Cahya, Gusti lan rahmat

172 light grace god Minangka bocah enom, aku lungguh ing teater film nalika kekuwatan metu. Ing pepeteng, murmur para penonton tansaya banter saben detik. Aku ngerteni carane aku nyoba curiga kanggo nggoleki metu nalika wong mbukak lawang menyang njaba. Cahya mlayu menyang teater film lan murmuring lan panemune curiga saya cepet.

Nganti kita ngadhepi pepeteng, awake dhewe nganggep cahya minangka barang sing kita butuhake. Nanging, ora ana sing bisa ndeleng tanpa cahya. Kita mung ndeleng soko nalika cahya madhangi kamar. Ing endi iki soko kita bisa nyedhaki mata kita, bisa ngusadake saraf optik lan ngasilake sinyal sing ngidini otak kita bisa dikenali minangka obyek ing papan sing katon, posisi lan gerakan tartamtu. Pangertosan sifat cahya minangka tantangan. Teori-teori sadurungé ditampa minangka cahya minangka partikel, banjur minangka gelombang. Dina iki, sapérangan fisikawan ngerteni cahya minangka partikel gelombang. Kabar apa Einstein wrote: Misale, sok-sok kita kudu nggunakake siji lan kadhangkala ing teori liyane, nalika ing wektu kita bisa nggunakake loro. We face a new kind of comprehension. Kita duwe loro gambar sing nyata lan kontradiksi. Individu, ora ana sing bisa nerangake kanthi jelas tataran cahya, nanging bebarengan.

Aspek sing menarik babagan sifat cahya ngapa pepeteng ora nduweni kekuwatan marang dheweke. Kosok baline, nalika cahya ngilangake pepeteng, ora entek. Fenomena iki ditampilake ing Kitab Suci, gegayuhan karo sifat Allah (sing cahya) lan sing ala (saka peteng utawa pepeteng), peran sing apik banget. Delengen apa sing diomongake Rasul John ing 1 Yokanan 1,5: 7 (HFA) nulis: Iki pesen sing wis dakrungu saka Sang Kristus lan sing dakkandhani: Gusti iku entheng. Ora ana pepeteng karo dheweke. Dadi, yen kita ngaku yen kita dadi Gusti Allah lan isih urip ing pepeteng dosa, mula kita ngapusi lan mbantah sing bener karo urip kita. Nanging yen kita urip ing pepadhange Gusti Allah, kita uga saling nyambung. Lan getih sing diturunake putrane Yesus Kristus kanggo kita mbebasake awake dhewe saka kabeh kaluputan.

Kaya Thomas F. Torrance ing bukune Trinitarian Iman (Trinitas Iman), pimpinan gereja awal Athanasius, nderek ajaran John lan Urapostles liyane, nggunakake kiasan cahya lan radiasi kanggo ngomong babagan sifat Allah kaya sing dicethakake kanggo kita dening Yesus Kristus: kaya cahya ora tanpa karisma, bapake ora bakal tanpa putrane utawa tanpa tembung. Kajaba iku, mung minangka cahya lan cemlorot dadi siji lan ora asing karo siji liyane, mulane bapak lan putra iku siji lan ora asing karo siji liyane, nanging siji lan padha. Kaya-kaya Gusti Allah iku pepadhang langgeng, semono uga Putraning Allah minangka radiasi abadi yaiku Gusti Allah sing madhani langgeng tanpa wates lan tanpa pungkasan (Kaca 121).

Athanasius ngrumusake titik penting sing dheweke lan pejabat pasamuan liyane sing tepat diandharake ing Nikor Nikah: Yesus Kristus nuduhake siji dadi Rama (Yunani = ousia) Gusti Allah. Yen ora kaya ngono, mula ora bakal ngerti nalika Yesus ngumumake: "Sapa sing weruh aku uga ndeleng bapakne" (Yokanan 14,9). Kaya dene Torrance nyathet yen Yesus ora intine padha (siji ousia) karo bapak (lan kanthi temenan Gusti Allah), kita ora bakal nduwe wahyu lengkap babagan Gusti Yesus ing Yesus. Nanging nalika Gusti Yesus ngumumake manawa dheweke sejatine wahyu iki tegese kanggo ndeleng dheweke, ndelok bapak, ngrungokake manawa tegese krungu bapakne kaya dheweke. Yesus Kristus minangka Putrane Sang Rama kanthi sipat, yaiku kasunyatane lan alam sing penting. Komentar Torrance ing "Trinitas Iman" ing kaca 119: Hubungan putra-putrane dadi sampurna lan sampurna dadi siji, dadi Allah, sing abadi lan ing wektu sing padha ana kanggo bapak lan putra. Gusti Allah dadi bapakne kaya dheweke pancen bapakne putrane lan dadi putrane Gusti Allah. Ana rahasia sing sampurna lan abadi ing antarane bapak lan putra, tanpa jarak "jarak", wektu utawa kawruh ana ing awake dhewe.

Amarga bapak lan putra iku siji intine, dheweke uga padha nindakake siji (Tumindak). Waca apa sing ditulis ing Torrance ing Doktrin Tuhan Gusti Allah: Ana hubungan sing ora pati cetho ing antarane yaiku lan nindakake antarane Sang Putra lan Sang Rama, lan hubungan iki digawe sapisan lan kabeh ana ing manungsa kita ana ing Yesus Kristus. Dadi ora ana Gusti Allah sing mbalik ing mburi Yesus Kristus, nanging mung Gusti Allah iki, sing pasuryane Gusti kita weruh ing ngarsane Gusti Yesus. Ora ana dewa sing ora cetha, kabeh dewa sing ora dingerteni apa-apa, nanging yen kita mung bisa gemeter, nalika nurani kaleresan kita duwe rasa keras kanggo martabat.

Pangertosan alam iki sing dicethakake kanggo kita Yesus Kristus (Dadi) Gusti Allah, nduweni peran penting ing proses resmi kanon Prajanjian Anyar. Ora ana buku sing bakal dianggep mlebu ing Prajanjian Anyar yen ora njaga perpaduan bapak lan putrane. Dadi bebener lan kasunyatan iki dadi juru kunci utama (tegese hermeneutik) kasunyatan dhasar sing isi Prajanjian Anyar ditemtokake kanggo Pasamuwan. Kanthi ngerteni yen bapak lan putrane (klebu pikiran) kalebu salah sawijine sifat lan tumindak, bisa mbantu kita ngerti sipat sih rahmat. Rahmat ora dadi bahan sing diciptakake dening Gusti kanggo ngadeg ing antarane Gusti Allah lan manungsa, nanging, minangka Torrance nggambarake, "iku kurniawane Gusti Allah marang kita ing Putrane sing dadi incarnate, ing endi hadiah lan panyedhiya kasebut ora bisa pinemu." Sing paling gedhe saka sih-rahmat ngirit Gusti yaiku wong, Yesus Kristus, amarga ing, liwat lan saka Panjenengane rawuh kawilujengan.

Allah Triune, Cahya Abadi, minangka sumber "pencerahan" kanthi fisik lan spiritual. Rama sing nimbali cahya wis ngutus putra dadi pepadhanging jagad, lan bapak lan putrane ngirim Roh supaya nggawa kawelasan ing kabeh wong. Sanajan Gusti «urip ing cahya sing ora bisa diakses» (1 Tim. 6,16), dhèwèké ngumumaké awake marang kita liwat roh, ing "pasuryan" putrane sing wis diangkat, yaiku Yesus Kristus (pirsani 2 Korinta 4,6). Sanajan wiwitane kudu katon prayoga supaya "ndeleng" lampu iki sing nggumunake, wong-wong sing njupuk kasebut bakal ngerti yen pepeteng wis sumebar ing dalan sing adoh.

Ing kehangatan saka cahya,

Joseph Tkach
Presiden GRACE COMMUNION INTERNATIONAL


pdfSifat cahya, Gusti Allah lan sih