Sapa Gusti Allah?

Ing Kitab Suci nyebutake "Gusti Allah", ora ateges ana satunggaling makhluk ing pangertene "wong tuwa kanthi jenggot lan topi sing pucuk" sing diarani Gusti Allah. Ing Kitab Suci, ana sing ngakoni Gusti Allah, sing nitahake kita, dadi kesatuan saka telung wong sing beda utawa "beda", yaiku Rama, Sang Putra lan Roh Suci. Bapak dudu putra lan putra dudu bapak. Roh Suci dudu Rama utawa Putraning. Dheweke duwe kepribadian sing beda-beda, nanging motif, maksud lan katresnan sing padha, lan duwe esen lan sipat sing padha (Purwaning Dumadi 1:1; Matius 26:28, Lukas 19: 3,21-22).

Trinitas

Telu wong kasebut dadi manungsa sing raket banget lan ngerti yen saben wong ngerti Gusti Allah, kita uga ngerti wong liya. Pramila Gusti Yesus nedahaken bilih Gusti Allah punika setunggal lan kita kedah tetep waspada nalika kita ujar manawa ana siji Gusti Allah (Tandhani 12,29). Kanggo mikir manawa telung wong saka Gusti Allah apa-apa sing kurang saka siji yaiku bakal ngiyanati rasa kesatuan lan keintimane Gusti Allah! Gusti Allah iku katresnan lan tegese Allah iku sawijining hubungan sing akrab (1 Yokanan 4,16). Amarga iki sejatine babagan Gusti Allah, Gusti Allah uga asring diarani "Trinitas" utawa "Trinity God". Tritunggal lan trinitas loro ateges "telu manunggal". Nalika kita ngucapake tembung "Gusti Allah" kita mesthi ngomong babagan telung wong sing beda ing kesatuan - yaiku Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci (Mat. 3,16: 17-28,19;). Mirip karo carane kita ngerti istilah "kulawarga" lan "tim". "Tim" utawa "kulawarga" kanthi wong sing beda nanging padha. Iki ora ateges ana telung dewa, amarga Gusti Allah iku mung siji Gusti Allah, nanging ana telung wong sing beda-beda sajrone Gusti Allah siji (1 Korinta 12,4: 6-2; 13 Korinta 14).

Adoption

Gusti Allah Tritunggal seneng hubungan sing sampurna karo siji liyane, dheweke nggawe keputusan supaya ora njaga hubungan kasebut karo awake dhewe. Iku mung apik banget kanggo sing! Triangate Gusti Allah pengin nambahi wong liya sajrone sesambungan katresnan supaya wong liya bisa seneng urip iki ing salawas-lawase minangka hadiah gratis. Kersaning triadewa kanggo nuduhake urip seneng karo wong liya minangka sebab kanggo kabeh tumitah, utamane kanggo tumitah manungsa (Jabur 8, Ibrani 2,5-8). Iki tegese Prajanjian Anyar kanthi tembung "ngadopsi" utawa "Adoption" (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23). Allah Triune tujuane nyakup kabeh tumitah ing saben aspek gesang Gusti Allah! Adoption minangka Gusti Allah sing nomer siji lan siji kanggo kabeh sing digawe! Bayangake kabar apik Gusti minangka rencana "A", ing endi "A" tegese "diadopsi"!

inkarnasi

Amarga Gusti Allah Tritunggal wis ana sadurunge ana apa sing kita sebut nggawe, mula kudu digawe titah supaya bisa nggunakake. Nanging ana pitakonan: Kepiye tumitah lan umat manungsa ana hubungane karo Gusti Allah Triune kalebu yen Gusti Allah sing kaping telu ora nggawe tumitah dadi sesambetan iki? Sawise kabeh, yen sampeyan dudu Gusti Allah, sampeyan ora bisa dadi Gusti Allah kanthi cara apa wae! Ana sing digawe ora bisa dadi sing ora digawe. Ing sawetara cara, Gusti Allah kaping telu bakal dadi lan tetep dadi titah (nalika tetep Allah ing wektu sing padha) yen Gusti Allah kepengin nggawa kita kanthi permanen menyang hubungan umum lan njaga kita. Iki yaiku inkarnasi Yesus, Gusti Allah, dadi main. Gusti Allah, Sang Putra dadi manungsa - iki tegese ora kabeh usaha dhewe kanggo nggawe hubungan karo Gusti Allah. Gusti Allah sing dadi triune, ana ing sih-rahmaté, nyakup kabeh tumitah ing Gusti Yesus, Putraning Allah, ing hubungane. Siji-sijine cara kanggo nyiptakake hubungan karo Trianget Gusti yaiku kanggo Gusti Allah ngasorake awake dhewe ing Gusti Yesus lan nampa titah liwat tumindak kanthi sukarela lan sengaja. Tumindak kasebut saka Gusti Allah sing bisa nggabung kanthi bebas kanggo gabung karo hubungane liwat Yesus diarani "sih-rahmat" (Efesus 1,2: 2,4; 7: 2-3,18; Petrus).

Rencanane Gusti Allah triune dadi manungsa kanggo adopsi kita tegese Yesus mesthi teka kanggo kita sanajan kita ora nate dosa! Gusti Allah Triune nyipta kita supaya bisa digunakake! Gusti Allah ora nitahake kita kanggo ngluwari kita saka dosa, yen Gusti Allah pancen wis ngluwari kita saka dosa. Gusti Yesus Kristus ora ngrancang «B» utawa sing ora dipikirake saka Gusti Allah. Iki ora mung plester sing digunakake kanggo nutupi masalah dosa kita. Bebener sing nggumunake yaiku manawa Gusti Yesus iku Gusti Allah sing sepisanan lan ONU mikir yen bisa nggawa hubungan karo Gusti Allah. Yesus minangka janji "A", sing diwiwiti sadurunge nggawe jagad iki (Efesus 1,5: 6-13,8; Wahyu). Gusti Yesus rawuh kanggo melu kita ing hubungane Gusti Allah Triune, amarga Gusti Allah wis ngrancang wiwit wiwitan, lan ora ana sing nate, malah dosa kita, bisa nyegah rencana iki! Kita kabeh disimpen ing Gusti Yesus (1 Timotius 4,9: 10) amarga Gusti Allah kepengin nggayuh rencana adopsi! Gusti Allah Triune nyipta rencana adopsi kita ing Gusti Yesus sadurunge kita digawe, lan kita saiki dadi anak angkat saka Gusti Allah! (Galatia 4,4-7; Efesus 1,3-6; Rum 8,15-17.23).

Rahasia lan pituduh

Rencana Allah Trianget kanggo nganakake kabeh tumitah dadi hubungan karo awake dhewe liwat Gusti Yesus, minangka rahasia sing ora ana sing ngerti (Kolose 1,24: 29). Nanging, sawise Yesus munggah menyang swarga, dheweke ngutus Roh Suci Bebener kanggo mbukak inklusi lan inklusi kasebut ing urip Gusti Allah (Yokanan 16:5, 15). Liwat pandhuane Roh Suci, sing saiki wis diwutahake marang kabeh manungsa (Kisah 2,17) lan dening wong-wong sing percaya lan menehi salam marang bebener iki (Efesus 1,11: 14), misteri iki dingerteni ing saindenging jagad (Kolose 1,3-6)! Yen bebener iki disimpen rahasia, kita ora bisa nampa lan ngalami kebebasan. Nanging, kita yakin ngapusi lan ngalami kabeh jinis masalah hubungan negatif (Roma 3, 9-20, Rum 5,12: 19!). Mung nalika sinau bebener babagan awake dhewe ing Gusti Yesus, kita bakal ngerti ngerti babagan dosa kanggo ndeleng Gusti Yesus salah ing gabungan karo kabeh wong ing saindenging jagad. (Yokanan 14,20:1; 5,14 Korinta 16: 4,6; Efesus!). Gusti Allah kepengin kabeh ngerti sapa sejatine lan sapa sing ana ing Panjenengane (1 Timoteus 2,1: 8). Iki minangka warta apik bab sih-rahmaté ana ing Gusti Yesus (Kisah Para Rasul 20, 24).

ringkesan

Amarga teologi iki, sing dadi pusat ing wong Yesus, dudu tugas kanggo "nyimpen" wong liya. Kita pengin mbantu dheweke ngerti sapa Yesus lan sing wis ana ing dheweke - anak-anak sing dicalonake dening Gusti Allah! Inti, kita pengin sampeyan ngerti yen sampeyan wis dadi kagungane Gusti Allah ing Gusti Yesus (lan iki bakal nyebabake dheweke percaya yen tumindak kanthi bener lan supaya disimpen!)

dening Tim Brassell


pdfSapa Gusti Allah?