Yesus - kawicaksanan ing wong!

456 Yesus kawicaksanan Nalika yuswa rolas, Gusti Yesus gumun karo guru hukum ing candhi ing Yerusalem kanthi ngupayakake dialog teologi karo dheweke. Kabeh padha gumun amarga ngerti lan wangsulan. Lukas ngrampungake rekeninge karo tembung ing ngisor iki: «Lan Gusti Yesus saya nambah kawicaksanan, umur lan sih-rahmat karo Gusti Allah lan manungsa» (Lukas 2,52). Apa sing diwulangake menehi kesaksian marang kawicaksanane. "Ing dina Sabat, dheweke nuli ana ing sinagogé lan akeh wong sing ngrungokake dheweke kaget banget. Dheweke padha takon, ana ngendi dheweke entuk? Apa kawicaksanan sing diwenehake marang dheweke? Lan mung kaelokan sing kedadeyan liwat dheweke! » (Tandhani 6,2 Injil Injil Injil). Yesus asring mulang nggunakake pasemon. Tembung Yunani kanggo "perumpamaan" sing digunakake ing Prajanjian Anyar yaiku terjemahan saka tembung Ibrani kanggo "ujar". Gusti Yesus ora mung guru ujar sing wicaksana, dheweke uga urip miturut Kitab Wulang Bebasan Suleman nalika makarya ing bumi.

Ing buku iki kita nemokaké telung macem kawicaksanan. Ana kawicaksananing Allah. Rama Surgawi punika pinanggih. Kapindho, ana kawicaksanan ing antarane wong. Iki minangka penyerahan kanggo kawicaksanan Allah lan kesadaran kanggo nyetel gol kanthi kabeneran. Ana liyane kawicaksanan sing kita maca saindhenging Kitab ing Wulang Bebasan.

Pancen sampeyan wis weruh yen kawicaksanan asring dipratelakake. Dadi dheweke ketemu kita ing Proverbs 1,20-24 ing wangun wadon lan kanthi sesambat nimbali kita ing dalan kanggo ngrungokake dheweke ngrungokake. Saliyane ing Kitab Para Wacana, dheweke nggawe tuntunan sing mung digedhekake dening utawa kanggo Gusti Allah. Akeh pangandika sing cocog karo ayat-ayat ing Injil Yohanes. Ngisor iki pilihan cilik:

  • Sakdurungé jagat digawé, tembung lan nurut Gusti Allah (Yohanes 1,1),
  • Pangéran wis kawicaksanan wiwit wiwitan cara-caraé (Wulang Bebasan 8,22: 23)
  • Tembung wis nurut Gusti Allah (Yohanes 1,1),
  • Kawicaksanan karo Gusti Allah (Wulang Bebasan 8,30),
  • Tembung kasebut dadi co-pencipta (Yohanes 1,1-3),
  • Kawicaksanan minangka co-pencipta (Wulang Bebasan 3,19),
  • Kristus iku urip (Yohanes 11,25),
  • Kawicaksanan nggawe urip (Wulang Bebasan 3,16).

Apa sampeyan ngerti apa tegese? Yesus ora mung wicaksana lan mulang wicaksana. Dheweke iku kawicaksanan! Paulus menehi bukti luwih lengkap babagan iki: «Kanggo wong liya, sing diarani Gusti Allah, wong-wong Yahudi lan dudu wong Yahudi, Kristus kabukten dadi kekuwatan lan kawicaksanan Gusti Allah» (1 Cor 1,24 terjemahan Geneva anyar). Dadi ing Kitab Wulang Bebasan kita ora mung nemoni kawicaksanan Gusti - kita nemoni kawicaksanan sing Gusti Allah.

Pesen kasebut dadi luwih apik. Yesus ora mung kawicaksanan, dheweke uga ana ing kita lan kita ana ing Panjenengane (Yokanan 14,20:1; 4,15 Yokanan). Kuwi bab prejanjèn sing penting sing nyambung kita karo Trianget Allah lan ora supaya kita nyoba dadi wicaksana kaya Yésus. Yesus Kristus piyambak urip lan liwat kita (Galatia 2,20). Iki ngidini kita dadi wicaksana. Kuwasa sing ana ing njero ati ora mung minangka kekuwatan, nanging uga minangka kawicaksanan. Gusti Yesus ndesek kita supaya nggunakake kawicaksanan sing ana ing saben kahanan sing ditemokake.

Langgeng, kawicaksanan tanpa wates

Ora angel dingerteni, nanging kaget, secangkir teh panas bisa mbantu kita luwih ngerti. Kanggo persiapan teh, kita nggantung kantong teh ing cangkir lan pour banyu panas sing nggodhok. Kita ngenteni nganti teh diombe kanthi bener. Sajrone wektu kasebut, rong komponen nyampur. Wong biyen ujar: "Aku nyiapake infus", sing sampurna nggambarake proses sing ditindakake. A "pour" yaiku sambungan menyang unit. Yen sampeyan ngombe teh, sampeyan sejatine ora ngombe teh tiwas; padha tetep ing kantong. Sampeyan ngombe "banyu teh", banyu sing ora enak sing digabungake karo godhong teh sing rempah-rempah lan bisa dirasakake ing wangun iki.

Ing prajanjian karo Kristus kita ora njupuk ing wangun fisik luwih saka banyu ora njupuk wangun godhong teh. Lan ora Yesus nampa identitas kita, nanging nyambungke urip kita karo urip langgeng, supaya kita neksekake bab iki kanthi cara urip. We are united with Jesus Christ, which means that wisdom, eternal, unlimited, unites us.

Huruf Kolosia nyritakake kanggo kita, "Ing Gusti Yesus dumunung kabeh ngurmati kawicaksanan lan kawruh" (Kolose 2,3). Hidden ora ateges disimpen, umume didhelikake minangka bandha. Gusti Allah wis mbukak tutup dada bandha lan nyengkuyung supaya kita bisa ngladeni awake dhewe miturut kabutuhan kita. Kabeh iku ana. Kasugihaning kawicaksanan wis siyap kanggo kita. Sawetara wong, tansah ngupayakake prekara anyar lan nggawe ziarah saka siji kultus utawa pengalaman menyang sabanjure supaya bisa nemokake ngurmati kawicaksanan sing ditawakake jagad iki. Nanging Gusti Yesus wis nyawisake kabeh ngurmati. Kita mung butuh dheweke. Tanpa wong iku kita bodho. Kabeh wis ana ing Panjenengane. Pracaya. Gunakake dhewe! Nampa kabeneran sing ora ana regane iki lan njupuk kawicaksanan liwat Roh Suci lan dadi wicaksana.

Ya, Yesus nindakake keadilan kanggo Prajanjian Anyar lan Lama. Wèt-wèté nabi, nabi-nabi lan Kitab Suci ketulis ing Gusti (kawicaksanan). Iki kawicaksanan ing Kitab Suci.

dening Gordon Green


pdfYesus - kawicaksanan ing wong!