Allah triune

101 dewa triune

Miturut kesaksian ing Kitab Suci, Gusti Allah minangka makhluk ilahi ing telung wong sing abadi, padha nanging beda, Rama, Anak lan Roh Suci. Dheweke iku siji-sijine Gusti Allah sing sejati, abadi, ora owah, ora ngerti, omnis, lan ora ngerti. Dheweke dadi titah langit lan bumi, njogo alam lan sumber karahayon tumrap manungsa. Sanajan transpendensi, Gusti Allah tumindak langsung lan pribadi marang wong. Gusti Allah iku katresnan lan kabecikan tanpa wates. (Markus 12,29:1; 1,17 Timotius 4,6:28,19; Efesus 1: 4,8; Matius 5,20:2,11; 16,27 Yohanes 2: 13,13; 1:8,4; Titus 6; Yokanan; Korinta ; Korinta)

Iku mung ora bisa

Bapaké Gusti Allah lan putrane dadi Allah, nanging ora ana sing siji. Iki dudu kulawarga utawa panitia makhluk ilahi - klompok ora bisa ujar: "Ora ana sing kaya aku" (Yésaya 43,10; 44,6; 45,5). Gusti Allah iku mung gaib - luwih saka manungsa, nanging mung Gusti Allah. Umat ​​Kristen wiwitan ora ngerteni ide iki saka paganisme utawa filsafat - dheweke kepeksa nindakake kanthi suci.

Kaya ing Kitab Suci mucalaken bilih Sang Kristus punika Ilahi, saéngga Panjenenganipun mucal bilih Sang Roh Suci punika ilahi lan pribadi. Apa wae sing ditindakake dening Roh Suci, Gusti Allah nindakake. Roh Suci iku Gusti Allah, minangka Sang Putra lan Sang Rama - telu wong sing sampurna manunggal ing siji Gusti Allah: Trinitas.

Apa sinau teologi?

Aja ngomong babagan teologi. Cukup wulangku ing Kitab Suci. » Kanggo Kristen rata-rata, teologi bisa uga ana sing ora rumit, rumangsa bingung lan ora relevan. Kabeh wong bisa maca Kitab Suci. Dadi, kenapa kita kudu melu teologi kanthi kalimat sing dawa lan ekspresi aneh?

Iman sing ngupaya pangerten

Teologi diarani "iman sing golek pangerten". Kanthi tembung liyane, minangka wong Kristen, kita percaya marang Gusti Allah, nanging Gusti Allah nitahake kita kanthi kepengin ngerti sapa sing dipercaya lan ngapa kok dipercaya. Iki minangka teologi teka. Tembung "teologi" asale saka gabungan rong tembung Yunani, theos, sing artine Gusti Allah, lan logia, tegese kawruh utawa sinau - sinau Gusti Allah.

Ing teologi sing bener digunakake, teologi bisa ngawula pasamuwan kanthi cara nglawan doktrin-doktrin wulangan sesat utawa palsu. Mangkene, amarga akeh panemune ana amarga salah pangerten sapa Gusti Allah, kanggo pemahaman sing ora konsisten karo cara sing wis dicethakaké Gusti Allah ing Kitab Suci. Mesthine, proklamasi Injil dening pasamuwan kudu adhedhasar pondasi sing kuat saka wahyu Allah.

Offenbarung

Kawruh utawa kawruh bab Gusti Allah iku pancen manungsa ora bisa nggawe awak dhewe. Cara mung kita bisa mangerteni apa sing bener babagan Gusti Allah yaiku kanggo ngrungokake apa Gusti Allah ngandhani kita bab Panjenengane. Cara sing paling penting sing wis dipilih Gusti Allah kanggo nerangake awake dhewe yaiku liwat Kitab Suci, koleksi Kitab Suci sing disusun liwat akeh, pirang-pirang abad, miturut pengawasan Roh Suci. Nanging sanajan sinau sregep Kitab Suci ora bisa menehi kita pangerten sing bener saka Gusti Allah.
 
We need more than mere study - we need the Holy Spirit to help our minds understand what God is revealing about himself in the Bible. Ing pungkasan, kawruh bener babagan Gusti Allah mung bisa teka saka Gusti Allah, ora mung liwat sinau manungsa, penalaran lan pengalaman.

Gréja nduweni tanggung jawab sing terus-terusan ngritik maneh keyakinan lan praktik-praktik kasebut ing sajroning wahyu Allah. Teologi punika ngupayakake masyarakat Kristen kanggo bebener lan tansah ngupaya kawicaksananing Allah lan ngarahake panuntuning Roh Suci dadi kabeneran. Nganti Kristus mulih kanthi kamulyan, Gréja ora bisa nganggep dheweke wis mencapai tujuane.

Mulane téologi ora mung dadi réformulasi doktrin lan doktrin-doktrin gereja, nanging minangka proses pemeriksaan dhéwé sing ora bakal rampung. Mung nalika kita ana ing cahya ilahi saka misteri Allah kita bakal nemokake kawruh bener Gusti Allah.

Paulus nyebut misteri gaib "Kristus ana ing sampeyan, pangarep-arep kamulyan" (Kolose 1,27), rahasia sing disenengi dening Gusti Allah supaya "ngrukunake kabeh karo awake dhewe, dadi ing bumi utawa swarga, kanthi nggawe tentrem liwat getih ing salib" (Kolose 1,20).

Proklamasi lan praktik Gréja Kristen tansah mbutuhake pemeriksaan lan ngraping, sok-sok reformasi luwih gedhe, amarga tansaya akeh ing sih lan kawruh saka Gusti Yesus Kristus.

Teologi dinamis

mbosenke tembung punika tembung apik kanggo njlèntrèhaké gaweyan pancet saka pasamuwan Kristen dhewe lan kanggo ndeleng donya ing cahya saka timer wahyu Allah lan banjur kanggo ngidini Roh Suci kanggo ngganti patut supaya dadi wong maneh nggambarake lan mratelakake apa sing bener Gusti Allah. Kita ndeleng kualitas dinamis ing teologi ing saindenging sajarah. Para rasul ngartekno Kitab Suci nalika padha martakake Gusti Yesus minangka Mesias.

Gusti Allah tumindak anyar wahyu ing Gusti Yesus Kristus presented ing Kitab Suci ing cahya anyar, cahya sing rasul bisa ndeleng amarga Roh Suci mbukak mata. Ing abad kaping papat Athanasius, Uskup Alexandria digunakake, tembung panjelasan ing credo sing padha ora ana ing Kitab Suci wis luwih gampang kanggo bangsa mangertos tegesipun wahyu Alkitab Allah. Ing 16. Century perang John Calvin lan Martin Luther kanggo nganyari maneh saka Gréja ing cahya saka dikarepake ing bebener Alkitab sing nylametké jagat kuwi tekané mung dening sih-rahmat marga saka pracaya ing Gusti Yesus Kristus.

Ing 18. Ing abad ka-19, John McLeod Campbell ngupaya tampilan sempit Gereja Skotlandia 
kanggo nggedhekake pandham pandjenengan Gusti Yesus tumrap djalmo manungso lan banjur dibuwang metu amarga usahane.

Ing jaman modhèrn iki, ora ana sing efektif kanggo ngundang Gereja dadi teologi dinamis adhedhasar kepercayaan aktif kaya Karl Barth, sing "menehi Kitab Suci bali Alkitab" sawise teologi Protestan liberal meh ngulu Gréja kanthi humanisme nampa Pencerahan lan nggawe teologi Gereja ing Jerman.

Rungokna marang Gusti Allah

Saben pasamuan gagal ngrungokake swara saka Gusti Allah lan tinimbang menehi konjektur lan anggapan, dadi kuwat lan ora ono guno. Iku kelangan relevansi ing mripate wong-wong sing nyoba kanggo nggayuh Injil. Padha ditrapake kanggo saben bagean saka Kristus minangka enggal ing gagasan lan tradhisi sing wis diciptakake dhewe. Iku gampang, tetep macet utawa statis, ngelawan saka dinamis, lan ilang efektifitas kanggo ngumumake Injil.

Nalika kuwi, pasamuan mulai pecah utawa pecah, wong Kristen nggantèkaké siji lan sijiné dhawuh marang Gusti supaya tresna sithik. Banjur proklamasi Injil dadi mung set tembung, kurban, lan pernyataan sing mung setuju karo wong. Kekuwatan sing ndadekake bisa ngarojong marasake awakmu kanggo pikiran sing dosa entuk akibat. Hubungan dadi eksternal lan entheng lan ngremehake hubungan jero lan kesatuan karo Gusti Yesus lan siji liyane, ing ngendi sejatine marasake awakmu, tentrem lan kabungahan bisa dadi nyata. Agama statis minangka penghalang sing bisa nyegah wong-wong percaya supaya dadi wong-wong sing sejatine sing kudu ana ing maksud Allah ing Yesus Kristus.

"Predhiksi kaping pindho"

Doktrin pilihan utawa prediksi kaping pindho wis suwe dadi ciri utawa ngenali doktrin ing tradisi teologi sing wis direnovasi (tradhisi dibayangake dening Johannes Calvin). Piwulang iki asring disalahake, didhelikake, lan dadi sababe kontroversi lan kasangsaran sing ora ana wates. Calvin dhewe berjuang karo pitakonan iki lan ajaran babagan iki, diinterpretasi dening akeh kanthi tembung: "Saka kalanggengane Gusti Allah wis nemtokke sawetara kanggo kawilujengan lan sawetara kanggo ngutuk."

Penafsiran terakhir babagan pemilihan iki biasane diterangake minangka "hiper-Calvinist". Iki nyengkuyung panemune Gusti Allah sing fatalistic minangka kebatinan lan mungsuh kamardikan manungsa. Pandhuan babagan piwulang sing kaya ngono iku ndadekake warta liyane apa wae sing diwartakake ing wahyu saka Gusti Allah piyambak ing Yesus Kristus. Injil Injil nggambarake sih-rahmat sing dipilih Allah dadi nggumunake, nanging ora kejem! Gusti Allah sing tresna kebebasan nawakake sih-rahmat kanthi bebas marang kabeh sing pengin nampa.

Karl Barth

Kanggo mbenerake Hyper-Calvinism, wis teolog Protestan penting saka pasamuan modern, Karl Barth, redesigned doktrin Calvinist saka Pemilu takon larangan lan Pemilu ing Gusti Yesus Kristus tengah. Ing Volume II saka doktrin Gréja kang kasebut ing piwulangé Kitab Suci kebak Pemilu ing proses konsisten karo kabèh rencana saka timer wahyu Allah ing baris. Barth mbuktekaken Dhagelan sing piwulangé Pemilu ing babak Trinitarian wis waé tengah: padha matur sing kwasané Gusti Allah ing tumitah, rekonsiliasi lan nebus ing sih-rahmat free Allah sing dicethakaké ana ing Gusti Yesus Kristus, sing kanthi temen maujud. Iku reaffirms sing Tritunggal Allah sing urip ing masyarakat maha kanggo sak lawase, dening sih metu liyane bakal kalebu ing masyarakat iki. Nitahake lan nebus yearns banget kanggo hubungan karo kang nggawe. Lan sesambetan sing dinamis dening alam, ora statis, ora beku lan unchanging.

Ing dogmatisme, ing Barth mikirake doktrin pemilihan ing konteks Trinitas Pencipta Trinitas, dheweke diarani "jumlah Injil". Ing Kristus, Gusti Allah milih kabeh umat manungsa ing hubungan prajanjen kanggo melu ing komunitas komunitas kanthi milih kanthi sukarela lan milih milih Gusti Allah sing dadi umat manungsa.

Kanggo kita, Yesus Kristus dadi wong sing dipilih lan ditolak, lan mung ing wong bisa milih pilihan lan nolak individu sing nyata. Kanthi tembung liyane, Putrane Gusti Allah sing dipilih kanggo kita. Minangka pamilih universal, pilihan sulih, dadi sulih dadi loro kanggo ngukum pati (salib) dadi kita lan kanggo urip langgeng (kebangkitan) ing papan kita. Pakaryan pendamai Yesus Kristus ing Inkarnasi iki lengkap kanggo nebus manungsa sing tiba.

Mulane, kita kudu ngucapake matur nuwun marang Gusti Allah kanggo kita ana ing Sang Kristus Yesus lan wiwit manggon ing kabungahan lan cahya saka apa sing wis ditampa kanggo kita - kesatuan, sesambetan lan partisipasi ing titah anyar.

Penciptaan anyar

Ing sumbangan penting babagan doktrin pemilihan, Barth nyerat:
«Amarga ing manunggaling Allah karo wong siji iki, Yesus Kristus, dheweke nuduhake katresnan lan solidaritas karo kabeh wong. Ing salah sawijine, dheweke njupuk dosa lan kaluputan kanggo kabeh wong lan mulane padha ngluwari kabeh saka pengadilan kanthi hak sing luwih dhuwur.
 
Kabèh wis diganti salib. Sakabehing ciptaan, manawa dheweke ngerti utawa ora, dadi lurus lan ditebus [ing mangsa ngarep], diowahi lan digawe anyar ing Gusti Yesus Kristus. Dheweke dadi titah anyar.

Thomas F. Torrance, mahasiswa lan interpreter saka Karl Barth, minangka editor nalika doktrin gereja Barth diterjemahake ing basa Inggris. Torrrance percaya yen Volume II minangka salah sawijining karya teologi sing paling apik sing ditulis. Dheweke setuju karo Barth yen kabeh manungsa ing Kristus ditebus lan disimpen. Ing bukunipun mediasi Kristus Professor Torrance mranata wahyu Alkitab iku supaya Gusti Yésus liwat urip vicarious kang, seda lan wungunipun ora mung reconciler atoning kita, nanging uga minangka jawaban sampurna marang sih-rahmating Allah.

Gusti Yesus mundhut brokenness kita lan paukuman kita ing piyambak, kang njupuk dosa, pejah lan ala, kanggo ngluwari tumitah ing kabeh tingkat, lan kabeh kang ana ing kono marang kita kanggo ndandani iku menyang dadi titah anyar. Kita wis dibebasake saka sifat kita sing ngrusak lan mbrontak kanggo hubungan sesambungan karo Gusti sing mbenerake lan nucekake kita.

Torrance terus, nyatakake yen "wong sing ora nrima sing ora ditambani". Apa sing ora dicekel karo Kristus ora disimpen. Gusti Yesus milih pikiran sing awake dhewe dadi awake dhewe, dheweke dadi apa sing kudu dirukokake maneh karo Gusti Allah. Kanthi mengkono, dheweke ngresiki, ngobati lan nyucekake djalmo manungso sing dosa nalika dadi wakil sing nyenengake dadi manungsa kanggo kita.

Nanging dosa kaya kabeh wong liya, Gusti Yesus disumpahi dosa ing daging kita, nalika anjog gesang sutji sampurna ing daging kita, lan liwat Sonship manut kang diowahi musuhan kita lan djalmo manungso ora mbangun-turut dhateng sesambetan bener, maha karo Sang Rama.

Ing Sang Putra, Sang Tritunggal Allah ngirangi alam manungsa ing alam sarta makarya ing alam. Panjenenganipun nebus lan ngrawat kita. Kanthi nggawe alam dosa kita dhewe lan marasake awak, Yesus Kristus dadi mediator antarane Gusti Allah lan manungsa sing tiba.

Pemilihan kita ing wong siji Yesus Kristus ngrampungake tujuan Gusti Allah nggawe lan nggawe Gusti Allah minangka Gusti Allah sing tresna kabebasan. Torrance nerangake manawa "kabeh sih-rahmat" ora ateges "ora ana manungsa", nanging kabeh sih-rahmat iku ateges kabeh manungsa. Iki ateges kita uga ora bisa nahan persen persen awake dhewe.

Kanthi sih-rahmat marga kapitadosan, kanthi cara kita nyariyosaken katresnanipun Gusti ing salebeting panyipta, ingkang mboten kados samenika. Iki tegese kita tresna marang wong liya kanthi cara tresna marang Gusti Allah amarga Sang Kristus ana ing kita lumantar sih-rahmat lan kita ana ing Panjenengane. Iki mung bisa kedadeyan ing mukjizat kreasi enggal. Pangandikané Gusti Allah marang umat manungsa asalé saka Sang Rama liwat Sang Putra ing Roh Suci, lan umat manungsa sing ditebus saiki nanggapi kanthi iman ing Roh lumantar Sang Putra marang Sang Rama. Kita wis katimbalan dadi suci ing Kristus. Dadi, kita padha bungah ing kamardikan saka dosa, pati, piala, kabutuhan lan paukuman kang ana ing kita. Kita nanggulangi katresnan Gusti Allah kanggo kita kanthi syukur, pangibadah lan pelayanan ing tetunggalan iman. Ing kabeh hubungan marasake awak lan nyimpen karo kita, Gusti Yesus Kristus melu individu ganti kita lan nggawe kita manungsa - sing, nggawe kita wong bener ing wong. Ing salebeting manunggaling hubungan kita kaliyan panjenenganipun, piyambakipun ndadosaken kita saestu lan saget manunggil wonten ing respon pribadhi pribadi kita. Iki njupuk Panggonan ing kita liwat daya kreatif Roh Suci, nalika uniting kita karo djalmo manungso sampurna saka Gusti Yesus Kristus.

Kabeh sih rahmat tegese [kabeh] manungsa [melu] ing kono. Rahmat saka Gusti Yesus Kristus, sing disalibake lan wungu, ora nyirnakake manungsa kang teka kanggo nyimpen. Bebener kang ora bisa dibantah dening Gusti Allah bakal ngetokake apa sing kita lakoni. Malah ing pamratobat lan iman kita, kita ora bisa gumantung marang respon kita dhewe, nanging gumantung ing jawaban sing wis ditampa Gusti Kristus kanggo kita lan kanggo kita marang Sang Rama! Ing kamanungsanipun, Yesus dados tanggepan kita kanggé Gusti Allah ing salebeting samukawis samangke, kados kapitadosan, konversi, pangibadah, perayaan sakramèn, lan evangelisme.

digatèkaké

Sayange, Karl Barth dilirwakaké utawa umum saka Evangelicals Amérika misinterpreted, lan Thomas Torrance asring disajèkaké minangka banget angel mangertos. Nanging Gagal kanggo appreciate alam dinamis teologi, kang tugasaken ing Singing Barth kang saka piwulangé Pemilu nimbulaké akèh Evangelicals lan Reformasi Kristen tetep ing prilaku saka cilik dening schwertun mangertos ngendi Gusti Allah baris antarane prilaku manungsa lan ndudohke kawilujengan.

Prinsip reformasi sing apik babagan reformasi sing isih ana kudu mbebasake kita saka kabeh tampilan donya lan teori adhedhasar prilaku sing ngalangi wutah, ningkatake stagnasi lan nyegah kerjasama ekumenis karo awak Kristus. Nanging pasamuwan saiki asring narik kawigaten keslametan kawilujengan dhewe, nalika nggawe "tinju bayangan" karo kabeh bentuk legalisme? Pramila Pasamuwan asring ditondoi minangka semangat lan eksklusif, tinimbang praja kanggo sih-rahmat.

Kita kabeh duwe teologi - cara mikir lan pangerten Gusti Allah - manawa kita ngerti utawa ora. Teologi kita nduwe dampak ing pikirane lan ngerti rahmat lan kawilujengan Allah.

Yen teologi kita dinamis lan berorientasi sesambetan, kita bakal mbukak kanggo tembung kalanggungan tau-saiki Gusti Allah, kang menehi kita abundantly ing rahmat kang liwat Yesus Kristus piyambak.
 
Saliyane, yen teologi kita statis, kita bakal dadi agama legalism, saka
Roh saka Roh lan atrophy stagnasi spiritual.

ngerti panggonan Yesus ing cara aktif lan nyata, ing mangsa kabeh sesambetan kita karo sih, kesabaran, kabecikan lan tentrem, kita wong-wong sing ora ngatur kanggo entuk standar kita ditetepake kanthi teliti sadulur, sinau roh judgmental, exclusivity lan paukuman ,

Kreasi anyar ing kebebasan

Teologi ndadekake prabédan. Carane kita mangertos Gusti Allah nduwe pengaruh ing cara kita ngerti kawilujengan lan cara kita mimpin urip Kristen. Gusti Allah iku ora dadi tawanan kanthi ide, statis, sing dipikirake manungsa, kepriye kudu utawa kudu.

Wong ora bisa mikir kanthi logis yen Gusti Allah iku, lan kepriye carane. Gusti Allah dhateng kita sing iku lan kang kaya, lan iku free dadi persis sing kepengin dadi, lan kang wis awake dicethakaké kanggo kita ana ing Gusti Yesus Kristus minangka Gusti Allah sing tresna kita, iku kanggo kita, lan sing wis mutusaké kanggo sabab kamanungsan - kanggo nggawe dhewe - kalebu lan sabab kawula.

Ing Gusti Yesus Kristus, kita bebas saka pikiran kita sing dosa, saka kamulyan lan pangarep-arep kita, lan kita wis diwenehi kawruh maneh kanggo nemu tentrem rahayu Gusti Allah ing sajroning paseduluran.

Terry Akers lan Michael Feazell


pdfAllah triune