Kaslametan

117 sing

Kaslametan minangka pamulihan manungso manungsa karo Gusti Allah lan nebus kabeh titah saka bandhangan dosa lan pati. Gusti Allah menehi kaslametan ora mung kanggo urip saiki, nanging kanggo salawas-lawase saben wong sing nampa Yesus Kristus minangka Gusti lan Juru Selamat. Kaslametan minangka hadiah saka Gusti Allah, sing bisa ditindakake kanthi sih-rahmat, sing diwenehake adhedhasar iman marang Gusti Yesus Kristus, ora cocog karo mupangate pribadi utawa tumindak becik. (Efesus 2,4: 10-1; 1,9 Korinta 8,21: 23; Roma 6,18.22: 23;)

Kaslametan - operasi penyelamatan!

Kaslametan, panebusan minangka operasi ngluwari. Kanggo nyedhaki istilah "kawilujengan" kita kudu ngerti telung prekara: apa masalah kasebut; apa sing ditindakake dening Gusti Allah; lan carane kita kudu nanggepi.

Apa wong kuwi

Nalika Gusti Allah nitahake manungsa, dheweke nggawe "gambar" lan diarani nggawe "apik banget" (Purwaning Dumadi 1: 1,26-27 lan 31). Manungsa minangka titah sing apik banget: digawe saka bledug, nanging disedhekake dening napas Allah (Pangentasan 1).

"Gambar Allah" bisa uga kalebu intelijen, kekuwatan kreatif lan kekerasan kanggo nggawe. Lan uga kemampuan kanggo nggawe hubungan lan nggawe keputusan moral. Ing sawetara cara, kita padha karo Gusti Allah dhewe, amarga Gusti Allah duwe barang-barang sing paling istimewa kanggo kita, putrane.

Buku sing kapisan ing Kitab Suci Musa ngandhani manawa wong-wong kapisan nindakake prekara sing dilarang dening Gusti Allah (Pangentasan 1: 3,1-13). Sing ora setya ngerteni manawa dheweke ora percaya marang Gusti Allah; lan iku nglanggar dateng dheweke. Amarga ora percaya, dheweke wis nolak hubungan kasebut lan gagal nindakake apa sing dikarsakake dening Gusti. Akibaté, dheweke kelangan ketaman kebenaran. Asile, Gusti Allah ujar, bakal: perjuangan, nyeri, lan seda (Vv. 16-19). Yen dheweke ora kepengin manut karo pandhuane nitahake, dheweke kudu ngliwati Lembah Timata.

Manungsa mulya lan basa ing wektu sing padha. Kita bisa duwe cita-cita sing dhuwur lan isih biadab. Kita padha karo dewa lan sanalika ora ana maning. Kita ora maneh "kanthi semangat penemu". Sanajan kita "ngrusak awake dhewe", Gusti Allah tetep mikir manawa kita gambar saka Gusti Allah (Pangentasan 1). Potensial dadi dewa pancen isih ana. Pramila Gusti Allah kepengin nylametake kita, mula dheweke kepengin ngluwari kita lan mbalekake hubungan sing wis ana ing awake dhewe.

Gusti Allah kepengin menehi urip langgeng, tanpa rasa nyiksa, urip kanthi becik karo Gusti Allah lan siji liyane. Dheweke kepengin kepinteran, kreatifitas lan daya supaya bisa digunakake kanggo luwih apik. Dheweke kepengin dadi kaya dheweke, dadi luwih apik tinimbang manungsa pisanan. Iku kawilujengan.

Rencana utama

Dadi kita mbutuhake nylametake. Lan Gusti Allah ngluwari kita - nanging ing cara sing ora bisa diitung. Putrané Allah dadi manungsa, urip tanpa dosa, lan kita matèni wong. Lan sing - ngandika Gusti Allah - punika kawilujengan kita perlu. Apa ironi! We are disimpen dening kurban. Pencipta kita dadi daging supaya bisa makili hukuman dosa kita vicariously. Gusti Allah mundhut piyambakipun, lan lumantar Yesus Panjenenganipun paring prajanji kangge nuntun kita ugi ing wungunipun.

Pati lan wunguné Gusti Yesus nggambarake pati lan kebangkitan kabeh manungsa lan ndadekake bisa dadi wiwitan. Dheweke seda amarga kegagalan lan kasalahan kita, lan minangka Pencipta kita, dheweke wis gawe kabeh kesalahane. Sanajan dheweke ora pantes pati, mula dheweke seneng karo dheweke.

Yesus Kristus tilar donya kanggo kita, lan wungu uga kanggo kita (Roma 4,25). Dheweke karo awake dhewe sing lawas tiwas lan ana wong anyar sing urip (Roma 6,3-4). Kanthi salah sawijining korban, dheweke ngladeni ukuman kanggo dosa "jagad iki" (1 Yokanan 2,2). Bayaran kasebut wis ditindakake; Pitakonane saiki kepiye carane bisa entuk bathi. Partisipasi kita ing rencana ditindakake liwat tobat lan iman.

contrition

Gusti Yesus rawuh nyeluk wong-wong supaya mratobat (Lukas 5,32); (Kanggo Luther, "pamratobat" biasane dijarwakake minangka "bus"). Petrus njaluk mratobat lan konversi marang Gusti Allah kanggo ngapura (Kisah 2,38; 3,19). Paulus nyaranake wong supaya "mratobat marang Gusti Allah" (Kisah Para Rasul 20,21, Kitab Suci Elberfeld). Mratobat tegese: mratobat saka dosa, mratobat marang Gusti Allah. Paulus ngumumake marang Athena yen Gusti Allah ora nyembadani brahala sing ora dingerteni, nanging saiki "dhawuhe wong supaya kabeh kudu mratobat" (Para Rasul 17,30). Ngomong: Sampeyan kudu nolak nyembah brahala.

Paulus kuwatir yen ana wong-wong Kristen ing Korintus bisa uga ora bisa mratobat saka dosa-dhendha (2 Korinta 12,21). Kanggo wong-wong iki, pamratobat tegese kekarepan kanggo mungkasi laku cabul. Miturut Paulus, manungsa kudu "nindakake tumindak mursid sing bener, yaiku, mbuktekake keasliane mratobat liwat tumindak (Para Rasul 26,20). Kita ngganti pola pikir lan tumindak.

Intine ajaran kita yaiku "mratobat saka tumindak mati" (Ibrani 6,1). Iki ora ateges kesempurnaan wiwit wiwitan - wong Kristen ora sampurna (1Joh1,8). Mratobat ora ateges wis ngrampungake tujuane, nanging saiki kita miwiti menyang arah sing bener.

Kita ora manggon maneh, nanging Juruwilujeng Kristus (2 Korinta 5,15; 1 Korinta 6,20). Paulus ujar karo kita: "Nalika sampeyan nyerahake anggota awak kanggo layanan saka najis lan tumindak sing ora adil, mula saiki menehi awakmu menyang layanan keadilan supaya padha dadi suci" (Roma 6,19).

iman

Mung nelpon wong mratobat ora bisa ngirit saka kekarepane. Wong wis dijaluk ketaatan kanggo millennia, nanging isih kudu nylametake. Unsur liyane dibutuhake, lan yaiku kapercayan. Prajanjian Anyar ngandhani luwih akeh babagan iman tinimbang babagan mratobat (Mratobat) - tembung kanggo iman katon luwih saka wolung kaping luwih asring.

Sapa sing percaya marang Jahshua diapura (Para Rasul 10,43). "Percaya marang Gusti Yesus, sampeyan lan omah sampeyan bakal disimpen!" (Kisah Para Rasul 16,31.) Injil "minangka kekuwatane Gusti Allah sing mberkahi kabeh wong sing percaya" (Roma 1,16). Wong Kristen dijanjekake wong sing dipercaya, ora dadi penyesalan. Karakter sing nemtokake yaiku kepercayaan.

Apa tegese "percaya" - nrima kasunyatan tartamtu? Tembung Yunani bisa tegese kapercayan kaya iki, nanging biasane duwe "kepercayaan" utama. Nalika Paulus nimbali kita percaya marang Sang Kristus, dheweke ora tegese kasunyatan kasebut. (Sétan uga ngerti kanyatan babagan Gusti Yésus, nanging isih ora disimpen.)

Yen kita pracaya marang Gusti Yesus Kristus, kita pitados Panjenenganipun. Kita ngerti dheweke setya lan dipercaya. Kita bisa ngetrapake dheweke kanggo njaga kita, menehi apa sing dijanjekake. Kita bisa pitados Panjenenganipun nylametaken kita saking masalah ingkang paling awon ing manungsa. Nalika kita teka kanggo kaslametan, kita ngakoni yen kita kudu pitulung lan bisa menehi dheweke.

Iman kaya ngono ora bisa ngirit - kudu percaya marang dheweke, dudu liya-liyane. Kita ngandhani awake dhewe lan dheweke bakal nylametake. Nalika kita pitados marang Kristus, kita mandheg-mantepake awake dhewe. Nalika kita ngupayakake tingkah laku sing apik, kita ora percaya manawa upaya kita bakal nylametake ("Usaha sregep" durung nate nyampurnakake sapa wae). Ing sisih liya, kita ora kuciwa nalika upaya gagal. Kita pitados bilih Gusti Yesus nggawa kawilujengan, ora kanggo nggarap awake dhewe. Kita gumantung marang dheweke, ora kanggo sukses utawa gagal dhewe.

Iman iku pamindhahan pertobatan. Yen kita pitados Gusti Yesus dados Juruwilujeng kita; nalika kita sumurup yen Gusti Allah tresna banget marang kita, ngutus Sang Putra supaya mati kanggo kita; Nalika kita ngerti yen dheweke kepengin sing paling apik kanggo kita, menehi kita kesenengan kanggo manggon lan nyenengake. We nggawe keputusan: kita nglirwaaken gesang boten migunani lan mbrastha ingkang sampun kita lampahi lan nampi makna ingkang diparingi dening Gusti Allah, gesang lan orientasi gesang ingkang dipun paringaken dening Gusti.

Pracaya - iki minangka perubahan utama sing penting. Iman kita ora "makarya" kanggo kita lan ora nambah apa-apa sing digunakake "Yesus" kanggo kita. Iman mung minangka kekarepan kanggo nanggapi apa sing wis ditindakake. Kita kaya batur-batur sing kerja ing lemah lempung, abdi sing diwartakake dening Kristus: "Aku tuku sampeyan kanthi gratis." Kita bebas tetep manggon ana ing lempung lempung utawa dipercaya dheweke lan ninggalake pit lempung. Tebus wis ditindakake; Kasedhiya kanggo nampa dheweke lan tumindak kanthi bener.

sih

Kawilujengan iku sejatine hadiah saka Gusti Allah: Gusti Allah maringi kita lumantar sih-rahmat, kanthi sih-rahmat. Kita ora bisa entuk apa wae sing ditindakake. "Amarga kanthi sih-rahmat sampeyan wis disimpen kanthi iman, lan dudu saka sampeyan: iku peparinge Gusti Allah, ora saka pakaryan, mula ora ana wong sing bisa gumunggung" (Efesus 2,8: 9). Iman uga minangka kanugrahan saka Allah. Malah yen kita nurut kanthi sampurna wiwit wektu kasebut, kita ora entuk penghargaan (Lukas 17,10).

Kita digawe kanggo karya sing apik (Efesus 2,10), nanging tumindak sing apik ora bisa ngirit kita. Dheweke ngetutake kaslametan, nanging ora bisa nggawa. Kaya sing dingandikani Paulus: Yen ukum bisa disimpen, Kristus bakal mati tanpa muspra (Galatia 2,21). Rahmat ora menehi lisensi kanggo dosa, nanging diwenehake nalika kita isih dosa (Roma 6,15; 1Joh1,9). Yen kita nindakake pakaryan apik, kita kudu matur nuwun marang Gusti amarga Dheweke nindakake ing kita (Galatia 2,20; Filipi 2,13).

Gusti Allah "nggawe kita seneng lan nimbali karo panggilan suci, ora miturut tumindak, nanging sawise keputusan lan sawise sih-rahmat" (2Tim1,9). Gusti Allah "nyimpen kita - ora amarga keadilan sing ditindakake, nanging amarga sih-rahmaté" (Titus 3,5).

Rahmat minangka jantung Injil: kita nampi kawilujengan minangka pisungsung saka Gusti, ora liwat pakaryan. Injil minangka "tembung sih-rahmat" (Kisah 14,3; 20,24). Kita pitados "supaya disimpen kanthi sih-rahmat saka Gusti Yesus" (Para Rasul 15,11). Kita "nindakake keadilan kanggo rahmat-Nya liwat kawilujengan liwat Kristus Yesus tanpa bathi." (Roma 3,24). Tanpa anane Gusti Allah, kita bakal ngluwari saka dosa lan laknat.

Kaslametan kita gumantung saka apa sing wis ditindakake Kristus. Dheweke dadi Juruwilujeng, sing nyimpen kita. Kita ora bisa gumunggung taat amarga ora sampurna. Siji-sijine prekara sing bisa kita banggakake yaiku sing ditindakake dening Sang Kristus (2 Korinta 10,17: 18) - lan iya ditindakake kanggo saben wong, ora mung kita.

sabdhoning

Kaslametan ditrapake ing Kitab Suci ing pirang-pirang istilah: tebusan, penebusan, pangapurane, rekonsiliasi, masa kanak-kanak, kabeneran, lan liya-liyane. Alesan: wong bisa ndeleng masalah sing ana ing cahya sing beda. Yen sampeyan aran reged, Kristus nawakake pemurnian. Sapa sing ngrungokake panguwuhe panguwasane; Sing sapa rumangsa salah, dheweke menehi pangapura.

Panjenenganipun ingkang remen ngepruk lan nyiptaaken rekonsiliasi lan persahabatan. Sapa sing ora nganggep, dheweke bakal menehi panguwasa anyar. Sapa sing ora ngrasa afiliasi ing ngendi wae, dheweke menehi kawilujengan minangka anak lan pusaka. Sapa waé sing ora nduweni tujuan menehi maksud lan tujuane. Panjenengane ngidini tentrem marang wong sing rosa. Panjenengane maringi tentrem marang wong kang wedi. Kabeh iki kawilujengan, lan liyane.

Ayo padha nyedhaki istilah siji: sabdhoning. Tembung Yunani asale saka lapangan legal. Sing sabdho diucapake “ora salah”. Dheweke lega, dipulihake, dibebasake. Nalika Gusti Allah mbenerake kita, Dheweke nyatakake yen dosa kita ora ana gandhengane karo kita. Akun utang wis dibayar.

Yen kita nampa Gusti Yésus sing séda kanggo kita, yen kita kenal sing kita mbetahaken Juruwilujeng, yen kita ngakoni sing dosa kita pantes kaukum lan sing Gusti Yesus nglairake paukuman kanggo dosa kita, banjur kita kudu pracaya, lan Gusti Allah budak kita sing kita diapura.

Ora ana sing bisa diandharake - dinyatakake kanthi adil - kanthi "karya-karya hukum" (Roma 3,20) amarga hukum ora nyimpen. Iku mung yard yard sing ora urip karo; ora ana sing urip karo standar iki (V. 23). Gusti Allah ndadekake wong mursid "sing ana ing iman Yesus" (V. 26). Manungsa dadi kabeneran "tanpa tumindak Toret, mung liwat iman" (V. 28).

Kanggo nggambarake prinsip "sabdhoning kanthi iman", Paulus nyebutake Abraham: "Abraham percaya marang Gusti Allah, lan kasebut dianggep kabeneran" (Roma 4,3: 1, kutipan saka Purwaning Dumadi 15,6). Amarga Abraham precaya marang Gusti Allah, Gusti Allah nganggep dheweke pancen bener. Iki wis suwe sadurunge kode ukum ditetepake, bukti yen sabdhoning iku sih-rahmat saka Gusti Allah, ditampa kanthi iman, ora entuk angger-angger.

Sabdhoning saliyane pangapurane, luwih saka mbusak akun utang. Sabdha tegese: Mula saiki kita dianggep kanthi adil, kita ngadeg ing kana minangka wong sing wis tumindak kanthi bener. Kabeneran kita dudu saka pakaryan dhewe, nanging saka Sang Kristus (1 Korinta 1,30). Kanthi pracaya marang Kristus, Paulus nyerat, wong-wong mukmin dadi adil (Roma 5,19).

Malah "wong sing ora mursid" bakal duwe "iman sing dianggep kaadilan" (Roma 4,5). Wong dosa sing precaya marang Gusti Allah iku namung ing ngarsané Gusti Allah (lan mula bakal ditampa ing Pengadilan Pungkasan). Sapa sing percaya marang Gusti Allah ora bakal kepengin nyembah maneh, nanging iki asile, ora dadi karahayon. Paulus mangerténi lan negesake maneh "manawa manungsa ora nindakake keadilan kanthi tumindak ukum, nanging kanthi iman marang Yesus Kristus" (Galatia 2,16).

A awal sing anyar

Sawetara wong bisa percaya kanthi cepet. Ana prekara sing dingerteni ing otak, mula ana cahya lan dheweke ngaku Yesus minangka Penebus. Wong liya percaya kanthi cara luwih bertahap, kanthi alon sadhar manawa ora kanggo kawilujengan (liyane) dhewe, nanging mbangun Kristus.

Ing endi wae, Kitab Suci nerangake minangka lair anyar. Yen kita duwe iman marang Kristus, kita bakal lair maneh dadi putrane Gusti Allah (Yokanan 1,12: 13-3,26; Galatia 1:5,1; Yohanes). Roh Suci wiwit manggon ing kita (Yokanan 14,17), lan Gusti Allah nemtokake siklus nggawe anyar (2 Korinta 5,17:6,15; Galatia). Wong lawas wis mati, wong anyar wiwit dadi (Efesus 4,22-24) - Gusti Allah ngowahi kita.

Ing Gusti Yesus Kristus - lan ing kita, manawa kita pracaya marang Panjenengane - Gusti Allah ngilangi akibat saka dosa kamanungsan. Kanthi karya Roh Suci ing sajroning kita, manungsa anyar bakal mbentuk. Carane sing mengkono, Kitab Suci ora ngandhani kita kanthi rinci; iku mung ngandhani yen wis kedadeyan. Proses kasebut wiwit ing urip iki lan bakal rampung ing sabanjure.

Tujuane yaiku kita dadi luwih kaya Yesus Kristus. Dheweke minangka gambar sing sampurna karo Gusti Allah (2 Korinta 4,4: 1,15; Kolose 1,3; Ibrani), lan kita kudu rubah dadi citrane (2 Korinta 3,18:4,19; Gal. 4,13:3,10; Efesus; Kolose). Kita kudu dadi kaya dheweke sacara spiritual - ing katresnan, kabungahan, tentrem, andhap lan sifat-sifat liyane Gusti Allah. Iki apa sing ditindakake dening Sang Roh Suci. Dheweke nganyari gambar Allah.

Kawilujengan uga diterangake minangka rekonsiliasi - mulihake hubungan karo Gusti Allah (Roma 5,10: 11-2; 5,18 Korinta 21: 2,16-1,20; Efesus 22; Kolose). Kita ora maneh nolak utawa ora nggatekake Gusti Allah - kita tresna marang dheweke. Kita dadi kanca saka mungsuh. Ya, luwih saka kanca - Gusti Allah ujar yen dheweke nampa anak-anake (Roma 8,15; Efesus 1,5). Kita dadi kulawargane, kanthi hak, tugas lan pusaka sing apik (Roma 8,16-17; Galatia 3,29; Efesus 1,18; Kolose 1,12).

Pungkasane bakal ora ana lara maneh lan kasangsaran (Wahyu 21,4), tegese ora ana sing nggawe kesalahan maneh. Dosa bakal ora ana maneh, lan pati bakal ora ana maneh (1 Korinta 15,26). Tujuan iki bisa uga rada adoh nalika ndeleng kahanan saiki, nanging perjalanan kasebut diwiwiti kanthi langkah siji - langkah nampa Gusti Yesus Kristus dadi Juruwilujeng. Kristus bakal ngrampungake pakaryan sing diwiwiti ing kita (Filipi 1,6).

Banjur kita bakal dadi luwih kaya Kristus (1 Korinta 15,49:1; 3,2 Yohanes). Kita bakal abadi, ora bisa dipercaya, mulya lan tanpa dosa. Awak rohani kita bakal duwe kekuwatan gaib. Kita bakal duwe karahayon, intelijen, kreatifitas, kekuatan lan katresnan sing saiki ora bisa diimpi-impi. Gambaré Gusti Allah, sing saiki wis dibuwang saka dosa, bakal sumunar luwih unggul tinimbang sadurunge.

Michael Morrison


pdfKaslametan