Nggawe paling saben kesempatan

Apa sampeyan pengin supaya sampeyan bisa ngluwihi wektu sampeyan? Utawa, luwih apik, nguripake maneh wektu kanggo nggunakke kanthi luwih apik ing wektu liya? Nanging kita kabeh ngerti wektu iku ora bisa kaya mangkono. Iku mung nyimpen ticking ora ketompo cara kita nggunakake utawa sampah. Kita ora bisa mbebasake wektu sing mbuang-buang, utawa bisa uga bisa ngrebut wektu sing ora dienggo. Mesthi, yèn Rasul Paulus dhawuh marang wong-wong Kristen: Mulané, saiki kepéngin sinau babagan uripmu, ora kaya bab sing ala, nanging minangka wicaksana, lan tuku wektu [a. B. nggawe paling saben kesempatan]; amarga wektu sing ora apik. Mulane, aja dadi bodho, nanging ngerti apa karsané Gusti (Eph 5,15-17).

Paulus kepengin wong Kristen ing Efesus kanggo entuk manfaat saka saben wayahe, nggunakake wektu sing harmoni karo karsane Gusti Allah. Ing kutha gedhe kaya Efesus, ana akeh gangguan. Efesus minangka ibukutha provinsi Asia ing Asia. Dheweke minangka salah sawijining saka pitu keajaiban jaman kuna - Kuil Artemis. Kaya ing metropolis modern kita saiki akeh sing dienggo ing kutha iki. Nanging Paulus ngelingake marang wong-wong Kristen supaya dipanggoni minangka tangan lan tangan Kristus ing kutha iki.

Kita kabeh duwe bakat lan sumber daya, lan kita kabeh duwe jam 24 saben dina. Nanging kita uga dadi abdine Gusti kita lan Gusti Yesus Kristus, lan sing nggawe wektu kita ing donya unik. Wektu kita bisa digunakake kanggo ngluhurake Gusti Allah tinimbang muasake egois kita.

Kita bisa nggunakake wektu kerja kita kanggo menehi juragan kita paling apik kita, kaya kita padha digunakake kanggo Kristus (Kolom 3,22), tinimbang mung njupuk gaji utawa, luwih elek, nyolong saka wong-wong mau. Kita bisa nggunakake wektu bébas kanggo mbangun lan ngiyataken sesambetan, lan mbentuk kesehatan lan emosional gesang kita tinimbang nggunakne kabiasaan immoral, ilegal, utawa malah ngrusak. Kita bisa nggunakake bengi kita kanggo sawetara ngaso tinimbang njupuk udan. Kita bisa nggunakake wektu kita kasedhiya kanggo sinau kanggo nambah dhéwé, kanggo bantuan wong sing perlu utawa kanggo nggayuh tangan mbantu tinimbang mung lying ing kursi.

Mesthi, kita kudu melu nyembah Pencipta lan Penebus kita. Kita padha ngrungokake, kita padha ngalembana marang Panjenengane, kita padha saos sokur marang Panjenengane, lan ngetokake rasa wedi, rasa kuwatir, kuwatir lan pitenah ing ngarsane. Kita ora perlu ngombe wektu ngeluh, nyenyamah utawa ngomong ngenani wong liya. Nanging, kita bisa ndedonga kanggo wong-wong mau. Kita bisa mbayar piala kanthi becik, ngandelake crises kita marang Gusti Allah lan supaya ulcers weteng. Kita bisa manggon kanthi cara kasebut amarga Kristus manggon ing kita, amarga Gusti Allah lumantar Kristus wis nguripake sih-rahmate marang kita. Ing Kristus, kita bisa nggawe dina-dina sing bermanfaat, sing penting.

Paulus dipenjara nalika nulis surat kasebut marang wong-wong Kristen ing Efesus, lan dheweke ora bisa ngerteni yen saben menit sing dilalekake. Ya, amarga Sang Kristus urip ing Panjenengane, dheweke ora ngidini penjara sing dadi kendala kanggo ngatasi kabeh kesempatan. Nganggo penjara minangka kesempatan, dhèwèké nulis surat marang pasamuwan-pasamuwan lan wong-wong Kristen sing tantangan supaya ngerti sing kudu dilakoni miturut karsané Allah.

Kitha-kitha kita sapunika nedahaken kathahipun imoralitas lan korupsi ingkang dipunalami dening tiyang Kristen nalika masa Paulus. Nanging gereja, piyambakipun ngelingaken kita, minangka papan cahya ing donya peteng. Gréja minangka persekutuan ing ngendi kekuwatan Injil dialami lan digawa bebarengan karo wong liya. Anggota-anggotane yaiku uyah ing bumi, tandha pangarep-arep ing donya sing kepéngin dadi karahayon.

Ana wong nom-noman sing kerja ing organisasi lan pungkasane diangkat dadi wakil presiden lawas sing rada resah. Sawetara dina sadurunge dheweke njabat, wong enom nyedhaki presiden lawas lan takon apa bisa menehi saran.

Loro tembung, ngandika. Pancen bener! Wong enom takon: piye carane sampeyan ketemu iki? Wong tuwa mau ngomong: Njupuk pengalaman. Carane sampeyan njaluk sing? wong enom takon? Wong tuwa mau mangsuli: Pancasan salah.

Muga-muga kabeh kesalahan kita bisa nggawe kita wicaksana amarga percaya ing Gusti. Muga-muga urip kita dadi luwih kaya Kristus. Muga-muga kita bisa ngluhurake Gusti Allah sajrone nindakake kabutane ing jagad iki.

dening Joseph Tkach


pdfNggawe paling saben kesempatan