Apa dosa?

021 wkg suende

Dosa iku nglanggar hukum, dadi pambrontakan marang Gusti Allah. Wiwit jaman nalika dosa mlebu ing jagad liwat Adam lan Hawa, manungsa wis ana ing sangisoring dosa - yaiku sawijining jagal sing mung bisa dicopot dening sih-rahmat Gusti Allah liwat Yesus Kristus. Kondisi manungsa sing duweke nuduhake awake dhewe kanggo menehi target awake dhewe lan kepentingan dhewe tinimbang Gusti Allah lan karsane. Dosa ndadékaké kanggo ngiringan saka Gusti Allah lan kasangsaran lan pati. Amarga kabeh wong dosa, kabeh butuh kawilujengan sing diwenehake dening Gusti Allah liwat Putrane (1 Yohanes 3,4: 5,12; Rum 7,24: 25; 7,21: 23-5,19; Markus 21: 6,23-3,23; Galatia 24; Rum;).

Dasar prilaku Kristen yaiku kepercayaan lan kesetiaan sing ditresnani kanggo Juruwilujeng kita, sing tresna karo kita lan nyerah awake dhewe. Kepercayaan marang Gusti Yesus Kristus ditulis kanthi yakin marang Injil lan ing babagan karya katresnan. Liwat Roh Suci, Kristus ngowahi ati para wong sing precaya lan supaya dheweke ngasilake woh: katresnan, kabungahan, katentreman, setya, sabar, kebecikan, kelembutan, kendhali, keadilan lan kabeneran (1 Yokanan 3,23: 24-4,20; 21: 2-5,15; 5,6.22 Korinta 23:5,9; Galatia; Efesus).

Dosa ditrapake marang Gusti Allah.

Ing Jabur 51,6: 2, Dawud sing wis mratobat ujar marang Gusti Allah: "Mung aku dhewe mung nindakake dosa lan nindakake piala sadurunge sampeyan". Sanajan wong liya kena pengaruh dosa Daud, dosa spiritual ora nglawan dheweke - nanging tumrape Gusti Allah. David mbaleni pamikiran kasebut yaiku 12,13 Samuel. Ayub takon pitakon: "Habakkuk, aku nindakake dosa, apa sing daklakoni marang kowe, he wali para bangsa" (Pakaryan 7,20)?

Mesthi, nalika kita nyiksa wong liya, padha kaya kita gawe dosa marang dheweke. Paulus ndudohake manawa kita sejatine "dosa marang Kristus" (1 Korinta 8,12) sing dadi Gusti lan Gusti Allah.

Iki nduweni implikasi sing penting

Kaping pisanan, amarga Kristus minangka wahyu saka Gusti Allah sing diarahake dosa, dosa kudu dideleng kanthi cara Christologically, yaiku saka sudut pandang Yesus Kristus. Kadhangkala dosa ditetepake kanthi kronologis (kanthi tembung liya, amarga Prajanjian Lawas ditulis luwih dhisik, kudu prioritas netepake dosa lan piwulang liyane). Nanging, sudut pandang Kristus sing dianggep wong Kristen.

Kapindho, amarga dosa nglawan apa wae sing dadi Gusti Allah, kita ora bakal ngarep-arep Gusti ora pedhot utawa ora apes. Mula dosa mau nate nresnani katresnan lan kabecikan saka Gusti, mula ndadekake adoh karo pikiran lan ati saka Gusti (Yesaya 59,2), yaiku sumber sing ana. Tanpa kurban Kristus dadi rekonsiliasi (Kolose 1,19: 21), kita ora bakal duwe harapan liya saka pati (Roma 6,23). Gusti Allah kepengin manawa wong duwe katresnan lan seneng-seneng karo siji liyane. Dosa ngrusak komunitas lan kabungahan sing ditresnani iki. Pramila Gusti Allah sengit marang dosa lan ngrusak. Reaksi karo Gusti Allah yaiku nesu (Efesus 5,6). Nesu Gusti Allah yaiku tekad positif lan semangat kanggo ngrusak dosa lan sakteruse. Ora amarga dheweke pahit lan mbales kaya kita manungsa, nanging amarga dheweke seneng karo wong, mula dheweke ora bakal ngenteni lan nonton kepiye ngrusak awake dhewe lan wong liya liwat dosa.

Katelu, Gusti Allah mung sing bisa ngadili kita babagan perkara iki, lan mung bisa ngapura dosa amarga dosa mung nglawan Gusti Allah. «Nanging karo sampeyan, Gusti, Gusti Allah, ana sih lan pangapunten. Amarga kita wis dadi murtad » (Dhaniel 9,9). «Amarga karo Gusti ana sih-rahmat lan akeh panebus» (Jabur 130,7). Wong-wong sing nampa pangadilan lan pangapura marang Gusti Allah, "ora bakal nesu, nanging supaya entuk kawilujengan lumantar Gusti Yesus Kristus." (2 Tesalonika 5,9). 

Tanggung jawab kanggo dosa

Sanajan kebiasaan kasebut nyalahake Iblis kanggo tanggung jawab manawa dosa teka ing jagad, nanging manungsa pancen tanggung jawab kanggo nggawe dosa dhewe. "Dadi, kayadene dosa mlebu ing jagad liwat wong lan pati lumantar dosa, mulane pati mati lumebu ing kabeh wong amarga kabeh padha dosa" (Roma 5,12).

Senajan Iblis nyoba, Adam lan Hawa nggawe keputusan - tanggung jawab karo dheweke. Ing Jabur 51,1-4, Sang Prabu Dawud mratelakake manawa dheweke rumangsa dosa amarga dheweke lair saka manungsa. Dheweke uga ngakoni dosa lan ketidakadilan dhewe.

Kita kabeh nandhang sangsara saka konsekuensine kolektif saka dosa-dosané wong-wong sing urip sadurunge kita menyang ombone kita donya lan lingkungan kita shaped dening wong-wong mau. Nanging, sing ora ateges kita wis ngilangi dosa kita saka wong-wong mau lan manawa dadi tanggung jawab kasebut.

Ing jaman nabi Nabi Ezekiel, ana diskusi babagan nyalahake dosa pribadi babagan "dosa para leluhure". Waca Ezekiel 18 lan priksa babagan kesimpulan ing ayat 20: "Mung wong sing dosa kudu mati". Kanthi tembung liyane, saben wong tanggung jawab kanggo dosa.

Amarga duwe tanggung jawab pribadi kanggo dosa dhewe lan kahanan spiritual kita, pamratobat tansah awake dhewe. Kita sadaya sampun dosa (Roma 3,23:1; 1,8 Yokanan) lan Kitab Suci ngundang saben wong supaya mratobat lan percaya Injil (Markus 1,15:2,38; Para Rasul).

Paulus nandhang sangsara kanggo nyatakake yen dosa teka ing jagad liwat wong, kawilujengan mung kasedhiya liwat wong sing, yaiku Yesus Kristus. "... Amarga manawa akeh wong sing wis tiwas amarga dosa siji, luwih akeh sih-rahmaté Gusti Allah diwenehake marang wong akeh kanthi sih-rahmat saka wong siji Yesus Kristus" (Roma 5,15, ndeleng uga ayat 17-19). Luwih saka dosa bakal dadi kita, nanging sih-rahmat kawilujengan yaiku Kristus.

Sinau ukara sing digunakake kanggo njlèntrèhaké dosa

Ana macem-macem tembung Ibrani lan Yunani digunakake kanggo njlèntrèhaké dosa, lan saben istilah nambah komponèn pelengkap kanggo definisi dosa. A luwih jero sinau saka tembung iki kasedhiya liwat lexicons, tafsir, lan panuntun dhasar Kitab Suci. Akeh tembung sing digunakake yaiku sikap sikap lan pikiran.

Saka istilah Ibrani sing umume, ide dosa kasebut ora ilang target (Purwaning Dumadi 1: 20,9; Pangentasan 2:32,21; Ex 2 Hari 17,21:40,5; Jabur, lsp); Dosa kudu ngilangi sesambungan, mula kraman (Transgresi, pemberontakan kaya sing diterangake ing 1 Samuel 24,11:1,28; Yesaya 42,24;, lsp); gantosaken barang ingkang bengkok, pramila sesrawungan kanthi tujuan disengaja (tumindak ala kaya 2 Samuel 24,17:9,5; Daniel 106,6; Jabur, lsp); kaluputan lan pramila kaluputan (Murka ing Jabur 38,4; Yesaya 1,4; Yeremia 2,22); nyasar lan nyimpang saka dalan (waca wong edan ing Ayub 6,24:28,7; Yesaya, lsp); Dosa babagan mbebayani wong liya (Kejahatan lan penyalahgunaan ing Pangandharing Toret 5; Wulang Bebasan 26,6. S.

Tembung Yunani sing digunakake ing Prajanjian Anyar yaiku istilah sing ana gandhengane karo target target (Yokanan 8,46:1; 15,56 Korinta 3,13:1,5; Ibrani 1:1,7; Yakobus; Yokanan, lsp); kanthi kesalahan utawa kesalahan (Transgresi ing Efesus 2,1; Kolose 2,13 lsp); kanthi nyabrang garis wates (Transgresi ing Roma 4,15:2,2; Ibrani lsp); karo tumindak marang Gusti Allah (kadunungan kadhemen ing Rum 1,18:2,12; Titus 15; Yudas, lsp); lan karo panerak (Kesalahan lan pelanggaran ing Matius 7,23:24,12; 2:6,14; 1 Korinta 3,4; Yokanan, lsp).

Prajanjian Anyar nambah dimensi liyane. Dosa yaiku kegagalan njupuk kesempatan kanggo tumindak tumindak ilahi marang wong liya (Yakobus 4,17). Salajengipun, "apa sing ora saka iman iku dosa" (Roma 14,23)

Dosa saka perspektif Yesus

Sinau tembung kasebut mbantu, nanging ora ndadékaké kita ngerti babagan dosa waé. Kaya sing wis kasebut sadurunge, kita kudu ndelok dosa saka sudut pandang Christological, yaiku saka sudut pandang Putrane Gusti Allah. Yesus punika gambar sing sejati saka Sang Rama (Ibrani 1,3) lan bapak ngandhani: "Sampeyan kudu ngrungokake dheweke!" (Mat. 17,5).

Ing studi 3 lan 4 kasebut diterangno bilih Yesus punika mubenging Gusti Allah lan tembung-tembungipun minangka tembung gesang. Apa sing wis dipangandikakake ora mung nuduhake pikiran Sang Rama, nanging uga menehi wewenang moral lan etika saka Gusti Allah.

Dosa ora mung tumindak nglawan Gusti Allah - luwih. Gusti Yesus nerangake manawa dosa iku asale saka jantung lan pikiran manungsa sing dosa. "Amarga saka njero, saka sajroning ati manungsa, ana pikirane ala, laku cabul, nyolong, mateni, laku jina, kesusahan, tumindak jahat, guil, debarke, duka, nyenyamah, sombong, ora kesusu. Kabeh bab ala iki asale saka njero lan gawe wong najis » (Tandhani 7,21-23).

Kita nggawe kesalahan nalika kita nggolek dhaptar apa wae lan ora khusus. Boten kathah tumindak individu, nanging tumindak dhasar ing manah ingkang kedah kita mangertos miturut karsanipun Gusti. Nanging, wacana ing ndhuwur saka Injil Markus iku salah siji saka ngendi Yesus utawa para rasul padha ndhaptar utawa mbandhingake tumindak dosa lan ekspresi iman. Kita nemokake tulisan kaya ngono ing Matius 5-7; Matius 25,31: 46-1; 13,4 Korinta 8: 5,19-26; Galatia 3; Kolose, lsp. Yesus nggambarake dosa minangka prilaku lan gawe ketagihan: "Sapa sing nglakoni dosa, iku abdi kanggo dosa" (Yokanan 10,34).

Dosa nglintasi garis-garis prilaku ilahi tumrap wong liya. Iki tumindak kaya kita ora tanggung jawab kanggo kekuwatan sing luwih dhuwur tinimbang awake dhewe. Kanggo wong Kristen, dosa yaiku yen kita ora ngidini Yesus tresna marang wong liya liwat kita, manawa kita ora ngurmati apa sing diarani James minangka "ibadah sing suci lan ora suci" (Yakobus 1,27) lan "hukum kraton miturut Kitab Suci" (Yakobus 2,8). Yésus nerangaké manawa wong-wong sing tresna marang dheweke bakal nuruti pangandikané (Yokanan 14,15:7,24; Matius) lan kanthi mangkono netepi ukumane Kristus.

Tema saka dosa sing ana gandhengane kabeh ana ing Kitab Suci (pirsani Purwaning Dumadi 1; 6,5; Pandhita 8,21; Yeremia 9,3; Rum 17,9:1,21, lsp). Pramila Gusti Allah dhawuh marang kita: «Mbuwang kabeh kaluputan sing wis ditindakake lan gawe ati lan semangat anyar» (Yésaya 18,31).

Kanthi ngirim Putra marang ati, kita entuk ati sing anyar lan semangat anyar, kanthi ngakoni manawa kita duweke Gusti Allah (Galatia 4,6; Rum 7,6). Amarga kita dadi kagungane Gusti Allah, mula kita ora bakal dadi "budak kanggo gawe dosa" (Roma 6,6), ora ana maneh "dadi bodho, ora setya, ora kesasar, maneh ngladeni kepinginan lan kepinginan, ora urip maneh kanthi ala lan meri, ora disengiti lan sengit marang siji liyane» (Titus 3,3).

Ing konteks dosa tradisional pisanan ing Purwaning Pulo bisa mbantu kita. Adam lan Kawa ana ing patunggalan karo Sang Rama lan dosa kedadeyan nalika ngrusak hubungan kasebut kanthi nggatekake swara liyane (Wacanen Purwaning Dumadi 1-2).

Tujuan sing nindha dosa yaiku kamenangan telpon swarga ing Kristus Yesus (Filipi 3,14) lan manawa nganggo anak saka Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci, kita bisa diarani putrane Gusti Allah (1 Yokanan 3,1). Yen kita mindhah adoh saka komunitas iki kanthi Ketuhanan, kita bakal luput tujuan kasebut.

Yesus urip ing ati supaya kita "bisa kapenuhan ing kasampurnane Gusti" (deleng Efesus 3,17: 19), lan ngilangi hubungan sing bisa ditindakake yaiku dosa. Nalika nggawe dosa, kita mbalela marang apa sejatine Gusti Allah. Rusak hubungan suci sing dipengini Yesus karo kita sadurunge madege jagad. Iki nolak supaya Roh Suci bisa kerja ing njero awake dhewe kanggo nindakake kekarepane Rama. Gusti Yesus rawuh nelpon wong dosa supaya mratobat (Lukas 5,32), tegese padha bali menyang hubungan karo Gusti Allah lan karsane kanggo manungsa.

Dosa iku njupuk barang sing mujizat sing diciptakake dening Gusti Allah ing sutji-Nya lan nyingkirake hawa nafsu marang wong liya. Iku tegese ngalih saka tujuane Gusti Allah kanggo manungsa kanggo nyakup saben siji ing urip.

Dosa uga ateges ora ngandelake marang Yesus minangka pandhuan lan panguwasa kanggo urip spiritual. Dosa sing spiritual ora ditegesi logika utawa asumsi manungsa, nanging Gusti Allah. Yen pengin definisi singkat, kita bisa ujar manawa dosa minangka kahanan urip tanpa komuni karo Kristus.

kesimpulan

Wong Kristen kudu nyingkiri dosa amarga dosa ngilangi hubungan kita karo Gusti Allah, sing mbusak kita saka harmoni persekutuan karo Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci.

dening James Henderson