Apa perintah gedhe misi?

027 wkg bs command command

Injil minangka warta apik babagan panebaran liwat sih-rahmat saka Gusti Allah adhedhasar iman ing Yesus Kristus. Pesan kasebut yaiku manawa Sang Kristus seda kanggo dosa-dosa kita, mula dheweke dikubur, dibangkitake ing dina katelu sawise Injil, lan banjur katon para sakabate. Injil minangka warta apik sing kita bisa mlebu Kratoning Allah liwat karahayon Yesus Kristus (1 Korinta 15,1: 5-5,31; Kisah 24,46:48; Lukas 3,16: 28,19-20; Yohanes 1,14:15; Matius 8,12: 28,30-31; Markus; Kisah;-).

Tembung Yesus marang para pengikuté sawise wunguné

Ekspresi "tatanan misi sing gedhe" biasane nuduhake tembung Yesus ing Matius 28,18: 20: "Lan Gusti Yesus rawuh lan ngandika marang dheweke: Kabeh panguwasa ing swarga lan ing bumi wis diwenehake marang aku. Mulané, golèk murid-murid saka kabeh bangsa: baptis ing asmane Rama lan Sang Putra lan Sang Roh Suci lan dakwulang supaya padha nindakake kabeh sing dakkarepake. Delengen, aku saben dina nganti tekan pungkasane. »

Kabeh kekuwatan diwenehi ing swarga lan ing bumi

Yesus iku "Gustine Kabeh" (Kisah Para Rasul 10,36) lan dheweke iku sing pertama ing kabeh (Kolose 1,18 f.). Yen pasamuwan lan wong-wong pracaya melu misi utawa evangelism, utawa apa wae istilah kasebut, lan nindakake tanpa Yesus, mula iku ora ana wohing.

Misi agama liya ora ngerteni kekuwatane lan mula dheweke ora nindakake pakaryan Gusti. Sembarang cabang agama Kristen sing ora ngetrapake Kristus luwih dhisik babagan praktik lan piwulange dudu asile Gusti Allah. Sadurunge Munggah menyang Rama Swarga, Yesus nggawe ramalan kasebut: "... sampeyan bakal nampa panguwasane Roh Suci sing bakal teka lan sampeyan bakal dadi seksiku" (Para Rasul 1,8). Pakaryan Roh Suci ing misi kasebut yaiku supaya wong-wong sing pracaya bisa menehi kesaksian kanggo Yesus Kristus.

Gusti Allah ngirim

Ing bunderan Kristen, "misi" wis entuk macem-macem makna. Kadhangkala nyebutake bangunan, kadhangkala menyang misi spiritual ing negara manca, kadhangkala kanggo ngedegake pasamuwan-pasamuwan anyar, lan liya-liyane. Sajrone pasamuwan, "misi" minangka konsep teologi babagan carane Gusti ngutus putrane, lan kepiye bapak lan putrane ngirim Roh Suci.
Tembung Inggris "misi" duwe oyod Latin. Iki asale saka «missio», tegese «Aku ngirim». Pramila misi kasebut nuduhake karya sing dikirim dening wong utawa klompok.
Konsep "ngirim" iku penting kanggo teologi alkitab babagan sifat Allah. Allah iku Allah sing ngirim. 

«Sapa sing ngirim? Sapa sing pengin dadi utusan kita? ” takon swara saka Gusti. Gusti Allah ngutus Nabi Musa menyang Firaun, Nabi Elia lan nabi-nabi liyane menyang Israel, yaiku John Pambaptis, kanggo nekseni bab Sang Kristus (Yokanan 1,6-7), sing uga dikirim karo "bapak urip" kanggo kawilujengan ing jagad iki (Yokanan 4,34:6,57;).

Gusti Allah ngutus malaékaté supaya nglakoni kersané (Purwaning Dumadi 1: 24,7; Matius 13,41 lan akeh papan liya) lan dheweke ngirim Roh Suci kanthi asmane Putrane (Yokanan 14,26:15,26; 24,49; Lukas). Sang Rama bakal "ngirim Yesus Kristus" ing wektu nalika kabeh dibalekake maneh " (Para Rasul 3,20: 21).

Yésus uga ngongkon murid-muridé (Matius 10,5), lan nerangake manawa kaya Rama ngutus dheweke menyang jagad, dheweke uga ngirim Yesus, wong-wong mukmin, menyang jagad iki (Yokanan 17,18). Kabeh wong sing dikirim dening Kristus. Kita ing misi kanggo Gusti Allah lan kita dadi misionaris. Gereja Prajanjian Anyar mangertos iki kanthi cetha lan nindakake pakaryan Rama minangka utusan dheweke. Tumindak minangka paseksen tumrap pakaryan misionaris nalika Injil nyebar ing saindenging jagad iki. Para Penganut Dadi "Duta Kanggo Kristus" (2 Korinta 5,20) kanggo makili dheweke sadurunge kabeh wong.

Gereja Prajanjian Anyar yaiku Pasamuwan sing Misi. Salah sawijining masalah ing pasamuan saiki yaiku para sedulur inggil "ndeleng misi minangka salah sawijining fungsine tinimbang pusat sing netep" (Murray, 2004: 135). Dheweke asring nyasarake misi kanthi milih tugas iki dadi "badan khusus tinimbang nglengkapi kabeh anggota dadi misionaris" (ibid). Nanging wangsulan Yesaya "Iki aku, kirimake kula" (Yesaya 6,9) wangsulan sing asring ora diucapake yaiku: «Iki aku! Kirimi wong liya. »

Model Prajanjian Lawas

Pakaryan Gusti Allah ing Prajanjian Lawas ana gandhengane karo ide kesengsem. Bangsa liya bakal kaget karo intervensi Allah sing melu intervensi, mula dheweke ngupaya "ngrasakake lan ndeleng kepiye Gusti" (Jabur 34,8).

Model kasebut kalebu panggilan "Ayo", kaya sing ditampilake ing crita Salomo lan Ratu Sheba. "Lan nalika Ratu Syba krungu bab Sang Prabu Suleman, dheweke tekan ... menyang Yerusalem ... Lan Sang Prabu Suleman mangsuli kabeh, lan ora ana apa-apa sing didhelikake saka raja sing ora bisa dingerteni ... lan ujar karo Sang Prabu: Pancen aku wis ngrungokake tumindak lan kawicaksananmu ing negaraku » (1 Raja 10,1: 7). Konsep utama ing laporan iki yaiku supaya manungsa narik intine supaya kabeneran lan wangsulan bisa dijlentrehake. Sawetara pasamuwan saiki duwe modhèl kaya ngono. Sebagian sah, nanging ora model lengkap.

Biasane Israel ora dikirim ing njaba wates dhewe kanggo menehi kesaksian marang kamulyaning Allah. "Ora dadi tugas kanggo pindhah menyang negara-negara lan martakake bebener sing dicethakake sing dipasrahake marang umate Gusti" (Peters 1972: 21). Nalika Gusti Allah ngirim Yunus pesen saka bus menyang warga non-Israel ing Nineveh, Yunus pancen medeni. Pendhapat kasebut pancen unik (Waca crita babagan misi iki ing Kitab Yunus. Iki tetep dadi instruksional kanggo kita saiki).

Model Prajanjian Anyar

"Iki wiwitaning Injil Yesus Kristus, Putraning Allah" - kaya ngono Markus, penulis Injil pisanan, nggawe konteks pasamuan Prajanjian Anyar. (Tandhani 1,1). Iku kabeh babagan Injil, kabar apik, lan wong Kristen kudu "memitran Injil." (Filipi 1,5) tegese urip lan nuduhake kabar keslametan ing Kristus. Istilah "Injil" kasebut - ide nyebarake Injil, nyatakake keslametan marang wong-wong sing ora percaya.

Kaya dene sawetara wong sing asring narik kawigaten menyang Israel amarga fame sing paling dawa, mula uga akeh sing narik kawigaten marang Yesus Kristus kanggo fame lan karisma sing populer. «Lan kabar bab mau enggal nyebar ing saindenging tanah Galiléa (Tandhani 1,28). Gusti Yesus ngandika: "Ayo kula" (Matius 11,28), lan "Tindakake kula!" (Mat. 9,9). Model kawilujengan teka lan nderek isih ditrapake. Iku Gusti Yesus sing duwe tembung urip (Yokanan 6,68).

Apa misi?

Markus nerangake manawa Yesus "teka menyang Galiléa lan martakake Injil Kratoning Allah" (Tandhani 1,14). Kratoning Allah ora eksklusif. Gusti Yesus ngendika marang para sakabate: "Kratoning Allah iku kaya wiji sawi sing ditanduri wong banjur ditandur ing kebon; lan thukul banjur dadi wit, lan manuk-manuk ing langit padha cabang-cabang » (Lukas 13,18-19). Gagasan, wit kasebut cukup gedhe kanggo kabeh manuk, ora mung siji spesies.

Pasamuwan ora eksklusif, kayadene rapat ing Israel. Iki klebu lan pesen Injil ora mung kanggo kita. Kita kudu dadi seksine "nganti akhir bumi" (Para Rasul 1,8). "Gusti Allah ngutus Kang Putra" kanggo kita supaya kita bisa diadopsi dadi putrane liwat panebusan (Galatia 4,4). Kuwasa sing nebus saka Gusti Allah liwat Kristus ora mung kanggo awake dhewe, "nanging kanggo jagad iki" (1 Yokanan 2,2). Kita sing dadi putrane Gusti Allah dikirim menyang jagad dadi seksine sih-rahmat. Misi tegese Allah ujar "Ya" kanggo manungsa, "Ya, aku wis ana lan ya, aku pengin nylametake."

Iki ngirim menyang jagad ora mung tugas sing bakal ditindakake. Iku hubungan karo Gusti Yesus sing ngirim kita nuduhake "kabecikan Gusti sing ndadékaké mratobat" karo wong liya (Roma 2,4). Pancen katresnan agape Sang Kristus ing kita sing ndorong kita nuduhake Injil katresnan karo wong liya. «Katresnan Kristus njaluk kita» (2 Korinta 5,14). Misi diwiwiti ing omah. Kabeh sing ditindakake iku ana gandhengane karo tumindak Gusti Allah sing "ngutus Roh menyang ati kita" (Galatia 4,6). Kita dikirim saka Gusti Allah menyang pasangan bojo, kulawargane, wong tuwa, kanca, tangga teparo, kolega kerja, lan sing padha ketemu ing dalan, kanggo kabeh wong.

Gereja awal ndeleng tujuane melu Pesanan Agung. Paulus nganggep wong sing ora duwe "tembung salib" minangka wong sing bakal ilang yen Injil ora diwartakake karo dheweke (1 Korinta 1,18). Ora preduli apa wong nanggapi Injil utawa ora, wong-wong sing percaya kudu dadi "wewangen Sang Kristus" ing endi wae (2 Korinta 2,15). Paulus prihatin amarga wong ngrungokake Injil, dheweke nganggep sawijining nyebarake tanggung jawab. Pangandikané: "Amarga aku ora bisa memuji kasunyatan sing dakwartakake Injil; amarga aku kudu nindakake. Lan cilaka yen aku ora martakake Injil! » (1 Korinta 9,16). Dheweke nuduhake yen dheweke "duwe utang marang wong Yunani lan dudu wong Yunani, sing wicaksana lan ora wicaksana ... kanggo martakake Injil" (Roma 1,14-15).

Paulus duwe kekarepan kanggo nindakake pakaryan Kristus metu saka rasa syukur, "amarga katresnaning Gusti Allah wis dikutahake ing ati kita liwat Roh Suci" (Roma 5,5). Kanggo dheweke, hak istimewa kanggo sih dadi rasul, yaiku, sing "dikirim" kaya kita nindakake pakaryan Kristus. "Kekristenan dadi misionaris ing alam utawa nolak raison d'etre", yaiku kabeh tujuane (Bosch 1991, 2000: 9).

kesempatan

Kaya dene masyarakat saiki, jagad iki musuhan karo Injil nalika Kisah Para Rasul. "Nanging kita martakake Kristus sing disalib, keganggu karo wong-wong Yahudi, kabodhoan karo bangsa-bangsa liya" (1 Korinta 1,23).

Pesen Kristen ora ditampani. Sing setya, kayadene Paulus, "dipencet saka kabeh sisih, nanging tanpa wedi ... padha wedi, nanging ora gelem nyerah ... dheweke dianiaya nanging ora ditinggalake" (2 Korinta 4,8: 9). Kadhangkala kabeh kelompok wong-wong sing percaya wis martakake Injil (2 Timotius 1,15).

Ora gampang dikirim ing jagad iki. Biasane wong-wong Kristen lan gereja ana ing endi wae "antarane bebaya lan kesempatan" (Bosch 1991, 2000: 1).
Kanthi ngenali lan ngrebut kesempatan, Gréja wiwit tuwuh ing nomer lan kadewasan rohani. Dheweke ora wedi dadi provokatif.

Sang Roh Suci nate pracaya marang kesempatan kanggo Injil. Miwiti khutbah Peter ing Kisah Para Rasul 2, Roh entuk kesempatan kanggo Kristus. Iki dibandhingake karo lawang kanggo iman (Kisah 14,27:1; 16,9 Korinta 4,3; Kolose).

Pria lan wanita wiwit nyebar Injil kanthi kendel. Wong kaya Filipus ing Para Rasul 8 lan Paulus, Silas, Timotius, Akwila, lan Priszilla ing Para Rasul 18 nalika ngedegake pasamuwan ing Korinta. Apa wae sing ditindakake para wong mukmin, dheweke dadi "kolaborator Injil" (Filipi 4,3).

Kaya dene Gusti Yesus dikirim supaya dadi salah sawijine, supaya wong-wong bisa disimpen, wong-wong percaya dikirimake Injil supaya "dadi kabeh" kanggo nuduhake kabar apik karo jagad iki (1 Korinta 9,22).

Buku Kisah rampung karo carane Paulus nindakake tatanan misionaris gedhe ing Matius 28: "Dheweke martakake Kratoning Allah lan mulang Gusti Yesus Kristus kanthi tanpa wates" (Para Rasul 28,31). Minangka conto kanggo pasamuwan ing jaman ngarep - sawijining pasamuwan sing ana ing misi.

nutup

Pamrentah misi sing gedhe iku kanggo nerusake proklamasi Injil Kristus. Kita kabeh dikirim menyang jagad dening Panjenengane, kaya Kristus dikirim dening Sang Rama. Iki nuduhake sawijining pasamuan sing kebak pracaya aktif sing nglakoni bisnis Sang Rama.

dening James Henderson