sabdhoning

Pembenaran 119

Sabdhoning minangka tumindak sih-rahmat saka Gusti Allah lumantar lan Yesus Kristus, amarga para mukmin bisa kabenerake ing ngarsane Gusti Allah. Mula, kanthi precaya marang Yesus Kristus, manungsa nampa pangapura saka Gusti Allah lan bisa tentrem karo Pangeran lan Pamartahe. Kristus minangka keturunan lan prajanjian lawas wis kuna. Ing prajanjian anyar, hubungan kita karo Gusti Allah adhedhasar dhasar sing beda, adhedhasar kesepakatan sing beda. (Rum 3: 21-31; 4,1-8; 5,1.9; Galatia 2,16)

Justifikasi dening iman

Gusti Allah nimbali Abraham saka Mesopotamia lan janji marang keturunane supaya menehi tanah Kanaan. Sawise Abraham ana ing tanah Kanaan, kedadeyan yen pangandikane Pangeran kasebut marang Abram ing wahyu: Aja wedi, Abram! Aku dadi tameng lan ganjaran gedhe sampeyan. Nanging Abram matur: Dhuh Gusti, apa sing bakal sampeyan wenehi? Aku lunga mrono tanpa anak, lan abdine Eliëser saka Damaskus bakal duwe omahku ... sampeyan ora menehi anak; Delengen, salah sawijining abdine bakal dadi ahli pusaka. Delengen, Gusti banjur ujar, "Dheweke ora bakal dadi ahli waris, nanging sing bakal teka saka awak sampeyan bakal dadi pewaris sampeyan." Banjur didhawuhi lunga, banjur ujar, "Dheleng menyang langit lan ngitung lintang-lintang; sampeyan bisa ngetung? Pangandikané, "Keturunanmu bakal dadi akèh!" (Pangentasan 1: 15,1-5).

Prejanjen iki dadi nggumunake. Nanging sing luwih nggumunake yaiku apa sing diwaca ing ayat 6: "Abram percaya marang Pangeran Yehuwah, lan dheweke dianggep minangka kabeneran." Iki minangka pernyataan penting kanggo mbenerake kanthi iman. Abraham dianggep bener adhedhasar kapercayan. Rasul Paulus luwih maju ide iki ing Rum 4 lan Galatia 3.

Kristen nampi janji Abraham kanthi iman - lan hukum sing diwènèhaké marang Nabi Musa ora bisa mbatalaké janji kasebut. Prinsip iki diajokake ing Galatian 3,17. Iki minangka bagean penting.

Iman, ora hukum

Ing Galatians Paul ndhukung marang wulangan sesat hukum. Ing Galatian 3,2 dheweke takon:
"Aku pengin ngerti manawa saka sampeyan dhewe: apa sampeyan wis nampa roh liwat pakaryan ukum utawa liwat martakake iman?"

Nimbulake pitakonan sing padha ing ayat 5: "Sapa sing nawakake Roh lan sampeyan nindakake tumindak kaya ngono, apa amarga saka ukum utawa martakake iman?"
 

Paulus kandha ing ayat 6-7: "Mangkono uga karo Abraham: dheweke percaya marang Gusti Allah lan dianggep kabeneran. Dadi padha ngreti: wong-wong sing precaya iku turunané Abraham. » Paulus nganggit Purwaning Dumadi 1. Yen kita duwe kapercayan, kita dadi turune Rama Abraham. Kita nampa warisan sing diwenehake Gusti Allah.

Cathet ayat 9: "Dadi saiki wong-wong sing iman bakal diberkahi kanthi percaya marang Abraham." Iman nggawa berkah. Nanging yen kita ngandelake netepi ukum, kita bakal disalahké. Amarga kita ora memenuhi syarat ukum. Nanging Sang Kristus wis nylametake kita saka iku. Panjenengané tilar donya kanggo kita. Waca ayat 14: "Dheweke ngijolake kita supaya berkah Abraham bisa teka ing antarane bangsa-bangsa liya ing Kristus Yesus lan kita nampa roh sing dijanjekake liwat iman.

Banjur Paulus nggunakake tuladha praktis ing ayat 15-16 kanggo menehi pitutur marang wong-wong Kristen ing Galatia yen Hukum Musa ora bisa ngilangi janji-janji sing diwenehake marang Abraham: "Para sedulur, aku kepengin uwal saka manungsa: Manungsa Sawise kabeh, nalika karsane wong dikonfirmasi, dheweke ora mbatalake lan ora nindakake apa-apa. Saiki janji kuwi janji karo Abraham lan keturunané. »

"Keturunan" iki yaiku Yesus Kristus, nanging Gusti Yesus ora mung siji sing nampa janji kasebut marang Abraham. Paulus nduduhké manawa wong-wong Kristen uga bakal nampa warisan kasebut. Yen kita precaya marang Kristus, kita dadi putrane Rama Abraham lan oleh warise sing janji liwat Yesus Kristus.

Hukum saksine

Saiki kita tekan ayat 17: "Nanging iki dakkarepake: Kersaning Gusti sing sadurunge wis dikonfirmasi ora bakal dibatalake kanthi ukum sing diwenehake patang atus telung puluh taun mengko, supaya janji kasebut bakal dibatalake."

Hukum Gunung Sinai ora bisa nglanggar prejanjene karo Abraham, sing adhedhasar kapercayan marang janji Allah. Yaiku titik sing digawe Paulus. Kristen duwe hubungan karo Gusti Allah adhedhasar iman, dudu hukum. Pambangun-turut iku apik, nanging kita manut miturut janji anyar, dudu sing lawas. Paulus nyatakake ing kene yen ukum Musa - prajanjian lawas - sauntara. Sampeyan mung ditambah nganti Kristus teka. Kita weruh iki ing ayat 19: "Banjur, apa hukum? Ditambahake kanggo dosa nganti turunane sing dijanjekake wis ana. »

Kristus kuwi turuné lan prajanjian lawas wis lawas. Ing prajanjian anyar, hubungan kita karo Gusti Allah adhedhasar pondasi sing beda, adhedhasar persetujuan sing beda.

Ayo maca ayat 24-26: "Mangkene angger-anggering Toret dadi disiplin kita kanggo Kristus supaya kita kabenerake kanthi iman. Nanging sawise iman kasebut teka, kita ora ana maneh ing disiplin. Amarga kowé kabeh padha dadi anaké Kristus Yésus sing precaya marang Gusti Allah. » Kita ora ana ing ukum prajanjian lawas.
 
Ayo saiki nglajengake ayat 29: "Nanging yen sampeyan dadi kagungane Sang Kristus, sampeyan iku turune Rama Abraham lan para pewaris miturut janji." Intine yaiku wong Kristen nampa Roh Suci adhedhasar iman. Kita diyakini kanthi iman utawa diucapake bener karo Gusti Allah kanthi iman. Kita kabenerake adhedhasar iman, ora kanthi nggayuh angger-anggering Toret, lan mesthi ora adhedhasar prajanjian lawas. Yen kita yakin janji Allah liwat Yesus Kristus, kita duwe hubungan sing bener karo Gusti Allah.

Ing tembung liya, hubungan kita karo Gusti Allah adhedhasar iman lan janji, kaya ing Abraham. Hukum sing ditambahake ing Sinai ora bisa ngganti janji sing digawe kanggo Abraham, lan hukum kasebut ora bisa ngganti janji sing diwènèhaké marang kabèh wong sing diwulang déning imané Abraham. Paket hukum iki dadi ora cocog nalika Kristus mati lan saiki kita ana ing prajanjian anyar.

Malah sunat sing ditampa dening Rama minangka tandha prejanjene ora bisa ngganti janji adhedhasar iman asli. Ing Roma 4, Paul nyatakake yen iman dheweke nyatakake Abraham kanthi adil lan mula bisa ditampa dening Gusti Allah nalika isih ora tetak. Umume paling ora 14 taun sawisé sunat diprentah. Sunat fisik ora perlu kanggo wong Kristen saiki. Sunatan saiki dadi prekara ati (Roma 2,29).

Hukum ora bisa disimpen

Hukum ora bisa menehi kawilujengan. Kabeh sing bisa dilakoni iku bakal ngukum kita amarga kita kabeh sing nasar. Gusti Allah wis ngerti yèn ora ana wong kang bisa netepi angger-anggering Torèt. Hukum kasebut nuduhake kita marang Kristus. Hukum ora bisa menehi kawilujengan, nanging bisa mbantu kita ndeleng kabutuhan kita kanggo kawilujengan. Iku mbantu kita nyadari yen keadilan kudu hadiah, ora soko kita bisa entuk.

Anggoné dina Judgment bakal teka lan hakim nyuwun apa sing kudu diwènèhaké marang domain. Kepiye carane njawab? Bakal kita ngomong yen kita wis netepi angger-angger tartamtu? Aku ora ngarep-arep, amarga hakim bisa kanthi gampang nemtokake hukum-hukum sing durung ditindakake, dosa-dosa sing kita ora sadhar lan ora tau ngilangake. Kita ora bisa ngomong yen kita cukup apik. Ora - kabeh bisa dilakoni iku mohon sih-rahmate. Kita duwe iman yen Sang Kristus wus ngluwari kita saka sakabehe dosa. Dheweke seda kanggo mbebasake kita saka paukuman hukum. Iki mung basis kanggo kawilujengan.

Temtunipun, iman nuntun kita manut ketaatan. Prajanjian anyar nduweni akeh tawaran dhewe. Gusti Yesus nuntut tuntutan ing wektu kita, ati kita lan dhuwit kita. Gusti Yesus mbatalake akeh hukum, nanging uga diterangake maneh lan mulang sawetara angger-anggering Toret kasebut supaya kudu tetep ing roh lan ora mung entheng. Kita kudu golek ajaran Yesus lan para rasul kanggo ndeleng kepriyé iman Kristen ing urip kita kudu tumindak ing prajanjian anyar.

Kristus wis seda kanggo kita, supaya kita bisa urip. Kita dibebasake saka perbudakan dosa, supaya kita dadi batur-tukon. Kita disebut kanggo ngawula, dudu dhéwé. Kristus nuntut kita kabeh sing kita duwe lan kabeh kita. We are disebut kanggo ketaatan - nanging disimpen dening iman.

Diwenehake kanthi iman

Kita bisa ndeleng iki ing Rum 3. Ing bagean ringkes, Paulus nerangake rencana kawilujengan. Ayo kita deleng carane wacana iki ngonfirmasi apa sing kita weruh ing Surat menyang Galatia. «... amarga ora ana wong sing bisa nuntun sadurunge dheweke ing pakaryan ukum. Amarga liwat angger-anggering Toret nerangake kawruh babagan dosa. Nanging saiki, tanpa nindakake apa-apa bab angger-angger, kabeneran sadurunge Gusti Allah wis diwartakake, menehi kesaksian miturut ukum lan para nabi » (Vv. 20-21).

Tulisan Suci saka Prajanjian Lawas ngetrapake kawilujengan dening sih-rahmat lumantar kapitadosan ing Gusti Yesus Kristus, lan iki ora dilakokake dening hukum prajanjian lawas, nanging kanthi pracaya. Iki minangka basis saka kondisi Prajanjian Anyar ing sesambetan kita karo Gusti Allah liwat Juru-wilange Yesus Kristus.

Paulus terus nganggo ayat 22-24: "Nanging aku arep mratelakake kabeneran ana ing ngarsane Gusti Allah, sing lumantar iman marang Yesus Kristus tumrap kabeh wong sing percaya. Amarga ora ana bedane ing kene: kabeh wong dosa lan ora duwe kamulyan sing kudu dipadhakake karo Gusti Allah, lan tanpa kabecikan kanggo sih-rahmat dheweke liwat panebusan sing wis ditindakake liwat Kristus Yesus.

Amarga Yesus seda kanggo kita, kita bisa uga dianggep bener. Gusti Allah mbenerake wong sing precaya marang Kristus - mula ora ana sing bisa ngegungake ukum. Paulus terus nganggo ayat 28: "Dadi saiki kita pracaya manawa manungsa ora mung tumindak ukum, mung liwat iman."

Iki tembung jero saka rasul Paulus. Yakobus, kaya Paulus, ngelingake apa-apa kapercayan sing ora nggatekake dhawuhe Gusti Allah. Iman Abraham nuntun dheweke manut karo Gusti Allah (Pangentasan 1: 26,4-5). Paulus ngomong babagan iman sing sejati, jinis iman sing kalebu kesetiaan karo Kristus, kekarepan sakabehe kanggo ngetutake dheweke. Nanging sanajan banjur, dheweke kandha, yaiku iman sing nyimpen awake dhewe, ora bisa ditindakake.

Ing Roma 5,1: 2 Paulus nyerat: «Saiki, manawa kita wis dibenerake kanthi iman, kita duwe tentrem karo Gusti Allah liwat Gusti Yesus Kristus, Gusti kita; Dalah saka Panjenengané, kita uga bisa precaya marang sih-rahmat iki, sing kita adeg, lan kita ngegung-egungake pangarep-arep kamulyan sing bakal diwenehake dening Gusti Allah. »

Miturut iman, kita duwe hubungan sing bener karo Gusti Allah. Kita kanca, ora mungsuh. Mulane ing Dina Pengadilan kita bakal bisa ngadeg ana ing ngarsane. Kita duwe pracaya marang janjine marang kita dening Gusti Yesus Kristus. Paulus nerangake Romawi 8,1-4 luwih:

"Dadi saiki ora ana paukuman sing ana ing Sang Kristus Yesus. Kanggo angger-anggering Roh sing menehi urip marang Sang Kristus Yesus, wis ngluwari sampeyan saka ukum dosa lan pati. Kanggo apa sing ora mungkin kanggo ukum amarga wis lemes dening daging, Gusti Allah nindakake: dheweke ngutus putrane kanthi bentuk daging sing dosa lan kanggo nggawe dosa lan ngukum dosa ing daging, supaya keadilan, dibutuhake dening ukum, ing bakal kawujud kanggo kita, sing saiki ora urip miturut daging, nanging miturut Roh. »

Mangkono, kita sumurup manawa hubungan kita karo Gusti Allah adhedhasar iman ing Gusti Yesus Kristus. Iku prajanjian utawa prajanjian sing digawe Gusti Allah karo kita. Dheweke janji bakal nganggep kita bener yen kita duwe iman marang putrane. Hukum ora bisa ngganti kita, nanging Kristus bisa. Uga angger-anggering Toret anggone ngukum awake dhewe, nanging Sang Kristus njanjeni urip kita. Hukum ora bisa mbebasake kita saka perbudakan dosa, nanging Kristus bisa. Kristus menehi kita kebebasan, nanging ora kebebasan kanggo bakal puas - punika kamardikan kanggo ngawula marang.

Iman nyadharake kita supaya bisa ngetutake Gusti lan Pamarta kita ing samubarang kabeh. Kita waca pituduh-pituduh cetha tresna-tinresnan, dipercaya Gusti Yesus Kristus kanggo ngabarake Injil, bisa kanggo persatuan saka iman, kanggo klumpukne minangka masyarakat kanggo ngadegake liyane ing iman kanggo nindakake karya apik saka layanan, murni lan moral Kanggo mimpin urip, urip tentrem lan ngapura wong sing nglakoni piala.

Iki commandments anyar tantangan. Padha njupuk kabeh wektu kita. Kabeh dina kita dedikake kanggo ngawula marang Yesus Kristus. Kita kudu rajin nglakoni karyané, lan ora cara sing luas lan gampang. Iku angel, tugas tantangan, sawetara tugas sing arep dilakoni.

Kita uga kudu nyatakake yen iman kita ora bisa nylametake - Gusti Allah ora nampi kita adhedhasar kualitas iman, nanging kanthi iman lan setya Putrane Yesus Kristus. Iman kita ora bakal nate nindakake apa sing "kudu" - nanging kita ora disimpen kanthi ukuran iman, nanging kanthi percaya marang Kristus, sing duwe iman cukup kanggo kabeh kita.

Joseph Tkach


pdfsabdhoning