baptis

123 baptis

Baptisan kanthi banyu minangka tandha mratobat para mukmin, tandha yen dheweke nampa Yesus Kristus minangka Gusti lan Penebus yaiku partisipasi ing pati lan wungune Gusti Yesus Kristus. Dibaptis "karo Roh Suci lan Geni" nuduhake gawe anyar lan ngresiki Roh Suci. Gereja saindenging jagad iki praktek mbaptis nganggo rendang. (Mat. 28,19:2,38; Kisah Para Rasul 6,4:5; Rum 3,16: 1-12,13; Lukas 1:1,3; 9 Korinta 3,16; Petrus; Matius)

Baptisan - simbol Injil

Ritual minangka bagian sing paling penting ing pangibadah Prajanjian Lawas. Ana ritual taunan, saben wulan lan saben dina. Ana ritual ing wayah wengi lan ritual nalika mati, ana ritual kurban, ngresiki lan nyisipake. Faith was involved, nanging ora penting.

Contoné, Prajanjian Anyar duwé loro ritual dhasar: baptis lan Perjamuan Suci - lan ora ana instruksi sing rinci kanggo implementasine.

Apa iki loro? Yagene kudu duwe ritual apa-apa sajroning agama ing ngendi iman ana ing latar ngarep?

Aku dadi alasan utama yaiku sakramen lan baptis minangka lambang Injil Yesus. Padha mbaleni unsur-unsur dhasar iman kita. Ayo ndeleng carane iki ditrapake kanggo baptis.

Gambar Injil

Kepiye cara baptis menehi bebener sing penting ing Injil? Rasul Paulus nulis: «Utawa apa sampeyan ora ngerti manawa kabeh kita kabaptis dadi Sang Kristus Yesus dibaptis dadi sedane? Dadi, kita dikubur karo dheweke liwat baptis dadi seda, saengga kaya Sang Kristus kawungokake saka ing antarane wong mati dening kamulyaning Rama, kita uga bisa urip anyar. Amarga yen kita nyambung karo dheweke lan wis dadi kaya dheweke ing sedane, kita bakal dadi kaya dheweke ing patangen » (Roma 6,3-5).

Paulus ujar manawa baptis nggambarake persatuan kita karo Kristus ing sedane, kakubur, lan wungune maneh. Iki minangka titik utama Injil (1 Korinta 15,3: 4). Kaslametan kita gumantung marang sedane lan wungune. Nyuwun pangapunten - kesucian saka dosa kita - gumantung marang sedane; gesang Kristen lan masa depan kita gumantung marang urip.

Baptisan nggambarake seda awake dhewe sing lawas - wong sing lawas wis disalib karo Kristus - dheweke dikubur karo Sang Kristus ing mbaptis (Roma 6,8; Galatia 2,20; 6,14; Kolose 2,12.20). Iki nglambangake identifikasi kita karo Yesus Kristus - kita dadi komunitas takdir karo dheweke. Kita nampi manawa seda kedadeyan "kanggo kita", "kanggo dosa-dosa kita". Kita ngakoni manawa kita wis dosa, yen kita duwe karep ala, manawa kita dadi wong dosa sing butuh Juruwilujeng. Kita ngakoni manawa kita butuh reresikan lan pambersihan iki ditindakake liwat sedane Yesus Kristus. Baptisan minangka salah sawijining cara kanggo ngakoni Yesus Kristus minangka Gusti lan Penebus.

Risen karo Kristus

Baptisan nggambarake kabar sing luwih apik - ing baptis kita wungu bareng karo Kristus supaya kita bisa urip bareng karo dheweke (Efesus 2,5-6; Kolose 2,12-13.31). Kita duwe urip anyar ing Panjenengane lan kita diarani urip anyar, karo Panjenengane minangka Gusti sing nuntun lan nuntun kita saka cara dosa lan menyang cara sing adil lan maha. Kanthi cara iki, kita mratelakake pamratobat, owah-owahan ing cara urip, lan uga kasunyatan manawa kita ora bisa ngetrapake owah-owahan iki, yaiku kedadeyan saka kekuwatan Sang Kristus sing urip karo kita. Kita ngenali karo Sang Kristus ing wungune ora mung kanggo masa depan, nanging uga urip ing kene lan saiki. Iki minangka bagean simbolisme.

Yesus punika sanes panemu ritual baptis. Iku dikembangake ing Yudaisme lan digunakake dening Yohanes Pembaptis minangka ritual kanggo makili penyesalan, karo banyu nglambangake pemurnian. Yesus terus laku lan sawise patiné lan kebangkitan, wong-wong mau uga nggunakake para murid. Punika sacara dramatis nggambaraken kasunyatan bilih kita gadhah basis anyar kangge gesang kita lan pondasi anyar kangge hubungan kita kaliyan Gusti Allah.

Awit kita wis diapura lan disuceni dening pati Kristus, Paulus nyadari yen baptis tegese pati lan partisipasi kita ing pati. Paulus uga inspirasi kanggo nambah hubungan karo kebangkitan Yesus. Nalika kita wangsul saka banyu baptisan, kita minangka simbol patangen kanggo urip anyar - urip ing Kristus, sing manggen ing kita.

Petrus uga nulis manawa baptisan nylametake kita "liwat kebangkitan Yesus Kristus" (1 Petrus 3,21). Baptisan dhewe ora bisa nylametake. Kita wis disimpen dening sih-rahmat saka Gusti Allah liwat iman ing Yesus Kristus. Banyu ora bisa ngirit kita. Baptisan ngirit kita mung ing arti sing "takon marang Allah kanthi ati". Iki minangka peringatan sing katon kanggo kita Gusti Allah, kepercayaan kita marang Sang Kristus, pangapunten lan urip anyar.

Baptis dadi badan

Kita ora mung dibaptis dadi Yesus Kristus, nanging uga ana ing awake, yaiku Pasamuwan. "Amarga kita kabeh dibaptis dadi siji badan kanthi siji roh ..." (1 Korinta 12,13). Iki tegese ora bisa mbaptis awake dhewe - iki kudu ditindakake ing sajroning komunitas Kristen. Ora ana wong Kristen sing rahasia, wong sing percaya marang Kristus, nanging ora ana sing ngerti. Pola alkitab yaiku ngakoni Kristus sadurunge wong liya, nggawe pratelan umum Yesus dadi Gusti.

Baptisan minangka salah sawijining cara sing bisa dingerteni Kristus supaya kabeh kanca sing dibaptis bisa ngalami komitmen. Iki bisa dadi kesempatan sing nyenengake nalika gereja kasebut nyanyi lagu lan nampi wong iku menyang pasamuan. Utawa bisa dadi upacara sing luwih cilik sing dadi pinituwa (utawa wakil saka gereja liyane sing sah) nampani wong sing percaya, mbaleni makna tumindak kasebut, lan nyengkuyung kabaptis ing urip anyar ing Kristus.

Baptisan punika salajengipun minangka ritual ingkang ngandharaken bilih tiyang sampun mratobat saking dosa-dosanipun, nampi Kristus dados Penebus, lan wiwit tuwuh kanthi rohani - bilih piyambakipun pancen sampun dados Kristen. Baptisan biasane rampung nalika wong wis nggawe komitmen, nanging bisa kadhangkala rampung sabanjure.

Remaja lan bocah-bocah

Sawise ana wong sing pracaya marang Kristus, dheweke bakal dadi pitakonan kanggo baptisan. Iki bisa nalika wong wis lawas utawa isih enom. Wong enom bisa nyebut kapercayan kanthi cara sing beda saka wong tuwa, nanging wong tuwa isih bisa duwe iman.

Apa sawetara wong bisa ngganti pikiran lan mudhun saka iman? Mungkin, nanging iki bisa uga kedadeyane wong percaya. Apa sing bakal ditrapake yen sawetara panemune bocah iki ora asli? Mungkin, nanging sing kedadeyan karo wong diwasa uga. Yen wong sing mratobat lan nduweni pracaya marang Sang Kristus uga minangka pandita bisa ngadili, wong kasebut bisa kabaptis. Nanging, ora laku kita mbaptis bocah cilik tanpa idin saka wong tuwa utawa wali sah. Yen wong tuwané wong tuwane nglawan baptis, wong sing nduweni iman marang Gusti Yesus ora kurang Kristen amarga kudu ngenteni nganti dheweke entuk dibaptis.

Kanthi pencelupan

Iku laku kita kanggo mbaptis ing Pasamuwané Gusti Allah ing saindenging dunya kanthi cendhak. Kita pitados bilih punika minangka praktik ingkang paling mungkin ing Yudaisme abad kaping sepisan lan ing gereja wiwitan. Kita pitados bilih kemunduran lengkap nglambangaken pati lan pamakaman ingkang langkung sae tinimbang sprinkling. Nanging, kita ora nggawe cara baptis masalah kanggo dibagi Kristen.

Sing penting yaiku wong sing ninggalake urip lawas lan percaya ing Kristus minangka Gusti lan Juru Slamet. Kanggo luwih analogi pati, kita bisa ngomong yen wong tuwa kasebut mati karo Kristus, manawa awak dikubur kanthi bener utawa ora. Reresik iki minangka simbol, sanajan pamakaman ora diwenehi. Urip lawas mati lan urip anyar ana.

Kawilujengan ora gumantung saka cara baptis pas (Kitab Suci ora menehi katrangan akeh babagan proses kasebut), utawa saka tembung sing pas, kaya tembung sabenere duwe efek gaib. Kawilujengan gumantung marang Kristus, ora ing ambane banyu baptis. Wong Kristen sing dibaptis kanthi nyiram utawa nyiram isih Kristen. Kita ora mbutuhake baptisan maneh kajaba ana sing nganggep cocog. Yen woh gesang Kristen - menehi conto mung - wis ana 20 taun, ora prelu mbantah babagan kesahan upacara sing ditindakake 20 taun kepungkur. Kekristenan adhedhasar kapercayan, ora kanggo nindakake ritual.

Baptisan bayi

Iku ora laku kita kanggo mbaptis bayi utawa anak sing isih enom banget kanggo nyebut kapercayan dhewe amarga kita ndeleng baptis minangka ekspresi iman lan ora ana wong sing disimpen dening iman wong tuwane. Nanging, kita ora nganggep minangka wong Kristen sing ora nate nindakaké baptisan bayi. Ayo kula sedhela nemokake loro bantahan sing paling umum kanggo baptisan bayi.

Kaping pisanan, tulisan kaya Para Rasul 10,44:11,44; 16,15 lan 16,34 manawa kabeh omah [kulawarga] dibaptis, lan rumah tangga biasane kalebu bayi ing abad kaping pisanan. Sampeyan bisa uga manawa omah-omah kasebut ora duwe anak sing cilik, nanging aku yakin manawa panjelasan sing luwih apik yaiku mikirake Kisah 18,8 lan sing kabeh kluwarga padha percaya marang Kristus. Aku ora mikir yen bayi duwe iman sejati, lan uga bayi-bayi ora nganggo basa-ibu (Vv. 44-46). Mbok kabèh omah dibaptis kanthi cara sing padha pracaya ing Kristus. Iki ateges kabeh wong sing wis cukup pracaya padha kabaptis uga.

Argumen liya sing kadhang digunakake kanggo ndhukung baptisan bayi yaiku konsep fret. Ing Prajanjian Lawas, anak-anak kalebu ing prajanjian, lan ritus sing dicantelake ing prajanjian kasebut yaiku tetak sing digawe ing bayi. Prajanjian anyar minangka prajanjian sing luwih apik karo janji sing luwih apik, supaya bocah-bocah mesthi disathet kanthi otomatis lan ditandai minangka awal umur karo ritus saka prajanjian anyar, baptis. Nanging, pitakonan iki ora ngenali prabédan antarane federasi lawas lan sing anyar. Ana wong sing teka ing prajanjian lawas kanthi lelandhesan, nanging ing prajanjian anyar, wong bisa mlebu liwat pertobatan lan iman. Kita ora ngandel yen saben keturunan Kristen, malah nganti generasi kaping telu lan kaping papat, bakal kanthi otomatis iman marang Kristus! Saben manungsa kudu pracaya.

Ana kontroversi babagan cara baptis sing bener lan umur sing dibaptis kanggo abad, lan argumen bisa luwih akeh tinimbang aku mbahas ing paragraf sadurunge. Liyane bisa ngandika bab iku, nanging ora perlu ing wektu iki.

Kadhangkala, wong sing wis dibaptis kaya bayi seneng dadi anggota Gréja Worldwide ing jagad. Apa kita mikir perlu mbaptis wong iki? Aku wis nemtokake kasus kasebut, miturut preferensi lan pangerten baptis. Yen wong wis teka ing titik iman lan pengabdian, mesthi cocok kanggo mbaptis wong kasebut. Ing kasus kasebut, baptis bakal mbuktèkake marang wong apa langkah tumrap iman sing dijupuk.

Yen bayi dibaptis ing umur diwasa lan urip pirang-pirang taun dadi wong Kristen dewasa karo woh sing apik, mula aku ora perlu nganjurake mbaptis dheweke. Mesthi, yen padha takon, kita arep, nanging kita ora kudu ngomongake babagan ritual sing wis rampung pirang-pirang taun kepungkur nalika woh Kristen wis katon. Kita bisa nganakake puji sih rahmate Gusti Allah. Wong iku wong Kristen, tanpa mangerteni apa upacara kasebut ditindakake kanthi bener.

Partisipasi ing Perjamuan Suci

Kanggo alasan sing padha, kita diijini ngrameke Perjamuan Gusti karo wong sing durung dibaptis kanthi cara sing padha. Kritik kasebut minangka kapercayan. Yen kita padha precaya marang Yesus Kristus, kita uga bisa dadi siji, mula kita padha kabaptis dadi badan kanthi cara siji lan liya, lan kita bisa nuduhake roti lan anggur. Kita uga bisa njupuk sakramèn karo wong-wong mau yen dheweke keliru karo kedadeyan roti lan anggur. (Apa kita kabeh ora duwe kasalahan babagan sawetara perkara?)

Kita kudu ora diganggu dening bantahan babagan rincian. Iku iman lan laku kita, sing cukup lawas kanggo pracaya marang Sang Kristus, supaya kabaptis dening cendhak. Kita uga pengin nuduhake kabecikan kanggo wong sing duwe kapercayan beda. Muga-muga pernyataan kasebut cukup kanggo njlentrehake pendekatan kita.

Ayo dadi fokus ing gambar sing luwih gedhe yen Rasul Paulus menehi kita: Baptisan nglambangake awake sing lawas sing wis mati karo Kristus; dosa kita wis ilang lan urip anyar kita urip ing Kristus lan ing pasamuane. Baptisan punika ekspresi pamratobat lan iman - pangeling-eling manawa kita kaslametake liwat pati lan urip Yesus Kristus. Baptisan nggambaraken Injil ing miniatur - kabeneran utama iman sing diwaca maneh saben wektu wong wiwit urip Kristen.

Joseph Tkach


pdfbaptis