Karl Barth: NABI pasamuwan

Karl Barth teolog Swiss wis diarani teolog ilmiah sing paling pinunjul lan akibat saka jaman modern. Paus Pius XII (1876-1958) Barth nyebutake teologi sing paling penting wiwit Thomas Aquinas. Saka perspektif apa wae, sampeyan bisa ndeleng: Karl Barth duwe pengaruh gedhe kanggo para pamimpin gereja lan sarjana Kristen modern saka pirang-pirang tradhisi.

Pengangkatan lan krisis iman

Barth lair tanggal 10 Mei 1886, kanthi dhuwur pengaruh teologi liberal ing Eropa. Dheweke dadi murid lan murid Wilhelm Herrmann (1846-1922), wakil utama ing teologi antropologis, sing adhedhasar pengalaman pribadi Gusti Allah. Barth nulis babagan dheweke: Herrmann minangka guru teologi ing jaman saiki mahasiswa. Ing taun-taun awal, Barth uga ndhawuhi piwulang teologi Jerman Friedrich Schleiermacher (1768-1834), bapakne teologi modern. Aku cenderung menehi dheweke implicita ing papan, dheweke nulis. [2]

1911-1921 makarya Barth minangka pastur saka jemaah reformasi Safenwil ing Swiss. A Manifesto kang 93 cendekiawan Jerman II yakuwi perang Kaiser Wilhelm paring., Disabetake ing Agustus 1914 sistem yakin liberal kanggo dhasar-dhasaripun. Profesor teologi liberal Barth uga kalebu para penandatangan. Karo teka kabèh donya exegesis, Etika, piwulang lan martakaké aku wis nganti banjur dianggep Sejatine biso dipercoyo ... kajaba kanggo kerja kanggo waver, ngandika.

Barth percaya guru-gurune wis ngulungake iman Kristen. Miturut Injil wis rubah liwat poto-pangerten Kristen ing statement sing agama sing padha ilang ing ngarsane Gusti Allah, sing ing kadhaulatan marang wong nerak, takon marang kanggo akun lan tumindak ing wong minangka Gusti.

Eduard Thurneysen (1888-1974), pandhita ing desa tetanggan lan kanca cedhak Barth wiwit jamane siswa, ngalami krisis iman sing padha. Sawijining dina, Thurneysen berbisik menyang Barth: Apa sing dibutuhake kanggo dakwah, mulang lan pandhita pastoral minangka landasan teologi sing beda banget. [3]

Bebarengan, padha berjuang kanggo basis anyar kanggo teologi Kristen. Iku perlu maneh nggunakake ABC teologi maneh lan luwih kontemplatif saka sadurunge kanthi maca lan interpretasi tulisan-tulisan Prajanjian Lawas lan Prajanjian Anyar. Lah, lah, padha miwiti guneman karo kita ... [4] Siji bali menyang asal-usul Injil perlu. Iku perlu kanggo miwiti maneh karo orientasi batin anyar lan ngenali Gusti Allah minangka Gusti Allah maneh.

Romawi lan dogmatika ecclesiastical

1919 ngeculake komentar semantik Barth Surat kanggo wong-wong Rum lan entuk 1922 nulis ulang lengkap kanggo reissue. Sapa sing wis ngrampungake Epistle marang wong-wong Romawi nampilake sawijining sistem teologi anyar sing kandel, ing ngendi Gusti Allah cukup teges ing kamardikane manungsa, lan kanggo nggoleki. [5]

Ing surat Paulus lan ing tulisan Kitab Suci liyane Barth nemokake donya anyar. A donya sing ora ana maneh pikiran sing bener saka manungsa babagan Gusti Allah, nanging pikiran sing bener saka Allah ing ndhuwur manungsa katon. [6] Barth ngumumaké Gusti Allah dadi beda banget, ngluwihi pemahaman kita, sing tetep mbengkasaké kita, sing béda karo pikiran kita lan bisa ditemtokake mung ing Kristus. Dhampar bener Gusti Allah, yaiku: manungsa. [7] Teologi kudu doktrin Allah lan manungsa. [8]

1921 dadi Profesor Reformasi Barth ing Göttingen, ing ngendi dheweke ngajar nganti 1925. Panggonan inti iku dogmatika, kang nuduhake bayangan ing Sabda Jahweh minangka wahyu, hl. Kitab Suci lan khotbah Kristen ... nyathetake khotbah Kristen sing nyata. [9]

1925 dheweke diangkat dadi Profesor Dogmatics lan Eksegesis Prajanjian Anyar ing Münster lan limang taun salajengipun kanggo Ketua Teologi Sistematik kanggo Bonn, sing dianakake nganti 1935.

1932 kang nerbitake bagean pisanan saka Dogmatics Gréja. Karya anyar tansaya taun suwene saka kuliah.

Dogmatics duwe papat bagean: Ajaran Sabda Jahwéh (KD I), Doktriné Gusti Allah (KD II), Doktrin Penciptaan (KD III) lan Doktrin rekonsiliasi (KD IV). Bagean saben ngemot pirang-pirang volume. Barth asliné ngrancang karya kasebut ing limang bagean. Dheweke ora bisa ngrampungake bagean kasebut kanggo rekonsiliasi, lan bagean saka panebusan tetep ora ditulis sawise mati.

Thomas F. Torrance nyebataken dogmatika Barth minangka sumbangan ingkang paling asli lan patut dipunginakaken wonten ing teologi sistematis modernitas. KD II, bagéan 1 lan 2, utamané doktrin kasunyatané Allah lan apa sing dipikir déning Gusti Allah ing njeroné, piyambakipun nganggep puncak dogmatika Barth. Ing mripat Torrance, KD IV minangka karya sing paling kuat sing tau ditulis ing Atonement and Reconciliation.

Kristus: Dipilih lan dipilih

Barth ngubuh doktrin Kristen kabeh kanggo kritik radikal lan reinterpretasi ing cahya saka inkarnasi. Dheweke nulis: Tugas anyarku yaiku kanggo ngremehake lan ngucapake kabeh sing wis ana sadurunge, yaiku, saiki minangka teologi sih-rahmat saka Gusti Allah ing Gusti Yesus Kristus. [10] Barth ngupaya kanggo nemokake piwulang Kristen minangka kegiatan sing nyatakake tindakan kuat Allah lan ora tumindak lan tembung manungsa.

Kristus ana ing tengah dogmatik wiwit wiwitan nganti pungkasan. Karl Barth minangka teologi Kristen sing utamane mikirake keunikan lan kekarepan lan Kristus (Torrance). Barth: Yen sampeyan saiki ora kejawab ing kene. [11] Pendhaftaran lan rooting ing Kristus iki bisa uwal saka jupuk teologi alami, sing menehi otoritas sing sah babagan pesen lan wujud Pasamuwan kanggo manungsa.

Barth nyatakaken bilih Kristus minangka agen revelatory lan reconciling ing pundi Gusti Allah ngandika dhateng manungsa; ing tembung Torrance, panggonan sing kita kenal Sang Rama. Gusti Allah mung dikenal dening Gusti Allah, Barth guneman. [12] Pernyataan bab Gusti Allah punika sejati manawa kadadeyan karo Kristus; antarane Gusti Allah lan manungsa iku wong saka Gusti Yesus Kristus, malah Gusti Allah lan malah manungsa, sing mediates antarane wong-wong mau. Ing Kristus, Gusti Allah ngetrapake awake manungsa; Dheweke weruh lan dheweke ngerti Gusti Allah.

Ing doktrin predestinasi, Barth nglajengake pemilihan Kristus ing pangertosan kalih: Kristus minangka dipilih lan milih ing wektu sing padha. Gusti Yesus ora mung Gusti Allah sing milih nanging uga wong sing dipilih. Mulane, pemilihan [13] kudu nindakake sacara eksklusif karo Kristus, yaiku pemilihan kita, sing dipilih dening dheweke, nuduhake. Ing cahya saka pemilihan wong, miturut Barth, kabeh pemilihan mung bisa digambarake minangka sih rahmat.

Sadurunge lan sawise Perang Donya II

Taun-taun Barth ing Bonn bertepatan karo bangkit lan serangan kekuwatan déning Adolf Hitler. Gerakan gereja Sosialis Nasional, wong-wong Kristen Jerman, ngupaya legitimasi pimpinan minangka Juruwilujana sing dikirim dening Gusti Allah.

Ing April 1933 Gréja Evangelical Jerman diadegaké kanthi tujuan promosi etos Jerman babagan balapan, getih lan lemah, wong lan negara (Barth) minangka dhasar kapindho lan sumber wahyu kanggo Gréja. Gréja Pengakuan muncul minangka gerakan kontra, sing nolak ideologi nasionalisme lan manungsa iki. Barth minangka salah sawijining tokoh utama.

Ing wulan Mei 1934, piyambakipun nerbitaken Deklarasi Teologi Barnes ingkang misuwur, ingkang paling kathah inggih punika dening Barth lan nggambaraken teologi ingkang gegayutan kaliyan Kristus. Ing enem pasal, Deklarasi nyebutake Gréja kanggo fokus sacara eksklusif ing wahyu Kristus lan ora ing kakuwasan lan kekuwatan manungsa. Ing njaba tembung siji Gusti Allah, ora ana sumber liyane kanggo proklamasi gereja.

Ing Nopember 1934 Barth ngilangi lisensi pengajaran ing Bonn, sawise dheweke ora gelem menehi tandha sumpah tanpa syarat kanggo Adolf Hitler. Sacara resmi dipecat saka 1935 ing sasi Juni, dheweke langsung nampa panggilan menyang Swiss minangka profesor teologi ing Basel, posisi sing ditahan nganti pensiun 1962.

1946, sawisé perang, Barth diundang bali menyang Bonn, ing ngendi dheweke ngajokake sing diterbitake ing taun ing ngisor iki minangka dogmatika ing seri kuliah demolition. Dibangun miturut Prinsip Rasul, kitab kasebut ngetokake topik-topik sing dikembangake Barth sajrone dogmatika gerejawi sing akeh banget.

1962 ngunjungi Barth USA lan ngajar ing Princeton Theological Seminary lan Universitas Chicago. Nalika dijaluk menehi rumus singkat marang arti teologis saka pirang-pirang tembung saka Gréja Dogmatics, dheweke mikirake sesaat lan banjur ngomong:
Gusti Yesus tresna kula, sing mesthi. Amarga iku ndadekake naskah bisa dideteksi. Apa kutipan asli utawa ora: Barth kerep mangsuli pitakonan. Iku nyatakake yakin dhasar sing ana ing jantung Injil yaiku pesen sing prasaja sing nuduhake Kristus minangka Juruslametake kita, sing tresna karo katresnan gaib kang sampurna.

dogma sawijining revolusioner ora ngerti Barth minangka tembung pungkasan teologi, tinimbang mbukak debat peserta anyar. [14] Panjenenganipun ingkang pantes ngakoni karya ora Nilai kudu langgeng kanggo: Somewhere ing screed swarga kang liyawektu bakal dadi Gréja dogmatika ... kanggo kertas sampah, bisa setor. [15] Ing ceramah pungkasan kang ateges pemahaman teologi badhe mimpin ing mangsa kanggo rethink a, amarga pasamuwan dianakaké, malah kanggo miwiti dina apa, ing sembarang jam, maneh ing titik nol.

Ing 12. Desember 1968 Karl Barth, umuré umur 82, tilar donya ing Basel.

dening Paul Kroll


pdfKarl Barth: NABI pasamuwan

sastra
Karl Barth, Kemanusiaan Allah. Biel 1956
Karl Barth, Church Dogmatic. Vol. I / 1. Zollikon, Zurich 1952 ditto, Vol. II
Karl Barth, Surat menyang Rum. 1st versi. Zurich 1985 (minangka bagean saka Edisi Lengkap Barth)
 
Karl Barth, Dogmatics ing njelaske nganggo bentuk garis. München 1947
Eberhard Busch, Karl Barth CV. München 1978
Thomas F. Torrance, Karl Barth: Ahli teologi Alkitab lan Evangelis. T. & T. Clark 1991

referensi:
 1 Busch, p. 56
 2 Busch, p. 52
 3 Romans, Preface, p. IX
 4 Busch, p. 120
 5 Busch, p 131-132
 6 Busch, p. 114
 7 Busch, p. 439
 8 Busch, p. 440
 9 Busch, p. 168
10 Busch, p. 223
11 Busch, p. 393
12 bush, passim
13 Busch, p. 315
14 Busch, p. 506
15 Busch, p. 507