Antihistamin kanggo jiwa

Salah sawijining pengalaman sing paling nggegirisi yaiku nalika ngurus cockatiel utawa budgie kanca liwat 34 taun kepungkur. Anak wedok sing nomer tuwa durung cukup umur setaun. Malah yen wis pirang-pirang taun kepungkur, krasa mung nembe wingi. Aku mlebu ing ruang tamu lan dheweke lungguh kanthi seneng ing lantai kanthi pasuryane katon ringkes kaya patung Buddha cilik. Akeh wong sing mbebayani nyawane yen mangan panganan tartamtu utawa kena serangga. Sawetara wong bisa lara banget yen mangan pizza utawa ngombe susu sapi. Liyane kudu nyegah kabeh produk gandum, sanajan roti dadi pokok. Gandum wis mesthi penting kanggo urip wong lan kewan. Malah penting banget manawa Gusti Yesus nyebut awake dhewe minangka roti urip. (Kiasan roti iki wis dingerteni nalika jamane.) Nanging, kanggo sawetara wong, pokok iki bisa dadi panyebab lara, malah mbebayani. Nanging, ana alergen sing luwih mbebayani sing bisa uga ora dingerteni.

Apa sampeyan ngeweruhi kepiye sawetara wong Kristen sing tumindak "karya Allah"? Katon yen arteri intelektual dheweke sempit, otake ana kejut, lan saben pikirane ditundha. Alesan kanggo reaksi iki yaiku kanggo akeh wong Kristen, urip Yesus rampung ing kayu salib. Sing paling ala maneh, dheweke rumangsa wektu antarane miyos lan sedane Yesus minangka upacara sing ditindakake prajanjian lawas lan wektu ukum. Nanging pati ing salib ora dadi pungkasan, nanging mung wiwitan! Minangka titik balik ing pakaryane. Pramila kita kacemplungaken ing pati Yesus, Gusti
Kita nemu kanthi baptis, ora pungkasan, nanging titik balik ing urip kita! Sawetara pemimpin lan guru Kristen wis ngakoni masalah iki, manawa akeh wong - kaya mobil ing lendhut - mungkasi kawilujengane dhewe lan urip ing iman ora ono maneh. Padha ngetutake pirang-pirang gagasan babagan carane urip karo Kristus. Urip iki dikurangi nyembah karo musik Injil lan maca buku-buku Kristen. Ing pungkasan urip - padha mikir - padha menyang swarga, nanging apa sing bakal padha ana ing kono, padha ora ngerti. Mangga aja salah paham: Aku ora duwe apa-apa marang musik Injil, maca buku-buku Kristen utawa sacara umum marang ibadah lan pujian. Nanging panebusan ora mung kanggo kita, nanging mung wiwitan - malah kanggo Gusti Allah. Ya, iki wiwitane urip anyar kanggo kita lan kanggo Gusti Allah iku awal hubungan anyar karo kita!

Thomas F. Torrance nduwe semangat banget kanggo ngerti sapa iku Gusti. Iki bisa uga amarga minat marang ilmu lan apresiasi sing gedhe banget kanggo bapak pendiri. Ing panelusurane, dheweke nemokake pengaruh dualisme pagan Yunani ing piwulang Pasamuwan lan pangerten babagan Gusti Allah. Sifat lan tumindak Gusti Allah ora bisa dipisahake. Kaya cahya, yaiku partikel lan gelombang ing wektu sing padha, Allah dadi siji kanthi telung bagean. Saben-saben kita nyebut Gusti Allah "sampeyan", kita nyekseni babagan sifat, lan saben-saben kita nyebutake manawa Gusti iku katresnan, kita nyekseni babagan tumindak.

Ingkang paling nyenengake, ilmu pengetahuan wis mbuktekake yen cahya putih murni asal saka kombinasi sempurna murni abang, murni ijo, lan cahya biru murni. Ing cahya putih, telu iki digabung. Kajaba iku, èlmu wis nemokake lan mbuktèkaké yèn kacepetan cahya minangka konstan ing alam semesta. Karya karya Athanasius, bapak gereja saka 4. Kira-kira satus taun, ana ing Konsili Nicea lan pamrentahan kawruh Nicene iman. Athanasius nentang piwulangan Arianisme, gagasan bilih Gusti Yesus punika satunggiling makhluk ingkang boten tansah posisi Gusti. Kredo Nicene isih minangka kredo dhasar lan nyawiji kanggo Kristen ing taun 1700 pungkasan.

Perjanjian lan aliansi

Sasampuning kakaknipun Thomas, James B. Torrance nerangaken pemahaman kita tentang prajanjian nalika piyambakipun damel prabédan antawis kasepakatan lan aliansi. Sayange, terjemahan Latin Kitab Suci, sing luwih duwé pangaruh ing pangajaran Gréja tinimbang terjemahan King James Bible, nyiptakake masalah ing subyek kasebut nalika dheweke nggunakake tembung Latin kanggo kontrak. Kontrak nduweni kahanan tartamtu lan kontrak mung kawujud yen kabeh kondisi wis ketemu.

Nanging, prejanjen ora diikat karo kahanan tartamtu. Nanging, dheweke duwe kewajiban tartamtu. Saben wong sing omah-omah wis ngerti yen urip sawise ngomong ya ora padha. Partisipasi lan partisipasi minangka landasan saka pamrentah federal. Kontrak bisa nduwe keputusan lan nindakake keputusan, nanging pamrentah Federal mbutuhake komitmen saka pihak loro supaya bisa dicapai. Iki padha karo perjanjian anyar sing digawe liwat getih Yesus. Yen kita mati bareng karo dheweke, kita bakal ditangekake maneh karo wong sing anyar. Apamaneh: wong-wong anyar iki wis munggah swarga lan banjur munggah menyang asta Gusti Allah ing sisih tengen (Efesus 2,6; Kolose 3,1). Kenging punapa? Kanggo keuntungan kita? Ora. Mupangat kanggo saben kita gumantung marang rencana Gusti Allah kanggo nyawiji kabeh tumitah. (Iki bisa nyebabake reaksi alergi liyane. Apa aku nyaranake universalisme? Ora, mesthi ora. Nanging iki crita kanggo wektu liyane.) Ora ana sing bisa kita lakoni kanggo nresnani Gusti Allah liwat sih-rahmat penebusan. Disebut manawa panebusan iku dudu mburi, nanging mung wiwitan. Paulus negesake iki ing Efesus 2,8: 10, antara liya. Kabeh sing ditindakake sadurunge kawilujengan, kanthi sadar utawa ora sadar, nggawe kebutuhan sing ora dikepengini dening Gusti Allah sing dibutuhake. Nanging yen kita nampa sih-rahmat iki lan dadi bagian saka lair, urip, nyiksa lan seda ing salib, kita uga dadi bagian saka tangine, urip anyar lan bareng karo dheweke.

Dipandu dening roh

Saiki kita ora bisa ngadeg maneh lan nonton maneh. Semangat kasebut ndadekake kita melu ing pakaryan Yesus supaya "proyek" kanggo manungsa rampung. Iki minangka bukti nyata inkarnasi - inkarnasi Gusti Allah ing Gusti Yesus - manawa Gusti Allah ora mung ngundang kita, nanging kanthi tulus pengin supaya kita bisa kerja bareng karo dheweke ing bumi. Kadhangkala, iki bisa dadi kerja keras lan ora ngalangi penganiayaan kanggo wong lan klompok sing dawa lan angel banget. Alergi disebabake nalika awak ora ngerti maneh apa sing apik lan bisa ditampa lan apa sing mbebayani lan mula kudu diperang.

Begjanipun, tamba kasebut bisa cepet lan efektif. Aku ora ngelingi apa sing kita tindakake nalika anakku katon kaya balon udara. Apa wae, dheweke mbantu dheweke cepet lan cepet
wis ora ana efek samping. Apike, dheweke ora sok dong mirsani apa sing kedadeyan. Kitab Suci nyadhangake yen Gusti Allah sing bener pancen melu urip kita, sanajan kita ora ngelingi. Nalika dheweke nyedhiyakake padhang, lampu putih sing nyunarake ing urip kita, dumadakan owah-owahan kabeh lan kita ora bakal padha kaya sadurunge.

Creed of Nicaea

Kita pitados marang Gusti Allah, Rama, sing Mahakuwasa, sing nitahake kabeh, langit lan bumi, jagad sing katon lan sing ora kasat mata. Kita padha precaya marang Gusti Yesus Kristus siji, Putra ontang-antinge Gusti Allah, lair saka Rama sadurunge, yaiku: Gusti Allah saka Gusti Allah, pepadhang saka pepadhang, Gusti Allah sejatine saka Gusti Allah sejati, kalairake, ora digawe, nunggal karo Sang Rama; lumantar Panjenengane, kabeh digawe. Kanggo kita manungsa lan kanggo karahayon, dheweke teka saka swarga, dadi daging liwat Roh Suci saka Virgin Mary lan dadi manungsa. Dheweke disalib kanggo kita ing sangisoré Poncius Pilatus, nandhang kasusahan lan dikubur, dina kaping telu wungu miturut tulisan suci lan munggah swarga. Panjenengane lenggah ing sisih tengené Sang Rama lan bakal rawuh maneh kanthi kamulyan kanggo ngadili wong urip lan wong mati; ora bakal ana enteke pamrentahane. Kita pitados ing Roh Suci, yaiku Pangeran, lan sing nguripake, saka Sang Rama lan Sang Putra, sing dipuja lan dimulyakake karo Sang Rama lan Sang Putra, sing ngomong liwat para nabi lan sing suci, katolik lan rasul. Greja Kita ngakoni baptisan siji kanggo pangapura dosa. Kita ngenteni patangenane wong mati lan urip ing mbesuk.

dening Elmar Roberg


pdfAntihistamin kanggo jiwa