Gusti Allah: Telung dewa?

Apa doktrin Trinitas ngomong yen ana telu déwa?

Sawetara sing salah nganggep manawa Doktrin Trinitas [doktrin Trinitas] mulang manawa telung dewa ana nalika nggunakake istilah "wong". Dheweke kandha ing ngisor iki: Yen Gusti Allah, Sang Rama, iku sejatine "wong", mula dheweke iku Gusti Allah ing awake dhewe (amarga nduweni sipat ketuhanan). Dheweke bakal dianggep minangka "siji" Gusti Allah. Mengkono uga bisa dingendikake Sang Putra lan Sang Roh Suci. Dadi bakal ana telung dewa sing kapisah.

Iki minangka salah tanggapan umum babagan pamikiran Trinitas. Pancen, piwulang Trinitas mesthi ora ngaku manawa Rama, Anak utawa Roh Suci isa ngisi sakabehing sifat Allah. Kita ora bisa galau tritheisme karo Trinitas. Apa sing dianggep Trinitas babagan Gusti Allah iku sejatine siji, nanging telu saka bedane internal saka sifat kasebut. Ulama Kristen Emery Bancroft duwe ing bukunipun Christian Teologi ("Teologi Kristen"), pp 87-88, kayata:

" Der Vater kaya mangkono iku dudu Gusti Allah; amarga Gusti Allah ora mung Sang Rama nanging uga Sang Putra lan Sang Roh Suci. Istilah bapak nudhuhake bédané pribadi iki sajroning alam ilahi, miturut kang ana ing hubungan karo Sang Putra, lan liwat Sang Putra lan Sang Roh Suci ing hubungan karo Gréja.

Putra kaya mangkono iku dudu Gusti Allah; kanggo Gusti Allah ora mung Putra nanging uga Rama lan Roh Suci. Sang Putra mertandhani prabédan iki ing alam ilahi, miturut kang Gusti Allah ana hubungane karo Sang Rama lan dikirim dening Sang Rama kanggo ngijolake donya, lan dikirim karo Sang Rama Roh Suci.

Roh Suci kaya mangkono iku dudu Gusti Allah; amarga Gusti Allah ora mung Sang Roh Suci, nanging uga Rama lan Putra. Roh Suci nudhuhake beda-beda ing alam ilahi, miturut apa Gusti Allah ana hubungane karo Sang Rama lan Sang Putra lan dikirim dening wong-wong mau kanggo ngetrapake karya memperbarui para durjana lan nguculake Gréja. "

Nalika kita nyoba mangertos doktrin Trinitas, kita kudu ngati-ati banget babagan cara kita nggunakake lan ngerti tembung "Gusti Allah." Contone, apa wae Prajanjian Anyar sing ngomong bab kamanunggalan Gusti Allah, iku uga ndadekake beda antarane Gusti Yesus Kristus lan Gusti Allah Sang Rama. Ing titik iki, rumus ndhuwur saka Bancroft mbiyantu. Kanggo mesthi, kita kudu ngucapake "Gusti Allah, Sang Rama," "Gusti Allah, Sang Putra," lan "Gusti Allah, Sang Roh Suci," nalika kita ngrujuk marang sembarang hypostasis utawa "wong" Dewa.

Mesthi sah kanggo ngomongake babagan "watesan", nggunakake analogi utawa nyoba nerangake sipat Gusti Allah kanthi cara liya. Masalah iki dingerteni dening para sarjana Kristen. Ing artikel Teologi Teori Trinitas ("Titik Teologi Trinitas", 1988, Jurnal Teologi Toronto), ujar Roger Haight, profesor ing Teologi Teologi Toronto, babagan watesan iki. Dheweke secara terbuka ngakoni sawetara masalah ing teologi Trinitas, nanging dheweke uga nerangake carane Trinitas minangka panjelasan sing kuat babagan sifat Allah - sejatine kita mung wong sing diwatesi bisa ngerti alam iki.

Millard Erickson, ahli teologi lan guru besar teologi, uga ngakoni watesan iki. Ing bukunipun God in Three Persons ("God in Three Persons") ing kaca 258, dheweke nuduhake "ora nggatekake" dening sarjana liyane lan dheweke dhewe:

"[Stephen] Davis berlaku penjelasan kontemporer [Trinitas] wis sinau lan nyatakake yen padha ora entuk apa padha ngaku entuk, ana jujur ​​ing pengakon sing ngrasa kanggo menehi hasil karo rahasia , Panjenenganipun mbokmenawa jujur ​​carane akeh kita sing, nalika lagi hard dipencet ngakeni bilih kita saestu ora ngerti carane Gusti Allah iku siji, lan apa cara kang telu. "

Apa kita ngerti carane Gusti Allah bisa dadi siji lan telu ing wektu sing padha? Mesthi ora. Kita ora duwe kawruh babagan pangertosan Gusti Allah kaya dheweke. Ora mung pengalaman kita diwatesi, nanging uga basa kita. Panggunaan tembung "wong" tinimbang hypostases saka Gusti Allah punika kompromi. We need tembung sing nandheske sifat pribadi Gusti kita lan piye wae ngandhut konsep prabédan. Sayange, tembung "wong" uga kalebu pamrih separateness nalika digunakake kanggo manungsa. Pangikut para doktrin Trinitas mangertos bilih Gusti Allah boten kagungan jenis tiyang kados kasus kaliyan sekelompok tiyang. Nanging apa wong sing "alam ilahi?" Kita ora duwe jawaban. Kita nggunakake tembung "wong" kanggo saben hypostasis saka Gusti Allah, amarga iku tembung pribadi, lan ing ndhuwur kabeh, amarga Gusti Allah punika pribadi ing pakaryan karo kita.

Yen siji nolak teologi saka Trinitas, dheweke ora duwe penjelasan sing ngreksa kesatuan Allah - sing dadi syarat Alkitab sing mutlak. Mulane Kristen ngrubah doktrin iki. Padha nampani bebener sing ana ing Gusti Allah. Nanging wong-wong uga pengin kanggo nerangake yen Yesus Kristus uga diterangake ing Kitab Suci ing segi kaallahan. Kaya sing ditrapake kanggo Roh Suci. Doktrin Trinitas iki dikembangake kanthi niat sing jelas, lan uga ngidinaké tembung lan pikiran manungsa, kepriyé Gusti Allah bisa dadi siji lan telu ing wektu sing padha.

Panjelasan liyane babagan sifat Gusti Allah wis diprodhuksi liwat abad. Conto yaiku Arianisme. Téori iki nyatakaké yèn Sang Putra iku pancèn diciptakaké, supaya kamanunggalané Gusti Allah bisa dilestarèkaké. Sayange, kesimpulan Arius ono dhasar cacat amarga Sang Putra ora bisa dadi makhluk sing digawe lan tetep dadi Gusti Allah. Kabeh teori sing wis diterangake kanggo njlentrehake sifat Gusti Allah ing bab wahyu Sang Putra lan Sang Roh Suci ora mung mbuktekaken dadi kurang, nanging dadi salah. Mulane doktrin Trinitas wis bertahan nganti pirang-pirang abad minangka panjelasan tumrap sipat Gusti Allah, kang ngreksa kabeneran saka paseksenane Kitab Suci.

dening Paul Kroll


pdfGusti Allah: Telung dewa?