "Watching" nuduhake hubungan Kristen karo Gusti Allah. Dheweke kudu tansah siyap ngadhepi pangripta.

Ing liyane Bab 24 lan Bab 25, Yesus banjur nerangake apa sing diarani "pengawal". Ing pasemon bab abdi sing setya lan ala, dheweke ngajak para murid supaya ora ngindhari dosa jagad lan ora bakal kesasar dening daya tarik. (24,45-51). Moraline? Gusti Yesus ujar manawa gurune abdi sing ala bakal "bakal teka ing dina nalika dheweke ora ngarep-arep lan ing sajroning jam sing durung ngerti" (24,50).

Ajaran sing padha diwujudake ing pasemon babagan prawan sing wicaksana lan bodho (25,1-25). Sawetara prawan durung siap, ora "tangi" nalika ngresiki panganten. Sampeyan ora kalebu saka kekaisaran. Moraline? Gusti Yesus ngandika: "Pramila! Amarga sampeyan ora ngerti dina utawa jam » (25,13). Ing perumpamaan para mantri sing dipasrahake marang Gusti Yesus, Yesus ngandhani awake dhewe minangka wong sing lelungan (25,14-30). Dheweke bisa mikir babagan tetep ing swarga sadurunge bali. Abdi saiki kudu ngatur tangan sing wis dipercaya supaya bisa dipercaya.

Pungkasane, ing pasemon babagan wedhus lan wedhus, Yesus ngandhani tugas-tugas pastoral sing diwenehake marang para murid sajrone ora ana. Ing ngisor iki dheweke ngarahake perhatian marang "kapan" nalika bakal entuk akibat sing bakal kelakon. Rawuhe lan wungunipun kasebut dianggep dadi dina pangadilan. Dina sing Gusti Yesus wedhus (penggantine sejati) saka wedhus (angon jahat) misah.

Ing pasemon iki, Gusti Yesus tumindak kanthi simbol-simbol sing adhedhasar kabutuhan fisik para murid. Wong-wong mau banjur padha mangan woh-wohan, banjur diombe nalika ngelak, nuli ngajak wong mau dadi wong manca. Murid-muridé padha gumun lan kandha yèn wong-wong mau padha ora weruh.

Nanging Gusti Yesus kepengin njlentrehake kabecikan pangon. «Satemene, aku pitutur marang kowe: Apa sing digawe kanggo salah sawijining sedulur cilik iki, apa sing sampeyan lakoni marang aku» (25,40). Sapa sedulur saka jesus Salah sawijining penerus sing sejati. Dadi Gusti Yesus dhawuh para sakabat dadi pramugari lan pangon sing apik - jemaate.

Iki minangka wacana sing dawa sajrone wangsulan telung pitakon para sakabate yaiku: Yen Yerusalem lan candhi bakal dirusak? Apa sing bakal dadi "tandha" tekane? Kapan wektu "pungkasan jaman"?

ringkesan

Murid-murid kaget krungu gedhong candhi kudu dirusak. Dheweke takon kapan iki kudu kelakon lan kapan "mburi" lan Gusti Yesus "bakal teka" kudu kelakon. Kaya sing dakkandhakake, mesthine dheweke ngarep-arep Gusti Yesus munggah ing tahta Mesias lan supaya Kratoning Allah diwiwiti kanthi kekuwatan lan kamulyane. Gusti Yesus ngelingake cara mikir iki. Ana wektu tundha sadurunge "pungkasan". Yerusalem lan candhi bakal dirusak, nanging urip pasamuwan bakal terus. Penganiayaan Kristen lan kasusahan sing nggegirisi bakal teka ing Yudea. Murid-murid kaget banget. Dheweke wis ngira manawa para murid saka Mesias bakal entuk kamenangan cepet, manawa Tanah Janji bakal dikalahake, manawa ibadah sejati bakal dibalekake. Lan saiki ramalan babagan karusakan candhi lan buron wong sing setya. Nanging ana pelajaran liyane sing medeni kanggo sinau. Siji-sijine "tandha" sing bakal ditemokake dening para sakabate Yesus yaiku teka dhewe. "Tandha" iki ora duwe fungsi pangayoman amarga wis telat. Kabeh mau tumuju pesen inti Yesus sing ora ana sing bisa prédhiksi kapan "wekasan" bakal teka utawa kapan Yesus bakal bali.

Gusti Yesus nduwe kuwatir palsu para sakabate lan entuk piwulang kasukman saka dheweke. Ing ukara DA Carson: "Pitakoné para murid dijawab lan para pamaca diwanti-wanti ngarep-arep bali saka Pangéran lan urip kanthi tanggung jawab, setya, manusiawi lan kendel anggere master ora ana. (24,45-25,46) » (ibid., p. 495). 

dening Paul Kroll


pdfApa sing Matius 24 kandha babagan "mburi"