kasucèn

Pengudusan 121

Sanksi minangka tumindak sih-rahmat, ing endi Gusti Allah milih kabeneran lan kasucen saka Yesus Kristus kanggo wong-wong sing precaya lan nyakup dheweke. Kasucian dirasakake kanthi precaya marang Jahshua Kristus lan bisa ditindakake kanthi anane Roh Suci ing manungsa. (Rum 6,11:1; 1,8 Yohanes 9: 6,22-2; Rum 2,13:5; 22 Tesalonika 23; Galatia)

kasucèn

Miturut Kamus Concise Oxford, tegese suci kanggo "nyusun utawa tetep dadi barang suci", utawa "kanggo ngresiki utawa bebas saka dosa". 1 Definisi kasebut nggambarake kasunyatan manawa Kitab Suci nggunakake tembung "suci" kanthi rong cara: 1) status khusus, yaiku, sing dipunginaake kanggo nggunakake Gusti Allah, lan 2) tumindak moral - pamikiran lan tumindak cocog karo status suci, Pikiran lan tumindak sing cocog karo cara Allah. 2

Iku Gusti sing nucèkaké umaté. Dheweke yaiku sing nganggep kanggo tujuane, lan dheweke iku sing bisa tumindak suci. Ana sawetara kontroversi babagan titik pisanan sing Gusti Allah misahake wong kanggo tujuane. Nanging ana kontroversi babagan interaksi antarane Gusti Allah lan manungsa ing pangibadah prilaku.

Pitakonan kalebu: Apa peran aktif kudu Kristen muter ing sanctification? Kepriye manawa wong-wong Kristen kudu ngira-ngira bakal sukses nayaga pikirane lan tumindak kanthi standar Ilahi? Carane ngirim pasamuan menehi saran anggotane?

Kita bakal nampilake poin-poin ing ngisor iki:

  • Sanctification wis digawe bisa dening rahmat saka Gusti Allah.
  • Kristen kudu nyoba kanggo nyetujoni pikirane lan tumindak kanthi kersané Gusti Allah kaya sing dicethakaké ana ing Kitab Suci.
  • Sanctification punika wutah progresif, minangka respon kanggo karsane Gusti Allah. Ayo ngrembuk babagan kabeneran.

Pengudusan awal

Wong ora rusak moral lan ora bisa milih Gusti Allah ing inisiatif dhewe. Konsolidasi kudu diwiwiti dening Gusti Allah. Campur tangan saka Gusti Allah dibutuhake sadurunge wong bisa iman lan mratobat marang Gusti Allah. Apa sih iki ora bisa dibatalake kontroversial, nanging Orthodoxy setuju manawa Gusti Allah sing milih pilihan kasebut. Dheweke milih wong kanggo tujuane lan kanthi mangkono bakal nyucekake wong liya utawa wong liya sing dipilih kanggo wong liya. Ing jaman biyen, Gusti Allah nyucekake umat Israel, lan ing sajrone dheweke terus nyucekake para wong Lewi (e.g. Imamat 3:20,26; 21,6; Ulangan 5). Dheweke diurutake kanggo tujuane. 3

Nanging, wong-wong Nasrani dikandhani kanthi cara sing beda: "Sing disucekake ing Sang Kristus Yesus" (1 Korinta 1,2). "Kita wis disucèkaké sapisan kanggo kurban kanthi badan Yesus Kristus" (Ibrani 10,10). 4 Kristen digawe suci dening getih Yesus (Ibrani 10,29; 12,12). Dheweke wis nyatakake suci (1 Petrus 2,5: 9,) lan dheweke diarani "wong suci" ing saindenging Prajanjian Anyar. Sing status dheweke. Putusan suci iki minangka sabdhoning (1 Korinta 6,11). «Gusti Allah Milih Sampeyan Pisanan Bliss ing Sanctifikasi spiritual» (2 Tesalonika 2,13).

Nanging tujuane Gusti Allah kanggo umate ngluwihi deklarasi sing sederhana babagan status sing anyar - iku digunakake kanggo panggunaan, lan panggunaan kasebut kalebu owah-owahan moral ing sawijining umat. Wong "dipilih ... kanggo nurut Yesus Kristus" (1 Petrus 1,2). Dheweke kudu ganti dadi gambar Yesus Kristus (2 Korinta 3,18). Ora mung dheweke kudu diucapake suci lan adil, dheweke uga bakal dilahirake maneh. Urip anyar wiwit berkembang, urip sing kudu tumindak kanthi cara sing suci lan adil. Mangkono, kesucian dhisikan ndadékaké kesucian tumindak.

Sanctification of behavior

Malah ing Prajanjian Lawas, Gusti Allah ngandhani marang umate manawa status suci kasebut kalebu perubahan tumindak. Wong Israel kudu ngindhari kekirangan upacara amarga Gusti Allah milih dheweke (Pangandharing Toret 5:14,21). Status suci dheweke gumantung saka ketaatan (Pangandharing Toret 5:28,9). Imam kudu ngapura dosa-dosa tartamtu amarga kudune suci (Pangentasan 3: 21,6-7). Para Devotees kudu ngganti tingkah lakune nalika disuareni (Pangentasan 4).

Pemilihan kita ing Kristus duwe implikasi sing sopan. Wiwit Saint wis nimbali kita, wong Kristen dijaluk "dadi suci ing kabeh pangowahanmu" (1 Petrus 1,15: 16). Minangka umat suci lan suci, kita kudu nuduhake sih-rahmat, kamulyan, andhap asor, sabar lan sabar (Kolose 3,12).

Dosa lan najis ora dadi umate Gusti Allah (Efesus 5,3; 2. Tesalonika 4,3). Nalika wong ngresiki awake dhewe kanggo nggawe proyek sing nesu, dheweke "disucekake" (2 Timotius 2,21). Kita kudu ngontrol awak kanthi cara sing suci (2 Tesalonika 4,4). "Suci" asring magepokan karo "ora salah" (Efesus 1,4; 5,27; 2 Tesalonika 2,10; 3,13; 5,23; Titus 1,8). Nasrani "diarani dadi suci" (1 Korinta 1,2) "nggawe perubahan suci" (2 Tesalonika 4,7: 2; 1,9 Timotius 2: 3,11; Petrus). Kita pitunjuk kanggo "ngoyak kesucian" (Ibrani 12,14). Kita didhawuhi dadi suci (Roma 12,1), kita dikandhani manawa "digawe suci" (Ibrani 2,11:10,14;), lan kita diwanti-wanti terus dadi suci (Wahyu 22,11). Kita wis kasucèkaké déning pakaryané Kristus lan anané Roh Suci sing ana ing njero kita. Ngganti kita saka njero.

Panaliten cekak iki nuduhake yen kasucen lan kasucian duwe hubungane karo tumindak. Gusti Allah nyipta wong minangka "suci" kanthi tujuan supaya bisa urip suci sing ngetutake Kristus. Kita disimpen supaya kita bisa ngasilake asil sing apik lan woh-wohan sing apik (Efesus 2,8-10; Galatia 5,22-23). Karya sing apik iku dudu sababe kawilujengan, nanging dadi akibat saka iku.

Karya apik minangka bukti yen kapercayan wong iku nyata (Yakobus 2,18). Paulus ngandhani babagan "manut karo iman" lan ujar manawa iman kasebut ditulis liwat katresnan (Roma 1,5; Galatia 5,6).

Wutah terus-terusan

Nalika wong pracaya marang Kristus, dheweke ora sampurna ing pracaya, ing katresnan, ing karya, utawa ing prilaku. Paulus nimbali wong-wong mursid lan sedulur Kristen Korinta, nanging akeh dosa ing uripé. Ing pirang-pirang paukuman ing Prajanjian Anyar nuduhake yen maca ora mung prentah doktrinal, nanging uga bab adhedhasar tingkah laku. Roh Suci ngowahi kita, nanging ora nindakake kekarepan manungsa; urip suci ora bisa mili saka iman. Saben Kristus kudu nindakake kaputusan, manawa dheweke kepengin nindakake kabeneran utawa salah, kaya kang katindakake dening Kristus ana ing kita supaya bisa ngowahi hawa-napsu kita.

"Wong lawas" bisa uga mati, nanging wong Kristen uga kudu ngetrapake (Roma 6,6-7; Efesus 4,22). Kita kudu terus mateni pagawean daging, sisane awake dhewe (Roma 8,13; Kolose 3,5). Sanajan kita wis tiwas saka dosa, dosa isih ana ing awake dhewe lan kita ora kudu ngeculake (Roma 6,11-13). Pikiran, emosi lan keputusan kudu digawe kanthi sadar miturut pola gaib. Kesucian yaiku ngoyak (Ibrani 12,14).

Kita dikandhani dadi sampurna lan tresna marang Gusti Allah kanthi ati (Matius 5,48;
22,37).
Amarga watesan daging lan sisa awak lawas, kita ora bisa nindakake kanthi becik. Malah Wesley, sing ngomong kanthi wani "kesempurnaan," ujar manawa dheweke ora ateges ora ana cacat sing lengkap. 5 Wutah tansah bisa dilakoni. Yen wong duwe katresnan Kristen, dheweke bakal sinau kanggo nyinaoni cara sing luwih apik, kanthi luwih gampang.

Rasul Paulus cukup wani ujar manawa tumindak dheweke "suci, adil, lan ora salah" (2 Tesalonika 2,10). Nanging dheweke ora ngaku dadi sampurna. Nanging, dheweke nggayuh tujuan kasebut lan ngajak wong liya supaya ora mikir manawa wis nggayuh tujuane (Filipi 3,12: 15). Kabeh wong Kristen butuh pangapura (Matius 6,12:1; 1,8 Yokanan 9) lan kudu tuwuh sih-rahmat lan kawruh (2 Petrus 3,18). Sanktifikasi kudu saya tambah sajrone urip.

Nanging kesucian kita ora bakal ditindakake ing urip iki. Grudem nerangake: "Yen kita ngormati manawa kesucian kalebu kabeh wong, kalebu awak kita (2 Korinta 7,1: 2; 5,23 Tesalonika), banjur kita pirsa manawa kasucen ora bakal rampung nganti Gusti bali lan nampa badan kebangkitan anyar. » 6 Mung banjur kita bakal dibebasake saka kabeh dosa lan nampa awak sing mulya kaya Sang Kristus (Filipi 3,21; 1 Yokanan 3,2). Amarga harapan iki, kita tuwuh kasucen kanthi ngresiki awake dhewe (1 Yokanan 3,3).

Panjaluk Alkitab kanggo pangibadah

Wesely weruh pastoral kudu ngudi sethitik setya marang ketaatan praktis sing kasil saka katresnan. Prajanjian Anyar ngandhut akèh pancasan kaya mengkono, lan iku bener kanggo martakaké. Iku bener kanggo jangkar prilaku ing motif cinta lan pungkasanipun ing
kesatuan kita karo Kristus liwat Roh Suci, sing dadi sumber cinta.

Sanadyan kita ngluhurake Gusti Allah lan mangerteni yen sih kudu nglakoni kabeh prilaku kita, kita uga nyatakake yen sih-rahmat kuwi ana ing ati kabeh wong percaya lan kita ngajeni wong-wong mau kanggo nanggapi sih rahmat.

McQuilken nawakake pendekatan praktis tinimbang pendekatan dogmatis. 7 Panjenenganipun mboten ngaken bilih sedaya tiyang pitados ing pangibadah kedah gadhah pengalaman ingkang sami. Panjenenganipun ndhukung ide-ide dhuwur, nanging tanpa presupposing kesempurnaan. Anggoné anggoné ngladèni minangka asil pangruwatan apik. Panjenenganipun nandhesaken pidato babagan murtad, tinimbang kagem kesimpulan teologi babagan ketekunan para suci.

Kang emphasis ing iman punika mbiyantu amarga iman punika pondasi saben Kristen, lan iman duwe jalaran praktis ing gesang kita. Perkembangan wadi praktis: doa, Kitab Suci, sesambetan, lan pendekatan percaya diri kanggo nyoba. Robertson ngajak wong-wong Kristen supaya wutah lan kesaksian luwih gedhe tanpa exaggerating panjaluk lan pangarepan.

Wong Kristen dianggep dadi apa sing wis ana, miturut deklarasi Allah; utomo kasebut nderek indikatif. Kristen mestine manggon urip suci amarga Gusti Allah wis ngendikakake dheweke dadi suci, sing ditemtokake kanggo nggunakake.

Michael Morrison


1 RE Allen, ed. Kamus Concise Oxford Basa Inggris Saiki, edisi 8th, (Oxford, 1990), p. 1067.

2 Ing Prajanjian Lawas (AT) suci marang Gusti Allah, asmane suci lan dheweke suci (dumadi luwih saka 100 kaping total). Ing Prajanjian Anyar (NT) ditrapake "suci" luwih asring kanggo Yesus tinimbang Rama (Kaping 14 kaping telu), nanging luwih asring ing pikiran (sewidak kaping). OT nuduhake wong suci kira-kira 36 kaping (Para penganut, imam lan masarakat), biasane ana hubungane karo statuse; NT nuduhake wong suci kira-kira 50 kaping. AT nuduhake papan suci kira-kira 110 kaping; NT mung 17 kaping. AT nuduhake perkara suci babagan 70 kali; NT mung kaping telu minangka gambar kanggo wong suci. AT nuduhake wektu suci ing 19 ayat; NT ora nimbali wektu suci. Ing babagan papan, perkara, lan jaman, kesucian nuduhake status sing ditunjuk, dudu tumindak moral. Ing kaleresan kasebut, Gusti iku suci lan kasucen iku asale, nanging cara kesucen mengaruhi manungsa beda. Penekanan Prajanjian Anyar babagan kesucian nuduhake wong lan tumindak, ora status tartamtu kanggo perkara, papan lan wektu.

3 Ing OT utamane, kesucian ora ateges kaslametan. Iki bukti amarga perkara, papan lan wektu uga wis disucekake, lan iki ana hubungane karo umat Israel. Panganggone tembung "kesucian", sing ora nuduhake kawilujengan, uga bisa ditemokake ing 1 Korinta 7,4: 9,13 - wong sing ora percaya wis diselehake kanthi cara tartamtu ing kategori khusus kanggo panggunaan Gusti Allah. Ibrani nggunakake tembung "suci" kanggo nyebut status upacara ing Prejanjian Lawas.

4 Grudem nyathet manawa ing sawetara bagean ing serat menyang wong Ibrani, tembung "suci" kira-kira padha karo tembung "wajar" ing kosa kata Paulus (W. Grudem, Teologi Sistematis, Zondervan 1994, kaca 748, cathetan 3.)

5 John Wesley, "Akun Plain Kesempurnaan Kristen," ing Millard J. Erickson, edhisi Wacan ing Teologi Kristen, Jilid 3, The New Life (Baker, 1979), p. 159.

6 Grudem, p. 749.

7 J. Robertson McQuilken, "Perspektif Keswick," Lima Pandhuan Sengktifikasi (Zondervan, 1987), pp. 149-183.


pdfkasucèn