1914-1918: "Perang Sing Nilar Gusti": Lan Jawaban

"Gusti Allah karo kita" yaiku slogan sing luwih apik tinimbang dina iki lan akeh prajurit Jerman sing perang sadawaning atus taun kepungkur, diukir ing dungane. Pangertosan cilik iki saka arsip sejarah mbantu kita luwih ngerti carane ngancurake Perang Donya I 1914-1918 kanggo kapercayan lan keyakinan agama. Pastors lan imam ngasorake paroki-paroki enom sing ora duwe jaminan yen Gusti Allah ana ing sisih negara kasebut. Gerontak kanggo partisipasi gereja ing perang, sing nyatakake nyawa saka sepuluh yuta wong, kalebu rong yuta wong Jerman, isih duwe efek saiki.

Teolog Katolik Roma Gerhard Lohfink direkam akibat saka tliti: "Sing 1914 Kristen kesengsem taberi marang Kristen ing perang marang kabaptis kabaptis, iki dianggep karusakan saka pasamuwan ing sembarang cara ...". Uskup London nyuwun dhawuh marang para paroki kanggo nglawan "kanggo Gusti Allah lan Sang Rama" kaya yen Gusti Allah mbutuhake pitulungan kita. Ing Neutral Swiss, pastor nom-noman Karl Barth digoyang-goyang ing inti sajrone nyatakake yen para seminaris-penganan kasebut siap nanggapi krungu "Perang!". Ing jurnal bergengsi, The Christian World, dheweke protes, "Iku paling sangsara kanggo kula kanggo ndeleng rasa seneng perang lan iman Kristen mingled ing bingung putus asa."

"Game of the People"

Para sejarawan ngumumaké panyebab langsung lan ora langsung konflik iki, sing diwiwiti ing pojok cilik Balkan lan banjur ditarik ing kakuasaan Eropah sing gedhé. Perancis wartawan Raymond Aron sijine sing ing bukunipun "Ing abad Perang Total" [dt:. Ing abad perang total] ing kaca 16 bebarengan: "Kanthi ketegangan akeh fokus ing telung TCTerms utama konflik: ing saingan antarane Austria lan Rusia ing Balkan, konflik Maroko Franco-Jerman lan lomba balap - ing segara antarane Inggris lan Jerman lan ing tanah ing kabeh kekuwatan. Alasan pungkasan kanggo perang wis nempatake dhasar kanggo kahanan; mantan nyedhiyakake sparking narik.

Sejarawan budaya dadi luwih jero babagan sababe. Dheweke riset fase fenomena sing angel ditindakake kayata kebanggaan nasional lan rasa wedi sing jero, loro-lorone biasane timbal balik. Sejarawan Düsseldorf, Wolfgang J. Mommsen ngrampungake tekanan iki: "Ana perjuangan antarane sistem politik lan intelektual beda sing dadi dhasar kanggo iki" (Jerman Imperial 1867-1918, Jerman p. 1867-1918], p. 209). Mesthi dudu negara liya sing nyengkuyung rasa egois lan patriotisme nasional ing taun 1914. Inggris nyathet kanthi tenang yen tentara kraton diprentahake liwat seprapat donya ing kerajaan sing srengenge ora srengenge. Perancis wis nggawe Paris dadi kutha ing endi Menara Eiffel menehi kesaksian babagan nggunakake teknologi kreatif.

"Seneng minangka Gusti Allah ing Prancis," ujare pidato Jerman nalika semana. Kanthi "budaya" khusus lan setengah abad kanthi prestasi sing nyenengake, Jerman ngira yen dheweke duwe rasa kaunggulan, kaya sejarawan Barbara Tachman:

"Wong Jerman ngerti manawa makili kekuwatan militer paling kuat ing bumi, pedagang sing paling trampil lan bank-bank sing paling aktif melu kabeh bawana, sing nyengkuyung Turks ing mbiayai rute sepur sing dituju saka Berlin menyang Baghdad uga perdagangan Amerika Latin dhewe. diikat; Dheweke ngerti manawa dheweke duwe tantangan kanggo kekuwatan angkatan laut Inggris lan, ing lapangan intelektual, bisa nyusun sistematis ing saben cabang ilmu miturut prinsip ilmu. Dheweke pantes duwe peran sing dominan (Menara Bangga, p. 331).

Sing nggumunake asring asring tembung "bangga" ing nganalisa jagad bertahap sadurunge taun 1914, lan ora kudu ditinggalake ora disengaja manawa ora saben versi ing Kitab Suci nggawe maneh paribasan: "kesombongan rawuh sadurunge tiba", nanging umpamane ing Kitab Suci Luther 1984 ing ukara sing bener uga tegese: "Sapa wae sing tiwas bakal dadi bangga sadurunge" (Wulang Bebasan 16,18).

Ora mung omah, omah lan kabeh populasi lanang akeh kutha cilik kudu dadi korban ing pambusane. Luka sing luwih gedhe tinimbang kabudayan Eropah kudu dadi "pati Gusti Allah", kaya sing disebutake dening sawetara. Senajan nomer churchgoers ing Jerman iki disusun ing dekade sadurunge 1914 ing Kurangé populasi lan laku kang iman Kristen ing saindhenging Éropah Kulon iki utamané praktek ing wangun "layanan lip", iman dwindled Allah benevolent akeh wong dening nggegirisi Sandhangan getih ing gorong-gorong, sing kacetha ing pembantaian sing ora tau ditemoni sadurunge.

Tantangan modern jaman

Minangka penulis Tyler Carrington nyatakake ing syarat-syarat ing Eropah Tengah, pasamuwan ana institusi "sawise taun 1920er tansah ing mundur", lan apa alane, "dina iki, nomer churchgoers ing tingkat kurang unprecedented." Saiki wis ora ana sing sadurunge 1914 Zaman Iman Golden bisa kasebut. Serangkaian campur tangan sing jero saka kamp agama para pembela saka cara sing historis kritis wis nyebabake erosi sing tetep ing kapercayan ing wahyu ilahi. Malah antarane 1835 lan 1836, David Friedrich Strauss 'Urip Yesus, sacara kritis nyunting, wis mbuktekaken ketuhanan kang miturut tradhisi Kristus. Malah disinterested Albert Schweitzer wis ditampilake ing nerbitake karyané 1906 Quest saka riset Pangkasaysayan Yesus Gusti Yesus minangka padha martakaké apokaliptik nanging rodo wong apik wis pungkasanipun kagelar dadi Allah-wong. Nanging, pamanggih iki ngrambah "massa kritis" mung kanthi kuciwa lan pangertèn bakal dikhianati, sing yuta yuta wong Jerman lan wong Éropah liya ngerti babagan 1918. Ing Papan drawing menang cara konvensional mikir bleger minangka psikologi saka Freud, teori Einstein relativitas, Marxisme-Leninism, lan utamané statement dimangertèni Friedrich Nietzsche kang "Gusti Allah iku mati, [...] lan kita matèni wong." Akeh sing kaslametake saka Perang Donya I dhisik-luwih felt sing dhasar wis irretrievably shaken. 1920ers mlebu ing jazz ing Amerika, nanging kanggo Jerman sing rata-rata wiwit wektu sing pait, dheweke nandhang kekalahan lan nandhang krisis ekonomi. 1922 ngrasakake woh roti 163 Mark, rega sing mlebu ing 1923 Mark ing 200.000.000 Mark.

Sanajan luwih akeh Republik Weimar kiwa (1919-1933) nyoba njaga tatanan tartamtu, mayuta-yuta wong sing ditawan ing pasareyane perang nihilistic, sing Erich Maria Remarque ora nglacak apa wae sing anyar ing karyane ing West. Prajurit ing omah kasebut dirusak dening jurang antara sing nyebar babagan perang sing adoh saka ngarep lan kasunyatan sing wis ditampilake kanggo wong-wong mau kanthi bentuk tikus, kutu, corong mortir, kanibalisme lan njupuk gambar tawanan perang. "Gosip nyebar yen serangan kita diiringi swara musik lan perang kasebut minangka khayalan lagu lan kamenangan kanggo kita [...] Kita mung ngerti bebener babagan perang; amarga sadurunge sadurunge kita " (dipetik saka Ferguson, The War of the World, p. 119).

Pungkasane, sanajan pasrah, Jerman kudu nampa tentara pendudukan miturut syarat sing ditindakake dening Presiden AS Woodrow Wilson - dibebani mbayar pambayaran $ 56 milyar, kanthi kelangan wilayah sing gedhe ing Eropa Wétan. (lan paling ora paling saka jajahane) lan kaancam perang dening kelompok komunis. Komentar Presiden Wilson babagan perjanjian perdamaian sing kudu ditandatangani wong Jerman ing 1919 yaiku yen dheweke ana wong Jerman, dheweke ora bakal mlebu. Wong negoro Inggris Winston Churchill prédhiksi: "Iki dudu katentreman, nanging gencatan senjata 20 taun." Apa bener dheweke!

Iman ing mundur

Iman ngalami kekurangan banget ing taun-taun pasca perang iki. Pastor Martin Niemöller (1892-1984), pembawa Salib Wesi lan mengko ditawan dening Nasrani, ndeleng "Taun-taun Gelap" ing taun 1920-an. Ing wektu iku umume wong-wong Protestan Jerman kalebu 28 paroki Gereja Lutheran utawa Reformasi, sawetara kanggo Baptisan utawa Metodis. Martin Luther minangka panyengkuyung kuat kanggo mituhu marang panguwasa politik, meh kabeh. Nganti pambentukan negara bangsa ing jaman Bismarck ing taun 1860-an, para pangeran lan raja-raja wis nguwasani gereja-gereja ing lemah Jerman. Iki nggawe kahanan optimal kanggo nominalisme fatal ing masarakat umum. Nalika teolog sing misuwur ing dunya mbahas babagan-babagan teologi sing angel dingerteni, ibadah ing Jerman umume melu rutinitas liturgis, lan gereja anti-Semitisme minangka urutan dina kasebut. Wartawan Jerman William L. Shirer nglaporake babagan divisi agama sawise Perang Dunia Pertama:

"Malah Républik Weimar minangka anatema kanggo pastors paling Protestan; Ora mung amarga njeblugake raja-raja lan pangeran, nanging uga amarga dhukungan utamane kanggo Katolik lan sosialis. "Kasunyatan Chancellor Adolf Hitler nandatangani konseratat karo Vatikan ing taun 1933, nuduhake kepiye bagean duwur kanggo agama Kristen Jerman. . Kita bisa ngrasakake tendensi sing beda antarane iman Kristen lan masarakat yen ngerti manawa kepribadian Gereja sing kaya ngono kayata Martin Niemöller lan Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) luwih becik nggambarake pengecualian kanggo aturan kasebut. Ing karya kayata Sukses, Bonhoeffer nyorot kelemahane gereja-gereja minangka organisasi sing, miturut pendapat dheweke, ora bakal duwe pesen nyata babagan rasa wedi marang wong ing abad kaping-20 ing Jerman. "Ing endi iman bisa slamet," tulis ilmuwan sejarah, Scott Jersak, "dheweke ora bisa maneh ngandelake swarane sawijining pasamuwan sing ngupayakake kanthi sah mutusake getih [kaya sing ora diwatesi] [ing taun 1914-1918]." Dheweke nambahake: "Kakaisaran Gusti Allah ora ngadeg kanggo optimisme utopian kosong utawa mundur mundur menyang papan perlindungan sing dijaga. Teolog Jerman Paul Tillich (1886-1965), sing dipeksa ninggalake Jerman ing taun 1933 sawise dadi pendeta lapangan ing Perang Dunia Pertama, ngakoni manawa jemaat-jemaat Jerman umume didhelikake utawa ora ana artine. Dheweke ora bakal bisa mbujuk wong-wong lan pamrentah supaya tanggung jawab lan ganti kanthi swara sing jelas. "Kita durung digunakake kanggo mabur kanthi dhuwur, kita diseret ing jerone," banjur nulis babagan Hitler lan Reich Ketiga (1933-1945). Kaya sing wis dingerteni, tantangan ing jaman modern saiki wis kerja. Bab medeni lan kerusuhan saka perang donya sing nyenengake banget supaya bisa ditrapake kanthi lengkap.

Mati ... utawa urip?

Mulane, konsekuensine "perang sing matèni Gusti Allah" lan ora mung ing Jerman. Dukungan saka gereja Hitler nyumbang kanggo kasunyatan sing nyebabake medeni sing luwih elek, Perang Donya II. Ing konteks iki, kudu dicathet yen Gusti Allah isih urip kanggo wong-wong sing ngandel. A nom-noman sing dijenengi Jürgen Moltmann kudu nerangake carane urip akeh kanca sekelas dheweke dibusak dening sekolah menengah ing pamboman bom Hamburg. Pengalaman iki pungkasane nyebabake kebangkitan iman, kaya kang katulis:

"Aku lungguh 1945 minangka tahanan perang ing kemah Belgia. Reich Jerman wis ambruk. Budaya Jerman wis ditangani pukulan pati karo Auschwitz. Pendhaftaran kampung kutha Hamburg ana ing reruntuhan, lan ing aku iku ora katon beda. Aku felt ditinggalake dening Gusti Allah lan wong-wong lan stifled anak-anak ngarep-arep [...] Ing kahanan iki, pastur Amérika maringi kula Kitab Suci lan aku wiwit maca. "

Nalika Moltmann teka liwat wacan ing Alkitab babagan tangisane Gusti Yesus ing salib: "Dhuh Gusti Allah kawula, Allah kawula, napa sampeyan ninggal kula?" (Mat. 27,46) dikutip, mula dheweke luwih ngerti pesen kunci pesen Kristen luwih apik. Dheweke nerangake: "Aku ngerti yen iki Yesus minangka sedulur ilahi nalika nandhang sangsara. Iki menehi pangarep-arep kanggo para tahanan lan nilar. Dheweke minangka wong sing mbebasake kita saka kaluputan, sing nggawe depresi lan ngrusak kita kanggo prospek sing bakal teka [...] Aku wani milih urip ing salah sawijining titik, ing endi bisa uga siyap, siji Pungkasane pasang. Pandhuan awal karo Gusti Yesus, sadulur, nalika nandhang sangsara, aku ora nate ngeculke. " (Sapa sing Kristus kanggo kita saiki? P. 2-3).

Ing atusan buku, artikel lan ceramah Jürgen Moltmann njamin yèn Gusti Allah ora mati sasampunipun sedaya tiyang, bilih piyambakipun gesang ing roh ingkang dipunwiwiti saking putranipun, ingkang dipunsebat Kristen minangka Yesus Kristus. Carane nyengsemake sing meh satus taun sawise "perang sing matèni Gusti", wong-wong isih nemokake cara liwat bebaya lan kekerasan ing wektu kita ana ing Gusti Yesus Kristus.    

dening Neil Earle


pdf1914-1918: "Perang Sing Nilar Gusti"