Prilaku Kristen

Perilaku Kristen 113

Prilaku Kristen adhedhasar kapercayan lan kasetyan tresna marang Juruwilujeng, sing tresna marang kita lan nyerahke awake dhewe kanggo kita. Percaya marang Jahshua Kristus ditulis kanthi iman ing Injil lan ing katresnan. Liwat Roh Suci, Kristus ngowahi manah para mukmin lan nggawe woh: katresnan, kabungahan, katentreman, kasetyan, sabar, kebecikan, lemah lembut, ngontrol awake dhewe, keadilan lan bebener. (1 Yohanes 3,23: 24-4,20; 21: 2-5,15; 5,6.22 Korinta 23:5,9; Galatia,; Efesus) 

Standar moral ing kekristenan

Nasrani ora miturut hukum Musa lan kita ora bisa disimpen miturut ukum apa wae, kalebu prentah Prajanjian Anyar. Nanging kekristenan isih duwe standar tata cara. Iku kalebu owah-owahan cara urip. Iku ndadekake panjaluk kanggo urip kita. Kita kudu urip kanggo Kristus, ora kanggo awake dhewe (2 Korinta 5,15). Gusti Allah iku Allahe, prioritas kita ing kabeh, lan dheweke duwe bab apa sing kudu kita lakoni.

Salah sawijining prekara sing pungkasan sing dingandikani Yesus marang para sakabate yaiku supaya ngajar "nindakake kabeh sing dakkandhakake." (Mat. 28,20). Yesus maringi prentah lan minangka para sakabate kita uga kudu martakake prentah lan mituhu. Kita martakake lan manut prentah kasebut ora minangka cara penebusan, ora minangka paukuman, nanging minangka pandhuane saka Putraning Allah. Wong kudu netepi pangandikane, ora amarga wedi marang paukuman, nanging mung amarga Penebus kaya ngono.

Sampurna ketaatan ora dadi tujuan urip Kristen; Tujuan urip Kristen iku dadi kagungane Gusti Allah. Kita dadi kagungane Gusti Allah nalika Kristus manggon ana ing kita, lan Kristus manggon ana ing kita, manawa kita padha pitados ing Panjenengane. Kristus ana ing kita mimpin kita manut mituruti Roh Suci.

Gusti Allah ndandani kita dadi gambar Kristus. Liwat kekiyatan lan sih-rahmat Gusti, kita dadi tambah kaya Kristus. Piwulang-piwucalipun ora mung babagan prilaku, nanging uga pikiran lan motivasi saka ati kita. Pikiran lan motif pikiran kita mbutuhake daya ganti Roh Kudus; kita ora bisa ngubah iku mung kanthi tekad kita dhewe. Supaya bagean saka kapercayan iku pitados marang Gusti Allah kanggo ngrampungake karyane transformasi ing kita.

Dadi prentah sing paling gedhe - katresnan kanggo Gusti - iku motivasi paling gedhe kanggo mbangun-turut. Kita netepi Panjenengane amarga kita tresna marang Panjenengane, lan kita tresna marang dheweke, amarga dheweke wis nggawa dheweke menyang omah dhewe kanthi sih-rahmat. Gusti Allah sing nyambut gawe ana ing kita supaya nindakake karep lan ngrampungake miturut kersane (Filipi 2,13).

Apa sing kudu dilakoni yen ora tekan gol? Mesthi, kita padha mratobat lan nyuwun pangapunten, kanthi kapercayan sing lengkap. Kita ora pengin njupuk iki entheng, nanging kita kudu tansah nggunakake.

Apa sing ditindakake nalika wong liya gagal? Apa sampeyan ngukum lan negesake manawa sampeyan nindakake pagawean sing apik kanggo mbuktekake rasa ikhlas? Iki misale jek dadi cenderung manungsa, nanging persis apa sing kudu kita tindakake miturut pangandikane Sang Kristus (Lukas 17,3).

Perjanjian Prajanjian Anyar

Apa urip Kristen kaya? Ana sawetara atusan commandments ing Prajanjian Anyar. Kita ora pedhuli pitutur babagan carane urip miturut iman dianggo ing donya nyata. Ana pituduh babagan carane wong sugih ngirim ngrampungake wong miskin, commandments carane bojo lanang kudu nambani bojoné, commandments carane kita kudu bisa bebarengan minangka pasamuwan.

1. Tesalonika 5,21-22 ngemot daftar prasaja:

  • Tansah perdamaian kanthi ...
  • Mbusak kekacauan,
  • nyenengake wong gemblung, nggawa wong sing ringkih, sabar marang wong liya.
  • Waca sing ora ana sing repays ala kanggo liyane karo ala ...
  • nguber becik kanggo ...
  • Padha seneng-seneng ing wayah wengi;
  • ndedonga tanpa suwe;
  • matur nuwun ...
  • Atine ora ngilangake;
  • wicara nrima ora ngremehake.
  • Nanging priksa kabeh.
  • Tansah apik.
  • Ngindhari ala ing saben wujud.

Paulus ngerti yen wong Kristen ing Tesalonika duwe Roh Suci sing bisa nuntun lan mulang. Dheweke uga ngerti yen dheweke butuh sawetara pancasan lan kenangan dhasar babagan urip Kristen. Roh Suci mutusaké kanggo mulang lan mimpin wong-wong mau liwat Paulus. Paulus ora ngancam kanggo mbuwang wong-wong mau metu saka pasamuwan yen dheweke ora nemoni persyaratane - dheweke mung menehi pituduh sing menehi pituduh supaya dheweke lumaku ing dalan kasetyan.

Warning disobedience

Paulus duwe standar sing dhuwur. Sanajan dosa kasedhiya, dosa ing urip iki mbutuhake paukuman - lan iki kalebu kalebu paukuman sosial. "Sampeyan kudu ora ana hubungane karo wong sing diarani sedulur lan laku cabul utawa penyalahgunaan utawa penyembah berhala utawa penyalahgunaan utawa wong mabuk utawa rampok; sampeyan ora kudu mangan kaya ngono » (1 Korinta 5,11).

Paulus ora pengin pasamuwan dadi papan sing aman kanggo wong dosa sing ora jelas. Gereja minangka salah sawijining rumah sakit kanggo ningkatake, nanging dudu "zona aman" kanggo parasit sosial. Paulus dhawuh marang wong-wong Kristen ing Korintus kanggo ngukum wong sing wis nindakake pembunuhan (1 Korinta 5,5: 8) lan dheweke uga ngajak dheweke ngapura sawise mratobat (2 Korinta 2,5: 8).

Prajanjian Anyar uga akeh sing nyebutake babagan dosa lan menehi pirang-pirang prentah. Ayo goleki cepet menyang huruf kasebut ing Galia. Ing manifesto kebebasan Kristen iki saka hukum, Paulus uga menehi sawetara prentah sing wani. Nasrani ora ana ing ukum, nanging uga ora nerak ukum. Dheweke ngelingake, "Aja disunat, yen sampeyan bakal ilang saka sih-rahmat!" Iku tawaran sing cukup serius (Gal. 5,2: 4). Aja nganti awakmu dadi abdi kanthi nawarake!

Paulus ngelingake Galatianane wong sing bakal nyoba "supaya dheweke ora nuruti kabeneran" (V. 7). Paulus ngowahi kaca kasebut marang Judaizers. Dheweke ngaku yen manut karo Gusti Allah, nanging Paulus ujar yen ora. Kita ora taat karo Gusti Allah nalika kita nyoba prentah supaya saiki ora luput.

Paulus ngetrapake maneh ing ayat 9: "Sintaman cilik bocor kabeh adonan." Ing kasus iki, ragi dosa yaiku pendekatan sing adhedhasar hukum. Kekalahan iki bisa nyebar yen kabeneran sih-rahmat ora diwartakake. Ana mesthi wong sing gelem menehi ukum minangka ngukur agama. Malah angger-angger sing mbatesi narik kawigaten marang wong sing tegese bener-bener (Kolose 2,23).

Kristen disebut kebebasan - «Cukup ndeleng kebebasan ora menehi ruang kanggo daging; nanging ngladeni siji liyane liwat katresnan » (Galatia 5,13). Kanthi kebebasan kasebut kudu nindakake kewajiban, Yen ora, "kebebasan" wong liya bakal ana pengaruh kanggo wong liya. Ora ana sing kudu duwe kabebasan kanggo nuntun wong liya menyang perbudakan liwat martakake, nggayuh para pengikut kanggo awake dhewe, utawa nggawe umate Gusti dadi komoditas. Prilaku sing divisive lan ora kristen iki ora diidini.

Tanggung jawab kita

"Kabeh undang-undang kasebut kawujud kanthi siji tembung," ujar Paulus ing ayat 14: "Tresna karo pepadhamu kaya awakmu! Iki ngringkes tanggung jawab kanggo saben liyane. Pendapat sing beda-beda kanggo berjuang kanggo keuntungan sampeyan dhewe, yaiku bisa ngrusak awake dhewe (V.15)

"Urip ing Roh, sampeyan ora bakal bisa ngrampungake kepinginan daging" (V. 16). Semangat bakal nuntun kita supaya tresna, ora egois. Pikirane awake dhewe asale saka daging, nanging Rohing Allah nggawe pikiran sing luwih apik. «Kanggo daging kepéngin nglawan roh lan roh nglawan daging; dheweke padha nglawan ... » (V. 17). Amarga konflik iki antara roh lan daging, kita uga kadang gawe dosa, sanajan ora gelem.

Dadi apa solusi, kanggo dosa sing gampang banget nyusut kita? Kanggo bali hukum? Ora!
"Nanging yen roh ngwasani sampeyan, sampeyan ora ana ing sangisoring ukum" (V. 18). Pendekatan kanggo urip kita beda. Kita katon menyang Roh lan Roh bakal berkembang ing kita kepinginan lan kekuatan kanggo urip miturut prentah-prentah Kristus. We jaran jaran ing ngarepe grobag.

Kita katon dhisik Yesus lan kita ndeleng prentah-Nya ing konteks kesetiaan pribadi marang dheweke, ora minangka aturan "sing kudu dipatuhi, yen ora, kita bakal dihukum".

Ing Galatia 5, Paulus nampilake macem-macem dosa: "Penacaran, kekirangan, deba; Idolatry lan sihir; Enmity, konflik, cemburu, nepsu, pacelathon, perpecahan, perpisahan lan meri; Ngombe, mangan lan liya-liyane » (Vv. 19-21). Sawetara yaiku prilaku, liyane yaiku tumindak, nanging kabeh iku awake dhewe lan tumindak dosa.

Paulus ngelingake kita kanthi serius: "... wong-wong sing nglakoni mangkono ora bakal nampa warisan Kratoning Allah" (V. 21). Iki dudu cara Gusti; iki dudu karepku; iki dudu kepriye pengin pasamuwan dadi ...

Pangapunten kasedhiya kanggo kabeh dosa kasebut (1 Korinta 6,9: 11). Apa tegese pasamuwan kudu nutup mripat? Ora, pasamuwan ora kemul utawa asylum aman kanggo dosa-dosa kaya ngono. Gereja kasebut dimaksudake minangka papan sing diwenehake lan menehi pangapura, ora dadi papan ing ngendi dosa diijini nyebar kanthi ora dikendhaleni.

"Woh-wohan roh yaiku katresnan, kabungahan, tentrem, sabar, kebecikan, kebecikan, kesetiaan, lemah lembut, murni" (Gal. 5,22: 23). Iki minangka asil saka jantung sing setya karo Gusti Allah. "Nanging sing dadi kagungane Sang Kristus Yesus nyalib daginge lan kepinginan lan kepinginan" (V. 24). Kanthi roh sing makarya ana ing njero awake dhewe, kita bakal tuwuh lan kekuwatan kanggo nolak tumindak daging. Kita nggawa woh-wohan pakaryan Allah ing jero kita.

Pesan Paulus jelas: kita ora miturut hukum - nanging kita ora duwe ukum. Kita ana ing sangisoré panguwasa Kristus, miturut ukumé, miturut tuntunan Roh Suci. Urip kita adhedhasar iman, motivasi dening katresnan, ditondoi dening kabungahan, tentrem lan wutah. «Yen kita urip ing Roh, ayo padha mlaku ing roh» (V. 25).

Joseph Tkach


pdfPrilaku Kristen