Aku ora 100% Venda

Politikus kayata mantan Presiden Thabo Mbeki utawa Winnie Madikizela Mandela wis ngeluh, miturut media Afrika Selatan, babagan afiliasi suku bangsa ing Afrika Kidul.

Perang nglawan apartheid uga diandharake ing perang nglawan lampiran kelompok etnis dhewe. Senadyan akeh negara liya, Afrika Selatan kalebu akeh kelompok ètnis, sanajan mung 11 sing diakoni sacara resmi. Ana 11 basa ing Afrika Kidul: Afrika, Inggris, Ndebele, Swati, Xhosa, Zulu, Pedi, Sotho, Tswanga, Tsonga lan Venda. Basa liyané kayata Yunani, Portugis, Khosa, Italia lan Mandarin.

Ing akeh mobil, sampeyan bakal nemokake stiker kanggo sawetara wektu, sing bisa nemtokake supir menyang kelompok etnis. "Aku 100% Venda", "100% Zulu Takalani Musekwa enom," "Aku 100% Tsanwa" etc. Senajan stiker iki nyoba jujur ​​kanggo netepake identitas siji dhewe ing negara multinasional, supaya padha rampung misdirected. Basa pribumi iku Venda, nanging aku ora 100% Venda. Bahasa lan identitas asli ora bisa disetimbang. Wong Tionghoa sing lair lan gedhé ing London lan ngomongake basa Inggris ora mung wong Inggris. Simon Vander Stel, wong saka Walanda sing nyambut gawé ing 17. Iki dipindhah menyang Cape Town lan dadi gubernur ing wilayah kapuloan Cape, dudu Walanda. Panjenenganipun minangka putu saka wanita abdi India sing bebas lan wong Walanda. Ora ana 100% saka apa-apa. We are 100% human.

Carane karo Gusti Yesus?

Apa dheweke 100% Yahudi? Ora. Ana sawetara wanita ing wit kulawargane sing dudu wong Israel. Aku gumun amarga loro saka papat panulis Injil milih nglaporake katrangan bab keturunan Yesus Kristus. Apa sampeyan nyoba mbuktekake? Matius miwiti teks kanthi nyathet keturunan mudhun marang Abraham. Aku rumangsa manawa upaya kanggo mbuktekake manawa Yesus iku wong sing netepi janji-janji sing digawe marang Abraham. Paulus nyerat marang wong Galatia sing dudu wong Yahudi: "Ora ana wong Yahudi utawa Yunani, ora ana abdi utawa wong liya, ora ana wong lanang utawa wanita; amarga kowe kabeh padha ana ing Sang Kristus Yesus. Nanging manawa kowe dadi kagungane Sang Kristus, kowe kabeh padha trah lan turune miturut janji mau ” (Gal. 3, 28-29). Dheweke ujar manawa kabeh wong sing dadi kagungane Sang Kristus iku uga turune Rama Abraham lan dadi warisan sawise janji. Nanging apa janji sing dikandhakake Paulus ing kene? Janji kasebut yaiku kabeh kabeh suku bangsa kudu diberkahi dening Gusti Allah liwat turunane Abraham. Buku Musa sing kapisan uga nyritakake babagan iki: "Aku bakal mberkahi wong sing mberkahi sampeyan, lan ipat-ipat wong-wong sing ngipat-ipati sampeyan; lan ing sampeyan kabeh genders ing bumi bakal diberkahi " (Purwaning Dumadi 1: 12) Paulus uga negesake ing surat kasebut marang jemaah ing Galatia: “Apa sampeyan wis ngalami muspra? Yen ora muspra! Sapa ta sing maringi semangat lan tumindak kaya ngono ing antaramu, apa sing digawe saka ukum utawa liwat martakake iman? Mangkono uga karo Abraham: "Dheweke percaya marang Gusti Allah lan dikira kabeneran" (Purwaning Dumadi 1: 15). Dadi padha eling: wong-wong sing precaya iku turunané Abraham. Kitab Suci mangertos manawa Gusti Allah bakal nggawe bangsa-bangsa liya kabeneran kanthi iman. Pramila piyambakipun medharaken dhateng Abraham (Purwaning Dumadi 1: 12): "Kabeh Bangsa bakal diberkahi ing sampeyan." Dadi saiki wong-wong sing iman bakal diberkahi karo Abraham sing percaya " (Gal. 3: 4-9) Dadi Matius ora nyoba mbuktekake manawa Yesus iku 100% wong Yahudi, amarga Paulus uga nyerat: "Ora kabeh wong Israel sing asale saka Israel" (Rom 9, 6).

Kabeh manungsa saka suku sing padha

Sarasilah Lukas nyerat luwih jero babagan crita lan mula ngandhani babagan beda babagan Yesus. Lukas nyerat manawa Adam iku leluhur langsung Yesus. Yésus dadi anaké Adam sing uga putrané Gusti Allah (Lukas 3:38). Kabeh manungsa tumurun saka Adam, Putraning Allah. Lukas terus nerangake apa sing dicritakake ing Kisah Para Rasul: "Lan digawe manungsa dadi kabeh manungsa, supaya bisa urip ing saindenging jagad, lan dheweke netepake suwene suwene lan ana ing watesan sing kudu urip supaya bisa dadi Gusti Allah kudu nggoleki apa dheweke bisa ngrasakake lan bisa nemokake dheweke; lan sejatine ora adoh saka saben kita. Amarga kita urip, nenun lan ana ing njero; kayadene sawetara pujonggo wis ujar marang kowe: Kita kalebu jinis dheweke. Saiki yen ana jinis ketuhanan, kita kudu ora mikir yen dewa kasebut kaya gambar emas, salaka lan watu, digawe seni lan pamikiran manungsa. Gusti Allah ora nate melok wektu ora nggatekke; nanging saiki dhawuh wong supaya bisa bus ing kabeh pungkasan ” (Kisah 17: 26-30) Pesan sing pengin diwartakake Lukas yaiku yen Yesus bosok ing suku manungsa, kaya kita. Gusti Allah nitahake kabeh bangsa, bangsa lan suku saka siji wong, Adam. Dheweke pengin ora mung wong-wong Yahudi kanggo nggoleki dheweke, nanging kabeh bangsa saka kabeh negara. Iki crita Natal. Iki crita babagan sing dikirim dening Gusti Allah supaya kabeh bangsa bakal diberkahi: "supaya dheweke ngluwari kita saka mungsuh kita lan saka tangane kabeh sing sengit marang kita, lan sih-rahmat nuduhake para leluhur lan ngelingi prajanjian suci lan Sumpah sing dijanjekake marang bapakne Abraham, supaya diparingi " (Lukas 1,71-73).

Lukas nggambarake rincian liyane babagan kelairan Yesus. Dheweke ngandhani para malaekat sing nunjukake para pangon liwat lapangan pethikan ing tlatah Yesus: "Lan malaekat banjur ujar:" Aja wedi! Lah, aku martakake marang kowe kabungahan gedhe sing bakal teka ing kabeh wong; Amarga Pamarta iki lair kanggo sampeyan saiki, yaiku Kristus Gusti ing kutha Dawud. Lan ana minangka tandha: Sampeyan bakal nemokake bocah sing kebungkus popok lan lying ing ranjang. Lan banjur ana pirang-pirang tentara swarga kanthi malaikat, sing memuji Gusti Allah lan ngandika: Maha Suci Gusti Allah sing paling dhuwur lan tentrem ing bumi karo wong sing dikepengini. " (Lukas 2,10-14).

Pesan Natal, lair saka Yesus, minangka pesen kabungahan sing ditrapake kanggo kabeh wong kabeh bangsa. Iku pesen saka katentreman kanggo wong-wong Yahudi lan dudu wong Yahudi: "Apa sing saiki dakkandhakake saiki? Apa kita wong Yahudi duwe luwing seneng? Ora ana kabeh. Amarga kita wis mbuktekake manawa kabeh wong Yahudi lan wong Yunani padha nglakoni dosa ” (Rom 3, 9). Lan maneh: "Ora ana bedane antara wong-wong Yahudi lan wong Yunani; Pangéran padha ngungkuli kabèh, sugih kanggo sapa waé sing ngarani. " (Rom 10, 12). "Amarga iku tentrem kita sing nggawe" siji "saka loro lan ngrusak pager sing ana ing antarane, yaiku permusuhan" (Efesus 2:14). Ora ana alesan kanggo xenophobia, satus persen utawa perang. Sajrone Perang Donya Pisanan, Sekutu lan Jerman ngerti pesen Natal. Dheweke sijine gamane sedina lan mbuwang wektu bebarengan. Sayange, perang terus sanalika sawise iku. Nanging ora kudu kaya ngono. Priksa manawa sampeyan 100% manungsa.

Muga-muga sampeyan kepengin weruh wong-wong kaya sing durung tau weruh sadurunge: "Mulané, kita ora ngerti wong sing mangan wiwit saiki; lan saupama kita ngerti Sang Kristus manut daging, mula kita ora ngerti dheweke kaya ngono ” (2 Korinta 5, 16).    

dening Takalani Musekwa


pdfAku ora 100% Venda