Kredo sajarah

135 credo

Irah-irahan (Credo, saka basa Latin "Aku percaya") minangka formulasi kepercayaan ringkesan. Pengin dhaptar bebener sing penting, njlentrehake pernyataan wulangan, misahake bebener saka kesalahan. Biasane dijaga supaya bisa diapalake kanthi gampang. Sawetara papan ing Kitab Suci duwe sifat kepercayaan. Dadi, Gusti Yesus nggunakake rencana adhedhasar Ulangan 5: 6,4-9 minangka akidah. Paulus nggawe statement sing kaya lan kridit ing 1 Korinta 8,6: 12,3; 15,3 lan 4-1. 3,16 Timotius uga menehi akidah ing bentuk sing arus.

Kanthi nyebar saka pasamuan awal, perlu kanggo akidah resmi sing nuduhake wong-wong percaya piwulang sing paling penting ing agama. Creed Apostol diarani diarani, dudu amarga para rasul sing pertama nulis, nanging amarga cocog karo piwulang para rasul. Bapakne gereja Tertullian, Augustine lan liya-liyane duwe versi Creed Apostol sing beda banget; Teks Pirminus pungkasane dadi wujud standar (udakara 750) diadopsi.

Minangka gereja tansaya, mangkono uga bidahe, lan wong-wong Kristen pisanan kudu njlentrehake endi watesing iman sing ana. Ing wiwitan 4. Perdebatan saka ketuhanan Kristus wiwit, sanajan sadurunge definisi kanon Perjanjian Anyar. Kanggo njlentrehake pitakonan iki teka ing panjaluk saka Kaisar Konstantinus ing uskup taun 325 saka kabeh bagean Kekaisaran Romawi ing Nicaea bebarengan. Kesepakatan kasebut ditulis ing akherat Nicaea. 381 ketemu ing Konstantinopel synod liyane kang Confession Nicene rada direvisi dening sawetara TCTerms wis lengkap. Versi iki diarani Nicänikonstantinopolitanisches utawa kredo Nicänisches singkat.

Ing abad iki, para pemimpin gereja ketemu ing kutha Chalcedon kanggo ngrembug, antara liya, sifat ilahi lan manungsa saka Kristus. Padha nemu rumus sing, miturut pendapat sing padha, konsisten karo Injil, doktrin apostolik, lan Kitab Suci. Diarani Definisi Christologis saka Chalcedony utawa Chalcedonensic Formula.

Sayange, akidah uga bisa rumus, kompleks, ora abstrak, lan kadhangkala padha karo "Kitab Suci." Yen digunakake kanthi bener, dheweke nyedhiyakake dhasar piwulang sing apik, njaga piwulang Alkitab sing bener lan nggawe fokus kanggo urip ing pasamuan. Telung akidah ing ngisor iki akeh diakoni ing antarane wong-wong Nasrani minangka Kitab Suci lan minangka formasi orthodoksi Kristen (orthodoxy) sing sejatine.


Kredo Niken (AD 381)

Kita pracaya ing siji Gusti Allah, Sang Rama, kang moho kuwoso, sing nitahake langit lan bumi, kabeh sing katon lan ora katon. Lan ing siji Gusti Yesus Kristus, nanging Anaké Gusti Allah, anting Sang Rama sadurunge kabeh abad, cahya saka cahya, bener Gusti Allah saka Gusti Allah, ènèng tunggalé, ora digawe, siji kang karo Sang Rama, padha kabeh iku sing kanggo kita wong lan marga saka kawilujengan kita kang wus tumurun saka ing langit lan meat ditampa dening roh Suci lan Maria lan dadi manungsa lan Pilatus kasalib uga kanggo kita ing Pontius lan nandhang lan disarèkaké lan wungu maneh dina katelu miturut Kitab Suci lan kanggo langit lunga lan padha linggih ing asta tengen Rama lan bakal rawuh maneh ing kamulyan, kanggo ngadili wong urip lan wong mati, kang karajan bakal ora ana pungkasan.
Lan marang Sang Roh Suci, Gusti, lan si pengabdian, sing nerusake saka Sang Rama, sing disembah lan dimuliakake bebarengan karo Sang Rama lan Sang Putra, kang wis ngandika liwat para nabi
wis; kanggo pasamuan suci lan katulik [all-inclusive] lan apostolik. Kita ngakoni baptis kanggo pangapuraning dosa; kita ngenteni kebangkitan wong mati lan urip ing mangsa ngarep. Amin.
(Dipetik saka JND Kelly, Confessions Kristen lawas, Göttingen 1993)


Ketajaman Rasul (udakara 700 AD)

Aku pracaya marang Gusti Allah, Sang Rama, kang Mahakwasa, kang nitahake langit lan bumi. Lan, kasalib, séda lan disarèkaké ing Gusti Yesus Kristus, Kang Putra ontang-anting, Gusti kita, disusun dening Roh Suci lan miyos saking Ibu Kenya Maria, nandhang ing Pontius Pilatus, Tedhak menyang neraka; ing dina kateluné Panjenengané wungu maneh saka ing antarane wong mati, munggah ing swarga, dheweke lenggah ing tangan tengen Allah, Rama; saka ing kono bakal teka ngadili wong urip lan wong mati. Aku pracaya marang Roh Suci, Gereja Kristen suci, komuni suci, apuraning dosa, wunguné wong mati lan urip langgeng. Amin.


Definisi kesatuan Allah lan sifat manungsa ing pribadi Kristus
(Dewan Chalcedon, 451 n. Chr.)

Dadi, sawise para leluhure suci, kita kabeh padha mupakat mulang supaya ngakoni Gusti Yesus Kristus minangka putra siji lan padha; padha sampurna ing Allah lan padha karo manungsa, padha sejatine Gusti Allah lan sejatine manungsa saka jagad lan awak sing rasional, kanthi Rama (homooúsion) dewa lan padha karo kita kaya manungsa, ing kabeh cara padha karo kita, kajaba dosa. Lair saka dewa sadurunge jaman bapak, nanging ing pungkasan jaman, uga padha metu saka Maria, prawan lan ibune Gusti Allah kanggo nylametake lan keslametan kita. (theotokos) [lair], dheweke diakoni dadi siji lan padha, Kristus, Anak, Pribumi, ora owah, ora owah, ora bisa, ora diwatesi dadi rong sifat. Keragaman norma ora ana sing dibatalake kanthi tujuan nggabungake. nanging, keanehan saben loro sifat kasebut dilestarekake lan nyambungake menyang wong lan hypostasis. [Kita ngakoni dheweke] ora bisa dipérang lan dipisah dadi rong wong, nanging minangka anak siji lan padha, pribumi, Gusti Allah, Logos, Gusti, Yesus Kristus, kaya nabi-nabi [nabi] babagan dheweke lan awake dhewe, Yesus Kristus maringi pitunjuk marang kita lan simbol bapakne [Syahadat Nicea] diparingake marang kita. (Dipetik saka agama jaman biyen lan saiki, diterbitake dening Betz / Browning / Janowski / Jüngel, Tübingen 1999)

 


pdfDokumen sajarah gereja Kristen