Telu ing unison

421 telu siji Telung kamanunggalan ing Kitab Suci nyebutake "Gusti Allah" ora ateges wong siji karo pangerten "wong tuwa kanthi jenggot putih sing dawa" sing diarani Gusti Allah. Alkitab ngerteni Gusti Allah sing nggawé kita dadi siji saka telu sing béda utawa "beda", yaiku Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci. Bapak dudu anak lanang lan putrane dudu bapakne. Roh Suci dudu bapak utawa putrane. Sanajan padha duwe kapribaden beda, dheweke duwe motif sing padha, maksud lan katresnan sing padha, lan nduweni intine lan padha (Purwaning Dumadi 1:1; Matius 26:28, Lukas 19: 3,21-22). Telu wong kasebut dadi manungsa sing raket banget lan ngerti yen saben wong ngerti Gusti Allah, kita uga ngerti wong liya. Pramila Gusti Yesus nedahaken bilih Gusti Allah punika setunggal lan kita kedah tetep waspada nalika kita ujar manawa ana siji Gusti Allah (Tandhani 12,29). Kanggo mikir manawa telung wong saka Gusti Allah apa-apa sing kurang saka siji yaiku bakal ngiyanati rasa kesatuan lan keintimane Gusti Allah! Gusti Allah iku katresnan lan tegese Allah iku sawijining hubungan sing akrab (1 Yokanan 4,16). Amarga iki sejatine babagan Gusti Allah, Gusti Allah uga asring diarani "Trinitas" utawa "Trinity God". Tritunggal lan trinitas loro ateges "telu manunggal". Nalika kita ngucapake tembung "Gusti Allah" kita mesthi ngomong babagan telung wong sing beda ing kesatuan - yaiku Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci (Mat. 3,16: 17-28,19;). Iku padha karo cara kita ngerti istilah "kulawarga" lan "tim". «Tim» utawa «kulawarga» kanthi macem-macem, nanging padha karo wong sing padha. Iki ora ateges ana telung dewa amarga Gusti Allah iku mung siji, nanging telung wong sing beda ing Sawijining Allah (1 Korinta 12,4: 6-2; 13 Korinta 14).

Adoption

Gusti Allah Tritunggal seneng hubungan sing sampurna karo siji liyane, dheweke nggawe keputusan supaya ora njaga hubungan kasebut karo awake dhewe. Iku mung apik banget kanggo sing! Triangate Gusti Allah pengin nambahi wong liya sajrone sesambungan katresnan supaya wong liya bisa seneng urip iki ing salawas-lawase minangka hadiah gratis. Kersaning triadewa kanggo nuduhake urip seneng karo wong liya minangka sebab kanggo kabeh tumitah, utamane kanggo tumitah manungsa (Jabur 8, Ibrani 2,5: 8!). Iki tegese Prajanjian Anyar kanthi tembung "ngadopsi" utawa "Adoption" (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23). Allah Triune tujuane nyakup kabeh tumitah ing saben aspek gesang Gusti Allah! Adoption minangka Gusti Allah sing nomer siji lan siji kanggo kabeh sing digawe! Bayangake kabar apik Gusti minangka rencana "A", ing endi "A" tegese "diadopsi"!

inkarnasi

Amarga Gusti Allah, Trinitas wis ana sadurunge ana apa-apa sing diarani titah, mula Gusti Allah kudu nggawe tumitah kanggo nganut. Nanging pitakon kasebut muncul: "Kepiye ciptane lan manungsa bisa kalebu ing sesambungane Gusti Allah sing triunen yen Allah Triune dhewe ora nggawa titah ing hubungan iki?" Apa maneh, yen sampeyan dudu Gusti Allah, sampeyan ora bisa dadi Gusti Allah! Soko sing digawe TANPA dadi ora digawe. Ing sawetara cara, Trio Allah kudu dadi titah lan tetep dadi titah (nalika tetep Allah ing wektu sing padha) yen Gusti Allah kepengin nggawa kita kanthi permanen menyang hubungan umum lan njaga kita. Iki yaiku inkarnasi Yesus, Gusti Allah, dadi main. Gusti Allah, Sang Putra dadi manungsa - iki tegese ora kabeh usaha dhewe kanggo nggawe hubungan karo Gusti Allah. Gusti Allah sing dadi triune, ana ing sih-rahmaté, nyakup kabeh tumitah ing Gusti Yesus, Putraning Allah, ing hubungane. Siji-sijine cara kanggo nyiptakake hubungan karo Trianget Gusti yaiku kanggo Gusti Allah ngasorake awake dhewe ing Gusti Yesus lan nampa titah liwat tumindak kanthi sukarela lan sengaja. Tumindak kasebut saka Gusti Allah sing bisa nggabung kanthi bebas kanggo gabung karo hubungane liwat Yesus diarani "sih-rahmat" (Efesus 1,2: 2,4; 7: 2-3,18; Petrus). Rencana triune Gusti Allah dadi manungsa kanggo Adoption kita tegese Yesus bakal teka kanggo kita sanajan kita durung nate gawe dosa! Katelu Gusti Allah nitahake kita kanggo ngadopsi kita! Gusti Allah ora nitahake kita kanggo mbebasake dosa, sanajan Gusti Allah pancen nylametake kita saka dosa. Gusti Yesus Kristus BUKAN "Rencana B" utawa nggumunake Gusti Allah. Iki ora mung plester sing digunakake kanggo nutupi masalah dosa kita. Bebener sing nggumunake yaiku manawa Gusti Yesus iku Gusti Allah sing sepisanan lan ONU mikir yen bisa nggawa hubungan karo Gusti Allah. Gusti Yesus iku netepi "Rencana A" sing diwiwiti sadurunge jagad digawe (Efesus 1,5: 6-13,8; Wahyu). Gusti Yesus rawuh kanggo melu kita ing hubungane Gusti Allah Triune, amarga Gusti Allah wis ngrancang wiwit wiwitan, lan ora ana sing nate, malah dosa kita, bisa nyegah rencana iki! Kita kabeh disimpen ing Gusti Yesus (1 Timotius 4,9: 10) amarga Gusti Allah kepengin banget ngrampungake rencana angkat! Gusti Allah sing dadi triune diadegake rencana iki sing diadopsi ing Gusti Yesus sadurunge kita digawe, lan kita wis dadi anak angkat Gusti Allah (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23).

Rahasia lan pituduh

Rencana Allah Trianget kanggo nganakake kabeh tumitah dadi hubungan karo awake dhewe liwat Gusti Yesus, minangka rahasia sing ora ana sing ngerti (Kolose 1, 24-29). Nanging, sawise Yesus munggah menyang swarga, dheweke ngutus Roh Suci Bebener kanggo mbukak inklusi lan inklusi kasebut ing urip Gusti Allah (Yokanan 16:5, 15). Liwat pandhuane Roh Suci, sing saiki wis diwutahake marang kabeh manungsa (Kisah 2,17) lan dening wong-wong sing percaya lan menehi salam marang bebener iki (Efesus 1,11: 14), misteri iki dingerteni ing saindenging jagad (Kolose 1,3-6)! Yen bebener iki disimpen rahasia, kita ora bisa nampa lan ngalami kebebasan. Nanging, kita yakin ngapusi lan ngalami kabeh jinis masalah hubungan negatif (Roma 3, 9-20, Rum 5,12: 19!). Mung nalika sinau bebener babagan awake dhewe ing Gusti Yesus, kita bakal ngerti ngerti apa dosa ora kanggo ndeleng Gusti Yesus kanthi bener ing persatuan karo kabeh wong ing saindenging jagad. (Yokanan 14,20:1; 5,14 Korinta 16: 4,6; Efesus!). Gusti Allah kepengin kabeh ngerti sapa sejatine lan sapa sing ana ing Panjenengane (1 Timotius 2,1: 8)! Iki warta apik sih-rahmat marang Gusti Yesus (Kisah Para Rasul 20, 24).

ringkesan

Amarga teologi iki, sing dadi pusat ing wong Yesus, dudu tugas kanggo "nyimpen" wong liya. Kita pengin mbantu dheweke ngerti sapa Yesus lan sing wis ana ing dheweke - anak-anak sing dicalonake dening Gusti Allah! Intine, kita kepengin ngerti yen sampeyan wis dadi kagungane Gusti Allah ing Jahshua lan iki bakal ngajak sampeyan percaya yen sampeyan tumindak kanthi bener lan disimpen!

dening Tim Brassell


pdfTelu ing unison