Dina Valentine - Dina para penyayang

626 dina valentine dadi wong sing tresna Saben taun tanggal 14 Februari, para penyayang ing saindenging jagad negesake katresnan marang para kanca. Kebiasaan ing dina iki diwiwiti maneh ing riyaya St Valentinus, dipuntepangake dening Paus Gelasius ing taun 469 minangka dina pangeling-eling kanggo kabeh greja. Akeh wong nggunakake dina iki kanggo nyebut tresno karo wong liya.

Sing luwih romantis ing antarane kita nulis puisi lan muter lagu kanggo wong sing dikasihi utawa menehi permen sing kaya jantung ing dina iki. Nuduhake katresnan butuh akeh rencana lan regane regane. Kanthi mikir, aku wiwit mikir babagan Gusti Allah lan katresnan marang kita.

Katresnan Gusti Allah dudu sipat sing duwur, nanging intine. Gusti Allah iku sipating katresnan: «Sing sapa ora tresna ora wanuh karo Gusti Allah; amarga Gusti Allah iku katresnan. Ing sajroning katresnan, Gusti Allah wis ngétok marang awaké déwé, nèk Gusti Allah ngongkon Putrané ontang-anting nang jagat kéné, supaya kita bisa urip liwat Dèkné. Iki kalebu katresnan: dudu manawa kita tresna marang Gusti Allah, nanging manawa dheweke nresnani kita lan ngutus Putrane kanggo nebus dosa kita » (1 Yokanan 4,8: 10).

Asring wong maca tembung kasebut kanthi cepet lan ora mandheg, aja mikir kasunyatan manawa katresnané Gusti Allah ditulis nalika disalib Putrané dhéwé. Malah sadurunge jagad iki digawe, Yesus mutusake masrahake nyawane kanggo titahing Allah liwat sedane. "Amarga Panjenengane wis milih kita sadurunge madege jagad iki digawe supaya kita suci lan tanpa cacad ana ing ngarsane, kanthi katresnan" (Efesus 1,4).
Sing nggawe galaksi kosmik lan kerumitan anggrek kanthi tanpa sengaja bakal menehi ukuran, kamulyan lan kekuwatane lan bisa urip karo manungsa, minangka salah sawijine, ing bumi. Kita meh ora bisa ngerti babagan iki.

Kaya kita, Gusti Yesus beku ing wayah salju sing adhem lan ngalami panas sing panas banget nalika musim panas. Tangis sing nangis ing pipine nalika ndeleng panandhang ing sakiwa tengene padha karo kasunyatane awake dhewe. Tandha udan ing udan iki bisa dadi tandha kamanungsan sing paling nyengsemake.

Napa regane regane larang?

Kanggo ngrampungake kabeh, dheweke kanthi sukarela disalib. Nanging kenapa kudu dadi jinis eksekusi sing paling ala banget sing ditindakake manungsa? Dheweke dipukul karo prajurit terlatih sing, sadurunge dipenthang ing kayu salib, nyindir lan moyoki. Apa pancen prelu meksa makutha eri ing sirahe? Napa dheweke ngidoni dheweke? Napa ngasorake iki? Apa sampeyan bisa mbayangake rasa lara nalika kuku gedhe lan kethul digawa menyang awake? Utawa nalika dheweke dadi ringkih lan rasa lara ora bisa ditahan? Gupuh banget nalika dheweke ora bisa ambegan - ora bisa dibayangake. Bolu direndhem ing cuka sing ditampa sadurunge seda - kenapa dheweke dadi bagean saka proses sekarat putrane sing dikasihi? Banjur kedadeyan sing ora bisa dipercaya: Rama, sing ana ing hubungan permanen sing sampurna karo Sang Putra, nolak dheweke nalika njupuk dosa-dosa kita.

Apa regane sing kudu dibayar kanggo nuduhake katresnan marang kita lan mulihake sesambungan dosa karo Gusti Allah. Udakara 2000 taun kepungkur, kita nampa hadiah katresnan sing paling gedhe ing bukit ing Golgota. Gusti Yesus nganggep kita manungsa nalika seda lan katresnan iki sing nulungi dheweke nistha kabeh nistha. Kanthi rasa lara sing dialami Yesus nalika semana, aku mbayangake dheweke bisik-bisik alon-alon: «Aku mung nindakake iki kanggo sampeyan! Aku tresna sampeyan! "

Mbesuk yen sampeyan rumangsa ora ditresnani utawa dhewekan ing Dina Valentine, elinga yen tresnane Gusti marang sampeyan ora ana watesan. Dheweke ngalami medeni nalika iku supaya bisa urip bebarengan karo sampeyan.

"Amarga aku yakin manawa ora pati utawa urip, ora malaekat utawa kekuwatan utawa kekuwatan, ora saiki utawa mbesuk, uga ora ana titah liyane sing bisa misahake kita saka katresnaning Gusti Allah, sing ana ing Sang Kristus Yesus, Gusti kita" (Roma 8,38-39).

Sanajan dina Valentine minangka dina sing populer kanggo nuduhake tresnamu marang wong liya, aku yakin manawa dina katresnan sing paling gedhe yaiku nalika Gusti Yesus Kristus seda kanggo kita.

dening Tim Maguire