Tetep tenang

451, tetep tenang Sawetara taun kepungkur aku menyang Harare, Zimbabwe kanggo menehi ceramah gereja. Sawise aku nginep ing hotel, aku lagi nyiar sore ing dalan-dalan ing ibukota sing rame. Salah sawijining bangunan ing pusat kutha narik mripatku amarga gaya arsitektur. Aku njupuk foto sawetara nalika aku krungu wong njerit: "Hei! Oalah Hei sampeyan ana! » Nalika mbalik, aku langsung ndeleng mripate prajurit sing lagi nesu. Dheweke bersenjata bedhil lan nuli nunjukake aku karo nesu. Banjur dheweke miwiti nyentolke bedhilku ing dhadhane lan bengok-bengok karo aku: "Iki wilayah keamanan - dilarang njupuk foto ing kene!" Aku wedi banget. Wilayah keamanan ing tengah kutha? Kepiye kedadeyan kasebut? Wong mandheg lan mandengake awake dhewe. Kahanan kasebut angel, nanging aneh, aku ora wedi. Aku matur kanthi tenang: «Nyuwun pangapunten. Aku ora ngerti ana wilayah keamanan ing kene. Aku ora bakal njupuk foto maneh. » Serwane agresif prajurite terus, nanging kanthi banter, saya ngudhunake swara. Aku njaluk ngapura maneh. Banjur ana kedadeyan sing luar biasa. Dheweke uga mboko sithik menehi volume (lan senapane!) ngganti swarane banjur ngrungokake aku tinimbang nyerang aku. Sawise sawetara wektu, kita bisa ngobrol sing nyenengake, sing pungkasane nuduhake dalan menyang toko lokal!

Nalika aku lunga lan bali menyang hotelku, tembung sing kondhang tetep ngeling-eling: "Wangsulan entheng ngilangi nesu" (Wulang Bebasan 15,1). Liwat kedadeyan aneh iki aku ngalami efek dramatis saka wicaksana Sang Prabu Suleman. Aku uga eling nalika ndedonga khusus ing esuk, sing bakal dakkandhani mengko.

Ora umum budaya kita supaya menehi wangsulan entheng - sebaliknya sebaliknya. Kita njaluk "supaya perasaan kita metu" lan "ujarake apa sing kita rasakake". Wacana ing Wulang Bebasan 15,1 kayane nyengkuyung supaya kita tetep ngatasi kabeh. Nanging wong gemblung bisa njerit utawa ngenyek. Perlu karakter luwih akeh kanggo ketemu wong sing ora duwe budi kanthi tenang lan lembut. Babagan kasebut dadi kaya Kristus ing saben dinane (1 Yokanan 4,17). Apa ora sing luwih gampang ujar saka rampung? Aku wis sinau sawetara pelajaran sing penting (lan aku isih sinau!) nalika urusan karo wong sing duka lan nggunakake jawaban sing entheng.

Mbayar maneh menyang duwit sing padha

Apa ora yen sampeyan ngandhani karo wong, banjur sing liyane bakal nyoba kanggo perang maneh? Yen mungsuh nggawe komentar, banjur kita arep ngilangi. Yen dheweke nguwuh-uwuh utawa ngucapake, banjur kita njerit malah luwih banter. Saben uwong kepengin duwe tembung pungkasan, land a hit final utawa sijine pukulan final. Nanging yen kita mung bali pistol kita lan nyoba ora kanggo mbuktekaken menyang liyane sing iku salah lan ora agresif, banjur liyane asring nylamet cepet. Akeh perselisihan bisa dadi luwih panas utawa ditolak dening jinis respon kita menehi.

Wringly placed alot

Aku uga ngerti yen ora soko apa sing kita pikirake nalika dheweké nesu karo kita. Pembalap gila sing ngethokke kowe saiki ora tangi esuk karo niat nyulik sampeyan! Dheweke ora ngerti sampeyan, nanging dheweke ngerti bojone lan dheweke seneng banget. Kanthi mengkono, sampeyan mung ana ing dalan! Intensitas nepsu iki kerep disproportionate kanggo pinunjul acara sing ndadékaké erupsi. Pangertèn umum diganti dening murka, frustasi, kuciwa lan permusuhan marang wong sing salah. Mulane kita lagi nangani sopir agresif ing dalan, kasir kasar, utawa bos njerit. Wong-wong iku ora dadi wong sing goblok, supaya ora nesu!

Minangka manungsa mikir ing atine, mangkono uga

Yen kita pengin nanggapi wong sing ora duwe budi kanthi jawab sing entheng, ati kita kudu luwih dhisik. Cepet utawa mengko, pikirane biasane bakal dibayangake ing tembung lan prilaku. Kitab Wulang Bebasan mulangake kita manawa "ati wong wicaksana ditondoi nganggo pidato sing cerdas" (Wulang Bebasan 16,23). Kaya ember banyu saka sumur, ilat njupuk apa sing ana ing njero ati lan diwutahake. Yen sumber wis resik, mula sing dikandhakake ilat. Yen dikontoni, ilat bakal ngucapake ora sopan. Yen pikiran kita kontaminen karo pikirane pait lan nepsu, reaksi refleksif marang wong sing duka bakal kasar, nyerang lan mbalek. Waca cathetan paribasan: «Wangsulan entheng nesu; nanging tembung keras iku nggegirisi Grimm » (Wulang Bebasan 15,1). Internalize wong. Suléman ujar: "Ati-ati tansah eling lan ati-ati. Amarga sapa sing nemu, dheweke bakal urip lan marasake awak. (Wulang Bebasan 4,21: 22 Terjemahan Geneva Anyar).

Nalika kita nemoni wong sing nesu, kita kudu milih cara nanggepi dheweke. Nanging, kita ora bisa nyoba nindakake dhewe kanthi tumindak lan tumindak kanthi bener. Iki ndedonga kanggo pandongaku sing diumumake ing ndhuwur: «Rama, elingake pikirane. Lebokna tembunge ing ilatku supaya tembungmu dakkandhakake. Ing sih-rahmat nulungi aku dina supaya padha karo Yesus kanggo wong liya. » Wong-wong sing duka katon ing urip kita nalika paling ora nyana. Disiapake

dening Gordon Green


pdfTetep tenang