Apa baptis?

022 wkb baptis

Baptisan kanthi banyu - tandha saka mratobat wong sing pracaya, tandha yen dheweke nampa Gusti Yesus Kristus minangka Gusti lan Penebus - yaiku partisipasi ing pati lan wungune Gusti Yesus Kristus. Dibaptis "karo Roh Suci lan Geni" nuduhake gawe anyar lan ngresiki Roh Suci. Gereja saindenging jagad iki praktek mbaptis nganggo rendang (Mat. 28,19:2,38; Kisah Para Rasul 6,4:5; Rum 3,16: 1-12,13; Lukas 1:1,3; 9 Korinta 3,16; Petrus; Matius).

Ing wayah sore sadurunge panyaliban, Gusti Yesus njupuk roti lan anggur lan ngendika: "... iki awakku ... iki getih saka perjanjian ..." Nalika kita ngrayakake Perjamuan Gusti, kita nampa roti lan anggur minangka memori Juruwilujeng kita lan ngumumake sedane nganti tekan. Sakramen minangka partisipasi ing pati lan wungune Gusti kita, sing nyerahake awake lan ngucapake getih supaya kita bisa ngapura (1 Korinta 11,23: 26-10,16; 26,26:28; Matius.

Pesenan eklesiastika

Baptis lan Perjamuan Gusti minangka rong prentah gereja Kristen Kristen Protestan. Undhang-undhang kasebut minangka pratandha utawa simbol sih-rahmat Gusti Allah sing bisa digunakake ing para wong sing precaya. Dheweke kanthi nyata ngumumake sih-rahmat saka Gusti Allah kanthi nuduhake gaweyan tebusan Yesus Kristus.

«Loro pesenan agama, Perjamuan Gusti lan baptis suci ... ngadeg bebarengan, pundhak pundhak, lan nyatakake kasunyatan sih-rahmat Gusti Allah sing kita tampa tanpa syarat lan liwat kita tanpa syarat wajib dadi liya kanggo wong liya apa Kristus dadi kanggo kita » (Jinkins, 2001, p. 241).

Penting kanggo mangertos manawa baptisan lan sakramen Gusti ora dadi ide manungsa. Dheweke nggambarake sih-rahmat bapak lan digunakake dening Kristus. Gusti Allah nyatakake ing Kitab Suci manawa pria lan wanita mratobat (mratobat marang Gusti Allah - waca Piwulang No 6) lan kabaptis kanggo pangapuraning dosa (Kisah 2,38), lan wong-wong sing pracaya kudu "mangan roti lan anggur Yesus minangka memori" (1 Korinta 11,23: 26).

Perintah agama ing Prajanjian Anyar beda karo ritual Prajanjian Lawas yen sing terakhir yaiku "bayangan barang sing bakal teka" lan "ora mungkin mbusak dosa liwat getih sapi lan wedhus" (Ibrani 10,1.4). Ritual kasebut dirancang kanggo misahake Israel saka jagad lan misahake dadi properti Gusti Allah, dene Prajanjian Anyar nuduhake manawa kabeh wong sing percaya saka kabeh umat ana siji lan Kristus.

Ritual lan kurban ora nyebabake kesucian lan kesucian sing permanen. Prejanjen pisanan, prajanjian lawas sing ditindakake, ora ana maneh. Gusti Allah milih sing pertama supaya bisa nggunakake kaloro. Miturut iki bakal kita kasucekake sapisan karo kabeh korban dening Yesus Kristus » (Ibrani 10,5: 10). 

Simbol sing nggambarake hadiah Allah

Ing Filipi 2,6: 8, kita maca manawa Yesus nyerahake hak istimewa ilahi kanggo kita. Dheweke minangka Gusti Allah nanging dadi manungsa kanggo kaslametan kita. Baptisane Gusti lan Perjamuan Suci nuduhake apa sing ditindakake dening Gusti Allah kanggo kita, dudu apa sing ditindakake kanggo Gusti Allah. Kanggo wong sing precaya, baptis minangka ekspresi eksternal saka kewajiban lan pengabdian batin, nanging sing pertama lan paling penting yaiku partisipasi ing katresnan lan pengabdiane Gusti Allah marang umat manungsa: kita dibaptisake ing pati, patine maneh, lan munggahane Yesus.

«Baptisan dudu perkara sing ditindakake, nanging apa sing wis ditindakake kanggo kita» (Dawn & Peterson 2000, kaca 191). Paulus nerangake: "Utawa apa sampeyan ora ngerti manawa saben wong sing mbaptis dadi Kristus Yesus dibaptis dadi sedane?" (Roma 6,3).

Banyu baptis sing nutupi wong-wong mukmin minangka simbol panyuburan Kristus kanggo dheweke. Mundhak saka banyu nggambarake wungune lan munggahna Yesus: "... kanthi cara Kristus kawungokake saka ing antarane wong mati dening kamulyane Rama, kita uga bisa mlaku ing urip anyar" (Roma 6,4b).

Amarga simbolisme manawa kita kabeh ditutupi banyu lan saéngga makili "manawa kita dikubur nganggo baptisan dadi pati" (Roma 6,4a), Jemaat ing saindenging jagad praktik mbaptis Gusti Allah kanthi nyemplungake total. Ing wektu sing padha, Pasamuwan ngerteni cara liya kanggo mbaptis.

Simbok baptis mbaptis kita "manawa wong tuwa kita wis disalib karo awake, supaya awak dosa bakal dirusak supaya kita ora bakal ngladeni maneh dosa" (Roma 6,6). Baptisan ngelingake manawa kayadene Sang Kristus seda lan wungu maneh, mula kita mati karohanen karo Panjenengane lan wungu karo Panjenengane (Rum 6,8). Baptis minangka demonstrasi sing jelas saka karunia saka Gusti Allah tumrap awake dhewe lan ditampilake ing kasunyatan manawa "Kristus wis seda kanggo kita nalika kita isih dosa" (Roma 5,8).

Wengi Gusti uga menehi kesaksian babagan pangorbanan sing ditresnani dening Gusti, tumindak keslametan paling dhuwur. Simbol sing digunakake makili awak sing rusak (Roti) lan getih sing tumpah (Anggur) saengga kamanungsan bisa disimpen.

Nalika Kristus ngatur Perjamuan Gusti, dheweke nuduhake roti karo para sakabate lan ujar: "Coba, mangan, iki awakku sing bakal diwenehake kanggo sampeyan" (1 Korinta 11,24). Yesus punika roti gesang, "roti sing urip saka swarga" (Yokanan 6,48: 58).
Gusti Yesus uga nyerahake empon kasebut lan ujar: "Ngombe kabeh, iki getih getih prajanjian, sing diwutahake kanggo akeh pangapura saka dosa" (Matéus 26,26: 28). Iki "getih saka prajanjian langgeng" (Ibrani 13,20). Mula, ora nggatekake, ora nggatekake, utawa nolak getih ing Prajanjian Anyar iki nyalahake semangat rahmat (Ibrani 10,29).
Minangka baptis minangka tiron lan partisipasi liyane ing pati lan kebangkitan Kristus, supaya Perjamuan Suci minangka liyane imitasi lan partisipasi ing awak lan getih Kristus kurban kanggo kita.

Ana pitakon babagan passport. Paskah ora padha karo Perjamuan Gusti amarga simbolisme beda lan amarga ora nuduhake pangapura saka dosa kanthi sih-rahmat Gusti. Paskah uga jelas minangka acara taunan, nalika Perjamuan Gusti "bisa dijupuk asring sampeyan mangan roti iki lan ngombe saka tuwung" (1 Korinta 11,26).

Getih ing Paskah ora diwutahake kanggo ngapura dosa amarga kurban kewan ora bisa ngilangi dosa (Ibrani 10,11). Adat kanggo Paskah, wengi sing digelar ing agama Yahudi, minangka simbol pembebasan nasional saka Mesir (Pangentasan 2; Deut 12,42); iku ora nglambangake pangapuraning dosa.

Dosa saka Israel ora ngapura liwat prayaan Paskah. Gusti Yesus mateni ing dina sing padha Paskah banjur disembeleh (Yokanan 19,14), sing nyebabake Paulus nyatakake: "Amarga kita uga duwe Paskah Paskah, yaiku Kristus sing dikorbanake" (1 Korinta 5,7).

Kawicaksanan lan komunitas

Baptisan lan Perjamuan Suci uga nggambarake persatuan antarane siji lan sijiné lan karo Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci.

Dening "siji Gusti, siji iman, siji baptis" (Efesus 4,5) wong sing dipercaya "disambung karo dheweke lan dadi kaya dheweke nalika tiwas" (Roma 6,5). Nalika pitados kabaptis, Pasamuwan percaya yen dheweke wis nampa Roh Suci.

Kanthi nrima Roh Suci, wong Kristen kabaptis dadi komunitas Pasamuwan. "Amarga kita kabeh dibaptis dadi siji badan kanthi siji roh, kita wong Yahudi utawa wong Yunani, abdi utawa wong gratis, lan kita kabeh wis direndhem karo siji roh" (1 Korinta 12,13).

Yesus dadi pasamuan Pasamuwan, yaiku badanipun (Roma 12,5: 1; 12,27 Korinta 4,1:2; Efesus) ora nate ngilangi utawa luput (Ibrani 13,5: 28,20; Matius). Partisipasi aktif ing komunitas Kristen iki negesake yen njupuk roti lan anggur ing meja Pangeran. Anggur, cangkir berkah, ora mung "persekutuan getih saka Sang Kristus" lan roti, "persekutuan awak Kristus", nanging uga partisipasi ing urip umum kabeh wong sing precaya. "Dadi, kita akeh dadi siji badan amarga kabeh duwe roti siji" (1 Korinta 10,16: 17).

pangapunten

Pesta Paskah lan baptis minangka partisipasi ing pangapurane Gusti Allah. Nalika Yesus dhawuhe para pandhereke manawa ing endi wae, dheweke kudu mbaptis nganggo asmane Rama, Sang Putra lan Roh Suci (Matéus 28,19:2,38), iki minangka pandhuan kanggo mbaptis wong-wong sing percaya marang masarakat sing nampa pangapura. Kisah Para Rasul nerangake manawa baptis yaiku "kanggo njaluk pangapura saka dosa" lan nampa hadiah saka Roh Suci.

Nalika kita "wungu karo Kristus" (yaiku, kanggo mbesuk saka banyu baptis dadi urip anyar ing Kristus), kita kudu ngapura kabeh kaya Gusti ngapura (Kolose 3,1.13; Efesus 4,32). Baptisan tegese kita maringi pangapura uga nampa pangapura.

Wengi Gusti mesthi diarani "komuni." (Gagasan kasebut negesake manawa kita duwe hubungan karo Kristus lan wong-wong mukmin liyane liwat simbol-simbol). Iki uga dikenal minangka "Ekaristi" (Saka "panuwun" Yunani amarga Kristus ngucapake matur nuwun sadurunge menehi roti lan anggur).

Nalika kita kumpul ngombe anggur lan roti, kita ngucapake matur nuwun sedane Gusti kanggo pangapura kita nganti Gusti Yesus kondur (1 Korinta 11,26) lan kita melu komuni para suci lan Gusti Allah. Iki ngelingake manawa pangapunten tegese kita melu makna korban Kristus.

Kita mbebayani yen kita ngadili wong liya ora pantes ngapura Kristus utawa njaluk pangapura dhewe. Kristus kandha, "Aja ngadili supaya sampeyan ora diadili." (Mat. 7,1). Apa sing diarani Paulus ing 1 Korinta 11,27: 29? Yen manawa kita ora ngapura, kita ora bakal mbedakake utawa ngerti manawa awak Gusti bakal bejat kanggo ngapura kabeh wong? Dadi, yen kita tekan misbyum sakramen lan duwe pait lan ora ngapura, mula kita mangan lan ngombe unsur kanthi cara sing ora pantes. Ibadah otentik disambung karo setting ngapura (ndeleng uga Matius 5,23: 24).
Muga-muga pangapuraning Gusti Allah tansah ana ing cara kita nganakake sakramen.

kesimpulan

Baptisan lan Perjamuan Suci minangka tumindak ecclesial ibadah pribadhi lan komunal sing nyakup Injil sih-rahmat. Padha cocog kanggo wong percaya amarga padha ditahbis ing Kitab Suci dening Kristus piyambak, lan iku sarana partisipasi aktif ing pati lan kebangkitan Gusti kita.

dening James Henderson