Perjamuan Suci

124 supper Gusti

Perjamuan Gusti minangka ngelingake apa sing ditindakake Yesus ing jaman biyen, minangka simbol hubungan kita karo dheweke saiki, lan janji apa sing bakal ditindakake ing mbesuk. Kapan kita nganakake sakramen, kita njupuk roti lan anggur kanggo ngelingi Juruslamet kita lan martakake sedane nganti teka. Perjamuan Panji, Gusti Yesus ngunjuk sedanipun lan wungunipun Gusti kita, ingkang maringi jisime lan rahipun, supados kita kaapunten. (1 Korinta 11,23: 26-10,16; 26,26:28; Matius)

Perjamuan Suci ngelingaken kita bab Gusti Yesus ing salib

Ing wayah sore dheweke dikhianati nalika Gusti Yesus lagi mangan bareng karo para sakabate, dheweke njupuk roti lan ujar: "Iki awakku sing bakal diparingake; sing nggawe kenangananku » (Lukas 22,19). Kabeh padha mangan roti seta. Nalika rawuh ing Pasarean Gusti, saben kita mangan sepotong roti kanggo ngeling-eling marang Yesus.

"Kajaba iku, chalice sawise dhahar ngandika marang kita: Chalice iki minangka prajanjian anyar ing getihku sing bakal diwarisake kanggo sampeyan" (V. 20). Nalika kita ngombe anggur ing sakramen, kita ngelingi manawa getih Yesus disumpah kanggo kita, lan getih iki menehi tandha perjanjian anyar. Kaya prajanjian lawas iku disegel dening mbedhot getih, prajanjian anyar diadegake dening getih Yesus (Ibrani 9,18: 28).

Kaya sing dingandikani Paulus: "Yen sampeyan mangan roti iki lan ngombe getih iki, sampeyan martakake sedane Gusti nganti tekane." (1 Korinta 11,26). Wengi Gusti katon mbalikake sedane Yesus Kristus ing kayu salib.

Punapa Yesus nilaraken bab ingkang sae? Ana mesthi ana sawetara aspek sing susah banget kanggo dheweke, nanging gambar sing luwih ageng yaiku yen pati iku kabar paling apik ana. Dheweke nuduhake yen Gusti Allah tresna banget marang kita, supaya dheweke bisa ngeterake putrane supaya seda kanggo kita supaya dosa-dosane bisa diapura lan kita bisa manggon ing salawas-lawase.

Pati Yesus iku hadiah gedhe kanggo kita. Iku larang regane. Yen kita diwenehi hadiah sing gedhe, hadiah sing kalebu kurban gedhe kanggo kita, kepiye carane kita nampa? Kanthi sedih lan keduwung? Ora, ora apa sing dikarepake. Luwih, kita kudu nrima puji syukur, minangka ekspresi cinta gedhe. Nalika kita ngeculake luh, kudu dadi luh saka kabungahan.

Dadi Wengi Gusti, sanajan dadi kenangan pati, ora dikubur kaya-kaya Yesus isih tiwas. Nanging, kita ngelingake memori iki ngerti yen sedane Yesus mung telung dina - ngerti yen pati ora bakal nemoni awake dhewe. Kita seneng manawa Yesus ngalahake pati lan mbebasake kabeh wong sing diulemi wedi mati (Ibrani 2,14: 15). Kita bisa ngeling-eling sedane Yesus kanthi kawruh kabungahan yen dheweke menang babagan dosa lan pati! Gusti Yesus ujar manawa kasusahan kita bakal dadi kabungahan (Yokanan 16,20). Rawuh ing meja Gusti lan duwe karep kudu dadi prayaan, dudu panguburan.

Israel kuna nuli bali menyang acara Paskah minangka wanci-wanci ing sejarah, wektu nalika identitas minangka bangsa wiwit. Ing wektu nalika, liwat tangan kuwoso Gusti Allah, padha oncat saka pati lan perbudakan, lan dibébasaké kanggo ngawula marang Gusti. Ing Gréja Kristen, kita katon maneh ing acara-acara sing ngubengi panyaliban lan wunguné Gusti Yesus minangka wekdal sing jelas ing sejarah kita. Kanthi mangkono, kita bisa nglirwakaké pati lan perbudakan dosa, lan kanthi mangkono kita dibébasaké kanggo ngawula marang Gusti. Perjamuan Suci minangka kenangan ing wekdal sing wis ditemtokake ing sajarah kita.

Sakramèn nglambangaké hubungan kita saiki karo Gusti Yésus Kristus

Salib Gusti Yesus nduwe arti sing terus kanggo kabeh sing wis njupuk salib kanggo ngetutake. Kita terus nuduhake sedane lan prajanjene anyar amarga kita melu urip. Paulus nulis: "cangkir sing rahayu sing mberkahi, apa dudu komunitas Kristus? Apa roti mau ora bakal nyuwil awak saka Kristus? » (1 Korinta 10,16). Liwat Jamuan Gusti kita nuduhake yen kita melu Yesus Kristus. Aku wis padha nunggal pasamuwan. Kita manunggal karo dheweke.

Prajanjian Anyar nyebutake partisipasi kita ing Gusti ing macem-macem cara. Kita nuduhake salib dheweke (Galatia 2,20; Kolose 2,20), tiwasipun (Roma 6,4), wungunipunipun (Efesus 2,6; Kolose 2,13; 3,1) lan uripe (Galatia 2,20). Urip kita ana ing wong lan dheweke ana ing kita. Wijining Gusti nglambangake kasunyatan spiritual iki.

Bab 6 Injil Yohanes menehi gambar sing padha. Sawise Gusti Yesus ngumumake awake dhewe "roti gesang", dheweke kandha: "Sapa sing mangan daging lan ngombe getihku duwe urip langgeng, lan Aku bakal nangekake dheweke ing dina terakhir." (Yokanan 6,54). Penting banget yen sampeyan nemokake panganan spiritual kita ing Yesus Kristus. Wujude Gusti nuduhake bebener sing terus ditindakake. «Sapa sing mangan dagingku lan ngombe getihku tetep ana ing Aku lan Aku ana ing Panjenengane» (V. 56). Kita nuduhake manawa kita manggon ing Kristus lan Panjenengane ana ing kita.

Supaya Perjamuan Suci mbantu kita nggoleki, kanggo Kristus, lan kita ngerti yen urip sejati mung bisa dumadi lan bebarengan karo Panjenengane.

Nanging yen kita sumurup yen Gusti Yesus urip ing kita, banjur kita mandheg lan mikir babagan apa ngarep kita menehi dheweke. Saderengipun rawuh ing gesang kita, kita dados papan pados dosa. Gusti Yesus mirsa, manawa sadurunge dheweke malah ngetokake lawange urip kita. Dheweke kepengin teka supaya bisa miwiti ngresiki. Nanging nalika Yesus kesengsem, akeh sing nyoba nglakokake sing cepet sadurunge mbukak lawang. Nanging, minangka manungsa, kita ora bisa ngresiki dosa-dosa kita - sing paling apik kanggo ndhelikake mau ing lemari.

Supaya kita ndhelikake dosa-dosa kita ing lemari lan ngajak Yesus menyang kamar urip. Pungkasane ing pawon, banjur ing bale, banjur ing kamar turu. Iku proses bertahap. Pungkasan, Gusti Yesus nate rawuh ing lemari, ing ngendi dosa-dosa kita sing paling gedhe wis didhelikake, lan dheweke uga ngresiki. Taun saben taun, nalika kita tuwuh ing kematangan kasukman, kita menehi urip luwih akeh kanggo Penebus kita.

Iki minangka proses lan Jamuan Manten Gusti nduweni peran ing proses iki. Paulus wrote: "Nanging wong nyoba awake dhewe, lan banjur mangan roti iki lan ngombe saka tuwung iki" (1 Korinta 11,28). Saben wektu kita melu, kita kudu mriksa awake dhewe, ngerti pentinge sing ana ing upacara iki.

Nalika kita nyoba dhewe, kita kerep nemokake dosa. Iki normal - ora ana alesan kanggo nyegah Perjamuan Suci. Iku mung pangeling sing kita kudu Yesus ing gesang kita. Mung Panjenengane bisa ngilangake dosa-dosa kita.

Paulus ngritik wong Kristen ing Korintus kanthi cara ngrayakake Perjamuan Gusti. Wong-wong sugih sing teka dhisik, padha mangan nganti wareg lan malah mendem. Anggota sing mlarat tekan pungkasane lan tetep keluwen. Wong sugih ora nuduhake bareng karo wong miskin (Vv. 20-22). Dheweke ora nate urip Kristus amarga dheweke ora nindakake apa sing bakal ditindakake. Dheweke ora ngerti apa tegese dadi anggota awak Kristus lan anggota kasebut duwe tanggung jawab liyane.

Dadi, nalika kita lagi nyoba dhewe, kita kudu mandeng kanggo ndeleng apa kita ngrawat sabenere miturut dhawuhe Yesus Kristus. Yen sampeyan nyawiji karo Kristus lan aku nyawiji karo Kristus, mula kita wis padha sambung karo siji liyane. Dadi Wengi Gusti nglambangake partisipasi kita ing Kristus, nglambangake partisipasi kita ing Sang Kristus (jarwan liyane nyebutake minangka komuni utawa bareng utawa komunitas).

Kaya sing dingendhakake Paulus ing 1 Korinta 10,17: "Amarga ana roti: Kita akeh siji badan amarga kita kabeh padha nuduhake siji roti." Kanthi melu Perjamuan Gusti bebarengan, kita maklumake manawa salah sawijining badan dadi Kristus, saling gegayutan, tanggung jawab liyane.

Ing nedha bengi pungkasane Gusti Yesus karo para sakabate, Yesus nggambarake urip Kratoning Allah kanthi ngumbah sikil para murid (Yokanan 13,1: 15). Nalika Pétrus protes, Yésus kandha manawa prelu ngumbah sikilé. Urip Kristen nyakup kaloro - ngladeni lan dilayani.

Perjamuan Suci ngelingake kita bali menyang Yesus

Telung panulis Injil ngandhani yen Yesus ora bakal ngombe saka woh anggur nganti tekan Kratoning Allah (Mat. 26,29:22,18; Lukas 14,25; Markus). Saben-saben kita melu, kita ngelingake janjine Yesus. Ana bakal pesta "pesta" gedhe, yaiku "dhahar pesta". Roti lan anggur minangka "conto" sing bakal dadi prayaan kemenangan paling gedhe ing sejarah. Paulus nulis: "Sepira sampeyan mangan roti iki lan ngombe saka kue iki, sampeyan martakake sedane Gusti nganti tekane." (1 Korinta 11,26).

Kita tansah nerusake, uga bali lan munggah, ing lan watara kita. Perjamuan Suci dadi sugih. Mulane sajrone abad kasebut wis dadi bagian penting saka tradisi Kristen. Mesthi, kadhangkala wong wis ngeculake rumangsa dadi ritual sing ora suwe sing luwih saka pakulinan, tinimbang dirayakake kanthi makna sing jero. Nalika ritual dadi ora ana guna, sawetara wong ngresiki kanthi ngeculake ritual kasebut kabeh. Jawaban sing luwih apik kanggo mulihake makna. Mulane iku mbantu kanggo mbayangake maneh apa simbolik kita.

Joseph Tkach


pdfPerjamuan Suci