Rahmat Allah

276 sih

Rahmat Gusti iku sih sing ora disenengi sing diwenehake dening Gusti Allah kabeh sing diciptakake. Ing pangertene sing paling wiyar, sih-rahmat saka Gusti Allah wis diwartakake ing saben tumindak wahyu saka diri dhewe. Thanks kanggo sih-rahmat, manungsa lan kabeh kosmos wis disimpen saka dosa lan pati dening Gusti Yesus Kristus, lan matur nuwun kanggo wong sih nduweni kekuwatan kanggo nggayuh Gusti Allah lan Yesus Kristus (wong) ngerti lan tresna lan mlebu ing kabungahan kaslametan langgeng ing Kratoning Allah. (Kolose 1,20; 1 Yohanes 2,1-2; Rum 8,19-21; 3,24; 5,2.15-17.21; Yokanan 1,12; Efesus 2,8-9; Titus 3,7)

sih

"Amarga manawa kabeneran adhedhasar angger-anggering Toret, Kristus mati tanpa guna," tulis Paulus ing Galatia 2,21. Siji-sijine alternatif, dheweke ujar ing ayat sing padha, yaiku "sih-rahmat Gusti Allah." Kita disimpen kanthi sih-rahmat, ora kanthi tetep miturut hukum.

Iki minangka alternatif sing ora bisa digabung. Kita ora disimpen kanthi sih-rahmat ditambah karo pakaryan, nanging mung kanthi sih-rahmat. Paulus nerangake manawa kita kudu milih salah siji utawa liyane. Milih kalorone dudu pilihan (Roma 11,6). "Amarga manawa pusaka dipikolehi dening hukum, mula ora bakal dijanjekake kanthi janji; Nanging Gusti Allah janji marang Abraham karo janji (Galatia 3,18). Kawilujengan ora gumantung saka ukum, nanging sih-rahmat.

"Amarga mung yen ana undang-undang sing bisa nggawa urip, keadilan bakal asale saka ukum" (V. 21). Yen ana cara kanggo entuk urip langgeng kanthi netepi prentah, Gusti Allah bakal nylametake kita liwat ukum. Nanging pancen ora mungkin. Angger-anggering Toret ora bisa nylametake sapa wae.

Gusti Allah kepengin supaya kita tumindak kanthi apik. Dheweke kepengin supaya kita tresna karo wong liya lan kanthi mangkono kudu netepi ukum. Nanging dheweke ora pengin mikir yen tumindak kita dadi alesan keslametan. Penyediaan rahmat kasebut nuduhake yen dheweke mesthi ngerti yen kita ora bakal dadi "cukup apik" sanajan usaha sing paling apik. Yen pakaryan kita menehi kawilujengan, mula kita bakal bisa gumunggung. Nanging Gusti Allah ngrancang rencana kawilujengane supaya kita ora entuk tuntutan kanggo kawilujengan (Efesus 2,8: 9). Kita ora bakal bisa ngaku entuk apa-apa. Kita ora bakal bisa ujar manawa Gusti Allah duwe utang apa-apa.

Iki ndemek inti saka iman Kristen lan ndadekake kekristenan unik. Agama-agama liyane ngaku yen wong bisa cukup apik yen padha nyoba cukup keras. Kekristenan nyatake yen ora bisa cukup apik. We need grace.

Kita dhewe, kita ora bakal dadi cukup, supaya agama liyane ora bakal dadi cukup. Cara sing mung bisa disimpen yaiku kanthi rahmat Allah. Kita ora bisa manggon ing salawas-lawase, supaya cara kita bisa nampa urip langgeng, yaiku supaya Gusti Allah menehi kita apa sing ora pantes. Apa sing dikarepake Paulus nalika nggunakake tembung sihir. Kaslametan iku hadiah saka Gusti Allah, soko kita ora bisa entuk - ora malah kanthi netepi pepakon kanggo milenium.

Yesus lan sih-rahmat

"Amarga angger-anggering Toret diwenehake liwat Nabi Musa," tulis John, lan terus: "Rahmat lan kayekten teka liwat Yesus Kristus." (Yokanan 1,17). Yohanes ndeleng bedane antara ukum lan sih-rahmat, antarane apa sing ditindakake lan apa sing diwenehake.

Nanging Gusti Yesus ora nggunakake tembung sih. Nanging umure kabeh minangka conto sih-rahmat lan pasemonane nggambarake sih-rahmat. Dheweke kadang nggunakake tembung rahmat kanggo nggambarake apa sing diwenehake dening Gusti Allah. "Rahayu wong sing welas asih," ujare, "amarga dheweke bakal melasi" (Mat. 5,7). Kanthi andharan kasebut, dheweke nuduhake manawa kita kabeh butuh welasan. Lan dheweke ujar manawa kita kudu dadi kaya Gusti Allah babagan iki. Yen sampeyan ngormati sih-rahmat, kita uga bakal nuduhake sih-rahmat marang wong liya.

Mengko, nalika Gusti Yesus ditakoni ngapa dheweke urusan karo wong-wong dosa sing kondhang, dheweke kandha karo wong-wong: "Nanging lunga lan sinau apa tegese: Aku seneng karo sih-rahmat lan dudu korban" (Mat. 9,13:6,6, kutipan saka Hosea). Gusti Allah luwih prihatin karo nuduhake sih-rahmat tinimbang dadi para perpampurna ing netepi prentah.

Kita ora pengin wong dosa. Nanging wiwit pelanggaran ora bisa ditindakake, rahmat pancen perlu. Iki ditrapake kanggo sesambetan kita karo sesambetan liyane lan kita karo Gusti Allah. Gusti Allah kepengin ngerteni kita butuh sih-piwelas, uga ngetrapake rahmat marang wong liya. Gusti Yesus nyathet conto iki nalika dhahar karo pemungutan pajeg lan ngobrol karo wong-wong dosa - kanthi prilaku dheweke nuduhake yen Gusti Allah kepengin bebarengan karo kita kabeh. Panjenenganipun sampun nampi dosa-dosa kita lan ngapunten kita kagem sesambetan.

Gusti Yesus banjur nyritakake pasemon wong loro utang, yaiku utang sing akeh banget lan liyane sing duwe utang luwih sithik. Gurune ngapura marang abdi sing utang marang dheweke, nanging abdi mau ora bisa ngapura marang kancane sing luwih utang. Bendara mau nesu lan ngandika: "Apa sampeyan ora duwe perasaan sayang karo baturmu, amarga aku wis melasi kowe?" (Mat. 18,33).

Pawulangan pasemon iki: Saben kita kudu weruh diri kita minangka abdi pisanan sing jumlah gedhe wis diapura. Kita kabeh ora netepi pranatane angger-anggering Toret, mulane Gusti Allah paring sih-rahmat marang kita, lan supaya kita bisa ngasihi. Mesthi, ing babagan sih-rahmat lan angger-anggering Toret, tumindak kita kurang jangkep, supaya kita kudu terus percaya ing sih-rahmat Allah.

Pasemon bab Samaritan sing apik diterusake kanthi panggilan kanggo sih (Lukas 10,37). Penagih pajak sing njaluk sih-rahmat yaiku wong sing dijaluk ing ngarepe Gusti Allah (Lukas 18,13-14). Anak prodhusen sing mbuwang dhuwit lan banjur mulih dia ditampa tanpa nindakake apa-apa kanggo "entuk" (Lukas 15,20). Lajeng randha Nain lan putrane ora nindakake apa-apa supaya dibalekake; Yésus mung nindakaké welas asih (Lukas 7,11-15).

Sih-rahmaté Gusti kita Yésus Kristus

Mujizat-mujijaté Gusti Yésus bisa ngilangi kabutuhan sementara. Wong-wong sing mangan roti lan iwake padha luwe maneh. Anak sing dibangkitake akhire mati. Nanging sih-rahmate Gusti Yesus Kristus bakal kaparingake marang kita kabeh lumantar sih-rahmat ilahi sing paling dhuwur: pati panguripane ana ing kayu salib. Kanthi cara iki, Gusti Yesus piyambak wis maringi awake dhewe kanggo kita - kanthi langgeng, tinimbang mung salawas-lawase.

Kaya sing dingandika Petrus: "Nanging, kita bisa disimpen kanthi sih-rahmat saka Gusti Yesus." (Para Rasul 15,11). Injil minangka pesen saka sih-rahmat Gusti (Para Rasul 14,3; 20,24. 32). Kita bakal oleh sih-rahmat "liwat panebusan sing wis teka liwat Yesus Kristus" (Roma 3,24) sabdhoning. Rahmat Gusti Allah digandhengake karo korban Gusti Yesus ing salib. Yesus seda kanggo kita, kanggo dosa kita, lan kita disimpen amarga tumindak ing salib (V. 25). Kita duwe panebus liwat getih (Efesus 1,7).

Nanging sih-rahmat saka Gusti Allah ngluwihi pangapura. Lukas ngandhani manawa sih-rahmat Gusti Allah nate ana ing para murid nalika ngabarake Injil (Para Rasul 4,33). Gusti Allah maringi sih-rahmat marang dheweke kanthi menehi pitulung sing ora pantes. Nanging manungsa apa padha? Kita ora mung menehi anak-anak nalika padha ora nindakake apa-apa sing pantes, kita uga menehi hadiah sing ora pantes. Minangka bagéan saka katresnan lan nuduhake sipat Allah. Rahmat minangka loman.

Nalika paroki-paroki ing Antiokus ngirimake Paulus lan Barnabas ing sawijining misi misionaris, dheweke banjur maringi sih-rahmat (Kisah 14,26; 15,40). Kanthi ukara liya, dheweke dhawuh supaya wong-wong mau kudu ngajeni marang Gusti Allah, percaya yen Gusti Allah bakal ngurus para turis lan dheweke bakal menehi apa sing dibutuhake. Iki minangka bagean sih-rahmat.

Hadiah spiritual uga minangka karya sih-rahmat. "Kita duwe macem-macem hadiah," tulis Paulus, "miturut sih-rahmat sing diwenehake kanggo kita" (Roma 12,6). «Nanging saben kita diwenehi sih-rahmat miturut peparinge Kristus» (Efesus 4,7). "Lan ngladeni siji liyane, saben wong kanthi hadiah sing ditampa, minangka pandhita sing apik kanggo macem-macem sih-rahmat saka Gusti Allah" (1 Petrus 4,10).

Paulus ngucapake matur nuwun marang Gusti Allah amarga hadiah-hadiah kasukman sing wis diwenehake dheweke marang wong-wong sing percaya (1 Korinta 1,4: 5). Dheweke yakin manawa sih-rahmat saka Gusti Allah bakal saya akeh, lan bisa nambah prekara sing apik (2 Korinta 9,8).

Saben hadiah apik iku hadiah saka Gusti Allah, minangka asil saka sih tinimbang apa wae sing kita pantes. Mulane kita kudu ngucapke matur nuwun kanggo pangestune paling gampang, kanggo nyanyi saka manuk, aroma kembang lan ngguyu anak. Malah urip iku kemewahan dhewe, ora perlu.

Pelayanan Paulus dhewe diparingi sih-rahmat (Roma 1,5; 15,15; 1 Korinta 3,10; Galatia 2,9; Efesus 3,7). Kabeh sing ditindakake dheweke kepengin nindakake miturut sih-rahmat Gusti Allah (2 Korinta 1,12). Kekuwatan lan kemampuane minangka hadiah sih-rahmat (2 Korinta 12,9). Yen Gusti Allah bisa nyimpen lan nggunakake paling ala saka kabeh wong dosa (iki cara Paulus nggambarake awake dhewe), mula dheweke bisa ngapura kabeh lan nggunakake kita. Ora ana sing bisa mbedakake kita saka katresnan, kepinginan kanggo menehi hadiah.

Jawaban kanggo sih

Kepiye kita nanggapi sih rahmat? Kanthi sih-rahmat, mesthi. Kita kudu welas asih, kaya-kaya Gusti Allah kebak sih (Lukas 6,36). Kita kudu ngapura wong liya, kaya sing dingapura. Kita kudu ngladeni wong liya kaya sing diwenehake. Kita kudu apik marang wong liya kanthi nuduhake kabecikan lan kabecikan.

Tembung kita kudu kebak sih-rahmat (Kolose 4,6). Kita kudu apik lan grapyak, ngapura lan njaluk ngapura ing omah-omah, bisnis, kerja, ing pasamuwan, kanca, kulawarga lan wong liya.

Paulus uga nggambarake kemurahan finansial minangka karya sih-rahmat: «Nanging, para sedulur, sampeyan dakkandhakake, sampeyan sih-rahmat Gusti Allah sing diwenehake ing komunitas Makedonia. Amarga kabungahan kasebut saya gedhe nalika dicoba liwat akeh kasangsaran, lan sanajan dheweke mlarat banget, dheweke wis entuk akeh kesederhanaan. Amarga miturut kekuwatanku, aku menehi kesaksian, lan malah menehi kekarepan babagan kekuwatane » (2 Korinta 8,1: 3). Dheweke nampa akeh lan sabanjure siap menehi akeh.

Menehi minangka tumindak sih-rahmat (V. 6) lan kemurahan - manut babagan keuangan, wektu, ngormati utawa liya-liyane - lan cara sing cocog kanggo kita nanggapi sih-rahmat saka Gusti Yesus Kristus sing menehi awake dhewe marang kita supaya kita akeh. bisa diberkahi (V. 9).

dening Joseph Tkach


pdfRahmat Allah