Sih rahmat Gusti Allah - banget apik dadi bener?

255 Bebenerane Gusti Allah uga bener Muni apik banget, mula pitakon sing kondhang diwiwiti lan sampeyan ngerti manawa ora kaya. Kamangka, yen entuk sihing Allah, pancene nyata. Nanging, sawetara wong negesake yen sih-rahmat ora bisa kaya ngono lan nindakake hukum kanggo ngindhari apa sing diarani minangka ijin kanggo nggawe dosa. Usaha sing tulus nanging kesasar iku minangka wujud legalisme sing ngrampok wong-wong saka kakuwatan owah-owahan sing asale saka katresnan Gusti Allah lan mili menyang ati kita liwat Roh Suci (Roma 5,5).

Kabar apik bab rahmaté Gusti Allah ana ing Sang Kristus Yesus, sih-rahmaté Gusti Allah sing dipersonalisasi, rawuh ing jagad iki lan martakaké Injil (Lukas 20,1) yaiku kabar kabungahan saka Gusti Allah tumrap para wong dosa (sing mengaruhi kita kabeh). Nanging para pamimpin agama ing jaman kasebut ora seneng khutbah amarga dheweke ngetrapake kabeh wong dosa ing tingkat sing padha, nanging dheweke ndeleng awake dhewe luwih akeh tinimbang liyane. Kanggo dheweke, khutbah Yesus babagan sih-rahmat pancen warta sing ala banget. Nalika ana kedadeyan, Gusti Yesus mangsuli protes dheweke: Sing kuwat ora butuh dokter, nanging sing lara. Nanging pindhah lan sinau apa tegese: »Aku seneng karo sih lan dudu korban«. Aku teka kanggo nimbali wong dosa lan dudu wong sing bener (Matéus 9,12: 13).

Dina iki kita seneng Injil - kabar apik rahmat Allah ing Kristus - nanging ing dina-dina Gusti Yesus ana gangguan gedhe kanggo menteri agama mubal. Kabar sing padha uga minangka nuisance kanggo wong-wong sing pracaya kudu kerja luwih keras lan luwih apik kanggo entuk sih nikmat Allah. Padha takon marang pitakon rhetorical: Kepriyé manawa kita kudu motivasi wong supaya kerja keras, manggon kanthi bener, lan njupuk model peran kanggo pamimpin rohani nalika padha ngaku yen wis ana ing sih? Sampeyan ora bisa mbayangno cara liya saka motivasi wong kajaba kanthi nandheske hubungan sah utawa kontrak karo Gusti Allah. Mangga aja salahku! Luwih becik bisa kerja keras ing karya Allah. Gusti Yesus iya mung - Karyane ngasilake sempurno. Elinga, Yesus sing sampurna wis ngungkapake Sang Rama marang kita. Wahyu iki ngandhut kabar apik banget yen sistem kompensasi Allah luwih apik tinimbang kita. Panjenenganipun minangka sumber rahmat, katresnan, kebecikan lan pangapunten ingkang boten kenging dipunlirwakaken. Kita mboten mbayar pajeg kangge nampi sih rahmat Allah utawi mbiyantu pamrentahaning Allah. Gusti Allah nggarap layanan ngluwari sing paling apik, sing tugas kanggo mbebasake manungsa saka jugangan sing wis ilang. Sampeyan bisa uga ngelingi crita lelungan sing tiba ing jugangan lan ora ono gunane metu maneh. Wong-wong liwati jugangan lan weruh carane dheweke berjuang. Wong sensitif disebut dheweke: hello mudhun ana. Aku seneng karo dheweke. Wong rasional nyatakake: Ya, sing logis yen wong kudu tiba ing jugangan. Desainer interior takon: Apa aku menehi saran babagan carane ngapusi jugangan sampeyan? Wong sing prejudis iku ngendika: Kene sampeyan bisa ndeleng maneh: Mung wong sing mlarat tiba ing jero. Sing kepengin tanya: Manungsa, kepiye maneh? legalist ngandika: Sampeyan ngerti apa, aku sing pantes iku takon ing jugangan kanggo landen.Der pejabat tax: Ngomong, mbayar bener pajak ing jugangan Wong poto-pitying wailed: Ya, sampeyan ngirim kaping Zen Buddhis ngajak: Tetep tenang, santai lan aja mikirake jugangan maneh. Wong optimis ngomong: Ayo, tangi! Dheweke ora bisa ngalahake dheweke. Bareng Gusti Yesus mirsa wong mau ana ing jero kubur, banjur mlaku-mlaku marani dheweke. Iku sih-rahmat!

Ana wong sing ora ngerti logika Gusti Allah. Dheweke percaya manawa gaweyane mbebasake saka jurang lan dianggep ora adil kanggo wong liya metu saka jurang tanpa nindakake upaya sing padha. Tandha saka sih-rahmune Gusti Allah yaiku supaya Gusti Allah masrahake marang saben wong tanpa bedane. Sawetara mbutuhake pangapunten luwih akeh tinimbang wong liya, nanging Gusti Allah nambani kabeh wong tanpa preduli. Gusti Allah ora mung ngrembug babagan katresnan lan welasan; piyambakipun nerangaken nalika ngutus Yesus menyang kuburan kanggo nulungi kita kabeh. Pengikut legalisme cenderung nggunakake sih-rahmat Gusti minangka ijin kanggo gaya urip sing gratis, spontan, lan ora dibentuk (Antinomianisme) misinterpret. Nanging ora kaya ngono, kayadene Paulus nulis ing layang kasebut marang Titus: Amarga sih-rahmat Gusti Allah sing marasake awakmu wis katon ing kabeh wong lan njupuk kita disiplin manawa kita nolak makhluk ora ala lan kepinginan dursila lan ora sopan, adil lan alim ing jagad iki urip (Titus 2,11: 12).

Ayo kula cetha: nalika Gusti Allah nylametake wong, dheweke ora bakal ninggalake maneh ing sumur. Dheweke ora ninggalake dheweke kanggo awake dhewe supaya ora ngalami immaturity, dosa lan rasa isin. Gusti Yesus nylametake kita supaya kita bisa nggunakake kekuwataning Roh Suci kanggo metu saka jurang lan miwiti urip anyar ing bab kabeneran, katentreman lan kabungahane Yesus dadi sipate (Roma 14,17).

Pasemon bab buruh ing pakebonan anggur Yesus ngandhani sih-rahmat sing ora ana syarate Gusti Allah sajrone pasemonane para pekerja ing pakebonan anggur (Mat 20,1-16). Ora kira-kira suwene saben wong nyambut gawe, kabeh pekerja entuk upah saben dina. Mesthi wae (iku manungsa) wong-wong sing kerja paling dawa saya nesu amarga percaya yen sing nyambut gawe kurang pantes ora akeh. Aku rumangsa yen sing nyambut gawe kurang uga mikir yen wis nampa luwih saka sing pantes (Aku bakal kondur mengko) Kasunyatane, sih-rahmat dhewe ora katon adil, nanging Gusti Allah ora (sing dibayangke karo wong tuan tanah ing perumpamaan) Yen pangadilan ing sih sampeyan, aku mung bisa ngaturake matur nuwun marang Gusti Allah ing ngisor atiku! Aku ora mikir yen bisa entuk sih-rahmat saka Gusti Allah kanthi makarya sedina ing pakebonan anggur. Rahmat mung bisa ditrima kanthi grapyak lan andhap asor minangka hadiah sing ora dikepengini - kaya mangkene. Aku kaya cara Gusti Yesus nyusoni para pekerja ing pasemon kasebut. Mbok menawa sawetara kita bisa ngenali karo wong-wong sing wis kerja keras lan mikir lan luwih becik tinimbang sing ditampa. Umume, aku yakin, bakal ngenali karo wong-wong sing wis nampa luwih saka apa sing pantes kanggo gaweane. Mung kanthi sikap bersyukur sing bisa ngormati lan ngerti rahmat Gusti Allah, utamane amarga kita butuh kanthi cepet. Perumpamaan Yesus mulang kita manawa Gusti Allah nylametake wong-wong sing ora pantes (lan sampeyan ora bisa entuk). Perumpamaan kasebut nuduhake kepiye ahli hukum agama sing ngeluh manawa sih-rahmat ora adil (kalintang saestu); Dheweke kandha, kepiye Gusti Allah bisa maringi hadiah marang wong sing durung nate kerja keras?

Didhahi dening rasa syukur utawa syukur?

Pengajaran Yesus ngilangi kesalahane sing digunakake minangka alat utama dening para ahli hukum supaya masarakat netepi kekarepan Gusti Allah (utawa luwih asring kekarepan dhewe!). Rumangsa luput disasarake matur nuwun amarga sih-rahmat sing diwenehake Gusti Allah ing katresnan. Fokus saka rasa kuciwa yaiku dosa kita, dene rasa syukur (sifat ibadah) fokus marang Gusti Allah lan kaluhurane. Saka pengalaman aku dhewe sing dakkandhakake manawa aku rumangsa salah (lan wedi minangka bagean saka iku) menehi motivasi, nanging rasa syukur amarga saka katresnan, kebecikan lan sih-rahmat saka Gusti Allah menehi motivasi luwih gedhe tinimbang aku. (saka atimu) - Paulus ngucapake babagan taat marang iman (Roma 16,26). Iki minangka siji-sijine jenis ketaatan sing diwenehake Paulus amarga mung siji iki sing ngluhurake Gusti Allah. Pambangun turut kanthi manut pujian yaiku tanggap syukur marang sih-rahmat Gusti Allah. Rasane syukur sing ndorong Paulus maju ing pelayanane. Iki uga menehi motivasi kanggo dina iki kanggo melu ing pakaryan Yesus lumantar Roh Suci lan liwat pasamuwane. Kanthi sih-rahmat saka Gusti Allah, pelayanan iki nuntun menyang realisasi urip.Ing Kristus lan kanthi pitulung Roh Suci, kita saiki dadi anak sing dikasihi Rama Rama ing swarga. Kabeh sing dikarepake dening Gusti Allah yaiku tuwuh ing sih-rahmat lan ngerteni Panjenengan luwih apik lan luwih apik (2 Petrus 3,18). Pangembang lan kawruh iki bakal terus saiki lan ing salawas-lawase ing swarga lan bumi anyar. Gusti Allah kudune kabeh kredit!

dening Joseph Tkach