Manungsa [kamanungsan]

Manungsa manungsa 106

Gusti Allah nitahake manungsa, lanang lan wadon, miturut gambar Allah. Gusti Allah mberkahi manungsa lan dhawuhe supaya akeh lan ngisi bumi. Kanthi katresnan, Gusti maringi kekuwatan marang manungsa supaya pasrah ing bumi minangka pramugari lan mrentah para makhluk. Ing crita babagan tumitah, manungsa dadi makutha tumitah; wong pisanan yaiku Adam. Ditambahi Adam, sing dosa, manungsa urip mbrontak marang pangripta lan wis nggawa dosa lan pati menyang jagad iki. Nanging, ora ana dosae, manungsa tetep dadi citrae Gusti Allah lan ditetepake kanthi cara kasebut. Mula, kabeh wong kanthi bebarengan lan padha-padha pantes tresna, ngormati lan ngormati. Gambar Allah sing sampurna yaiku manungsa saka Gusti Yesus Kristus, "Adam sing pungkasan". Liwat Yesus Kristus, Gusti Allah nyipta manungsa anyar ing endi dosa lan pati ora dikontrol. Ing Kristus gambar manungsa sing bakal ditindakake. (Purwaning Dumadi 1: 1,26-28; Jabur 8,4: 9-5,12; Rum 21: 1,15-2; Kolose 5,17: 3,18; 1 Korinta 15,21:22; 8,29:1; 15,47 Korinta 49: 1-3,2; Roma; Korinta; Yokanan)

Apa manungsa?

Nalika kita katon munggah ing langit nalika kita ndeleng rembulan lan lintang-lintang lan ndeleng ukuran kiat saka Universe lan daya apik tenan sing gawan ing saben bintang, kita bisa takon dhéwé apa Gusti Allah iya care babagan kita. We are so small, so limited - like semut, that hurrying back and forth inside a heap. Yagene kudu kita mikir yen dheweke nggoleki semut, sing disebut Bumi, lan apa dheweke kepengin kuwatir bab saben semut tunggal?

Èlmu modhèrn ngembangaké kesadaran kita babagan betapa gedhé jagad lan saben bintang sing kuat. Ing istilah astronomi, manungsa ora luwih penting tinimbang sapérangan atom sing ora bisa ngowahi. - nanging manungsa sing nuduhaké makna tegesé. Iku wong sing ngembangake ilmu astronomi, sing njelajah alam semesta tanpa ninggalake omah. Iku wong sing nguripake alam semesta dadi papan kanggo masalah rohani. Iku bali menyang Jabur 8,4-7:

«Nalika aku ndeleng langit, driji, rembulan lan lintang-lintang sing wis disiapake: sapa manungsa sing nganggep dheweke, lan bocah cilik sing sampeyan jaga marang dheweke? Sampeyan wis digawe wong sing luwih murah tinimbang Gusti Allah, lan sampeyan makutha karo kaurmatan lan kamulyan. Sampeyan wis digawe dheweke nguwasani tangan, sampeyan wis nindakake kabeh ing sangisore. "

Kaya kewan

Supaya apa manungsa? Napa Gusti Allah paring panjurung? Wong ing sawetara cara kaya Gusti Allah piyambak, nanging ngisor, nanging dilantik dening Gusti Allah piyambak karo kamulyan lan kamulyan. Wong dadi paradoks, misteri - tainted karo ala, nanging pracaya sing kudu behave morally. Dadi rusak kanthi daya, nanging padha nduweni kuwasa marang makhluk liya. Supaya adoh ing Gusti Allah, nanging wis ditetepake dening Gusti Allah piyambak minangka terhormat.

Apa manungsa? Para ilmuwan nimbali kita Homo sapiens, anggota kéwan kéwan. Kitab Suci nyebut kita nephesh, tembung sing uga digunakake kanggo kéwan. Kita duwe roh ing sajrone kita kaya kewan duwe roh. We are dust, lan nalika kita mati, kita bali menyang bledug uga kewan. Anatomi lan fisiologi kita kaya kewan.

Nanging Kitab Suci mratélakaké yèn kita luwih akèh tinimbang kéwan. Wong duwe aspek spiritual - lan sains ora bisa nggawe pernyataan babagan bagian spiritual iki. Nor filsafat; kita ora nemokake jawaban sing dipercaya mung amarga kita mikir babagan iki. Ora, iki bagean saka eksistensi kita kudu diterangake dening wahyu. Nitahake kita kudu nyritakake sapa kita, apa sing kudu kita lakoni, lan apa sebabe dheweke kepengin ngelingi kita. Kita nemu jawaban ing Kitab Suci.

1. Musa 1 nyariosaken bilih Gusti Allah nitahaken samubarang kabeh: cahya lan peteng, bumi lan segara, srengenge, rembulan lan lintang-lintang. Wong-wong sing ora wanuh marang Gusti Allah padha nyembah marang dewa-dewa kuwi, nanging Gusti Allah sing bener kuwi pancen kuat banget. Dheweke bener-bener kepenak. Apa kang digawe dheweke ing enem dinten utawa enem milyar taun punika ora cedhak minangka penting minangka kasunyatan sing iya. Panjenenganipun ngandika, ana ing kono lan iku apik.

Minangka bagéan saka ciptaan kabeh, Gusti Allah uga nyiptakake manungsa lan 1. Nabi Musa nyritakaké yèn kita diciptakaké dina sing padha karo kéwan. Simbolisme kasebut asring nuduhake yen ing sawetara cara kita kaya kewan. Kita bisa ndeleng manawa akeh diri kita.

Gambar Allah

Nanging tumitah manungsa ora diterangake kanthi cara sing padha. Ora ana "Lan Gusti Allah ngandika ... lan mangkono kedadeyan." Nanging, kita maca: "Lan Gusti Allah ngandika: Ayo kita nggawe wong, gambar sing padha karo kita sing mrentah ana ..." (Pangentasan 1). Iki "kita"? Teks kasebut ora nerangake bab kasebut, nanging jelas manawa manungsa minangka ciptaan khusus, digawe kanthi gambar Gusti Allah. Apa "gambar" iki? Maneh, teks kasebut ora nerangake, nanging jelas manawa wong kasebut khusus.

Akeh teori sing disaranake apa "gambar Allah" iki. Ana sing ngarani iku intelijen, kekuwatan pikiran sing rasional, utawa basa. Sawetara wong kasebut minangka sifat sosial, kemampuan kanggo duwe hubungan karo Gusti Allah, lan manawa lanang lan wadon bisa nggambarake hubungan ing jero Ketuhanan. Wong liya nyatakake yaiku moralitas, kemampuan kanggo nggawe keputusan sing apik utawa ala. Ana sing ngarani, gambar kasebut minangka pamrentah kita ing bumi lan makhluk-makhluk, manawa kita, minangka wakil saka Gusti. Nanging dominasi ing awake dhewe mung gaib yen ditindakake kanthi cara moral.

Apa sing dipahami dening wong sing maca kanthi frasa iki, nanging katon kaya wong sing ana ing cara tartamtu kaya Gusti Allah piyambak. Ana makna supernatural sing ana ing awake dhewe, lan makna kita ora kaya kéwan, nanging kaya Gusti Allah. 1. Nabi Musa ora ngandhani maneh. Kita sinau ing 1. Nabi Musa 9,6 sing saben wong digawe ing gambar Gusti Allah, sanajan sawise manungsa dosa, lan mulane patahan ora bisa ditoleransi.

Prajanjian Lawas ora nyebutake "gambar Allah", nanging Prajanjian Anyar menehi teges tambahan. Ing kana, kita sinau manawa Yesus Kristus, gambar sing sampurna saka Gusti Allah, ngumumake Gusti Allah marang awake dhewe kanthi ngorbanake awake dhewe. Kita kudu digawe kanthi gambar sing padha karo Kristus, lan kanthi mangkono kita entuk potensial lengkap sing diarepake dening Gusti Allah nalika kita nggawe gambar kaya gambar. Kanthi luwih akeh kita ngidini Yesus Kristus manggon ing awake dhewe, saya cedhak karo tujuane Gusti Allah kanggo urip.

Ayo bali menyang Purwaning Dumadi amarga buku iki ngandhani apa sebabe Gusti Allah ora nggatekake babagan wong. Sawise dheweke ujar: "Ayo kita", dheweke nindakake: "Lan Gusti Allah nitahake manungsa miturut gambar dheweke, dheweke digawe dheweke ing gambar Allah; lan digawe dheweke minangka lanang lan wadon » (Pangentasan 1).

Wara-wara ing kene yen wanita lan wong diciptakake kanthi merata ing gambar Allah; padha duwe potensial spiritual sing padha. Kajaba iku, peran sosial ora nggayuh nilai spiritual saka wong - wong sing dhuwur intelejen ora luwih berharga tinimbang salah sijine kecerdasan ngisor, utawa panguwasa duwe nilai luwih akeh tinimbang abdi. Kita kabeh digawe miturut gambar lan pasrawungane Gusti Allah lan kabeh wong pantes kanggo ngasihi, ngajeni lan ngormati.

Purwaning Dumadi banjur ujar yen Gusti Allah mberkahi umat kasebut lan ujar: "Aja nganti kawenuhan lan tangkilen lan ngisi bumi lan tampa lan mrentah ing iwak ing segara lan manuk ing sangisoring langit lan sapi. lan kabeh kewan sing nyusup ing bumi » (V. 28). Dhawuhe Gusti iku berkah sing bakal kitaarepake saka Gusti Allah sing apik. Kanthi katresnan, wong menehi tanggung jawab kanggo mrentah bumi lan makhluk sing ana. Wong-wong iki dadi prigel, dheweke njupuk properti saka Gusti Allah.

Para ahli lingkungan modern asring nyalahake kekristenan kanggo nglawan lingkungane. Apa prentah iki supaya "tundhuk" bumi lan "mrentah" kewan menehi ijin kanggo ngrusak ekosistem? Wong kudu nggunakake kekuwatan sing diwenehake Gusti Allah kanggo ngawula, ora kanggo nyirnakake. Dheweke kudu ngetrapake kekuwatan kanthi cara sing ditindakake dening Gusti.

Kasunyatan yen sawetara wong nyalahake iki daya lan tulisan ora ngganti kasunyatan bilih Gusti Allah ngersakaken kita nggunakake kreasi kanthi apik. Yen kita ngliwati sesuatu ing laporan, kita sinau supaya Gusti Allah dhawuh Adam supaya ngolah lan ngreksa kebon. Dheweke bisa mangan tetanduran, nanging kudu nggunakake kebon lan ngrusak.

Urip ing taman

Purwaning Dumadi 1 nutup karo pratelan yen kabeh "apik banget". Djalmo manungso minangka makutha, dadi inti saka gaweyan. Yaiku sejatine sing dikarepake dening Gusti Allah, nanging kabeh wong sing urip ing jagad nyata ngerti yen ana salah sawijining manungsa. Apa sing salah? Purwaning Dumadi 1 lan 1 nerangake carane titah sing sampurna mula rusak. Sawetara Kristen njupuk laporan iki kanthi harfiah. Salah siji cara, pesen teologi padha.

Purwaning Dumadi ngandhani manawa wong-wong pisanan sing diarani Adam (Purwaning Dumadi 1: 5,2), tembung Ibrani umum kanggo "manungsa". Jeneng Hawa padha karo tembung Ibrani kanggo "urip / urip": "Lan Adam nyeluk garwane Hawa; amarga dheweke dadi ibu kabeh wong sing manggon ing kana. » Ing basa modern, jeneng Adam lan Hawa ateges "manungsa" lan "ibu kabeh". Apa sing ditindakake ing Purwaning Dumadi 1 - dosa - yaiku apa sing ditindakake manungsa. Sejarah nuduhake sebabe manungsa ana ing kahanan sing adoh banget. Kamanungsan diwujudake dening Adam lan Hawa - manungsa urip mbrontak nglawan pangripta, lan mulane dosa lan pati menehi ciri kabeh masarakat manungsa.

Wigati cara Genesis 1 nyetel panggung: taman sing cocog, ing papan sing ora ana maneh, irrigated dening aliran. Gambar Allah ganti saka komandan kosmis dadi sawijining wong sing meh fisik sing mlaku-mlaku ing kebon, nandur wit, sing digawe wong saka bumi, sing nyemburake irung ing irung kanggo menehi urip. Adam diwenehake luwih sithik tinimbang kewan lan dheweke dadi makhluk sing nyipta, yaiku anak sepupu. Yéhuwah, Gusti Allah sing pribadi, "njupuk manungsa lan dilebokake ing Taman Eden kanggo ngolah lan njaga" (V. 15). Dheweke menehi pandhuan kanggo Adam menyang kebon, njaluk supaya jenenge kabeh kewan, banjur nggawe wanita dadi kanca manungsa kanggo Adam. Maneh Gusti Allah melu pribadi lan aktif fisik nggawe wanita kasebut.

Hawa minangka "pembantu" kanggo Adam, nanging tembung iki ora nuduhake andhap asor. Tembung Ibrani digunakake ing paling kasus kanggo Gusti Allah Dhewe, sing dadi penolong kanggo wong sing butuh. Eva ora nemokke kanggo nindakake pakaryan sing ora dikepengini dening Adam - Eva digawe kanggo nggawe prekara sing ora bisa ditindakake dening Adam. Nalika Adam ndeleng dheweke, dheweke ngerti yen dheweke Sejatine padha karo dheweke, kanca sing diwenehake karo Gusti Allah (V. 23).

Penulis nyimpulake Bab 2 kanthi indikasi kesetaraan: «Mangkono wong lanang bakal ninggalake bapak lan ibune lan nempuh bojone lan dheweke bakal dadi siji daging. Lan kabeh padha wuda, wong lan bojone, lan ora isin » (Vv. 24-25). Kersane Gusti Allah, cara sadurunge dosa teka ing panggung. Jinis minangka hadiah gaib, ora ana sing isin karo dheweke.

Ana kesalahan

Nanging saiki ula kasebut mlebu ing panggung. Hawa dicoba nggawe apa sing dilarang dening Gusti Allah. Dheweke diundang ngetutake raosane, kanggo nyenengake awake dhewe, tinimbang percaya dhawuhe Gusti Allah. "Lan wong wadon mau ndeleng wit iku apik kanggo dipangan lan supaya nyenengake mripate lan nggodho amarga wis gawe pinter. Dheweke banjur njupuk woh lan mangan lan dipasrahake marang bojone sing nate ndherek, banjur mangan » (Pangentasan 1).

Apa sing ditindakake dening Adam? 1. Musa ora menehi informasi babagan kuwi. Titik sejarah ing 1. Nabi Musa nyatane kabeh wong nindakake apa sing ditindakake Adam lan Hawa - kita nglirwakake pituturing Allah lan nglakoni apa sing kita kaya, nggawe alesan. Kita bisa nyalahke Iblis yen kita pengin, nanging dosa isih ing kita. Kita kepengin dadi wicaksana, nanging kita bodho. Kita pengin dadi kaya Gusti Allah, nanging kita ora siap dadi kaya Panjenenganipun paring dhawuh supaya kita dadi.

Apa sing diarani wit kasebut? Teks kasebut ora ngandhani apa-apa liyane saka "kawruh babagan sing apik lan ala". Apa dadi pengalaman? Apa ngadeg kanggo kawicaksanan? Apa wae sing diwakili, intine utama kaya sing dilarang lan uga dipangan. Wong-wong wis gawe dosa, mbrontak marang Sing nitahake, lan mutusake dhewe-dhewe. Dheweke ora cocog maneh kanggo taman, ora cocog maneh kanggo "wit urip".

Asil pisanan saka dosa dheweke yaiku tampilan sing diganti - awake dhewe rumangsa manawa ana sing salah babagan kebecikan (V. 7). Sawise nggawe apron saka godhong anjir, dheweke wedi ndeleng Gusti Allah (V. 10). Lan padha nggawe alesan pincang.

Gusti nerangake penjelasan: Eve bakal nglairake anak, sing dadi bagian saka rencana sing asli, nanging saiki lagi nandhang lara. Adam bakal kerja ing sawah, sing minangka bagean saka rencana asli, nanging saiki kanthi angel. Lan dheweke bakal mati. Pancen dheweke wis tiwas. "Amarga ing dina, sampeyan kudu mangan seda" (Pangentasan 1). Urip dheweke kanthi manunggal karo Gusti Allah wis rampung. Kabeh sing isih ana urip fisik, adoh banget karo urip sing sejati. Nanging isih ana kemungkinan kanggo wong-wong mau, amarga Gusti Allah isih duwe rancangane karo dheweke.

Ana pacelathon antarane wanita lan wong lanang. «Lan karepmu kudu dadi bojomu, nanging dheweke kudu dadi master sampeyan» (Pangentasan 1). Masyarakat sing ngetrapake urusane menyang tangane dhewe (kayadene Adam lan Hawa), tinimbang nuruti dhawuhe Gusti Allah, cenderung duwe konflik karo siji liyane lan kekerasan biasane lazim. Mangkono cara masyarakat yen dosa tau mlebu.

Supaya panggung wis siap: masalah sing dikepengini wong dhewe, dudu Gusti Allah, kesalahane. Dheweke menehi wong wiwitan sampurna, nanging padha kacilakan lan wiwit iku, kabeh wong wis kena infeksi dosa. Nanging senadyan manungsa sinfulness, manungsa tetep ing gambar Gusti Allah - battered lan dented, kita bisa ngomong, nanging isih padha dhasar gambar.

Potensial ilahi iki isih nemtokake sapa manungsa, lan iki nggawa kita ing tembung saka Jabur 8. Panglima kosmis isih prihatin karo wong amarga dheweke nggawe dheweke kaya awake dhewe, lan dheweke menehi wewenang. dumadine - sawijining panguwasa sing isih duwe. Isih ana pakurmatan, isih ana kamulyan, sanajan kita luwih sementara luwih murah tinimbang sing kudu miturut rencana Allah. Yen visi kita cukup kanggo ndeleng gambar iki, mesthine bakal memuji: "Gusti, panguwasa kita, sebabe apik jeneng sampeyan ing kabeh negara" (Jabur 8,1: 9,). Gusti Allah pantes memuji amarga Dheweke duwe rencana kanggo kita.

Kristus, gambar sing sampurna

Yesus Kristus, Gusti Allah sajroning daging, minangka gambar sing sampurna karo Gusti Allah (Kolose 1,15). Dheweke kebak wong, lan nuduhake kita persis apa sing kudu ana wong: tundhuk, kanthi percaya banget. Adam ana wong kanggo Gusti Yesus Kristus (Roma 5,14), lan Yésus diarani "Adam sing pungkasan" (1 Korinta 15,45).

«Ana urip ing wong lan urip minangka cahya wong» (Yokanan 1,4). Gusti Yesus mulihake urip sing ilang liwat dosa. Dheweke urip maneh lan urip (Yokanan 11,25).

Apa sing ditindakake Adam kanggo kamanungsan fisik, Yesus Kristus kanggo revisi spiritual. Iki minangka titik wiwitan manungsa sing anyar, penciptaan anyar (2 Korinta 5,17). Ing kono kabeh bakal urip maneh (1 Korinta 15,22). Kita lair maneh. Kita miwiti maneh, wektu iki ing sikil tengen. Liwat Yesus Kristus, Gusti Allah nggawe manungsa anyar. Dosa lan pati ora ana sing nguwasani cipta anyar iki (Roma 8,2; 1 Korinta 15,24: 26). Kamenangan menang; panggodha ditolak.

Yesus iku sing dipercaya lan model sing kudu kita tindakake (Roma 8,29-35); kita wis rubah dadi gambar (2 Korinta 3,18), gambar Allah. Kanthi percaya marang Kristus, kanthi nggarap sajroning urip, kesempurnaan kita diilangi lan kita nyedhaki apa sing kudu kita selaras karo karsane Gusti (Efesus 4,13:24,). Kita pindhah saka siji kamulyan kanggo liyane - dadi kamulyan sing luwih gedhe!

Mesthi kita durung ndeleng gambar ing kabeh kamulyan, nanging kita yakin manawa kita bakal ndeleng iku. "Lan nalika kita njupuk gambar [bumi] kadonyan, kita uga bakal njupuk gambar swarga" [Kristus] (1 Korinta 15,49). Awak sing wungu bakal kaya badan Yesus Kristus: kamulyan, kuat, spiritual, swarga, ora bisa dingerteni, abadi (Vv. 42-44).

Yohanes ngetrapake kaya mangkene: «Para sedulur, kita saiki wis dadi anaké Gusti Allah; nanging apa sing bakal kita lakoni durung ana. Nanging kita ngerti manawa yen katon, kita bakal dadi kaya dheweke; amarga kita bakal ndeleng dheweke kaya dheweke. Sapa wae sing duwe pangarep-arep kaya ngono, iku ngresiki awake dhewe, kayadene dheweke suci » (1 Yokanan 3,2: 3). Kita durung ndeleng, nanging ngerti yen bakal kelakon amarga kita dadi putrane Gusti Allah lan dheweke bakal kelakon. Kita bakal weruh Sang Kristus kanthi kamulyan, lan tegese kita uga duwe kamulyan sing padha, yen kita bisa ndeleng kamulyan spiritual.

Banjur Johannes nambah komentar pribadi iki: "Lan saben wong sing duwe pangarep-arep kaya ngono, ngresiki awake dhewe, kaya sing suci." Amarga kita bakal padha, kita nyoba dadi saiki kaya saiki.

Dadi wong iku ana ing pirang-pirang tingkatan: fisik lan spiritual. Malah wong alam digawe ing gambar Gusti Allah. Ora kira-kira carane wong dosa, gambar isih ana, lan wong iku ana sing apik banget. Gusti Allah nduweni tujuan lan rencana sing kalebu saben wong dosa.

Kanthi percaya marang Kristus, wong sing salah, nggawé makhluk anyar, Adam sing nomer loro, Yesus Kristus. Ing jaman iki, kita minangka fisik minangka Yesus sajrone kerja kadonyan, nanging kita bakal rubah dadi gambar spiritual spiritual. Ewah-ewahan spiritual iki tegese owah-owahan sikap lan prilaku sing ditindakake amarga Kristus urip ing kita lan kita urip kanthi pracaya marang Panjenengane (Galatia 2,20).

Yen kita ana ing Sang Kristus, kita bakal kebak gambar Gusti Allah ing patangen. Pikirane kita ora bisa ngerti kanthi lengkap, lan kita ora ngerti persis apa "awak spiritual", nanging kita ngerti bakal nyenengake. Gusti Allah sing maha agung lan maha sih bakal mberkahi kita kanthi akeh sing bisa kita nikmati lan kita bakal memuji dheweke ing salawas-lawase!

Apa sampeyan ndeleng nalika ndeleng wong liya? Apa sampeyan ndeleng gambar Gusti Allah, potensial kanggo agung, gambar Kristus sing dibentuk? Apa sampeyan ndeleng kaendahan rencana Allah ing karya kanthi menehi sih-rahmat marang wong-wong dosa? Apa sampeyan bungah yen dheweke nebus kamanungsan sing wis nyimpang saka dalan sing bener? Apa sampeyan kepenak ing kamulyan saka rencana apik Gusti Allah? Apa sampeyan duwe mata kanggo ndeleng? Iki luwih apik tinimbang lintang-lintang. Iku luwih ayu tinimbang kreasi kang mulyo. Dheweke wis menehi tembung, lan iku, lan iku apik banget.

Joseph Tkach


pdfManungsa [kamanungsan]