Apa pangibadah?

026 wkg nyembah

Sembah sembahyang yaiku tanggapane ilahi tumrap kamulyaning Allah. Babagan motivasi kanthi katresnan gaib lan muncul saka wahyu saka diri ilahi nganti tumitah. Ing pangibadah, pitados lumebu ing komunikasi karo Gusti Allah Sang Rama liwat Yesus Kristus, neng tengah-tengah Roh Suci. Ibadah uga ateges menehi prioritas sing asor lan bungah marang Gusti Allah ing kabeh perkara. Manungsa kasebut nuduhake sikap lan tumindak kayata: pandonga, pujian, prayaan, kamurahan, welas asih sing aktif, mratobat (Yokanan 4,23; 1 Yohanes 4,19; Filipi 2,5-11; 1 Petrus 2,9-10; Efesus 5,18-20; Kolose 3,16-17; Roma 5,8-11; 12,1; Ibrani 12,28; 13,15-16).

Gusti Allah iku pantes pinuji lan dipuji

Tembung Inggris "nyembah" nuduhake manawa ana sing menehi aji lan ngajeni marang wong liya. Ana pirang-pirang tembung Ibrani lan Yunani sing diterjemahake kanthi nyembah, nanging sing utama kalebu ide dhasar babagan jasa lan tugas, kayata abdi kanggo nuduhake gurune. Dheweke nyatakake ide manawa Gusti Allah mung Gusti ing kabeh wilayah, kaya sing dijaluki wangsulan saka Sang Kristus marang Iblis ing Matius 4,10: «Buwangen! Amarga ana tulisan mangkene: Sampeyan kudu nyembah marang Pangeran Yehuwah, Gusti Allahmu, lan mung ngawula marang dheweke » (Matius 4,10; Lukas 4,8; Ulangan 5).

Konsep liyane kalebu kurban, busur, pangakuan, penghormatan, pengabdian, lan sapiturute "Intine nyembah nyembah yaiku - kanthi menehi Gusti Allah apa sing dikepengini" (Barackman 1981: 417).
Kristus kandha, "wis tekan wektune wong-wong sing nyembah sing bener bakal nyembah Rama karo roh lan kayekten; amarga bapak uga kepengin duwe ibadah kaya ngono. Gusti Allah iku roh, lan sing nyembah marang dheweke kudu nyembah marang roh lan kayektèn » (Yokanan 4,23: 24).

Pethikan ing ndhuwur nuduhake manawa ibadah diarahake menyang Rama lan yen iki minangka bagian integral ing urip wong sing percaya. Kaya dene Gusti Allah iku roh, ibadah kita ora mung dadi fisik, uga bakal nyakup kabeh manungsa lan adhedhasar bebener (Elinga manawa Gusti Yesus, Sabda, iku bener - waca Yohanes 1,1.14; 14,6; 17,17).

Urip kabeh iman yaiku nyembah minangka wangsulan karo tumindak Gusti Allah kanthi "tresna marang Gusti Allah kita kanthi gumolonging ati, lan kabeh nyawa kita kanthi gumolonging pikiran lan kabeh kuwasa" (Tandhani 12,30). Ibadah sejati nggambarake ambane Maria: "Nyawaku ndedonga karo Gusti" (Lukas 1,46). 

«Sembah sembahyang minangka kabeh Pasamuwan sing dilanjutake dening masyarakat sing percaya, liwat kekuwatan Roh Suci, Amin menyang Gusti Allah lan Rama Rama Yesus Kristus (supaya dadi!) ngandika » (Jinkins 2001: 229).

Apa wae sing ditindakake dening wong Kristen minangka kesempatan kanggo ngibadah. "Lan kabeh sing sampeyan tindakake nganggo tembung utawa tumindak, nindakake kabeh kanthi asmane Gusti Yesus lan matur nuwun marang Sang Rama liwat" (Kolose 3,17:1; waca uga 10,31 Korinta).

Yesus Kristus lan nyembah

Bagean ing ndhuwur nyebutake manawa kita ngaturake panuwun marang Gusti Yesus Kristus. Wiwit Gusti Yesus, Gusti, sing "Roh" (2 Korinta 3,17), sing dadi mediator lan penasehat kita, ibadah kita mili menyang Rama.
Sembah ora mbutuhake mediator manungsa, kayata imam, amarga manungsa dipulihake maneh karo Gusti Allah lumantar sedane Sang Kristus lan liwat dheweke "duwe akses menyang Rama kanthi roh siji" (Efesus 2,14: 18). Piwulang iki minangka teks asli saka pandangan Martin Luther babagan "imamat kabeh wong sing percaya". «... pasamuan nyembah marang Gusti Allah ing endi wae sajrone nyembah sing sampurna (leiturgia) sing ditawakake karo Gusti Allah kanggo kita.

Yesus Kristus disembah ing acara-acara penting ing uripe. Salah sawijining prekara kasebut yaiku prayaan kelairane (Mat. 2,11) nalika para malaékat lan para pangon padha surak-surak (Lukas 2,13: 14-20,), lan urip maneh (Matéus 28,9, 17; Lukas 24,52). Malah sajrone pelayanan kadonyan, wong-wong padha sujud nyembah marang tugas dheweke (Matius 8,2; 9,18; 14,33; Markus 5,6, lsp). Wahyu 5,20 ngumumake kanthi referensi karo Kristus: "Sang Cempe sing dipateni pantes."

Nyembah bebarengan ing Prajanjian Lawas

«Bocah-bocah bocah bakal muji pakaryan lan martakake penggaweyan sing kuat. Wong-wong mau bakal nyritakake kamulyan lan kamulyan lan kamulyan sampeyan; wong-wong iku bakal nyaritakake bab kamulyan lan martakake kamulyan sampeyan; dheweke kudu memuji kaluhuran lan muji kaadilanmu » (Jabur 145,4: 7).

Praktek pujian lan pamujan bebarengan kanthi manteb ing basa tradhisional.
Sanajan ana conto korban lan penghormatan, uga kegiatan budaya pagan, ora ana pola sing jelas babagan ibadah bebarengan karo Gusti Allah sing sejat sadurunge Israel diadegake dadi bangsa. Panjaluk Nabi Musa marang Sang Pringon supaya kudu ngidini wong Israel ngrameke pesta Gusti minangka salah sawijining prekara pertama sing nyebutake pamujaan bebarengan (Pangentasan 2).
Nalika teka menyang Tanah Prajanji, Nabi Musa menehi preian tartamtu sing kudu dirayakake wong Israel sacara fisik. Iki kasebut ing Pangentasan 2, Imamat 23 lan ing papan liya. Ing babagan artine, dheweke ngelingake pengetan saka eksodo saka Mesir lan pengalaman ing ara-ara samun. Contone, riyaya Kémah Suci disiapake supaya keturunan wong Israel ngerti "kepiye Gusti Allah ndadekake para bani Israel manggon ing gubug" nalika nuntun dheweke metu saka ing tanah Mesir (Pangentasan 3).

Yen pengamatan rapat-rapat suci Israel iki dudu tanggalan liturgi tertutup nyata saka bukti ing Kitab Suci manawa rong dina riyaya liburan nasional tambahan ditambahake ing sejarah Israel. Salah sijine yaiku Festival Purim, wektu "kabungahan lan kabungahan, pesta lan pesta" (Ester [ruang]] 8,17; Yohanes 5,1 uga bisa ngrujuk ing Festival Purim). Sing liyane yaiku festival pujian candhi. Suwene udakara wolung dina lan diwiwiti ing Kislew kaping 25 miturut kalender Ibrani (Desember), lan tampilan cahya ngrayakake pembersihan candhi lan kamenangan nglawan Antiokhia Epiphanes dening Yudas Maccabeus ing 164 SM. Gusti Yesus piyambak, "pepadhanging jagad", saiki ana ing Padaleman Suci (Yokanan 1,9; 9,5; 10,22-23).

Akeh dina cepet uga diumumake kanthi wektu-wektu (Zakharia 8,19), lan bulan anyar diamati (Esra [ruang]] 3,5, lsp). Ana tata cara umum, minggon, lan kurban umum. Dina Sabtu saben minggu dhawuh "rapat suci" (Imamat 3: 23,3) lan tandha Prajanjian Lawas (Pangentasan 2: 31,12-18) antarane Gusti Allah lan wong Israel, lan uga hadiah saka Gusti Allah kanggo istirahat lan digunakake (Pangentasan 2: 16,29-30). Bebarengan karo dina-dina suci wong Lewi, dina Sabbat dianggep dadi bagian saka Prajanjian Lawas (Pangentasan 2: 34,10-28).

Candhi iki dadi faktor penting kanggo ngrembakake pola ibadah ing Prajanjian Lawas. Kanthi candhi kasebut, Yerusalem dadi papan utama ing ngendi para wong sing lelungan kanggo ngrameke macem-macem preian. «Aku pengin mikir babagan kasebut lan ucapake atiku dhewe: kepiye aku pindhah menyang jumlah gedhe supaya padha mlebu ing omah Gusti Allah kanthi bungah
lan matur nuwun kanggo akeh wong sing ngrameke ing kana » (Jabur 42,4; pirsani uga 1Chr 23,27-32; 2Chr 8,12-13; Yohanes 12,12; Para Rasul 2,5-11, lsp).

Partisipasi lengkap ing ibadah umum diwatesi ing Prajanjian Lawas. Ing distrik candhi, wanita lan bocah-bocah biasane ditolak mlebu ing papan ibadah utama. Lair emas lan ora sah uga macem-macem kelompok etnik kaya wong Moab ora kudu "nate" mlebu jemaah (Pangandharing Toret 5: 23,1-8). Sampeyan narik banget kanggo nganalisa konsep Ibrani "ora pernah". Ing sisih ibune, Yesus rawuh saka wanita Moab sing jenenge Rut (Lukas 3,32; Matius 1,5).

Nyembah bebarengan ing Prajanjian Anyar

Ana beda sing beda antarane Prajanjian Lawas lan Anyar babagan kekudharan sing gegayutan karo ibadah. Minangka kasebut ing ndhuwur, ing Prajanjian Lawas, panggonan, wektu lan wong-wong sing dianggep luwih suci lan mulané luwih cocog kanggo laku ibadah tinimbang wong liya.

Saka perspektif kasucian lan pangibadah, kanthi Prajanjian Anyar kita pindhah saka ekslusivitas Prajanjian Lawas kanggo inklusif Prajanjian Anyar; saka panggonan tartamtu lan wong menyang kabeh panggonan, wektu lan wong.

Contoné, Kémah lan candhi ing Yérusalèm minangka papan suci "ing endi arep nyembah" (Yokanan 4,20), sing Paulus dhawuh supaya manungsa aja ngunggahake tangan suci ora mung ing Prajanjian Lawas utawa situs ibadah Yahudi, nanging "ing kabeh papan," praktik sing ana gandhengane karo papan suci candhi (1 Timotius 2,8: 134,2; Jabur).

Ing Prajanjian Anyar, kumpul komunitas ditindakake ing omah, apartemen ndhuwur, ing tebing kali, ing pinggir tlaga, ing lereng gunung, sekolah, lsp. (Tandhani 16,20). Para wong pracaya dadi candhi sing dipanggoni Roh Suci (1 Korinta 3,15: 17) lan padha nglumpuk ing endi wae Sang Roh Suci nuntun dheweke menyang rapat-rapat.

Sajrone dina suci ing Prajanjian Lawas, kayata "liburan tartamtu, wulan anyar utawa dina Sabat", iki nuduhake "bayangan masa depan", kasunyatan sing Kristus (Kolose 2,16: 17). Dadi, konsep ibadah khusus ora ditrapake amarga kapenuhan Kristus.

Ana kebebasan milih wektu ibadah miturut kahanan individu, masarakat lan budaya. "Ana sing mikir dina luwih dhuwur tinimbang sing liyane; sing liyane, padha ora nganggep saben dinane. Saben uwong yakin karo pendapat dheweke » (Roma 14,5). Ing Prajanjian Anyar, rapat-rapat bakal beda. Kesatuan gereja kasebut diwartakake sajrone urip wong-wong sing percaya marang Jahshua liwat Roh Suci, ora liwat tradhisi lan kalender liturgis.

Ing babagan manungsa, mung umat Israel sing makili umat suci Gusti Allah ing Prajanjian Lawas. Ing Prajanjian Anyar, kabeh wong ing kabeh papan diundang dadi bagian saka spiritual, wong suci Gusti Allah. (1 Petrus 2,9: 10).

Kita sinau saka Prajanjian Anyar manawa ora ana papan sing luwih suci tinimbang liyane, ora ana wektu sing luwih suci tinimbang liyane, lan ora ana wong sing luwih suci tinimbang liyane. Kita sinau manawa Gusti Allah "sing ora ndeleng wong" (Kisah Para Rasul 10,34: 35) uga ora katon ing wektu lan papan.

Ing Prajanjian Anyar, praktik kumpul kanthi aktif didhukung (Ibrani 10,25).
Akeh ditulis ing serat rasul babagan apa sing kedadeyan ing jemaat. "Ayo kabeh kelakon kanggo edifikasi!" (1 Korinta 14,26) ujar Paulus, lan luwih: «Nanging kabeh kudu jujur ​​lan tertib» (1 Korinta 14,40).

Fitur utama saka pamujaan kolektif yaiku martakake tembung kasebut (Kisah Para Rasul 20,7; 2 Timotius 4,2), pujian lan panuwun (Kolose 3,16:2; 5,18 Tesalonika), syafaat kanggo Injil lan liyane (Kolose 4,2-4; Yakobus 5,16), nuduhake pesen babagan pakaryan Injil (Kisah 14,27) lan hadiah kanggo wong sing butuh ing pasamuwan (1 Korinta 16,1: 2-4,15; Filipi 17).

Acara khusus kanggo ibadah kalebu memori kurban Kristus. Saderengipun seda, Yesus ngawontenaken Perjamuan Suci kanthi ngrubah tatanan Paskah Prajanjian Lawas. Tinimbang nggunakake gagasan sing jelas saka lambe kanggo nuduhake marang awak sing dicekak kanggo kita, dheweke milih roti sing rusak kanggo kita.

Dheweke uga ngenalake simbol anggur, sing nglambangake getih sing tumpah kanggo kita, sing ora kalebu bagean passaritual. Dheweke ngganti paspor Prajanjian Lawas kanthi praktik sujud dening Prajanjian Anyar. Minangka asring kita mangan roti iki lan ngombe anggur iki, kita martakake sedane Gusti nganti bali (Mat. 26,26: 28-1; 11,26 ​​Korinta).

Ibadah ora mung babagan tembung lan tumindak memuji lan memuji marang Gusti Allah. Mangkono uga sikap kita marang wong liya. Mula, mlebu layanan tanpa semangat rekonsiliasi ora cocog (Matéus 5,23: 24).

Sembahyang iku fisik, mental, emosional, lan spiritual. Iku kalebu gesang kita. Kita menehi awake dhewe "minangka korban jiwa, suci lan kepenak karo Gusti Allah", yaiku ibadah sing nyoto (Roma 12,1).

nutup

Worship punika pernyataan martabat lan kamulyan saka Gusti Allah sing ditulis liwat urip wong sing percaya lan liwat partisipasi ing komunitas pracaya.

dening James Henderson