Apa gereja?

023 wkg bs gereja

Gréja, Badan Sang Kristus, minangka komunitas kabeh wong sing percaya marang Yesus Kristus lan ing Roh Suci ana ing kene. Misi Gereja yaiku ngabarake Injil, mulang kabeh sing diputusake dening Kristus, mbaptis, lan ngisi wedhus kasebut. Kanggo netepi amanat iki, Pasamuwan sing dipandu dening Roh Suci, njupuk Kitab Suci minangka pandhuan lan terus dipandu dening Yesus Kristus, kepala urip dheweke (1 Korinta 12,13:8,9; Rum 28,19: 20; Matius 1,18: 1,22; Kolose; Efesus).

Gréja minangka pasamuwan suci

«... pasamuwan ora digawe dening kumpul wong sing padha-padha padha, nanging kanthi konvensi gaib [Déwan] ...» (Barth, 1958: 136). Miturut perspektif modern, ana sing ngomong babagan pasamuwan nalika wong sing duwe kapercayan padha ketemu ibadah lan pitunjuk. Nanging, iki ora tegas perspektif Alkitab.

Kristus ngendika manawa dheweke bakal mbangun pasamuwan lan manawa gapura neraka ora bakal ngatasi (Matéus 16,16: 18). Iki dudu Gréja Manungsa, nanging dudu Gereja Kristus, "Gereja Gusti sing Urip" (1 Timotius 3,15) lan gréja lokal dadi "gréja-gréja Kristus" (Roma 16,16).

Pramila pasamuwan netepi tujuan sing gaib. Kersane Gusti Allah yen kita "ora kudu ninggalake jemaah kita kaya sing ditindakake sawetara" (Ibrani 10,25). Gréja ora opsional, kayadene sawetara sing mikir; Muga-muga Gusti Allah ngumpulake wong-wong Kristen.

Istilah Yunani kanggo pasamuan, sing uga cocog karo jeneng Ibrani kanggo majelis, yaiku ekklesia, lan nuduhake sawijining kelompok wong sing disebut kanggo tujuan. Gusti Allah tansah nyiptakake komunitas komunitas sing percaya. Iku Gusti sing ngumpulake wong ing pasamuwan.

Ing Prajanjian Anyar, tembung paroki utawa paroki digunakake kanggo ngrujuk paroki omah kaya sing diarani saiki (Roma 16,5; 1 Korinta 16,19; Filipi 2), komunitas kutha (Roma 16,23:2; 1,1 Korinta 2: 1,1; Tesalonika), komunitas sing jembar kabeh wilayah (Kisah Para Rasul 9,31:1; 16,19 Korinta 1,2; Galatia), lan uga nggambarake kabeh komunitas wong sing percaya ing jagad iki.

Gereja tegese partisipasi ing komunitas Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci. Kristen ana ing komunitas putrane (1 Korinta 1,9), Roh Suci (Filipi 2,1) karo bapak (1 Yohanes 1,3) disebut supaya nalika kita urip ing cahya saka Sang Kristus, kita "duwe bebrayan karo siji liyane" (1 Yokanan 1,7). 

Wong sing nampa Kristus kudu ati-ati supaya "njaga kesatuan ing roh liwat ikatan tentrem" (Efesus 4,3). Sanajan ana keragaman ing antarane wong-wong sing percaya, kekarepan dheweke luwih kuwat tinimbang apa wae bedane. Pesen iki dititikake dening salah sawijining kiasan sing paling penting sing digunakake kanggo pasamuwan: manawa pasamuan minangka "badan Kristus" (Roma 12,5; 1 Korinta 10,16; 12,17; Efesus 3,6; 5,30; Kolose 1,18).

Murid-murid asli teka saka latar mburi sing beda-beda lan mbokmenawa ora oleh rasa semangat kanggo sesrawungan. Gusti Allah nimbali wong-wong percaya saka kabeh lapisan masyarakat marang kebersamaan spiritual.

Para wong sing percaya yaiku "anggota" ing komunitas Gereja global utawa universal (1 Korinta 12,27:12,5; Rum), lan keprigelan iki ora kudu ngancam kesatuan, amarga "kita kabeh dibaptis dadi siji badan kanthi siji roh" (1 Korinta 12,13).

Nanging para wong sing nurut piturut, ora nyebabake pamisah kanthi nggegirisi lan mandheg kanthi mantep; tinimbang, dheweke menehi pajeg kanggo saben anggota supaya "ora ana divisi ing awak", nanging "anggota kasebut padha-padha jaga kanthi cara sing padha" (1 Korinta 12,25).

"Gereja iku ... organisme sing nuduhake urip sing padha - uripe Sang Kristus (Jinkins 2001: 219).
Paulus uga mbandhingake pasamuwan dadi "papan dununge Gusti Allah ing Roh". Dhèwèké ujar manawa para wong pracaya iku "tintingan" ing bangunan sing "tuwuh dadi candhi suci ing Gusti" (Efesus 2,19: 22). Ing 1 Korinta 3,16:2 lan 6,16 Korinta, dheweke uga nuduhake ide manawa pasamuwan minangka kuil saka Gusti Allah. Kajaba iku, Peter mbandhingake Gréja karo "omah spiritual" sing dadi wong percaya dadi "kepribadian kraton, wong suci." (1 Petrus 2,5.9) .Keluarga minangka kiasan pasamuwan

Wiwit wiwitan, gereja asring diarani lan fungsine minangka kulawarga kulawarga spiritual. Para wong sing pracaya diarani "sedulur" lan "sadulur" (Roma 16,1: 1; 7,15 Korinta 1:5,1; 2 Timotius 2,15; Yakobus).

Dosa misahake kita saka tujuan Gusti Allah kanggo kita, lan saben kita, kanthi spiritual, dadi sepi lan ora duwe bapak. Karep Allah yaiku "nggawa omah sing sepi" (Jabur 68,7) kanggo nggawa wong-wong sing rohani spiritual ing komunitas Gereja, yaiku "kluwarga Gusti Allah." (Efesus 2,19).
Ing «kulawarga] kulawarga kasebut iman (Galatia 6,10), para wong pracaya bisa disuguhake ing lingkungan sing aman lan owah dadi gambar Kristus amarga Pasamuwan, sing uga ana gandhengane karo Yerusalem (Kutha Damai) wis ana (waca uga Wahyu 21,10), "kita kabeh ibu" (Galatia 4,26).

Panganten Kristus

Gambar Alkitab sing apik banget babagan Gréja minangka panganten Kristus. Babagan iki dianggep karo simbol ing macem-macem tulisan, kalebu Lagu Lagu. Pintu utama yaiku Lagu Lagu 2,10: 16, ing ngendi kekasih wanita ngucapake manawa musim salju dheweke wis suwe lan saiki dadi wektu kanggo nembang lan bungah . (St. 2,16). Gréja dadi siji lan siji kanggo Kristus lan duweke Gereja.

Kristus minangka panganten lanang sing "tresna marang Pasamuwan lan nyerahake awake dhewe" supaya "dadi greja sing mulya lan ora ana rereged utawa kedutan utawa kaya sing" (Efesus 5,27). Hubungan iki, ujar Paulus, "iku rahasia gedhe, nanging aku nunjukake marang Kristus lan pasamuwan" (Efesus 5,32).

Yohanes milih topik iki ing Kitab Wahyu. Sang Kristus sing menang, Sang Cempe Allah, omah-omah karo panganten, pasamuwan (Wahyu 19,6: 9-21,9; 10), lan bebarengan ngumumake tembung-tembung urip (Wahyu 21,17).

Ana tambahan kiasan lan gambar sing digunakake kanggo nggambarake pasamuwan kasebut. Pasamuwan minangka kumpul sing butuh pengon sing peduli sing ngurus dheweke ing garis Kristus (1 Petrus 5,1: 4); iku sawijining lapangan yaiku buruh sing dibutuhake kanggo nandur lan banyu (1 Korinta 3,6: 9); pasamuan lan anggotane kaya anggur ing wit anggur (Yokanan 15,5); pasamuan kaya wit zaitun (Roma 11,17-24).

Minangka refleksi saka Kratoning Allah saiki lan mbesuke, pasamuan iku kaya wiji sawi sing tuwuh dadi wit ing njeron manuk-manuk langit (Lukas 13,18: 19); lan kaya ragi sing nggawe cara adonan ing jagad iki (Lukas 13,21), lsp. Gereja minangka Misi

Wiwit wiwitan, Gusti Allah nimbali wong tartamtu supaya nindakake pakaryane ing bumi. Dheweke ngutus Abraham, Musa lan para nabi. Dheweke ngutus Yohanes Pembaptis kanggo nyiapake dalan kanggo Yesus Kristus. Banjur dikirim Kristus piyambak kanggo kawilujengan kita. Dheweke uga ngirim Roh Suci kanggo netepake pasamuwan minangka alat kanggo Injil. Gréja uga dikirim menyang jagad iki. Pakaryan Injil minangka dhasar lan ngrampungake tembung-tembunge Sang Kristus, sing dikirim para pengikute menyang jagad supaya bisa nindakake pakaryan sing wis diwiwiti (Yokanan 17,18: 21). Yaiku artine «misi»: dikirim dening Gusti Allah kanggo ngrampungake tujuane.

Gereja ora mungkasi dhewe lan ora mung kudu ana dhewe. Iki bisa katon ing Prajanjian Anyar, ing Kisah Para Rasul. Liwat buku kasebut, panyebaran Injil lumantar martakake lan ngadegake gereja dadi kegiatan utama (Kisah Para Rasul 6,7: 9,31; 14,21:18,1; 11:1; 3,6; Korinta lsp).

Paulus nuduhake pasamuwan-pasamuwan lan wong Kristen khusus sing melu "Komunitas Injil" (Filipi 1,5). Sampeyan perang karo wong kanggo Injil (Efesus 4,3).
Minangka pasamuwan ing Antioki sing dikirim Paulus lan Barnabas menyang perjalanan misionaris (Para Rasul 13,1: 3).

Paroki ing Tesalonika «dadi model kanggo kabeh wong sing percaya ing Makedonia lan Achaja». Saka wong-wong mau "tembung saka Gusti teka ora mung ing Makedonia lan Akaia, nanging ing kabeh papan liya". Kapercayanipun marang Gusti Allah ngluwihi watese dhewe (2 Tesalonika 1,7: 8).

Kegiatan gereja

Paulus nyerat manawa Timotius kudu ngerti carane nindakake "ing padalemane Gusti Allah, yaiku pasamuane Gusti Allah sing urip, pilar lan dhasar kabeneran" (1 Timotius 3,15).
Kadhangkala, wong bisa rumangsa yen pangerten babagan kasunyatan luwih bener tinimbang pangerten Pasamuwan sing ditampa dening Gusti Allah. Apa iki bisa uga yen kita kelingan manawa Gereja minangka "dhasar kabeneran"? Gereja ing endi kabeneran diadegake lumantar piwulange (Yokanan 17,17).

Nggambarake "kasampurnan" Yesus Kristus, kepala urip dheweke, "sing ngrampungake kabeh" (Efesus 1,22: 23), Gereja Prajanjian Anyar melu kerja-kerja layanan (Kisah Para Rasul 6,1: 6-1,17; Yakobus, lsp) kanggo memitran (Kisah 2,44: 45-12; Yudhi lan sapiturute), kanggo ngetrapake pesenan pasamuan (Kisah Para Rasul 2,41; 18,8; 22,16; 1 Korinta 10,16-17; 11,26) lan mujudake sembahyang (Kisah Para Rasul 2,46: 47-4,16; Kolose, lsp).

Gereja wis melu ngewangi siji liyane, sing dijaluk bantuan ing pasamuwan ing Yerusalem nalika kekurangan pangan (1 Korinta 16,1: 3). Deleng maneh babagan huruf saka rasul Paulus nuduhake manawa jemaat komunikasi lan disambung. Ora ana pasamuwan sing ora ana santai.

Sinau babagan urip ing pasamuwan ing Prajanjian Anyar nedahake pola tanggung jawab gereja marang panguwasa gereja. Saben jemaah individu tanggung jawab karo panguwasa pasamuwan ing njaba struktur pastoral utawa administratif. Iki bisa dideleng manawa greja Prajanjian Anyar minangka komunitas komunitas lokal sing dianakake bebarengan karo tanggung jawab kolektif kanggo tradisi iman ing Kristus sing diwulang para rasul (2 Tesalonika 3,6: 2; 4,13 Korinta).

kesimpulan

Gereja minangka badan Kristus lan kalebu kabeh wong sing diakoni Gusti Allah minangka anggota "Gereja Suci" (1 Korinta 14,33). Iki penting kanggo wong sing percaya amarga partisipasi komunitas minangka cara kanggo Sang Rama njaga kita lan nyengkuyung nganti kita rawuh maneh Yesus Kristus.

dening James Henderson