JABUR 9 lan 10: pujian lan solicitation

Mazmur 9 lan 10 ana gandhengane. Ing basa Ibrani, meh kabeh ayat saka rong diwiwiti kanthi aksara sabanjure ing aksara Ibrani. Kajaba iku, loro salamo negesake kematian manungsa (9, 20; 10, 18) lan kalorone nyebutake bangsa-bangsa liya (9, 5; 15; 17; 19-20; 10, 16). Ing Septuagint, kalorone loro minangka dhaptar siji.

Ing Jabur 9, Sang Prabu Dawud memuji Gusti Allah kanggo mujudake kaadilan ing wilayah hukum, lan minangka hakim sing bener lan langgeng marang wong-wong sing ora bakal bisa nampani kapitunan.

Puji syukur: proklamasi kaadilan

JABUR 9,1-13
Paduka swara. Almuth Labben. Masmur Saka Dawud. Dhuh Yehuwah, kawula badhe puji kalayan gumolonging manah, kawula badhe nyariyosaken sadaya kaelokan Paduka. Ing sliramu, aku pengin bungah lan bungah, aku pengin ngidungake asma sampeyan, Kang Mahaluhur, nalika mungsuhku mundur, tiba lan mati ana ing ngarepmu Amarga Paduka netepi adil lan hakku; sampeyan ana ing dhampare, hakim sing adil. Kowé padha moyoki bangsa-bangsa, masrahake wong duraka marang wong duraka; mungsuh wis rampung, pecah ing salawas-lawase; Paduka sampun ngrisak kutha-kutha, pangeling-elinge wis ora ana. Pangeran Yehuwah lenggah ing salawase, lan dhampare wis diadegake kanggo diadili. Lan dheweke bakal ngadili jagad kanthi adil, lan bakal ngadili para bangsa kanthi bener. Nanging tumrap Pangeran Yehuwah sing katindhes iku pista gedhe, riyaya gedhe nalika nandhang kasusahan. Dipercaya marang sampeyan sing ngerti jeneng sampeyan; amargi Paduka mboten nilar wong-wong sing padha golekana, Pangeran. Padha ngidungana masmur kagem Pangeran Yehuwah, kang ngenggoni Sion, martakake kabecikane ana ing antarane para bangsa. Kanggo sing nyelidiki getih sing diwutahake, dheweke uga ngerteni dheweke; dheweke ora lali karo tangise wong kesrakat. Masmur iki diwenehake kanggo David lan bakal dinyanyekake nganti pungkasane Dying for the Son, kaya sing diwaca ing terjemahan liyane. Nanging, apa tegese tegese durung mesthi. Ing ayat 1-3, Dawud kanthi tenanan memuji marang Gusti Allah, nyritakake mukjizat lan bungah amarga dheweke seneng lan memuji. gumun (tembung Ibrani tegese bab sing luar biasa) asring digunakake ing Jabur nalika ngomong babagan pakaryane Gusti. Alesan kanggo pujian David diterangake ing ayat 4 nganti 6. Gusti Allah iku bener (V. 4) kanthi ngadeg kanggo David. Mungsuh bali maneh (V. 4) lan dipateni (V. 6) malah masarakat uga dibubarake (V. 15; 17; 19-20). Katrangan kasebut nggambarake penurunan kasebut.Nanging jeneng-jeneng masarakat pagan bakal dilestarekake. Memori lan memori mau ora bakal ana maneh (V. 7). Kabeh iku kedadeyan amarga, miturut Dawud, Gusti Allah iku sejatine sing sejatine lan sejatine ujar saka dhampare minangka pangadilan ing bumi (V. 8f). David uga ngetrapake bebener lan kabeneran iki kanggo wong sing ngalami ketidakadilan. Sapa sing ditindhes, ora digatekake lan dianiaya dening manungsa, dibesokake maneh dening hakim sing adil. Gusti dadi pangayoman lan tamenge nalika butuh. Amarga tembung Ibrani kanggo papan perlindungan digunakake kaping pindho ing ayat 9, wong bisa nganggep manawa keamanan lan perlindungan bakal luwih penting. Kanthi ngerteni keamanan lan keamanan Gusti Allah, kita bisa dipercaya marang dheweke. Ayat-ayat kasebut mungkasi kanthi peringatan marang wong, utamane sing ora dilalekake dening Gusti Allah (V. 13). Dheweke njaluk dheweke memuji Gusti Allah (V2) lan nyritakake apa sing ditindakake kanggo dheweke (V. 12).

Pandonga: Pitulung kanggo masalah

JABUR 9,14-21
Dhuh Yehuwah, kawula mugi Paduka welasi! Sira ngrasakake kasangsarane para wong kang sengit marang aku, padha ngentasake aku saka ing gapuraning pati, supaya aku bisa ngucapake pamuji sokur ana ing gapurane putri Sion, supaya aku bisa bungah marga saka karahayonmu. Bangsa-bangsa padha gumremet ing jugangan sing digawe. ing jaring sing padha didhelikake, sikile dhewe wis kejiret. Pangeran Yehuwah wus nitahake awake dhewe, Panjenengane nindakake pangadilan; para wong duraka wus tumindak ing tangane. Higgajon. Margi para tiyang mursid, sakathahing bangsa ingkang nyupatani Gusti Allah dhateng ing panggodha. Kanggo ora selawasé wong miskin lali, nanging pangarep-arep ala wis ilang selawasé. Dhuh Yehuwah, mugi karsaa miyarsakaken, bilih tiyang punika boten kagungan pangwaos. Muga-muga para bangsa padha diadili ana ing ngarepmu! Padha wedi-asiha marang Pangeran Yehuwah! Bangsa-bangsa bakal padha sumurup manawa padha dadi manungsa.

Kanthi kawruh babagan kawilujengane Gusti Allah, David njaluk manawa Gusti Allah ngomongake dheweke sajrone nandhang sangsara lan menehi sebab kanggo pujian. Dheweke nyuwun supaya Gusti Allah ora ngreti manawa dheweke dioyak dening satrune (V. 14). Ing bebaya pati, nimbali marang Gusti Allah supaya nylametake dheweke saka gapura pati (V. 14; cf. Pakaryan 38, 17; Jabur 107, 18, Yesaya 38, 10). Yen dheweke wis disimpen, dheweke uga bakal nglaporake kamulyan lan kamulyaning Allah marang kabeh wong lan seneng ana gapura Sion (V. 15).

Pandonga David dikuatake kanthi percaya banget marang Gusti Allah. Ing ayat 16-18, David ngandhani panggilan Gusti Allah kanggo ngrusak wong sing salah. Ayat 16 bisa uga ditulis nalika ngenteni mungsuh bakal dirusak. Yen mangkono, David wis ngenteni mungsuh nganti tiba ing guwa dhewe. Nanging kabeneran Pangeran ora dingerteni ing endi-endi, amarga tumindak ala sing disebar ing ala kasebut. Nasib wong jahat beda karo wong miskin (Vv. 18-19). Pangarep-arep sampeyan ora bakal ilang, nanging bakal kaleksanan. Sapa sing nolak lan ora nggatekake marang Gusti Allah ora duwe pangarep-arep. Jabur 9 rampung karo pandonga supaya Gusti Allah jumeneng lan ngalahake lan mrentah. Paukuman kasebut bakal nggawe bangsa-bangsa liya ngerti yen dheweke manungsa lan ora bisa ngalang-alangake wong-wong sing percaya marang Gusti Allah.

Ing salebeting salebeting salebeting salebeting salebeting manah, Dawud nerusaken pandonga saking Mazmur 9 kanthi nyuwun dhumateng Gusti supados boten nate nindakaken punapa-punapa kanthi yurisdiksiipun. Panjenengane nggambarake kekuwatane para durjana marang Gusti Allah lan marang manungsa lan banjur berjuang karo Gusti Allah kanggo ngadhepi lan malesake wong miskin dening ngancurake wong-wong duraka.

Deskripsi wong lanang ala

JABUR 10,1-11
Yagene, Dhuh Yehuwah, punapa Paduka nedha manahipun, manawi wonten ing pasamunan? Ing bangga, wong-wong duraka nganiaya marang wong kang kesasar. Wong-wong padha dirampas dening serangan-serangan sing wis ditindakake. Awit para wong mursid iku padha ngidung marang pepenginaning atine, lan nyenyamah marang Pangeran Yehuwah. Wong bodho ora bisa niti-priksa. Iku ora dewa! kabeh pikirane. Cara-cara kasebut sukses ing kabeh wektu. Dhuwur iku masakanmu, adoh saka dheweke; kabeh padha nglawan marang dheweke. Panjenengane ngandika ing sajroning atine: Aku ora rumangsa, saka jinis kanggo jinis tanpa misfortune. Cangkemipun kebak panerak, kebak polah lan durjana; Ing ilaté kuwi ana kasangsaran lan piala. Panjenengane lenggah ing payon, ana ing pasarean, nyembeleh wong sing ora luput; mripate mata sawise wong miskin. Panjenengane ngreksa nyawane kaya singa ana ing tlatahe; Panjenenganipun lurks kanggo nyekel wretch; Dheweke nyekel wong sing sengit karo narik wong menyang jaringe. Panjenengane sungkem, cengkar; lan wong-wong miskin padha tiba dening para kakuwatane. Panjenengane ngandika ing sajroning atine: Gusti Allah wis lali, wis ndhelikake pasuryane, dheweke ora ndeleng ing salawas-lawase!

Bagean pisanan saka Mazmur iki minangka panjelasan babagan kekuwatane wong jahat. Ing wiwitan juru tulis ngeluh (mungkin David) karo Gusti Allah, sing katon ora peduli karo kabutuhan wong-wong miskin. Dheweke takon kenapa Tuhan kayane ora katon kaya ngono. Pitakonan ngapa dadi gambaran sing jelas kepriye kahanane wong sing nindhes nalika nelpon karo Gusti Allah. Priksa hubungan iki David sing jujur ​​lan terbuka.

Banjur ing ayat 2-7, David nerangake babagan para mungsuh. Kebak kebanggaan, semangat lan kasakmuran (V. 2) wong duraka kasebut nandhang lara lan ujar saka Gusti Allah kanthi tembung-tembung sing cabul. Wong ala kasebut kapenuhan bangga lan kamurahan lan ora menehi papan marang Gusti Allah lan dhawuhe. Wong kaya ngono iku mesthi ora bakal uwal saka pialane. Dheweke percaya yen dheweke bisa terus nindakake tanpa ngalang-alangi (V. 5) lan ora ana kangelan (V. 6). Tembungé salah lan ngrusak lan nimbulaké kasangsaran lan karusakan (V. 7).

Ing ayat 8-11, David nggambarake piala minangka wong sing nyembah rahasia lan carane singa nyerang para korban sing ora bisa dipisahake, narik dheweke kaya nelayan ing web. Gambar-gambar singa lan nelayan kaya ngitung wong-wong sing mung nunggu kanggo nyerang wong. Para korban bakal mati dening piala lan amarga Gusti Allah ora langsung nylametake, para durjana yakin yen Gusti Allah ora ngurus utawa ngurus wong-wong mau.

Request for retribution

JABUR 10,12-18
Dhuh Yehuwah, mugi karsaa jumeneng! Dhuh Allah, Paduka mugi karsaa jumeneng! Aja lali sing celaka! Yagene wong tanpa budi ngremehake marang Gusti Allah? Apa gunane ana ing atinira: "Kowe ora bakal niti priksa?" Kowe wus weruh, amarga kowe ngalami kasusahan lan kasusahan. Paduka nilar tiyang miskin, para bapak; sampeyan helper Mungsuh wong duraka lan piala! Duh Gusti, nèk kowé ora nemu pituturé Gusti Allah! Pangeran Yehuwah jumeneng raja ing salawas-lawase. ilang bangsa-bangsa saka negarane. Dhuh Yehuwah, Paduka sampun mireng dhawuhipun para tiyang alus. Paduka ngiyataken atimu, kupingmu ngrungokake marang para wong anom lan para wong kang kesengsem, supaya ing jaman besuk manawa ora ana wong siji maneh saka ing bumi.
Ing pandonga jujur ​​kanggo males dendam, David ngundang Gusti Allah supaya ngadeg (9, 20) lan mbantu wong sing ora duwe daya (10, 9). Siji alesan kanggo panjaluk iki yaiku wong duraka ora diidini ngremehake Gusti lan percaya yen bisa lolos. Gusti kudu obah nanggapi amarga wong sing dipercaya karo Gusti Allah kanggo ngerteni kabutuhane lan rasa lara lan dadi pambantu (V. 14). Juru Mazmur mligi takon babagan karusakan saka wong sing ora mursid (V. 15). Mangkene uga katrangan sing digambarake banget: pegat tangane supaya sampeyan ora duwe kekuwatan maneh. Yen Gusti Allah bener-bener ngukum wong duraka kanthi cara iki, dheweke kudu mangsuli pitakon babagan tumindak kasebut. Banjur David ora bisa ngucapake maneh manawa Gusti Allah ora ngati-ati karo wong sing dianiaya lan mrentah miturut wong ala.

Ing ayat 16-18, Mazmur rampung kanthi kepasten David manawa Gusti Allah mirengake dheweke ing pandonga. Kaya ing Jabur 9, dheweke nerangake aturan Gusti, sanajan kabeh kahanan (V. 9, 7). Sapa sing ngadeg ing dalane bakal sirna (V. 9, 3; 9, 5; 9, 15). Sang Prabu Dawud yakin manawa Gusti Allah bakal ngrungokake panyuwun lan tangisan wong-wong sing dianiaya, supaya wong-wong sing ora disenengi mung manungsa (9, 20) ora duwe kekuwatan maneh.

ringkesan

Sang Prabu Dawud nerangake atine marang Gusti Allah. Dheweke ora wedi menehi pitutur marang dheweke babagan kuwatir lan ragu-ragu, ora mamang iline dheweke. Kanthi mengkono, dheweke ngelingake yen Gusti Allah setya lan adil lan kahanan sing ora katon ing Gusti Allah mung sakbenere. Iku snapshot. Ida Sang Hyang Widi Wasa jaga masabda ring Ida Sang Hyang Widi Wasa.

Iku berkah gedhe sing wis ndaftari doa-doa iki, amarga kita uga bisa duwe perasaan kaya mangkono. Mazmur mbiyantu kita nyatakake lan menehi hasil karo dheweke. Padha mbantu kita kanggo ngelingi Gusti Allah sing setya maneh. Mugi-mugi panjenengan paringi pujian lan narik kawigatosan lan kasenenganipun ing ngarsanipun.

dening Ted Johnston


pdfJABUR 9 lan 10: pujian lan solicitation