Kristen

109 the christ

Kristen dadi kabeh wong sing ngandelake Sang Kristus. Kanthi nganyari maneh dening Roh Suci, wong Kristen urip maneh lan, liwat sih-rahmat Gusti Allah liwat Adoption, diselehake ing hubungan sing pas karo Gusti Allah lan para manungsa. Gesang wong Kristen ditondoi dening woh Roh Suci. (Roma 10,9-13; Galatia 2,20; Yohanes 3,5-7; Markus 8,34; Yohanes 1,12-13; 3,16-17; Roma 5,1; 8,9; Yokanan 13,35, 5,22; Galatia 23)

Apa tegese dadi anak saka Gusti Allah?

Murid-muridé Yesus bisa uga cukup nyukupi. Sawise dheweke takon marang Yesus: "Sapa sing pinunjul ing Kraton Swarga?" (Mat. 18,1). Kanthi ukara liya: apa kuwalitas pribadi sing pengin dideleng dening para kawulane, apa conto sing ditemokake paling apik?

Pitakon sing apik. Gusti Yesus tumuli ngunjukake salah sawijining titik penting: "Yen sampeyan ora ngowahi lan dadi kaya bocah, sampeyan ora bakal mlebu Kraton Swarga" (V. 3).

Murid-murid kasebut mesthi kaget, yen ora dadi bingung. Mungkin dheweke mikirake wong kaya Nabi Elia sing nyelehake geni saka swarga kanggo ngombe sawetara mungsuh, utawa semangat banget kaya Pinhas sing mateni wong sing nerima Hukum Musa (Pangentasan 4: 25,7-8). Apa dheweke ora dadi sing paling penting ing sejarah umat Tuhan?

Nanging gagasan ukurane dipusatake ing nilai salah. Gusti Yesus nedahaken bilih Gusti Allah mboten kepengin mirsani menapa-menapa ing tumindakipun piyambak-piyambak, ananging ciri-ciri ingkang langkung kathah ditemokake ing bocah-bocah. Cetha manawa sampeyan ora dadi kaya bocah cilik, sampeyan ora bakal bisa menyang Reich!

Kepiye cara kita kudu dadi bocah? Apa kita durung diwasa, bocah, ora ngerti? Ora, mesthine kita wis suwe ora ngerti cara (1 Korinta 13,11). Kita kudu ngilangi sawetara ciri bocah kasebut, nalika njaga liyane.

Salah sawijining kuwalitas sing dibutuhake yaiku yaiku andhap asor, kaya dene Gusti Yesus ujar ing Matius 18: 4: "Sapa wae sing ngasorake awake kaya bocah iki dadi pinunjul ing Kraton Swarga." Miturut pamanggihé Gusti Allah, wong sing asor yaiku sing paling utama - conto sing paling apik ing mata Gusti Allah sing pengin dideleng ing umate.

Kanggo alasan sing apik; kanggo kabeneran iku kualitas Gusti Allah. Gusti Allah wis siap ngluwari hak-hak istimewa kanggo kaslametan kita. Apa sing ditindakake Yesus nalika dadi daging iku ora anomali saka sipat Gusti Allah, nanging wahyu saka langgeng, nyata saka Gusti Allah. Gusti Allah kepengin dadi kaya Kristus, uga kepéngin nyerah hak istimewa kanggo ngawula marang wong liya.

Sawetara anak asor, sing ora liya. Gusti Yesus migunakaké bocah cilik kanggo nggawe siji titik: kita kudu nindakake kaya bocah - utamané ing hubungan kita karo Gusti Allah.

Gusti Yesus uga ujar manawa minangka bocah, sampeyan kudu anget karo bocah liyane (IV Minangka wong diwasa, kita kudu ngrawat wong enom kanthi sopan lan ngormati. Mangkono uga, kita kudu nampa sopan lan hormat karo wong-wong mukmin anyar sing isih durung ngalami hubungan karo Gusti Allah lan pangerten babagan piwulang Kristen. Asor kita yaiku ora mung hubungan karo Gusti Allah, nanging uga kanggo wong liya.

Abba, bapak

Gusti Yesus ngerti manawa dheweke duwe hubungan sing unik karo Gusti Allah. Mung dheweke ngerti bapake supaya bisa ngungkapake wong liya (Mat. 11,27). Gusti Yesus ngobrol karo Gusti Allah karo Abba Aramia, ekspresi sing lembut kanggo bocah lan wong diwasa digunakake kanggo bapakne. Kanthi kasar kasebut cocog karo tembung "papa" modern kita. Ing pandonga, Gusti Yesus ngomong karo bapakne, njaluk pitulung lan matur nuwun kanggo hadiah. Gusti Yesus mulang kita supaya ora kudu nguciwakake kanggo golek pamirsa karo raja. Dheweke bapake. Kita bisa ngaturake dheweke amarga dheweke dadi bapak kita. Dheweke menehi hak istimewa iki kanggo kita. Dadi kita bisa yakin manawa bakal ngrungokake kita.

Sanajan kita ora dadi putrane Gusti Allah kanthi cara sing padha karo Yesus iku putrane, Yesus uga mulang para sakabate supaya ndedonga marang Gusti Allah minangka papa. Wis pirang-pirang taun sabanjure, Paulus ndeleng manawa pasamuwan ing Roma, luwih saka sewu mil saka wilayah sing nganggo basa Aram, bisa uga nyebutake Gusti Allah nganggo tembung Arama Abbaik (Roma 8,15).

Iku ora perlu nggunakake Abba tembung ing sholat dina. Nanging akeh tembung sing digunakake ing pasamuan wiwitan nuduhake yen akeh banget para murid. Padha diwenehi sesambungan sing cedhak karo Gusti Allah, hubungan sing njamin akses menyang Gusti Allah liwat Gusti Yesus Kristus.

Tembung Abba iku khusus. Wong-wong Yahudi liyane ora ndedonga kaya kuwi. Nanging para sakabate Gusti Yesus iya nindakake. Padha ngerti Gusti Allah minangka bapakne. Iku anak saka raja, ora mung dadi anggota bangsa sing dipilih.

Kelahiran lan adopsi

Panggunaan macem-macem kiasan nyipta para rasul kanggo nyebut komunitas anyar sing diyakini karo Gusti Allah. Istilah kawilujengan nyariosaken ide bilih kita bakal dadi properti Gusti. Kita wis nebus saka pasar budak dosa kanthi regane - seda Yesus Kristus. "Hadiah" kasebut ora diwenehake kanggo wong liya, nanging iki nyatakake yen keslametan kita larang regane.

Ing reconciliation istilah nandheske kasunyatan sing sapisan marang wektu kita dadi mungsuh Gusti Allah lan sing saiki persahabatan liwat Yesus Kristus wis dibalèkaké. Kematiane ngijini pembayaran balik dosa-dosane Gusti Allah sing wis misahake kita saka dosa-dosa kita. Gusti Allah nindakake iki kanggo kita amarga kita ora bisa nindakake iki kanggo awake dhewe.

Banjur Kitab Suci menehi kita akeh analogi. Nanging kasunyatan nggunakake analogi beda ndadékaké kita nyimpulaké yèn ora ana sing bisa menehi kita gambaran lengkap. Iki luwih bener saka rong analogi sing bedha-bedha antara liya: sing pisanan nuduhake yen kita lair [saka ndhuwur] minangka anak-anak Gusti Allah, lan liyane sing kita diadopsi.

Iki loro analogi nuduhake kita penting babagan hubungan kita kawilujengan. Kang lair maneh berarti ana owah-owahan radikal ing manungsa kita, owah-owahan sing cilik lan tuwuh ing saindhenging gesang kita. We are a new creation, new people living in a new age.

Adoption tegese sakdurungé kita dadi wong manca karajaan, nanging saiki wis diumumake dening anak-anak Gusti Allah dening kaputusan Gusti Allah lan kanthi bantuan Roh Suci, lan duwe hak kanthi warisan lan identitas. Kita, wong-wong sing wis adoh, wis cedhak karo karya sing disimpen saka Gusti Yesus Kristus. Ing awake kita mati, nanging amarga dheweke ora kudu mati. We manggon ing wong, nanging ora kita sing urip, nanging kita wong anyar digawe dening Roh Allah.

Saben metafora nduweni teges, nanging uga sawijining titik sing kurang. Ora ana sing bisa nerangake apa sing wis dilakoni dening Gusti Allah ing urip kita. Kanthi analogi sing diwenehake marang kita, gambar alkitabiah ilahi kasebut utamane disepakati.

Carane bocah dadi

Gusti Allah nitahake, panyedhiya lan raja. Nanging apa sing luwih penting kanggo kita yaiku bapakne. Iki minangka volume intim sing ditulis kanthi sesambungan sing paling penting ing budaya abad pisanan.

Masyarakat kasebut banjur dikenal dening bapakne. Contone, jeneng sampeyan bisa dadi Yusuf, putrane Eli. Panggonan sampeyan ing masyarakat mesthi ditemtokake dening bapakmu. Bapakmu bakal nemtokake status ekonomi, profesi, pasangan mbarep. Apa wae sing diwenehake sampeyan bakal teka saka bapakmu.

Ing ibu-ibu masyarakat saiki luwih seneng main peran sing luwih penting. Akeh wong saiki duwe hubungan sing luwih becik karo ibune katimbang karo bapak. Yen Kitab Suci ditulis ing dina iki, siji mesthi bakal nimbang parables ibu uga. Nanging nalika jaman biyen, paraga-paraga biyen luwih penting.

Gusti Allah, sing kadhangkala ngandhakake sipat-sipat ibu dhewe, tansah nyebut asmane bapak. Yen hubungan kita karo bapak kita ing bumi apik, mula analogi bisa uga. Nanging yen ana hubungan bapak sing ala, dadi luwih angel kanggo kita ngerti apa Gusti Allah wis nyoba marang kita bab hubungan kita karo Panjenengane.

Pangadilan sing Allah ora luwih becik saka bapa kita ing bumi ora kita. Nanging mbok menawa kita cukup kreatif kanggo mbayangake dheweke ing hubungan induk ideal sing manungsa ora bisa entuk. Gusti Allah iku luwih becik tinimbang bapa paling apik.

Carane kita minangka anak-anak Gusti Allah katon nganti Gusti Allah minangka Rama kita?

  • Katresnan Gusti Allah kanggo kita jero. Panjenenganipun damel kurban supados kita saged sukses. Dheweke digawe kita ing gambar lan kepengin weruh kita sampurna. Asring, minangka tuwané, awaké dhéwé ngerti kepriyé déné kita kudu ngetrapaké tapané dhéwé ing sadhéngah barang sing wis ditindakake kanggo kita. Ing hubungan kita karo Gusti Allah, kita mung bisa ngrasa apa sing bakal ditindakake kanggo kepentingan kita.
  • Amarga gumantung banget marang Panjenengane, kita katon karo kapercayan ing Gusti Allah. Aset kita dhewe ora cukup. We dipercaya dheweke kanggo ngurus kabutuhan lan nuntun kita kanggo urip kita.
  • Kita seneng banget saben dina amarga kita ngerti yen Gusti Allah kang Maha Esa tansah nonton kita. Dheweke ngerti kebutuhan kita, dadi roti saben dina utawa bantuan darurat. Kita ora kudu
    kuwatir banget, amarga bapak bakal menehi kita.
  • Minangka bocah, kita bakal dijamin mangsa ngarep ing Kratoning Allah. Kanggo nggunakake analogi liyane: minangka pewarise, kita bakal duwe kekayaan apik lan manggon ing kutha ngendi emas bakal kaya abuh minangka bledug. Ana ing kono kita bakal duwe kaluwihan spiritual sing luwih gedhe tinimbang apa wae sing kita kenal saiki.
  • Kita duwe kapercayan lan wani. Kita bisa martakake kanthi tulus tanpa rasa wedi marang panganiaya. Sanadyan kita mati, kita ora wedi; amarga kita duwe bapak sing ora bisa njupuk saka kita.
  • Kita bisa ngadhepi ujian kanthi optimis. Kita ngerti manawa bapak ngidini kesulitan kanggo mulang supaya kita bisa nindakake luwih dawa ing jangka panjang (Ibrani 12,5: 11). Kita yakin manawa bakal bisa mlaku ing sajroning urip, mula ora bakal ditolak.

Iki minangka berkah gedhe banget. Mungkin sampeyan mikir liyane. Nanging aku yakin ora ana sing luwih apik ing jagad tinimbang dadi anak saka Gusti Allah. Iki minangka berkah paling gedhe saka Kratoning Allah. Nalika kita dadi kaya bocah cilik, kita dadi ahli waris kabeh kabungahan lan panuwun kabeh
Kratoning Allah langgeng sing ora bakal guncang.

Joseph Tkach


pdfKristen