Kitab Suci

107 tulisan suci

Kitab Suci minangka Sabda Allah sing inspirasi, kesaksian teks Injil sing setya, lan tulisan sing bener lan akurat karo wahyu saka Gusti Allah marang manungsa. Ing bab iki, Kitab Suci ora kasedhiya lan dhasar kanggo Pasamuwan ing kabeh pitakon babagan piwulang lan urip. Kepiye kita ngerti sapa Yesus lan apa sing diwulangake Yesus? Kepiye kita ngerti yen injil nyata utawa palsu? Apa sebab panganggit kanggo piwulang lan panguripan? Kitab Suci minangka input lan sumber sing ora bisa dingerteni apa karsane Gusti Allah supaya ngerti lan nindakake. (2 Timotius 3,15:17 - 2; 1,20 Petrus 21: 17,17; Yokanan)

Kesaksian marang Yesus

Sampeyan bisa uga wis ndeleng laporan koran ing "Jesus Seminar", klompok sarjana sing nyatakake manawa Yesus ora ujar sebagian besar perkara sing dicritakake sawise Alkitab. Utawa sampeyan bisa uga wis krungu para sarjana liyane sing ngaku manawa Kitab Suci minangka koleksi kontroversi lan mitos.

Kathah tiyang ingkang sinau nolak Kitab Suci. Liyane, padha sinau, nganggep dheweke dadi kronik sing bisa dipercaya saka apa sing wis ditindakake dening Gusti. Yen kita ora bisa ngandel apa Kitab Suci ngandika bab Gusti Yesus, banjur kita meh ora ana apa-apa sing isih bisa ngerti babagan Panjenengane.

"Seminar Yesus" diwiwiti karo gagasan sing wis diwulangake dening Yesus. Dheweke mung nampa statement sing cocog karo gambar iki lan nolak sing ora ana. Iki prakteke nggawe Yesus ing gambar sampeyan. Iki bisa ditrapake saka sudut pandang ilmiah lan malah ilmuwan liberal ora setuju karo "Seminar Yesus".

Apa kita duwe alesan apik kanggo pracaya manawa Kitab Suci bab Gusti Yesus bisa dipercaya? Ya - padha ditulis ing sawetara dasawarsa sawise sedanipun Yesus, nalika para saksi mata isih urip. Para murid Yahudi kerep ngeling-eling tembung-tembung guru; supaya banget bisa uga yen para murid Yesus uga nyerahake ajaran Guru sing kanthi akurat. Kita ora duwe bukti yen dheweke wis nemokake tembung-tembung kanggo ngatasi masalah ing gereja wiwitan, kayata masalah sunat. Iki nuduhaké menawa akun-akun kasebut bener-bener nggambarake apa sing diajokake Yesus.

Kita uga bisa nganggep linuwih dhuwur ing panyebaran sumber teks. Kita duwe naskah wiwit abad kaping papat lan bagian cilik saka kaloro. (Naskah Virgil sing paling tuwa sing isih urip digawe 350 taun sawise matine pujangga; ing Plato 1300 taun sawuse.) Bandhingan naskah nuduhake manawa Kitab Suci disalin kanthi ati-ati lan kita duwe teks sing bisa dipercaya.

Yesus: seksi utama Kitab Suci

Kathah pitakenan, Yesus siap perang kaliyan tiyang Farisi, ananging ing satunggal, mbok menawi, mboten minangka pengakuan ing Kitab Wahyu. Dheweke kerep duwe views beda ing interpretasi lan tradhisi, nanging ketoke sarujuk karo para imam Yahudi sing Kitab Suci minangka basis kuoso kanggo iman lan tumindak.

Gusti Yesus ngarep-arep kabeh tembung saka Kitab Suci bakal kawujud (Matius 5,17: 18-14,49; Markus). Dheweke dipetik saka kitab suci kanggo ndhukung pernyataane dhewe (Mat. 22,29:26,24; 26,31:10,34;; Yokanan); Panjenengane mbanting wong amarga ora maca tulisan kanthi cukup (Mat. 22,29:24,25; Lukas 5,39; Yokanan). Dheweke ngandhani wong-wong sing ana ing Prajanjian Lawas lan prekara sing ora bisa diwujudake.

Panguwasa Gusti Allah ana ing mburi Kitab Suci. Gusti Yesus nolak godaan Iblis: "Iki ditulis" (Matéus 4,4: 10). Mung kasunyatan manawa ana sing ditulis nggawe pangarang kanggo Yesus. Pangandikané Dawud diilhami saka Roh Suci (Tandhani 12,36); ramalan wis diwenehake "dening" Daniel (Mat. 24,15) karana Gusti Allah iku asale.

Ing Matius 19,4: 5-1, Gusti Yesus ujar manawa Sang Pencipta ngandika ing Purwaning Dumadi 2,24: "Mulané wong lanang bakal ninggal bapak lan ibu lan nantang bojone, lan loro bakal dadi siji daging. Nanging, crita babagan tumitah ora narik tembung iki marang Gusti Allah. Yesus bisa menehi kawicaksanan marang Gusti Allah mung amarga ditulis. Andharan ing andhap: Penulis teks nyata yaiku Gusti Allah.

Cetha saka kabeh Injil sing Yesus nganggep Kitab Suci minangka dipercaya lan dipercaya. Wong-wong sing arep mbenturi watu: "Kitab Suci ora bisa dirusak" (Yokanan 10:35). Gusti Yesus nganggep dheweke bener-bener bener; malah mbela kesahihan perintah Prajanjian Lama nalika Prajanjian Lawas isih ditrapake (Matéus 8,4:23,23;).

Paseksiné para rasul

Kaya gurune, para rasul nganggep tulisan otoritas. Dheweke asring menehi kutipan, asring ndhukung titik. Tembung-tembung Kitab Suci dianggep minangka tembung saka Gusti. Naskah malah dipersonalisasi minangka Gusti Allah sing ngomong karo Abraham lan Firaun nganggo pidato (Roma 9,17; Galatia 3,8). Apa sing ditulis karo Daud lan Yésaya lan Yérémia bener-bener diucapake dening Gusti Allah lan mula bisa dipercaya (Kisah Para Rasul 1,16; 4,25; 13,35; 28,25; Ibrani 1,6-10; 10,15). Hukum Musa, mula, nggambarake atine Gusti Allah (1 Korinta 9,9). Penulis teks sing asli yaiku Gusti Allah (1 Korinta 6,16:9,25; Rum).

Paulus nyebut Kitab Suci "apa sing wis dingandikakake dening Gusti Allah" (Roma 3,2). Miturut Petrus, para nabi ora ngucapake "metu saka kekarepan manungsa", "nanging didorong dening Sang Roh Suci, ana wong sing nganggo asmane Gusti Allah" (2 Petrus 1,21). Nabi-nabi durung teka karo awake dhewe - Gusti Allah wis maringake dheweke, mula iku sejatine penulis nyata. Dheweke asring nulis: "Lan tembung saka Gusti teka ..." utawa: "Dadi Pangéran ngandika ..."

Paulus nyerat marang Timotius: "Kabeh Kitab Suci wis ditulis dening Gusti Allah lan migunani kanggo mulang, supaya konversi, kanggo didukani, kanggo menehi pitunjuk babagan kabeneran ..." (2 Timotius 3,16, Kitab Suci Elberfeld). Nanging, kita ora bisa maca ide modern babagan "God-breath". Kita kudu eling manawa Paulus tegese terjemahan Septuagint, terjemahan Yunani saka tulisan Ibrani (yaiku tulisan sing dingerteni Timotius wiwit alit - ayat 15). Paulus nggunakake terjemahan iki minangka Sabda Jahwéh, tanpa ujar manawa iku teks sing sampurna.

Senadyan beda-beda nerjemahake terjemahan, dheweke bernafas lan "migunani kanggo pendidikan ing keadilan" lan bisa duwe efek yen "manungsa sing sampurna, dikirim menyang kabeh karya sing apik" (Ayat 16-17).

miscommunication

Tembung asline asli sampurna lan Gusti Allah bisa nggawe manawa wong sijine ing tembung sing bener, supaya dheweke tetep bener lan (kanggo ngrampungake komunikasi) supaya dheweke ngerti kanthi bener. Nanging, Gusti Allah durung nate rampung. Kita salinan duwe kasalahan gramatikal lan transkripsi, lan (sing luwih penting) ana kesalahan nalika nampa pesen kasebut. "Bising" nganti sejatine ngalangi kita supaya ora krungu tembung sing ngetik kanthi bener. Nanging, Gusti Allah nggunakake Kitab Suci kanggo guneman kanggo dina iki.

Senadyan "swara", sanajan kasalahan manungsa sing geser ing antarane kita lan Gusti Allah, Kitab Suci bisa ngrampungake tujuane: kanggo nyritakake bab kawilujengan lan tumindak sing bener. Gusti Allah nggayuh apa sing dikarepake karo Kitab Suci: Dheweke maringi Sabdane kanthi cetha yen bisa entuk kawilujengan lan bisa ngalami apa sing dituntut saka kita.

Aksara iki netepake maksud iki, sanajan diwaca. Nanging, kita gagal, kita ngarepake luwih saka dheweke tinimbang tujuane Gusti Allah. Iku ora buku teks astronomi lan ilmu pengetahuan. Nomer font sing ora sengaja sacara matématis miturut standar saiki. Kita kudu nggoleki tujuan utama Kitab Suci lan ora keplok.

Conto: Ing Para Rasul 21,11 Agabus mlebu kanggo ujar manawa wong-wong Yahudi ngiket Paulus lan dipasrahake marang bangsa-bangsa liya. Sawetara bisa nganggep manawa Agabus nemtokake manawa mbatesi Paulus lan apa sing bakal ditindakake dheweke. Nanging dadi ternyata, Paulus wis disimpen dening wong-wong liya lan kaiket dening bangsa-bangsa liya (Vv. 30-33).

Apa iki kontradiksi? Secara teknis ya. Wangsit iki bener ing prinsip, nanging ora ing rincian. Mesthi, nalika nulis babagan iki, Lukas bisa kanthi gampang ngrusak babagan nabi kasebut, nanging dheweke ora ngupaya nutupi prabédan kasebut. Dheweke ora nyangka para nonton ngira-ngira katrangan kasebut. Iki kudu ngelingi kita nglawan akurasi ing saben rinci Kitab Suci.

Kita kudu ndeleng titik utama pesen. Kajaba iku, Paul salah nalika 1. Korintus 1,14 wrote - kesalahan dheweke didandani ing ayat 16. Typefaces inspirasi mengandung kesalahan lan koreksi.

Sawetara wong mbandhingaké Kitab Suci karo Gusti Yésus. Siji iku Sabda Jahw in ing basa manungsa; sing liyane yaiku Sabda Paweling Gusti Allah. Yesus sampurna ing pangertosan bilih piyambakipun boten dosa, nanging punika boten ateges bilih piyambakipun boten damel kesalahan. Minangka bocah, sanajan minangka wong diwasa, dheweke bisa nggawe kesalahane kesalahan lan kesalahan tukang kayu, nanging kesalahane kuwi ora dosa. Wong-wong padha ora mungkasi Gusti Yesus saka nindakake kurban tanpa dosa kanggo dosa-dosa kita. Mangkono, kesalahan gramatikal lan trivialities liyane ora ngrugekake kanggo tegesipun Kitab Suci: kanggo mimpin kita kanggo kaslametan Kristus.

Katrangan kanggo Kitab Suci

Ora ana sing bisa mbuktekake yen kabeh isi Kitab Suci bener. Sampeyan bisa mbuktèkaké menawa ramalan tartamtu wis teka, nanging sampeyan ora bisa mbuktèkaké yèn kabèh Alkitab nduwèni validitas sing padha. Iku luwih penting saka iman. Kita nyritakake bukti sejarah yen Yesus lan rasul nganggep Prajanjian Lawas dadi Sabda Jahweh. Ing Yesus Alkitab punika mung siji; Ide-ide liyane adhedhasar asumsi, ora bukti anyar. Kita nampi piwucalipun Yesus bilih Roh Suci badhe nuntun para murid dhateng bebener. Kita nampa pratelan Paulus kanggo nulis kanthi panguwasa ilahi. Kita nampi manawi Kitab Suci mratelakaken bilih Gusti Allah punika lan kadospundi kita saged tetunggalan kaliyan Panjenenganipun.

Kita nrima paseksinuran babagan sejarah gereja sing liwat abad Kristen wis ketemu Kitab Suci migunani kanggo iman lan urip. Buku iki ngandhani kita yen Gusti Allah iku, apa kang wis ditindakake kanggo kita, lan carane kita kudu nanggapi. Tradhisi uga nyritakaké buku-buku sing kagolong saka kanon Alkitab. Kita ngandelake Gusti Allah ngarahake proses kanonisasi supaya asile karsane.

Pengalaman kita dhewe ngomongake kanggo kayektenane Kitab Suci. Buku iki ora ngucapake kata-kata lan nuduhake kita dosa kita; nanging uga menehi sih sih-rahmat lan kalbu sing disucèkaké. Iku ora menehi kita moral daya liwat aturan lan pesenan, nanging ing cara sing ora dikarepke - liwat rahmat lan liwat pati ignominious saka Gusti kita.

Kitab Suci nekseni bab katresnan, kabungahan, lan perdamaian kita bisa liwat iman - perasaan sing, kaya sing diandharake Kitab Suci, ngluwihi kemampuan kita kanggo ngucapake tembung-tembung kasebut. Buku iki menehi kita makna lan tujuan ing urip, nuduhake kita bab nggawe titah lan kaslametan. Aspek-aspek otoritas Alkitab iki ora bisa dibuktèkaké dadi wong sing ragu-ragu, nanging padha mbantu kanggo ngévaluasi Kitab Suci, sing ngandhani bab-bab sing kita alami.

Kitab Suci ora ndhelikake pahlawan-pahlawan kasebut; Iki uga mbantu kita kanggo nampa wong-wong mau minangka dipercaya. Iki nuduhake yen kelemahane wong Abraham, Nabi Musa, Dawud, wong Israel, para murid. Kitab Suci minangka tembung sing nyekseni Sang Firman sing luwih berwenang, Firman, lan kabar apik saka sih-rahmate Gusti Allah.

Kitab Suci ora gampang; dheweke ora gampang. Ing satunggal dangunipun, Perjanjian Anyar nerusaken prajanjian lawas lan ing tangan sanesipun. Iku bakal luwih gampang kanggo nindakake tanpa siji utawa liyane, nanging luwih nuntut duwe loro. Kajaba iku, Yesus digambarake minangka wong lan allah bebarengan, kombinasi sing ora pengin cocog karo pikiran Ibrani, Yunani utawa modern. Kompleksitas iki ora digawé kanthi ora nggatekke babagan masalah filosofis, nanging uga ditemokake.

Kitab Suci minangka buku sing tantangan, ora bisa ditulis kanthi bener dening wong sing ora nduweni pagawean sing ora nduweni pendidikan sing pengin nggawe palsu utawa menehi rasa halusinasi. Wunguné Gusti Yésus nambah bobot tumrap buku sing ngumumake acara sing fenomenal kuwi. Menehi nambah bobot kanggo mirengake opo murid-murid Yesus sing - lan logika sing ora dikarepke menang liwat pati dening Putraning Allah.

Alkitab bola-bali takon babagan mikir babagan Gusti Allah, babagan awake dhewe, babagan urip, babagan sing bener lan salah. Iki butuh rasa hormat amarga menehi bebener sing ora bisa ditampa ing papan liya. Saliyane kabeh pertimbangan teori, Alkitab "mbenerake" awake dhewe ngluwihi kabeh aplikasi kanggo urip kita.

Kesaksian Kitab Suci, Tradisi, Pengalaman pribadi, lan Alasan ing umum ndhukung panguwasa ing Kitab Suci. Kasunyatan bilih piyambakipun nyebataken watesan budaya, piyambakipun mbahas situasi ingkang boten wonten ing wekdal nyerat - ugi, mratelakaken dhumateng panguwasa tetep. Bukti alkitabiah sing paling apik kanggo para pitados, Nanging, yaiku menawa Roh Suci, kanthi bantuan, bisa ngowahi owah-owahan jantung lan fundamentally ganti urip.

Michael Morrison


pdfKitab Suci