Sabat Kristen

120 Sabat Kristen

Dina Sabat Kristen urip ing Gusti Yesus Kristus, lan saben wong percaya bisa ngaso sejatine. Sabat dina ketujuh saben minggu sing diprentahake menyang Israel ing Sepuluh Prentah minangka bayangan sing nuduhake kasunyatan sejatine Pangeran lan Pamarta kita Yesus Kristus minangka pratandha kasunyatan sing sejatine. (Ibrani 4,3.8: 10-11,28; Matius 30: 2-20,8; Pangentasan 11: 2,16-17; Kolose)

Ngrayakake kawilujengan ing Kristus

Pangibadah punika minangka respon kita tumrap kabecikan ingkang dipun tindakaken Gusti Allah tumrap kita. Kanggo wong Israel, Exodus, pengalaman metu saka Mesir, ana ing pusat ibadah - apa sing wis ditindakake dening Gusti Allah kanggo wong-wong mau. Kanggo wong Kristen, Injil minangka fokus ibadah - sing wis ditindakake dening Gusti kanggo kabeh wong sing pracaya. Ing pangibadah Kristen kita ngibadah lan mbagi ing gesang, pati lan kebangkitan Yesus Kristus kangge kawilujengan lan pangruwating sedaya manungsa.

Wujud ibadah sing diwenehake marang Israel khusus kanggo wong-wong mau. Gusti Allah wis menehi wong Israel minangka pola adorasi lumantar Nabi Musa, supaya wong-wong Israel bisa ngrayakake lan ngaturake panuwun marang Gusti Allah kanggo kabeh sing wis ditindakake dening Gusti Allah marang wong-wong mau nalika dheweke nuntun dheweke metu saka tanah Mesir lan nggawa dheweke menyang Tanah Janji.

Ibadah Kristen ora mbutuhake aturan adhedhasar pengalaman Prajanjian Lawas Israel karo Gusti Allah, nanging nanggapi Injil. Kanthi sacara manual, kita bisa ujar manawa "anggur anyar" Injil kudu diisi "tabung anyar" (Mat. 9,17). "Tabung lawas" Prajanjian Lawas ora dirancang kanggo nyerep anggur anyar Injil (Ibrani 12,18: 24).

Wangun anyar

Layanan Israel ditetepake kanggo Israel. Panjenenganipun dumugi ing wanci dalu Sang Kristus. Wiwit, wong-wong Gusti Allah wis nyatakake pangibadah sing anyar, ngranggeh isi anyar - transenden Anyar sing wis ditindakake Gusti Allah ing Gusti Yesus Kristus. Penyembahan Kristen fokus ing pengulangan lan partisipasi ing awak lan getih Yesus Kristus. Komponen paling penting yaiku:

  • Pahargyan saka Perjamuan Gusti, uga Ekaristi (utawa panuwun) lan diarani komuni kaya dhawuhe Sang Kristus.
  • Kitab Suci: Kita mirsani lan ningali cathetan-cathetan katresnan Allah lan janji-janji-Nya, utamané janji Penebus Yesus Kristus, sing mènèhi kita ing Sabda Jahweh.
  • Pandonga lan lagu: Ing pracaya kita ndedonga kita marang Gusti Allah, kanthi sedhih mratobat saka dosa-dosa kita lan ngurmati lan memuji Panjenengane kanthi seneng-seneng lan sembahyang.

Ditargetake kanggo isi

Pangibadah Kristen utamané fokus ing isi lan makna lan ora ing kritérial formal utawa temporal. Mulane, ibadah Kristen ora kaiket ing dina tartamtu ing minggu utawa musim. Wong Kristen ora perlu duwe dina utawa mangsa sing spesifik. Nanging Kristen bisa milih musim khusus kanggo ngrayakake tahapan penting ing urip lan karya Yesus.

Uga, "cadangan" Kristen sedina seminggu kanggo ibadah umum: padha nglumpukake minangka badan Sang Kristus kanggo ngurmati Gusti. Umume wong Kristen milih Minggu kanggo ibadah, wong liya milih dina Sabtu, lan maneh sawetara sing kumpul liya-liyane - contone dina Rebo sore.

Pengajaran khusus babagan Advent Sabate Katulik yaiku pangerten yen wong Kristen nglakoni dosa kanthi milih dina Minggu minangka dina rutin kanggo ibadah. Nanging ora ana sing ndhukung sing ana ing Kitab Suci.

Acara penting sing dilakoni ing dina Minggu iki bisa narik kawigaten para Adventist Seventh Day, nanging Injil nyatakake laporan penting sing dilakoni Minggu. Kita bakal ndelok luwih rinci babagan iki: wong Kristen ora kudu nunggoni layanan sing ana ing dina Minggu, nanging ora ana alesan ora milih dina Minggu kanggo acara ibadah.

Injil Yohanes nglaporake manawa para sakabate Gusti Yesus ketemu ing dina Minggu pisanan sawise Gusti Yesus kasalib lan manawa Gusti Yesus ngatingal (Yokanan 20,1). Katelu patang Injil nglaporake manawa wungune Gusti Yesus ditemokake ing wayah esuk, dina Minggu (Matius 28,1; Markus 16,2; Lukas 24,1; Yohanes 20,1).

Kabeh papat penginjil dianggep penting kanggo sebutno yen acara kasebut ditindakake ing wektu tartamtu, yaiku dina Minggu. Padha bisa foregone kayata rinci, nanging padha ora. Injil nuduhake yen Yesus ngumumake diri-Nya minangka Mesul'e Risen ing dina Minggu - ing wayah esuk, ing wayah sore, lan ing wayah sore. Para penginjil, ningali panemune Gusti Yesus ana ing Minggu iki, ora kanthi gumbira utawa wedi; padha pengin nggawe cetha yen kabeh iki dilakoni ing dina sabanjure.

Cara kanggo Emaus

Wong-wong sing isih mangu-mangu apa dina patangen kudu maca laporan sing ora jelas babagan loro "murid Emmaus" ing Injil Lukas. Gusti Yesus wis mbadekake manawa ing dina katelu dheweke bakal wungu saka ing antarane wong mati (Lukas 9,22; 18,33; 24,7).

Lukas nglaporake kanthi jelas manawa dina Minggu - nalika wanita kasebut nemokake kuburan kosong - pancen "dina katelu". Dheweke khusus nyatakake yen para wanita nemokake kebangkitan Yesus ing dina esuk (Lukas 24,1: 6) manawa para murid "ing dina sing padha" (Lukas 24,13) tindak Emmaus lan iku "dina katelu" (Lukas 24,21) yaiku dina nalika Gusti Yesus ujar yen dheweke kudu tangi maneh (Lukas 24,7).

Ayo kita ngelingi sawetara kanyatan penting sing para evangelists marang kita bab Minggu pisanan sawise panyaliban Yesus:

  • Yesus wungu saka ing antarane wong mati (Lukas 24,1: 8-13. 21.).
  • Gusti Yesus dikenali nalika dheweke "nyuwil roti" (Lukas 24,30: 31-34. 35).
  • Murid-murid ketemu lan Gusti Yesus rawuh ing kono (Lukas 24,15, 36; Yohanes 20,1, 19). Yohanes nglaporake manawa para sakabate uga ketemu ing dina kaping pindho sawise panyaliban lan Yesus jumangkah "ing tengah-tengah wong-wong mau" maneh (Yokanan 20,26).

Ing gereja wiwitan

Minangka Lukas nglaporake ing Para Rasul 20,7: 1, Paulus martakake "nyuwil roti" kanggo anggota pasamuwan ing Troas sing padha kumpul dina Minggu. Ing 16,2 Korinta Paulus takon jemaah ing Korintus uga jemaat ing Galatia (16,1) nggawe sumbangan kanggo masarakat luwe ing Yerusalem saben dina Minggu.

Paulus ora ujar manawa pasamuan kudu ketemu ing dina Minggu. Nanging panjalukane nuduhake manawa rapat-rapat Minggu kasebut ora biasa. Dheweke nyebutake sabab kanggo sumbangan mingguan, "supaya koleksi kasebut ora mung kelakon nalika teka" (1 Korinta 16,2). Yen paroki-paroki ora menehi sumbangan kanggo kumpul saben minggu, nanging wis nyelehake dhuwit ing omah, mula koleksi kudu dibutuhake nalika rasul Paulus teka.

Perangan kasebut dibaca kanthi alami supaya kita ngerti manawa wong-wong Kristen ora teka ing dina Minggu, lan uga ora umum kanggo "nyuwil roti" nalika rapat Minggu. (ekspresi sing Paulus nggabung karo Perjamuan Gusti; waca 1 Korinta 10,16: 17).

Mangkene, kita sumurup manawa Injil Prajanjian Anyar sing diilhami kanthi sengaja pengin kita mangerteni yen Gusti Yesus wungu dina Minggu. Padha uga ora kenceng yen sethithik sawetara setya padha ing dina Minggu kanggo ngilangi roti. Para penganut agama Kristen durung diucapake kanthi tegas kanggo nyembah layanan dina Minggu, nanging minangka conto iki, ora ana alesan sing bisa ditliti babagan iki.

Bisa pitfalls

Kaya sing kasebut ing ndhuwur, ana uga alasan sing apik kanggo wong Kristen teka bebarengan ing Minggu minangka Badan Kristus kanggo ngrayakake tetunggalan karo Gusti Allah. Mulane, apa wong Kristen kudu milih dina Minggu minangka dina pasrawungan? No. Iman Kristen ora adhedhasar dina tartamtu, nanging percaya ing Allah lan putrane Yesus Kristus.

Iku bakal salah mung ngganti siji grup liburan sing diwenehake karo liyane. Iman Kristen lan ibadah ora babagan dina diwenehake, nanging babagan ngenali lan maha Gusti Allah, Rama kita lan Gusti lan Juruslamet kita Yesus Kristus.

Nalika mutusake dina apa sing pengin kepethuk karo wong-wong mukmin liyane kanggo ibadah, kita kudu nggawe keputusan kanthi alesan sing pas. Telpon Gusti Yesus, "Ayo, mangan; yaiku awakku "lan" ngombe kabeh "ora diwatesi ing dina tartamtu. Nanging, wis dadi tradhisi kanggo Kristen bangsa-bangsa liya wiwit awal pasamuwan awal kanggo ngumpul ing dina Minggu ing patunggilan karo Sang Kristus, amarga Minggu minangka dina kanggo Gusti Yesus ngumumake awake dhewe bakal wungu saka ing antarane wong mati.

Pepakon ing dina Sabat lan kanthi iku kabeh hukum Mosaic rampung karo pati lan wungunipun Gusti Yesus. Kanggo nempelake utawa ngupayakake reapply ing wangun Sabat minggu tegese yen ngurangi wahyu Gusti Allah babagan Yesus Kristus, yaiku pangujan kabeh janji.

Ing idea yen Gusti Allah nuntut wong Kristen supaya netepi dina Sabat, utawa kudu nglakoni angger-anggering Toret Nabi Musa, tegese kita wong Kristen ora sakabehe nemu kabungahan sing dikepengini dening Gusti Allah kanggo ngirim ing Kristus. Gusti Allah kepengin kita kepengin nylametake nylametake lan nggoleki ing Panjenengane piyambak kanthi sedhih lan nyenengake. Kaslametan lan urip kita ana ing sih-rahmate.

kebingungan

Kadhangkala, kita nampa layang panulis sing ora ngandhani manawa ora prelu takon yen Sabat minggon minangka dina suci Gusti Allah kanggo wong-wong Nasrani. Dheweke nyatakake manawa ora ana sing ngandhani wong liya, dheweke bakal nurut "Gusti luwih saka wong".

Usaha kanggo nglakoni apa wae sing nganggep karsa Allah kudu diakoni; Apa maneh misleading apa sing perlu Gusti Allah saka kita. Bebener kang kuwat saka Sabbatarian menawa ketaatan marang Gusti Allah tegese panguripan dina Sabat mingguan nggawe mbingungake apa kebingungan lan kesalahan sing ditindakake dening wong-wong ing dina Sabat.

Ing tangan siji, piwulang Sabbatarian nyatakake pemahaman sing ora ana artine babagan taat marang Gusti Allah, lan ing sisih liya, iki ndadekake pemahaman ketaatan kasebut minangka kritik kanggo mutusake kesahihan kesetiaan Kristen. Asil kasebut yaiku pola pikir sing konfrontasi - "kita nglawan wong liya" - wis berkembang, pemahaman babagan Gusti sing nyebabake divisi ing awak Kristus amarga ana wong mikirake kudu netepi prentah sing, miturut piwulang Prajanjian Anyar, ora bener.

Pengetan setya Sabat minggon dudu pitakonan mituhu marang Gusti Allah amarga Gusti Allah ora ngetrapake wong-wong Kristen nyucapake dina Sabat saben minggu. Gusti Allah nyuwun supaya kita tresna marang Panjenengane, lan katresnan kita marang Gusti Allah ora ditemtokake dening tumindake dina Sabat saben minggu. Ditemtokake karo kepercayaan kita marang Yesus Kristus lan tresna marang manungsa liyane (1 Yokanan 3,21: 24-4,19; 21). Kitab Suci ujar manawa ana prajanjian lan hukum anyar (Ibrani 7,12:8,13; 9,15;).

Iku salah kanggo para guru Kristen nggunakake Sabat mingguan minangka ukuran kanggo validitas iman Kristen. Doktrin sing angger-angger ing dina Sabat ngiket marang wong-wong Kristen mbebasake nurani Kristen kanthi hukum kang rusak, nggambarake bebener lan kuwasane Injil, lan nyebabake bagean-bagian ing badan Kristus.

Nyawa tenang

Alkitab kandha manawa Gusti Allah ngarepake wong-wong percaya lan seneng karo Injil (Yokanan 6,40; 1 Yokanan 3,21-24; 4,21; 5,2). Bungah sing paling gedhe sing bisa dialami wong yaiku yaiku ngerti lan nresnani Gusti (Yohanes 17,3), lan katresnan iki ora ditetepake utawa diwanti-wanti kanthi mirsani dina tartamtu saben minggu.

Gesang Kristen minangka gesang aman ing kabungahan Penebus, istirahat ketuhanan, urip sing saben bagean gesang dikhususake kanggo Gusti Allah lan saben kegiatan minangka tumindak pengabdian. Ngadegake pengamatan Sabat minangka elemen sing jelas "kekristenan" bener tegese siji ora kepenak karo kabungahan lan kekuwatan sing bener, manawa Kristus wis teka, lan Gusti Allah nglumpukake kabeh wong sing percaya kabar apik prajanjian anyar (Mat. 26,28; Heb
9,15) (Roma 1,16:1; 5,1 Yokanan).

Dina Sabat saben minggu minangka bayangan - kasunyatane sing durung teka (Kolose 2,16: 17). Tetep petunjuk iki kaya sing dibutuhake yaiku nolak kasunyatan sing wis nyata lan saiki wis ana. Siji dicopot kemampuan kanggo ngrasakake kabungahan sing ora ana gandhengane babagan apa sing penting banget.

Iku kaya adhedhasar iklan engagement lan ngrasakake sawise wedding wis suwe wiwit dijupuk. Luwih, wektu sing paling dhuwur kanggo ndhelikake prioritas kasebut marang pasangan lan ngetokake beternak minangka memori sing nyenengake ing latar mburi.

Panggonan lan wektu ora dadi fokus ibadah kanggo umat Allah. Ibadah sejati, ujar Yesus, kedadeyan ing roh lan kayekten (Yokanan 4,21: 26). Jantung kagungane semangat. Yesus iku bebener.

Nalika Yésus ditakoni, "Apa sing kudu kita lakoni supaya nindakake pakaryan Gusti Allah?" Wangsulane: "Iki pakaryané Gusti sing dipercaya karo sing dikirim." (Yokanan 6,28: 29). Pramila pangibadah Kristen utamane babagan Yesus Kristus - babagan identitas minangka Putraning Allah sing abadi lan pakaryan minangka Gusti, Penebus lan Guru.

Gusti Allah luwih nyenengake?

Wong-wong sing pracaya manawa angger-angger ing dina Sabat minangka kritikan sing nemtokake panebuse utawa penghukum ing Pangadilan Liwat sing mbedakake loro dosa lan sih-rahmate Gusti Allah. Yen wong-wong suci ing dina Sabat mung wong sing bakal disimpen, mula dina Sabat iku ukuran sing bakal diadili, dudu Putraning Allah, sing mati lan wungu saka ing antarane wong mati kanggo kawilujengan kita.

Sabbatarians mikir yen Gusti Allah luwih seneng karo wong sing nucekake dina Sabat tinimbang karo wong sing ora nucekake dheweke. Nanging pitakonan iki ora teka saka Kitab Suci. Kitab Suci mratelakaken bilih sabdhoning Sabat ugi sabdhoning Musa ing Yesus Kristus sampun dipunangkat lan dipunangkat dados tingkat ingkang langkung inggil.

Mula, yen kita netepi dina Sabat, iku dudu ateges "luwih disenengi" kanggo Gusti. Sabbat ora diwenehake marang wong Kristen. Unsur sing ngrusak ing teologi Sabat yaiku negesake manawa Sabbatarians dadi wong Kristen sing bener lan percaya, tegese getih Yesus ora cukup kanggo kawilujengan wong kajaba dina Sabbat ditambahake.

Kitab Suci mbantah piwulang sing salah kaya ngono ing pirang-pirang wacana sing migunani: Kita ditebus saka sih-rahmat Gusti Allah, kanthi mung percaya karo getih Kristus lan tanpa tumindak apa wae (Efesus 2,8-10; Rum 3,21-22; 4,4-8; 2 Timotius 1,9; Titus 3,4-8). Pratelan sing jelas iki manawa Kristus mung lan ora angger-angger nemtokake kawilujengan kita kanthi jelas mbantah piwulang Sabat manawa wong sing ora nyucekake Sabat ora bisa nemu kawilujengan.

Gusti Allah Wanted?

Sabbatarian rata-rata mratélakaké yèn dhèwèké luwih salèh saka wong sing ora netepi dina Sabat. Ayo katon ing pernyataan ing ngisor iki saka publikasi WKG sing sadurunge:

"Nanging mung wong-wong sing terus manut prentah Allah kanggo njaga Sabat, pungkasane bakal mlebu ing 'istirahat' Kratoning Allah sing gedhe lan nampa hadiah gesang kasukman sing abadi." (Kursus Kurikulum Alkitab Ambassador College, Pangajaran 27 saka 58, 1964, 1967).

"Sapa sing ora netepi Sabat ora bakal nggawa 'tandha' Sabat ketuhanan sing ditandhani umate Gusti Allah, lan mulane ora bakal DIBUAT dening ALLAH nalika Kristus bali!" (ibid., 12).

Minangka kutipan kasebut, Sabat ora mung dianggep minangka Gusti Allah, nanging uga pracaya manawa ora ana wong sing bakal disimpen tanpa pangibadah dina Sabat.

Kutipan kutipan saka literatur Advent Advent:
«Ing konteks debat eschatologis iki, layanan pasamuan ing dina Minggu pungkasane dadi fitur sing paling terkenal, ing kene tandha kewan. Iblis wis ngangkat Minggu minangka tandha kekuwatane, dene Sabat bakal dadi tes gedhe kanggo setya marang Gusti Allah. Perjuangan iki bakal dibagi Christendom dadi rong kemah lan nemtokake jaman pungkasan sing konflik kanggo umat Gusti Allah » (Don Neufeld, Ensiklopedi Advent Advent Enam Pitu, revisi kaping 2, volume 3). Kutipan kasebut njlentrehake ide Adventist kaping Pitu dina yen netepi Sabat minangka kritik kanggo mutusake sapa sejatine percaya marang Gusti Allah lan ora, yaiku konsep sing ana akibat saka salah paham dhasar ajaran Yesus lan para Rasul, yaiku konsep sing nyengkuyung sikap unggul spiritual.

ringkesan

Teologi Sabbatarian ora beda karo sih-rahmate Gusti Allah ing Yesus Kristus lan pesen sing jelas saka Kitab Suci. Hukum Musa, kayata angger-angger dina Sabat, kanggo wong Israel lan ora kanggo pasamuan Kristen. Sanajan Kristen ngirim bebas ngabekti marang Gusti Allah saben dina minggu, kita ora kudu nggawe kesalahan percaya yèn ana alesan Kitab Suci sing seneng dina Sabtu minangka dina kumpul kanggo dina apa wae.

Kita bisa ngringkes kabeh iki kaya mangkene:

  • Iku bertentangan karo ajaran Kitab Suci sing dina Sabat ing dina kaping pitu ngiket wong Kristen.
  • Iku bertentangan karo ajaran Alkitab kanggo ngomong yen Gusti Allah luwih seneng ing wong sing nucèkaké dina Sabat tinimbang wong sing ora, uga Sabat utawa dina Sabat.
  • Iku bertentangan karo ajaran Alkitab kanggo nerangake yen dina tartamtu, minangka dina pasrawungan, luwih suci kanggo pasamuan utawa luwih suci tinimbang liyane.
  • Ana acara utama Injil sing kedaden ing dina Minggu, lan sing dadi basis kanggo tradisi Kristen ngumpul kanggo ibadah ing dina iku.
  • Wungunipun Gusti Yesus Kristus, Putraning Allah, ingkang rawuh minangka salah satunggaling dhiri kangge nebus kita, minangka pondasi iman kita. Mulane, pangibadah Minggu minangka bayangan iman kita ing Injil. Nanging, ibadah komunal ing dinten Minggu ora dibutuhake, utawa ora nyembah dina Minggu supaya wong Kristen luwih suci utawa luwih tresna marang Gusti Allah ketimbang jemaah ing dina apa wae dina minggu iki.
  • Doktrin sing dina Sabat ngiket wong-wong Kristen dadi gawe piala amarga ajaran kasebut bertentangan karo Kitab Suci lan mbebayani kesatuan lan katresnan ing badan Kristus.
  • Iku pracaya mbebayani karohanen lan mulang sing Kristen kudu klumpukne salah siji ana utawa Sunday, amarga piwulangé kuwi dibangun ing dina ibadah hurdle legal sing kudu skip supaya disimpen.

Siji pungkasan pikirane

Minangka pandherekipun Gusti Yesus, kita kedah sinau supados boten setya ing putusan ingkang kita damel kanthi manut kita saderengipun Gusti Allah. Lan kita kudu jujur ​​karo dhéwé babagan alasan ing konco kita. Gusti Yesus Kristus wis nggawa wong-wong kang pracaya dadi tentrem ilahi, kanthi tentrem karo wong ing rahmat saka Gusti Allah. Muga-muga kabeh, kaya sing didhawuhake Gusti Yesus, tuwuhake siji lan sijine maneh.

Mike Feazell


pdfSabat Kristen