Gusti Allah punika ...

Dewa 372 punika Yen sampeyan bisa ndedonga marang Gusti Allah; kang siji bakal dadi? Mungkin "gedhe": miturut tekadmu? Apa wong kudu nandhang sangsara? Utawa "cilik", nanging urgent: Apa kedaden kanggo asu, sing mlayu nalika aku sepuluh? Apa yen aku nikah karo bocah cilikku? Kenapa Allah nggawe langit biru? Utawa, sampeyan mung pengin takon marang, "Sapa sampeyan?" utawa "Apa sampeyan?" utawa "Apa sampeyan pengin?" Jawaban bakal mbokmenawa njawab pitakonan sing paling akeh. Sapa lan apa Gusti Allah lan apa kepengin iku pitakonan dhasar bab alam, sifate. Kabeh liya ditemtokake dening dheweke: ngapa jagad kaya mangkono iku; sing kita kaya manungsa; kenapa urip kita carane lan carane kita kudu ngowahi. Urrätsel, sing bisa ditemokake saben manungsa. Kita bisa njaluk jawaban, paling ora. Kita bisa miwiti mangertos sipat Gusti Allah. Kita bisa uga, minangka luar biasa kaya swara, nuduhake ing alam gaib. Carane? Liwat wahyu Allah.

Para pemikir kabeh jaman nggawe gambar Tuhan sing paling macem-macem. Nanging Gusti Allah ngatingalake awake dhewe marang kita lumantar titah, liwat pangandikane lan liwat Putraning Yesus Kristus. Dheweke nuduhake sapa sejatine, apa sejatine, apa sing ditindakake, nganti sawetara level, kenapa dheweke nindakake. Dheweke uga ngandhani apa hubungan sing kudu kita lakoni karo dheweke lan apa bentuk pungkasane hubungan iki. Prasyarat dhasar kanggo ilmu babagan Gusti Allah yaiku semangat sing narima lan andhap asor. Kita kudu ngajeni pangandikane Gusti Allah. Banjur Gusti Allah ngungkapake awake dhewe marang kita (Yésaya 66: 2) lan kita bakal sinau tresna marang Gusti Allah lan cara-caraé. "Sapa sing tresna marang aku," ujare Gusti Yesus, "bakal netepi pitunjukKu, lan bapakku bakal tresna marang dheweke, lan kita bakal marani dheweke lan njagong bebarengan karo dheweke" (Yokanan 14:23). Gusti Allah kepengin urip karo kita. Nalika dheweke nindakake iku, kita mesthi entuk jawaban sing luwih jelas kanggo pitakonan kita.

1. Nggoleki Kekuwatan

Wiwit jaman immemorial wong berjuang kanggo njlentrehake asal, kang lan atine urip. Perjuangan iki biasane nimbulake dheweke kanggo pitakonan yen ana Gusti Allah lan sing dadi duweke dhewe. Ing wektu sing padha, manungsa teka ing gambar lan gagasan sing paling bervariasi.

Ngendi lurung-lurung bali menyang Eden

Kepinginan manungsa kuno kanggo interpretasi makhluk dibayangke ing macem-macem bangunan ide agama sing ana. Saka pirang-pirang arah, kita kepengin nyedhaki asal-usul manungsa lan mula dadi pandhuan urip manungsa. Nanging, ketidakmampuan manungsa kanggo ngerti kasunyatan spiritual mung nyebabake kontroversi lan pitakon liyane:

  • Pantheists ndeleng Gusti Allah minangka kabeh pasukan lan hukum konco kosmos. Padha ora pracaya marang Gusti Allah sing pribadine lan nerangake apa sing becik kayadene ala minangka gaib.
  • Polytheists percaya ing akeh makhluk ilahi. Saben dewa kasebut bisa nulung utawa nandhang lara, nanging ora ana sing duwe kekuwatan mutlak. Mulane, kabeh kudu disembah. Polytheistic ana utawa akeh keyakinan Wétan Tengah lan Greco-Romawi uga kultus roh lan leluhur saka akeh budaya suku.
  • Theists percaya ing Allah pribadi minangka asal, sokongan lan pusat kabeh bab. Yen ana déwa-déwa liya sing ora dikritik, dhasaré minangka monoteisme, amarga mujudake wujud murni ing iman patriarkh Abraham. Abraham ngajak telung agama donya: Yudaisme, Kristen lan Islam.

Apa ana allah?

Saben kabudayan ing sajarah wis ngembangake pangertene Gusti Allah sing luwih kuat utawa kurang. Sing skeptik sing nolak Gusti Allah mesthi wis suwe banget. Ateisme, nihilisme, eksistensialisme - kabeh iki usaha ing interpretasi donya tanpa Nitahake wong sing kuat banget, sing nemtokake apa sing apik lan sing ala. Filosofi-filosofis-filsafat iki lan padha ing pungkasan ora menehi jawaban sing puas. Ing pangertèn, padha ngliwati masalah inti. Apa sing pancene kepengin mratelakake yaiku apa wae sing wis digawe dening Sang Pencipta, apa sing dikarepake lan apa sing kudu kedadeyan supaya bisa urip kanthi harmoni karo Gusti Allah.

2. Kepiye carane Gusti Allah mbukak marang kita?

Pasang sampeyan kanthi hipotetis ing panggenan Gusti Dheweke nggawe kabeh perkara kalebu manungsa. Sampeyan nggawe manungsa miturut gambar sampeyan dhewe (Purwaning Dumadi 1: 1-26) lan wenehi kemampuan kanggo duwe sesambungan khusus karo sampeyan. Apa sampeyan uga ora ngandhani wong liya bab sampeyan dhewe? Tulungana apa sing arep ditindakake? Tampilake kepriye carane bisa entuk hubungan sing dikepengini karo Gusti Allah? Sapa wae sing nganggep manawa Gusti Allah ora dingerteni yen nganggep manawa Gusti wis ndhelik saka titah kanggo sawetara sebab. Nanging Gusti Allah ngumumake awake dhewe: ing titah, sejarah, ing Kitab Suci lan putrane Yesus Kristus. Ayo kita nimbang apa sing dituduhake dening Gusti Allah liwat tumindak wahyu saka awake dhewe.

Ciptaan ngungkapake Gusti Allah

Apa bisa nggumunake kosmos sing gedhe lan ora pengin ngakoni manawa Gusti Allah ana, manawa dheweke ngemu kekuwatan kabeh, mula ngidini tatanan lan harmoni? Roma 1:20: "Amarga ora katon manungsa, yaiku kekuwatan lan ketuhanan sing langgeng, wis katon saka pakaryane wiwit nitahake jagad iki, manawa ana sing ndeleng." Mripat ing langit kaget karo Prabu Dawud, manawa Gusti Allah ngurus prekara sing ora pati penting kaya manungsa: "Nalika aku ndeleng langit, driji driji sampeyan, rembulan lan lintang-lintang sing wis disiapake: apa ana manungsa apa sampeyan ngelingake dheweke lan anaking manungsa yen sampeyan ngurus dheweke? " (Jabur 8: 4-5).

Konco konjuk ngganggu Ayub lan Gusti iku uga misuwur. Gusti Allah nuduhake kaelokan dheweke, bukti panguwasa lan kawicaksanan sing ora ana wates. Pertemuan iki ngisi Job kanthi andhap. Adicara Gusti bisa ditemokake ing buku Ayub ing bab 38 nganti 41. "Aku ngerteni," ngakoni Ayub, "yen sampeyan bisa nindakake apa-apa, lan apa wae sing sampeyan tindakake ora angel banget kanggo sampeyan ... Sebabe, aku wis mikir babagan bodho sing penting banget kanggo aku lan aku ora ngerti ... aku wis krungu. mung keprungu saka krungu, nanging saiki mripatku ndeleng sampeyan " (Pakaryan 42: 2-3,5). Saka tumitah kita ora mung weruh manawa Gusti Allah ana, kita uga bisa ndeleng sipat-sipate saka Panjenengane. Iki tegese ngrancang ing jagad raya dadi planner, hukum alam dadi ahli parlemen, pengawetan kabeh makhluk minangka pangayoman lan orane urip fisik minangka panyedhiya urip.

Rencana Allah kanggo manungsa

Apa tujuane Gusti Allah nalika nggawe kabeh perkara lan menehi urip? Paulus nerangake marang Athena: "... nggawe kabeh manungsa metu saka manungsa supaya padha urip ing saindenging jagad, lan dheweke nemtokake suwene suwene kudu ana lan ana ing watesan sing kudu urip saengga padha ngupaya Gusti Allah. apa dheweke bisa ngrasakake lan nemokake dheweke, lan sejatine ora adoh karo saben wong, amarga kita urip lan nenun ing dheweke, lan kaya sawetara pujangga wis ujar sampeyan: kita iku turune " (Kisah Para Rasul 17: 26-28). Utawa kanthi gampang, kaya sing ditulis Johannes, manawa kita "tresna amarga dheweke wis nate ngasihi kita" (1 Yokanan 4: 19).

Sajarah nyedhiyakake Gusti Allah

Wong sing ora precaya takon, "Yen ana Gusti Allah, kenapa dheweke ora nuduhake awake dhewe marang jagad iki?" Lan "Yen dheweke pancen kuwasa, kenapa dheweke ngidini kejahatan?" Pitakon kaping pisanan nganggep manawa Gusti Allah ora nate nuduhake awake dhewe marang manungsa. Lan sing nomer loro, dheweke ora duwe kabutuhane manungsa utawa paling ora nindakake apa-apa. Secara historis lan Alkitab ngemot akeh cathetan sejarah, kalorone asumsi kasebut ora bisa dikira. Wiwit jaman kulawarga manungsa kawitan, Gusti Allah asring kontak langsung karo wong. Nanging masarakat biasane ora pengin ngerti babagan dheweke!

Yesaya nyerat: "Pancen, sampeyan iku Gusti sing didhelikake ..." (Yésaya 45:15). Gusti Allah asring "ndhelikake" nalika wong nuduhake dheweke kanthi mikir lan tumindak yen dheweke ora pengin duwe apa-apa karo dheweke utawa cara dhewe. Yesaya mengko nambahake: "Lah, lengen Pangeran ora cendhak, dheweke ora bisa nulungi, lan kupinge ora ngencengi dheweke ora bisa ngrungokake, nanging utang sampeyan misahake sampeyan saka Gusti Allah, lan ndhelikake dosa sampeyan. raine ana ing ngarepe kowe ora bakal dirungokake " (Yésaya 59: 1-2).

Iki kabeh diwiwiti karo Adam lan Hawa. Gusti Allah nitahake lan dilebokake ing taman sing mekar. Banjur dheweke langsung ngomong. Dheweke ngerti manawa dheweke ana. Dheweke nuduhake dheweke kepiye golek hubungane karo dheweke. Dheweke ora ninggal dheweke, Adam lan Hawa kudu milih. Dheweke kudu mutusake apa arep nyembah marang Gusti Allah (simbolis: mangan saka wit sing urip) utawa ora nggatekake Gusti Allah (simbolis: mangan saka wit kawruh babagan sing apik lan ala). Sampeyan milih wit sing salah (Purwaning Dumadi 1 lan 2). Nanging, asring ora eling yen Adam lan Hawa ngerti yen dheweke ora setya karo Gusti Allah. Dheweke rumangsa salah. Sabanjure, Sang Pencipta teka arep ngomong karo dheweke, dheweke krungu "Gusti Allah sing mlaku-mlaku ing kebon nalika awan adhem. Lan Adam lan garwane ndhelik ing wit-witan saka ngarsane Gusti Allah ing Taman " (Purwaning Dumadi 1: 3).

Dadi sapa sing ndhelik? Dudu gusti! Nanging wong sadurunge Gusti Allah. Dheweke pengin jarak, pamisahan antarane dheweke lan dheweke. Lan kaya ngono iku tetep wiwit saiki. Kitab Suci kebak conto saka Gusti Allah sing ngulungake tangan pitulung kanggo manungsa lan manungsa sing ngulungake tangan kasebut. Nuh, "martakake keadilan" (2 Ptr. 2: 5), nglampahi abad suwene ngelingake jagad sing bakal diadili. Jagad iki ora ngrungokake banjur klelep ing banjir. Sodom lan Gomora sing dosa, Gusti Allah ngrusak dening badai geni, kumelun banjur dadi suar "kaya kukus saka oven" (Purwaning Dumadi 1: 19). Malah didukani gaib iki ora nggawe jagad iki tambah apik. Umume Prajanjian Lawas nggambarake tumindak Gusti Allah tumrap umat Israel sing dipilih. Israel uga ora gelem ngrungokake Gusti Allah. "... Aja supaya Gusti Allah ngomong karo kita," ujare wong akeh (Purwaning Dumadi 2: 20).

Gusti Allah uga campur tangan karo nasib kekuwatan gedhe kayata Mesir, Nineveh, Babyion lan Persia. Dheweke asring ngomong langsung karo para panguasa sing paling dhuwur. Nanging jagad iki isih wutuh. Sing paling ala, akeh para punggawane Gusti Allah sing dipateni kanthi kasar dening wong-wong sing pengin nggawa pesen saka Gusti Allah. Ibrani 1: 1-2 pungkasane ngandhani: "Sawise Gusti Allah ujar kaping pirang-pirang lan pirang-pirang cara kanggo para leluhure liwat para nabi, ing sawetara dina kepungkur dheweke ujar karo kita liwat putra ..." Yesus Kristus mlebu jagad iki martakake Injil kawilujengan lan Kratoning Allah. Asil? "Panjenengane ana ing jagad lan jagad iku digawe dening; nanging jagad iki ora wanuh marang dheweke" (Yokanan 1:10). Ketemu karo jagad iki nggawa pati.

Gusti Yesus, sing dadi Gusti Allah, ngucapake tresnane lan welas asih marang Gusti Allah nggawe: "Yerusalem, Yerusalem, sing dipateni lan watu nabi-nabi sing dikirim menyang sampeyan! Kepiye carane aku pengin ngumpulake anak-anakmu, kaya pitik sing nglumpukake anak-anakane ing ngisor swiwine lan ora gelem! " (Mat. 23:37). Ora, Gusti Allah ora leren. Dheweke wis ngungkapake awake dhewe ing sejarah. Nanging umume wong wis nutup mripat marang dheweke.

Saksi Alkitab

Kitab Suci nuduhake kita Gusti Allah kanthi cara ing ngisor iki:

  • Pangandikane Gusti Allah bab alame
    Dadi ing Pangentasan 2:3, dheweke medharake asmane marang Nabi Musa: "Aku bakal dadi sapa maneh." Nabi Musa ndeleng grumbulan eri sing ora entek dening geni. Ing asmane, dheweke mbuktekake minangka dhiri lan awake dhewe. Aspèk-aspèk liyané liyane dicethakaké ing jeneng-jeneng alkalin liyané. Gusti Allah dhawuh marang wong Israel: "Dadi kowe bakal suci, amarga aku suci" (Purwaning Dumadi 3: 11). Gusti iku suci. Ing Yesaya 55: 8, Gusti Allah ujar kanthi jelas: "... pikiraku dudu pikirane lan cara sampeyan dudu caraku ..." Gusti Allah urip lan tumindak sing luwih dhuwur tinimbang sing ditindakake. Yesus Kristus iku Gusti Allah sing bentuk manungsa. Dheweke nggambarake awake minangka "lampu saka jagad" (Yokanan 8:12), minangka "Aku" sing urip sadurunge Abraham (Ayat 58) minangka "lawang" (Yokanan 10: 9) minangka "angon sing apik" (Ayat 11) lan minangka "dalan lan kabeneran lan urip" (Yokanan 14:6).
  • Pangandikane Gusti Allah bab karyane
    Nglakoni minangka bagean, utawa ana sing muncul. Pernyataan babagan tumindak nglengkapi pernyataan babagan intine. Aku nggawe "pepadhang ... lan nggawe pepeteng", ujare Gusti Allah babagan awake dhewe ing Yesaya 45: 7; Aku menehi "katentreman ... lan nyebabake piala. Aku iki Pangeran sing nindakake kabeh iki." Gusti Allah nitahake kabeh. Lan dheweke nguwaosi titah. Gusti Allah uga mbantah mbesuk: "Aku iki Gusti, lan ora ana sing liya, yaiku Gusti Allah sing ora ana sing padha. Aku wis ngumumake wiwit wiwitan mula apa sing bakal kelakon lan durung rampung sadurunge apa sing durung kedadeyan. Aku bakal ujar: Apa sing dak lakoni. mutusake, kedadeyan, lan kabeh sing dakkarepake kanggo nindakake, " (Yésaya 46: 9-10). Gusti Allah tresna marang jagad lan ngutus putra kanggo nggawa keslametan. "Mulané Gusti Allah tresna marang jagad iki nganti masrahake putrane ontang-anting supaya kabeh wong sing precaya marang dheweke ora ilang, nanging nduwèni urip langgeng" (Yokanan 3:16). Liwat Gusti Yesus, Gusti Allah nggawa anak menyang kulawargane. Ing Wahyu 21: 7 kita waca: "Sapa sing menang bakal nampa kabeh, lan aku bakal dadi Gusti Allah, lan dheweke bakal dadi anakku". Mengkono Gusti Yesus ujar: "Lah, aku bakal enggal bakal entuk, lan ganjaran karo aku supaya menehi saben wong apa pakaryane" (Wahyu 22: 12).
  • Pernyataan wong-wong bab sifat Gusti Allah
    Gusti Allah mesthi ngubungi wong sing wis dipilih kanggo nindakake karsane. Akeh abdi iki sing menehi katrangan babagan sifat Allah ing Kitab Suci. "... Gusti iku Allah kita, mung Gusti," ujare Nabi Musa (Purwaning Dumadi 5: 6). Mung ana dewa. Alkitab nggambarake monoteisme. (Kanggo rincian liyane, waca bab katelu). Saka pirang-pirang katrangan saka masmur babagan Gusti Allah ing kene, yaiku: "Sapa ta Gusti, yen dudu Pangeran? (Jabur 18: 32). Mung Gusti Allah sing kudu nyembah, lan dheweke nguatake sapa sing nyembah. Ana akeh katrangan babagan sipate Gusti Allah ing Jabur. Salah sawijining ayat sing paling nyenengake yaiku 1 Yohanes 4:16: "Gusti Allah iku katresnan ..." Wawasan sing penting babagan katresnan lan kekarepane manungsa kanggo manungsa ditemokake ing 2 Ptr ​​3: 9: "Gusti. .. ora pengin ana wong sing ilang, nanging pengin kabeh wong nemu tobat. " Apa kekarepan sing paling gedhe saka Gusti Allah tumrap kita, titah, lan putrane? Yen kita bakal disimpen. Lan pangandikane Gusti Allah ora bali maneh kanthi kosong - bakal ngrampungake apa sing dikarepake (Yésaya 55:11). Ngerti manawa niat tenan Gusti yaiku nylametake kita lan dheweke bisa nindakake kudu menehi pangarep-arep gedhe.
  • Kitab Suci ngandhut wong-wong sing ngomong bab tindakan Gusti Allah
    Gusti Allah "nggantungake bumi saka apa-apa," ujare Pakaryan 26: 7. Iki ngarahake pasukan sing nemtokake orbit lan rotasi bumi. Ing tangané ana urip lan pati kanggo wong-wong sing manggon ing bumi: "Yen sampeyan ndhelikake pasuryan, padha wedi, yen sampeyan ngombe ambegan, dheweke bakal liwati maneh lan dadi bledug maneh. Sampeyan bakal nuli ambegan, dheweke bakal digawe lan sampeyan bakal nggawe anyar bentuk bumi " (Jabur 104: 29-30). Ewadene Gusti Allah, sing maha agung, minangka titah sing nggumunake, nggawe manungsa miturut gambar lan menehi panguwasa ing bumi (Purwaning Dumadi 1: 1). Nalika dheweke pirsa manawa ana piala nyebar ing bumi, "dheweke Getun amarga dheweke wis nggawe manungsa ing bumi lan dheweke ngganggu ati" (Purwaning Dumadi 1: 6). Dheweke nanggapi piala jagad iki kanthi ngirim banjir sing mbuwang kabeh manungsa kajaba Nuh lan kulawargane (Purwaning Dumadi 1: 7). Mengko Gusti Allah ngundang patriark Abraham lan nggawe prajanjian karo dheweke kanggo mberkahi "kabeh genders ing bumi" (Purwaning Dumadi 1: 12-1) referensi kanggo Yesus Kristus, keturunan saka Abraham. Nalika mbentuk wong Israel, Gusti Allah kanthi mukjizat nuntun dheweke liwat Segara Abang lan numpes tentara Mesir: "... jaran lan manungsa dibuwang menyang segara" (Purwaning Dumadi 2: 15). Israel nerak kesepakatan karo Gusti Allah lan ngrusak panganiaya lan tumindak ora adil. Pramila, Gusti Allah ngidini bangsa iki diserang dening wong-wong manca lan pungkasane mimpin saka Tanah Janji dadi perbudakan (Hesekiel 22:23-31; 36:15-21). Nanging Gusti sing maha welas asih bakal ngutus penebus menyang jagad iki kanggo nggawe perjanjian keadilan sing langgeng karo kabeh wong sing mratobat, dosa lan wong-wong sing dudu Israel. (Yésaya 59: 20-21). Lan pungkasane, Gusti Allah bener ngutus Kang Putra Yesus Kristus. Gusti Yesus nerangake: "Amarga iki karsane bapakku, sapa sing ndeleng anake lan pracaya marang dheweke, nduwe urip langgeng; lan Aku bakal nangekake dheweke ing dina terakhir" (Yokanan 6:40). Gusti Allah maringi pitulung: "... sapa sing nyebut asmane Pangeran kudu disimpen." (Roma 10: 13).

Dina iki Gusti Allah nguwasa Pasamuwan kanggo martakake Injil Kraton "minangka seksi tumrap kabeh bangsa ing saindenging jagad." (Mat. 24:14). Ing dina Pentekosta sawise kebangkitan Yesus Kristus, Gusti Allah ngutus Roh Suci kanggo nyawiji Gereja: menyang badan Kristus lan mbukak misteri Gusti Allah marang Kristen (Kisah Para Rasul 2: 1-4).

Kitab Suci minangka buku bab Gusti Allah lan hubungan manungsa marang dheweke. Pesen kasebut ngajak kita kanggo eksplorasi seumur hidup, kanggo mangerteni luwih lengkap babagan Gusti Allah, babagan apa, apa sing ditindakake, apa kepengin, apa kang bakal ditindakake. Nanging ora ana sing bisa ngandhut gambar sing sampurna saka realita Gusti Allah.

Sedhih ora wedi karo keprigelane supaya bisa ngerteni kekuwatane Gusti Allah, John nuli ngrampungake rekaman babagan urip Yesus kanthi tembung-tembung kasebut: "Ana akeh prekara liyane sing ditindakake Yesus. Nanging yen wong kudu ditulis siji-sijine. dadi aku mikir jagad ora ngerti buku sing kudu ditulis " (Yokanan 21:25).

Banjur, Kitab Suci nuduhake Gusti Allah minangka

• dadi saka awake dhewe

• ora ana watesan wektu

• ora ana watesan spasial

• almighty

• omniscient

• transpendent (ngadeg madeg jagad)

• imanent (prihatin karo jagad raya).

Nanging apa Gusti Allah bener-bener?

A profesor agama tau nyoba menehi pamireng marang Gusti Allah. Panjenenganipun nyuwun dhumateng para siswa kangge gabung ing bunder amba lan nutup mata. "Saiki rungokna, lan bayangna Gusti Allah," ujare. "Coba gunakake apa sing katon, sing dhampare kaya apa, kaya swarane kaya apa, apa sing ana ing dheweke." Kanthi mripate ditutup, tangane tangane, murid-murid lungguh ing kursi, ngeling-eling gambar Gusti Allah. "Inggih?" profesor mau takon. Sapa wae sampeyan kudu duwe gambar ing pikiran saiki, nanging, "profesor tindak," sing ora Gusti Allah! " "Ora!" dheweke nyuwara dheweke saka pikirane. "Ora Gusti Allah, sampeyan ora bisa mangerteni pikiranmu! Ora ana manungsa bisa ngerti Gusti Allah sacara sakabehe, amarga Gusti Allah iku Gusti Allah lan kita mung wujud fisik lan winates." Wawasan sing jero banget.

Apa sing dadi angel kanggo nemtokake sapa lan apa Gusti Allah? Rintangan utama dumunung ing watesan sing ditampa dening profesor: kabeh pengalaman sing digawe dening manungsa liwat limang panca indera, lan punika apa kabeh kita linguistik pangerten wis attuned kanggo. Gusti Allah, ing tangan liyane, langgeng. Panjenenganipun punika tanpa wates. Dheweke ora katon. Nanging kita bisa nggawe pernyataan penting babagan allah, sanadyan kita diwatesi dening pikiran fisik kita.

Kasunyatan rohani, basa manungsa

Gusti Allah ngetokake awake dhewe ing tumitah. Dheweke kerep campur tangan ing sajarah. Sabda Dalem, Kitab Suci, nyritakake liyane babagan dheweke. Dheweke uga nuduhake sawetara wong ing Kitab Suci kanthi akeh cara. Nanging, Gusti Allah iku roh, sakabehe kepenuhan ora bisa dianggep, disenteni, diwenehi ambegan. Kitab Suci menehi kita bebener babagan konsepsi Gusti Allah kanthi konsep sing bisa nemu fisik ing donya fisik. Nanging tembung-tembung kasebut ora bisa ngusulake Gusti Allah sacara sakabehe.

Contone, Kitab Suci nyebutake Gusti Allah "rock" lan "kraton" (Jabur 18: 3) "Perisai" (Jabur 144: 2), "nganggo geni" (Ibrani 12:29). Kita ngerti manawa Gusti Allah ora cocog karo barang-barang fisik iki. Iki minangka simbol sing, adhedhasar apa sing katon manungsa lan dingerteni, nggawa kita menyang sisih penting Gusti.

Kitab Suci uga menehi sifat kanggo manungsa minangka wujud manungsa sing nyatakake babagan karakter lan hubungane karo manungsa. Papan sing nggambarake Gusti Allah kanthi badan (Filipi 3:21); sirah lan rambut (Wahyu 1:14); pasuryan (Purwaning Dumadi 1:32; Pangentasan 31:2; Wahyu 33:23); Mripat lan kuping (Pangandharing Toret 5:11; Jabur 12:34; Wahyu 16:1); Irung (Purwaning Dumadi 1:8; Pangentasan 21: 2); Tutuk (Matius 4: 4; Wahyu 1:16); Bibir (Pakaryan 11: 5); Swara (Jabur 68:34; Wahyu 1:15); Diwasa lan napas (Yésaya 30: 27-28); Seneng, tangan lan driji (Jabur 44: 3-4; 89:14; Ibrani 1: 3; Pangentasan 2:18; Pangentasan 18:2; Ulangan 31:18; Jabur 5: 9; Wahyu 10:8); Bahu (Yésaya 9: 5); Dada (Wahyu 1:13); Mbalik (Pangentasan 2:33); Pinggul (Yésaya 1:27); Kaki (Jabur 18:10; Wahyu 1:15).

Asring nalika ngrembug hubungan karo Gusti Allah, Alkitab nggunakake basa sing dijupuk saka urip kulawarga manungsa. Gusti Yesus mulang kita ndedonga: "Rama kita ing Swarga!" (Mat. 6:9). Gusti Allah kepengin nglipur umate kaya ibune nglipur anak-anake (Yésaya 66:13). Gusti Yesus ora isin nimbali sing dipilih dening Gusti Allah para sadhereke (Ibrani 2:11); iku sadulure sing mbarep, mbarep (Roma 8: 29). Ing Wahyu 21: 7, Gusti Allah janji: "Sapa sing menang bakal tampa warisan kabeh, lan Aku bakal dadi Allahe, lan dheweke bakal dadi putrane." Ya, Gusti Allah nimbali wong-wong Kristen dadi ikatan kulawarga karo anak-anake. Kitab Suci nggambarake ikatan kasebut kanthi pangerten sing bisa dimangerteni manungsa. Dheweke nggambar gambar kasunyatan spiritual sing paling dhuwur sing bisa diarani impresionis. Iki ora menehi ruang lingkup kasunyatan spiritual sing mulya mbesuk. Kabungahan lan kamulyan saka sesambungan utama karo Gusti Allah minangka putrane luwih gedhe tinimbang kosakata winates sing bisa ditulis. Dadi, 1 Yohanes 3: 2 ngandhani: "Para kanca, kita wis dadi putraning Allah, nanging durung dingerteni apa sejatine kita. Nanging kita ngerti manawa yen dicethakake, kita bakal kaya dheweke, amarga kita bakal ndeleng dheweke kaya saiki. " Ing wungunipun, nalika kaslametan lengkap lan Kratoning Allah wis teka, pungkasane kita bakal ngerti Gusti Allah "kanthi lengkap". "Saiki kita ndeleng gambar peteng liwat kaca," ujare Paul, "nanging banjur adhep-adhepan. Saiki aku ngerti sethithik; nanging aku bakal ndeleng kepiye aku dikenal" (1 Korinta 13: 12).

"Sapa sing ndeleng kula, weruh bapak"

Kaya sing wis dingerteni, wahyu-dhiri Gusti Allah iku lumantar titah, sejarah, lan teks. Kajaba iku, Gusti Allah uga ngumumake awake dhewe marang manungsa kanthi dadi manungsa dhewe. Dheweke dadi kaya kita lan urip, ngladeni lan mulang ing antarane kita. Rawuhé Gusti Yesus minangka tumindak wahyu sing paling penting ing Gusti. "Lan Sang Sabda dadi daging (Yokanan 1:14). Gusti Yesus nyerahake hak istimewa ilahi lan dadi manungsa, kabeh manungsa. Panjenengané séda kanggo dosa-dosa kita, wungu saka ing antarane wong mati, lan ngatur Greja-Nya. Tekane Kristus dadi kaget banget kanggo masarakat nalika semana. Nopo nopo Amarga citrane Gusti Allah ora cukup adoh, kaya sing bakal dingerteni ing rong bab sabanjure. Nanging, Gusti Yesus ngandika marang para sakabate: "Sapa wae sing ndeleng Aku, ndeleng Rama!" (Yokanan 14:9). Ing cendhak: Gusti Allah wis ngumumake awake dhewe ing Yesus Kristus.

3. Ora ana wong sing bisa nulungi aku

Agama Yahudi, Kristen, Islam. Katelu agama ing donya nyebut Abraham minangka bapak. Abraham beda karo wong-wong sing padha karo jaman semana kanthi siji cara penting: Dheweke mung nyembah siji Gusti Allah - Gusti Allah sejati. Monoteisme yaiku kapercayan yen mung ana siji Gusti Allah sing nuduhake wiwitaning agama sejatine.

Abraham Nyembah Gusti Allah sing sejati Abraham ora lair ing budaya sing monotheistic. Wis pirang-pirang taun, Gusti Allah ngelingake Israel kuno: "Bapak-bapakmu padha manggon sadurunge Kali Efrat, Terach, Abraham lan bapak Nahor, lan ngabekti marang allah liyane. Dadi aku njupuk bapakmu Abraham saka sebrang kali lan supaya dheweke ngubengi saindenging tanah Kanaan lan liya-liyane. Gender ... " (Yosua 24: 2-3).

Sadurunge dheweke ditimbali dening Gusti Allah, Rama Abraham manggon ing Ur; leluhuré bisa urip ing Haran. Akeh dewa nyembah ing loro panggonan kasebut. Ing Ur, umpamane, ana ziggurat gedhe, khusus kanggo dewa bulan Sumerian, Nanna. Kuil liyane ing Ur nglayani kabudayan An, Enlil, Enki lan NingaL. Gusti Allah mlayu saka iman iman polytheistic iki: "Pira metu saka tanah omah lan saka sedulurmu lan saka omah bapakmu menyang negara sing pengin dakwenehi. pengin nggawe sampeyan wong gedhe ... " (Purwaning Dumadi 1: 12-1).

Rama Abraham manut marang Gusti Allah lan banjur lunga (Ayat 4). Mangkene, hubungane Gusti Allah karo Israel wiwit ing wektu iki: nalika dheweke nedahake awake dhewe marang Abraham. Gusti Allah damel prejanjian karo Abraham. Dheweke banjur gawe maneh janji karo Iskak putrane Rama Abraham lan mengko karo Rama putrane Rama Yakub. Abraham, Ishak lan Yakub nyembah Gusti Allah sing sejati. Iki uga mbedakake saka kanca-kancane sing cedhak. Contone, Laban, putu saka Nahor, sedulur Abraham, isih ngerti dewa-dewa omah (Idol) (Purwaning Dumadi 1: 31-30).

Gusti Allah nyimpen Israel saka idolatri Mesir

Dekade mengko, Jakob (ganti jeneng Israel) karo anak-anake ing Mesir. Bani Israel tetep ana ing Mesir suwene pirang-pirang abad. Ana uga sing nyatakake poligami ing Mesir. Ensiklopedia Injil ing Kitab Suci (Eltville 1990) nyerat: "Agama [Mesir] minangka konglomerat agami nomor individu, sing akeh dewa sing diimpor saka luar negeri. (Baal, Astarte, den grotesque den) ora bisa dibatalake babagan kontradiksi antara ide sing beda-beda sing timbul ... Ing Bumi, para dewa digabung menyang kewan sing bisa dingerteni dening tandha-tandha tartamtu " (Halaman 17-18).

Ing Mesir, bani Israel saya akeh nanging padha dadi batur saka wong Mesir. Gusti Allah ngungkapake awake dhewe ing pirang-pirang tumindak sing nyebabake Israel bebas saka Mesir. Banjur nggawe prajanjian karo bangsa Israel. Kaya sing diandharake, prekara sing diwujudake Gusti Allah marang manungsa mesthi tauhid. Dheweke nyritakake awake dhewe marang Musa minangka Allahe Abraham, Ishak lan Yakub. Jeneng sing diwenehake dhewe ("Aku bakal dadi" utawa "aku", Pangentasan 2:3), nuduhake manawa dewa liyane ora ana kaya sing ana Gusti Allah. Gusti Allah iku. Sampeyan ora!

Sanadyan Sang Pringon mboten kepengin ngeculaken bangsa Israel, Gusti Allah nistha Mesir kanthi sepuluh wabah. Akeh wewelak kasebut langsung nedahake kakuwatan dewa-dewa Mesir. Contone, salah sawijine dewa Mesir duwe sirah kodhok. Wewelak kodhok Gusti Allah nyebabake kultus dewa iki asor.

Malah sawise ndeleng akibat sing ala saka sepuluh wewelakane, Firaun nolak supaya wong Israel lunga. Banjur Gusti Allah nyirnakake tentara Mesir ing segara (Purwaning Dumadi 2: 14). Tumindak kasebut nuduhake kekuwatane dewa Mesir segara. Nembang lagu triumphal (Pangentasan 2: 15-1), bani Israil muji Gusti sing Maha Kuwasa.

Allah sing sejatine ketemu lan ilang maneh

Saka Mesir, Gusti Allah nuntun wong Israel menyang Sinai, ing ngendi dheweke nggawe prekara. Ing wiwitan sepuluh prentah, Gusti Allah negesake manawa nyembah mung amarga dheweke: "Sampeyan ora bakal duwe allah liyane kajaba aku" (Purwaning Dumadi 2: 20). Ing tawaran kaping pindho dheweke nglarang nyembah brahala (Ayat 4-5). Bola-bali Musa ngelingake wong Israel supaya ora nyembah brahala (5. Mose 4:23-26; 7:5; 12:2-3; 29:15-20). Dheweke ngerti manawa wong Israel bakal kagodha ngetutake dewa-dewa Kanaan nalika tekan ing janjine.

Jeneng pandonga Sh'ma (Ibrani "Rungokna!" Sawise tembung pandonga pisanan iki) nyatakake komitmen Israel marang Gusti Allah. Iki diwiwiti kaya mangkene: "Ngrungokake, Israel, Gusti iku mung Gusti kita, Gusti mung Gusti. Lan sampeyan bakal tresna marang Pangéran Allahmu kanthi gumolonging atimu, kanthi gumolonging nyawamu, lan kanthi kekuwatanmu" (Purwaning Dumadi 5: 6-4). Nanging, Israel bola-bali dadi korban kanggo para dewa Kanaan, kalebu EI (jeneng standar sing uga bisa ditrapake kanggo Gusti sing sejati), Baal, Dagon lan Asthoreth (jeneng liyane dewi Astarte utawa Ischtar). Kultus Baals mligi nduwe pangaruh napsu marang wong Israel. Nalika ngjajah tanah Kanaan, dheweke gumantung karo panen sing apik. Baal, allah badai, disembah ing upacara kesuburan.

International Standard Bible Encyclopedia: "Amarga dheweke fokus ing kesuburan tanah lan kewan, kultur kesuburan mesthi narik kawigaten masyarakat kaya Israel Lama, sing ekonomi umume dadi petani" (Jilid 4, p. 101).

Para nabi Gusti Allah ndesek marang wong Israel supaya ora ngowahi murtad. Nabi Elia takon marang wong-wong kasebut: "Nganti suwene sampeyan nginep ing loro-lorone? (1 Kings 18:21). Gusti Allah mangsuli pandonga Nabi Elia kanggo mbuktekake manawa dheweke mung Gusti Allah. Masyarakat nganggep: "Pangeran Yehuwah iku Gusti, Pangeran Yehuwah iku Gusti!" (Ayat 39).

Gusti Allah ora mung nedahake awake dhewe minangka kabeh sing paling gedhe saka kabeh allah, nanging mung siji-sijine Gusti Allah: "Aku iki Pangeran Yehuwah, lan ora ana wong liya, ora ana Gusti Allah liyane" (Yésaya 45:5). Lan: "Ora ana Allah sing digawe sadurunge aku, mulane ora bakal ana sing bakal ngetutake Aku. Aku, Aku iki Pangéran, lan ora ana Juruwilujeng kajaba aku" (Yésaya 43: 10-11).

Yudaisme - banget monoteistik

Agama Yahudi ing jaman Yesus ora beda banget (nganggep akeh dewa, nanging percaya yen salah siji sing paling gedhe) isih ana monoiatrik (mung ngidini kultus dewa, nanging nimbang wong liya ana), nanging kanthi monotheistik kanthi ketat (pitados bilih namung wonten Gusti Allah). Miturut Kamus Téologis Prajanjian Anyar, wong-wong Yahudi ora bisa dadi siji-sijia liyane, tinimbang percaya marang siji Gusti Allah (Jilid 3, p. 98).

Ujaran Sh'ma isih dadi bagean integral saka agama Yahudi nganti saiki. Rabi Akiba (Mati minangka martir ing abad ka-2 Masehi), sing dikandhani dileksanakake sajrone sholat Sh'ma, ujar kasebut diulang maneh nalika nyeri 'Deuteronomy 5: 6 lan nafas pungkasan kanthi tembung "piyambak" wis rampung.

Yesus minangka monoteisme

Nalika pengacara takon marang Yesus apa dhawuhe paling gedhe, Wangsulane kanthi pitakon Sh'ma: "Ngrungokake, Israel, Gusti kita, Gusti iku mung siji, lan sampeyan bakal tresna marang Gusti Allahmu kanthi gumolonging ati Hati, kanthi gumolonging atimu, kanthi gumolonging ati lan kanthi kekuwatanmu " (Markus 12: 29-30). Panulis, sarujuk: "Guru, sampeyan bener ngomong! Dheweke mung siji lan ora ana liyane kajaba dheweke ..." (Ayat 32).

Ing bab sabanjure, kita bakal weruh manawa rawuhe Yesus dadi luwih jero lan nyebar citra Allah ing pasamuan Prajanjian Anyar. Gusti Yesus ngaku dadi Putraning Allah lan bebarengan uga karo Sang Rama. Gusti Yesus ngonfirmasi monoteisme. Kamus Teologi Prajanjian Anyar negesake: "Christology nggabungake monotheisme Kristen awal, ora goyangake ... Miturut Injil, Yesus malah nambah pengakuane monotheistic" (Jilid 3, p. 102).

Malah mungsuh-mungsuhé Kristus mbuktèkaké: "Guru, aku ngerti manawa sampeyan bener lan ora takon karo sapa waé, amarga sampeyan ora ngajeni reputasi wong, nanging sampeyan mulang kanthi bener babagan cara Gusti Allah." (Ayat 14). Kaya sing dituduhake ing Kitab Suci, Yesus dadi "Kristus Gusti Allah" (Lukas 9:20), "Kristus milih Allah" (Lukas 23:35). Dheweke "Lambing Allah" (Yokanan 1:29) lan "Roti Allah" (Yokanan 6:33). Yesus, Sabda, yaiku Gusti Allah (Yokanan 1:1). Mungkin statement monotheistic sing paling jelas saka Gusti Yesus bisa ditemokake ing Markus 10: 17-18. Nalika ana wong sing ngomong karo "master", Gusti Yesus mangsuli: "Apa sing diarani aku iki apik? Ora ana sing luwih becik tinimbang Gusti Allah."

Apa gereja wiwitan martakaké

Gusti Yesus menehi tugas marang pasamuwan kanggo martakake Injil lan nggawe kabeh wong dadi murid (Matius 28: 18-20). Mula, dheweke cepet-cepet martakake karo wong sing dibentuk karo budaya polimistik. Nalika Paulus lan Barnabas martakake lan nindakake mukjijat ing Listra, reaksi saka penduduk padha ngucapake pikiran polite sing ketat: "Nanging nalika wong-wong ndeleng apa sing ditindakake Paulus, wong-wong mau nguwuh-uwuh lan nywara lycaonically: Para dewa wis padha karo wong lan Ayo padha marani, banjur diarani Barnabas Zeus lan Paulus Hermes ... " (Kisah Para Rasul 14: 11-12). Hermes lan Zeus minangka rong dewa saka pantheon Yunani. Pantheon Yunani lan Romawi misuwur ing jagad Prajanjian Anyar, lan kultus para dewa Greco-Romawi wis ngrembaka. Paulus lan Barnabas mangsuli kanthi semangat kanthi monotheistis: "Kita uga wong-wong sing fana kaya sampeyan lan martakake Injil manawa sampeyan kudu dikonversi saka dewa-dewa palsu kasebut menyang Gusti Allah sing urip, langit lan bumi lan segara lan kabeh sing ana ing kono. wis & (Ayat 15). Sanajan mangkono, dheweke ora bisa ngalangi wong supaya ora ngurbanake dheweke.

Ing Athens Paulus nemokake misbyah saka pirang-pirang dewa sing beda - malah misbyah kanthi pengabdian "Kanggo dewa sing ora dingerteni" (Kisah Para Rasul 17:23). Dheweke njupuk misbyah iki minangka "hanger" kanggo khutbah monotheisme marang wong Athena. Ing Éfesus, kultus Artemis (Diana) diiringi perdagangan sing canggih karo gambar para dewa. Sawise Paulus martosake siji-sijine Gusti Allah sing sejati, perdagangan iki saya mudhun. Demetrius sing tukang emas, sing ngalami kerugian, mula dheweke sambat, "Paulus iki mbuwang akeh kekuwatan, ngyakinake lan ujar: Apa sing ditindakake tangan iku dudu dewa" (Kisah Para Rasul 19:26). Sawise maneh sawijining abdi saka Gusti Allah martakake bab-bab brahala sing digawe manungsa. Kaya Old, Prajanjian Anyar nyatakake mung siji Gusti Allah sing sejati. Dewa liyane ora.

Ora ana allah liyane

Kanthi cermat lan jelas, Paulus ngandhani marang wong-wong Kristen ing Korintus yen dheweke ngerti "yen ora ana brahala ing jagad iki lan ora ana gusti sing mung siji" (1 Korinta 8: 4).

Monoteisme nemtokake sing lawas minangka Prajanjian Anyar. Rama Abraham, bapakipun tiyang pitados, nyebat Gusti Allah saking masyarakat politeisme. Gusti Allah ngetokake awake dhewe marang Nabi Musa lan Israel lan ngedegake Kovenan Lawas sajrone nyembah dhéwé. Dheweke ngirim nabi kanggo nandheske pesen saka monoteisme. Lan pungkasanipun, Gusti Yesus piyambak ngonfirmasi monotheisme. Gréja Prajanjian Anyar sing didegake dening dheweke tansah nglawan iman sing ora ndhukung monoteisme murni. Wiwit dina Prajanjian Anyar, Gréja wis sacara konsisten martakaké apa sing wis dicethakaké Gusti Allah ing jaman sing lawas: mung siji Gusti Allah, "Pangéran piyambak".

4. Gusti Allah dicethakaké ana ing Gusti Yesus Kristus

Kitab Suci mulang: "Ana mung siji Gusti Allah". Ora loro, telu utawa sewu. Ana mung Gusti Allah. Kekristenan minangka agama sing monotheistic, kaya sing kita tingali ing bab kaping tiga. Mangkono manawa tekane Sang Kristus nyebabake sensasi kaya ngono.

"Pengertian kanggo wong Yahudi ..."

Liwat Yesus Kristus, liwat "bayangan kamulyan lan gambar dheweke dadi", Gusti Allah ngumumake awake dhewe marang manungsa (Ibrani 1:3). Gusti Yesus nyebut Gusti Allah bapakne (Matius 10: 32-33; Lukas 23:34; Yokanan 10:15) lan ujar, "Sapa sing ndeleng Aku, bakal ndeleng Sang Rama!" (Yokanan 14:9). Dheweke nggawe klaim sing wani: "Aku lan bapak siji" (Yokanan 10:30). Sawise wungune, Thomas ngomong karo dheweke "Gusti lan Gustiku!" (Yokanan 20:28). Yesus Kristus iku Gusti Allah.

Yahudi ora bisa nampa iki. "Gusti iku Allah kita, mung Gusti (Ulangan 5: 6); ukara iki saka Syuh wis suwé dadi dhasar iman Yahudi. Nanging ing kene ana wong sing ngerti jero naskah lan kekuwatan ajaib sing ngaku anak putune Gusti. Sawetara pemimpin Yahudi ngerti dheweke dadi guru saka Gusti Allah (Yokanan 3:2).

Nanging putrane Gusti Allah? Kepiye carane siji lan siji-sijine Gusti Allah sing dadi bapak lan putra? "Kuwi sebabé wong-wong Yahudi ngupaya matèni dhèwèké maneh," jarene Yohanes 5:18, "amarga ora mung nglamar dina Sabbat, nanging uga kandha manawa Gusti Allah iku bapaké." Pungkasané, wong-wong Yahudi uga ngukum pati amarga matèni. dheweke wis ngenyek ing mripate: "Banjur Imam Agung takon maneh lan ujar:" Sampeyan apa Sang Kristus, anak sing luhur banget? Nanging Gusti Yesus ngandika: Aku iki; lan sampeyan bakal weruh Putraning Manungsa lungguh ing sisih tengen Pasukan lan teka karo mega swarga. Imam Agung banjur nyuwek panganggone lan ngandika: Apa maneh kita butuh saksi? Sampeyan wis krungu panyalahake. Apa pengadilan sampeyan Nanging wong-wong mau kabeh padha nate nemoni pati. (Markus 14: 61-64).

"... lan wong-wong Yunani sing keblinger"

Nanging wong-wong Yunani ing wektu Yesus ora bisa nampa pratelan sing digawe Yesus. Ora ana apa-apa, dheweke yakin, bisa ngatasi celah ing antarane papan sing tetep ora owah lan transitory. Lan wong Yunani ngolok-olok Yohanes ing ngisor iki statement sing penting: "Wiwitane Sang Sabda, lan Sabda nunggil karo Gusti Allah, lan Sang Sabda iku Sabda ... Lan Sang Sabda dadi daging lan manggon ana ing antarane kita, lan kita ndeleng kamulyane "kamulyan minangka putra tunggal putra, kebak sih-rahmat lan kabeneran" (Yokanan 1: 1, 14). Ora cukup olehe dipercaya para wong kafir. Ora mung Gusti Allah wis dadi manungsa lan mati, dheweke uga wis wungu saka ing antarane wong mati lan ngrebut kamulyane uga biyen (Yokanan 17:5). Rasul Paulus nulis marang para Efesus yèn Gusti Allah "nangèkaké Kristus saka ing antarané wong mati lan masrahake dhiri ing tangan tengen ing swarga" (Efesus 1:20).

Paulus ngucapake kanthi jelas babagan rasa kuciwane Gusti Yesus Kristus marang wong-wong Yahudi lan wong Yunani: "Amarga jagad iki, sing dikubengi karo kawicaksanane Gusti Allah, ora ngerteni marang Gusti Allah liwat kawicaksanane, mula bisa disenengi karo Gusti Allah kanggo nyimpen khutbah lumantar khawalan sing diwartakake Percaya, amarga wong-wong Yahudi njaluk pratandha, lan wong Yunani njaluk kawicaksanan, nanging kita martakake Kristus sing disalib, wong-wong Yahudi ora ngganggu lan wong bodho wong Yunani " (1 Korinta 1: 21-23). Mung sing diarani bisa ngerti lan nyambut kabar apik banget ing Injil, Paulus terus; "Kanggo wong-wong sing ... sing diarani, wong-wong Yahudi lan wong Yunani, kita martakake Kristus minangka kekuwatane Gusti Allah lan kawicaksanane Gusti Allah. Amarga kekarepané Gusti iku luwih wicaksana tinimbang wong lan kekirangane Gusti Allah luwih kuwat tinimbang manungsa." (Ayat 24-25). Lan ing Roma 1:16 Paulus nyebutake: "... Aku ora isin karo Injil, amarga iki kekuwatane Gusti Allah sing ndadekake kabeh wong sing percaya, wong-wong Yahudi luwih dhisik lan wong Yunani."

"Aku iki lawang"

Sajrone urip kadonyan, Gusti Yesus, Gusti Allah Jampi, nyebar akeh lawas, nanging sing dikasihi - nanging gagasan - babagan apa Gusti Allah, carane Gusti Allah urip lan apa Gusti Allah kepengin. Panjenenganipun ngandhani cahya ing bebener sing wis ditrapake ing Prajanjian Lawas. Lan dheweke mung ngumumake, dening
Panjenenganipun saged kawilujengan.

"Aku cara, kayekten lan urip", dheweke nyatakake, "ora ana sing nemoni bapak nanging ora liwat aku" (Yokanan 14:6). Lan: "Aku iki anggur, sampeyan kalebu pakebonan anggur. Sapa sing tetep ing aku lan aku ing wong nggawa akeh luput; amarga tanpa aku, sampeyan ora bisa nindakake apa-apa. Sapa wae sing ora tetep ana ing Aku, dibuwang kaya wit anggur lan garing. lan sampeyan nglumpukake lan balungake ing geni lan kudu diobong " (Yokanan 15: 5-6). Sadurunge dheweke ujar: "Aku iki lawang; yen ana wong sing liwat ing aku, dheweke bakal disimpen ..." (Yokanan 10:9).

Yesus punika Gusti Allah

Gusti Yesus ora ngalahake pentinge monotheistic sing ujar saka Deut. 5: 6 lan kasebut ing saindenging Prajanjian Lawas. Kosok baline, kepiye ora ngilangi ukum, nanging uga nyebarake (Matéus 5: 17, 21-22, 27-28), dheweke saiki nglanjutake konsep "siji" Gusti Allah kanthi cara sing ora dikarepke. Dheweke nerangake: Ana siji lan ana mung Gusti Allah, nanging Sabdane wis nunggil karo Gusti Allah (Yokanan 1: 1-2). Tembung dadi daging - kabeh manungsa lan kabeh Allah sekaligus - lan awake dhewe nolak kabeh hak istimewa gaib. Gusti Yesus, "sing ana ing bentuk gaib, ora nganggep dadi rampog kaya Gusti Allah, nanging malah ngluncurake awake lan dadi bentuk abdi, dadi kaya wong lan sing
Ketoke diakoni minangka manungsa. Dheweke ngasorake awake dhewe lan nuruti pati nganti tekan pati, mula mati ing salib " (Filipi 2: 6-8).

Gusti Yesus iku kabeh manungsa lan kabeh Gusti Allah. Dheweke mrentah kabeh kekuwatan lan panguwasa Gusti Allah, nanging dikirimake watesan kanggo manungsa kanggo awake dhewe. Sajrone periode inkarnasi iki, putra, tetep "siji" karo bapak. "Sapa sing ndeleng aku, ndeleng bapakne!" ujare Gusti Yesus (Yokanan 14:9). "Aku ora bisa nindakake prekara dhewe. Aku krungu manawa aku ngadili, lan pangadilan iku adil, amarga aku ora nggolek karepku, nanging karsane wong sing ngutus." (Yokanan 5:30). Dheweke ngomong manawa dheweke ora nindakake apa-apa babagan awake dhewe, nanging omong-omongan kaya sing wis diwulangake karo bapakne (Yokanan 8:28).

Ora suwe sadurunge panyaliban, dheweke banjur nerangake marang para sakabate: "Aku wiwit saka Sang Rama lan rawuh ing jagad; Aku ninggalake jagad iki maneh lan marani Rama" (Yokanan 16:28). Gusti Yesus rawuh ing jagad kanggo mati kanggo dosa kita. Dheweke teka kanggo nggoleki pasamuane. Dheweke teka kanggo miwiti proklamasi Injil ing saindenging jagad. Lan dheweke uga teka kanggo ngumumake Gusti Allah marang wong. Utamane, dheweke nggawe wong ngerti babagan hubungan bapak-bapak sing ana ing dewa.

Injil Yohanes, contone, ngeling-eling babagan jarak sing dawa kepiye Gusti Yesus ngumumake Rama marang manungsa. Rembugan Paskah Yesus pancen menarik kanggo babagan iki (Yokanan 13: 17). Apa kawruh sange babagan Gusti Allah! Malah luwih nggumunake manawa wahyu liyane Yesus babagan hubungan sing dikarepake karo Gusti Allah lan manungsa. Manungsa bisa melu ing sifat ketuhanan! Gusti Yesus ngandika marang para sakabate: "Sapa sing duwe dhawuhe lan netepi iku, yaiku wong sing tresna marang aku. Nanging sing tresna marang Aku, bakal dikasihi bapakku. (Yokanan 14:21). Gusti Allah pengin nyawiji manungsa liwat hubungan katresnan - katresnan saka jinis sing unggul antarane bapak lan anak. Gusti Allah ngumumake awake dhewe marang wong-wong sing tresna iki. Gusti Yesus terus ngucapake: "Sapa sing tresna marang Aku bakal netepi pitunjukKu, lan bapakku tresna marang dheweke, lan kita bakal marani dheweke lan manggon bareng karo dheweke. Apa sing dakrungu dudu tembungKu, nanging saka Sang Rama sing ngutus Aku
wis & (Ayat 23-24).

Sapa sing nyedhaki Gusti Allah kanthi precaya marang Gusti Yesus Kristus, nyantosani uripe kanthi setya marang Gusti Allah, iku tetep ana ing Allah. Petrus martosake: "Mratobat, lan saben sampeyan bakal kabaptis ing asmane Yesus Kristus kanggo ngapura kaluputan, lan sampeyan bakal nampa kanugrahan saka Roh Suci" (Kisah Para Rasul 2:38). Roh Suci uga Gusti Allah, kaya sing bakal kita tingali ing bab sabanjure. Paulus mangerténi manawa Gusti Allah urip ing Panjenengane: "Aku wis disalib karo Kristus. Aku urip, nanging saiki dudu aku, nanging Sang Kristus urip ana ing aku. Amarga aku saiki urip ing daging, aku tetep precaya marang Putrane Gusti, sing aku. tresna lan masrahake awake ana ing kana kanggo aku " (Gal. 2:20).

Gesang Gusti Allah ing manungsa kaya "lair anyar", kaya sing diterangno Yesus ing Yokhanan 3: 3. Kanthi lair kasukman iki, bisa miwiti urip anyar ing Gusti, dadi mitrane wong suci lan kanca Gusti Allah (Efesus 2:19). Paulus nyerat manawa Gusti Allah "nylametake kita saka panguwasa pepeteng" lan "nempatake kita ing Kratoning Putra sing dikasihi, sing kita duwe kawilujengan, yaiku pangapuraning dosa" (Kolose 1: 13-14). Kristen iku warga ing Kratoning Allah. "Para kekasih, kita iki wis dadi putrane Gusti Allah" (1 Yokanan 3: 2). Gusti Allah ngungkapake awake dhewe ing Yesus Kristus. "Amarga turah mbrawah saka Ketuhanan" (Kolose 2:9). Apa tegese wahyu iki kanggo kita? Kita bisa dadi mitra ing sifat gaib!

Peter nggambarake kesimpulan: "Kabeh sing nglayani urip lan takwa wis menehi kekuwatan gaib liwat kawruh saka wong-wong sing nimbali kita liwat kamulyan lan kekuwatane. Dheweke menehi janji-janji sing paling larang lan paling larang, supaya sampeyan bisa nuduhake sifat suci sing sampeyan luput saka kepinginan alam sing jahat. " (2 Petrus 1: 3-4)

Kristus - wahyu sing sampurna saka Gusti Allah

Ing cara apa Gusti Allah ngungkapake awake dhewe ing Yesus Kristus? Ing kabeh sing dipikir lan dileksanakake, Yesus nyatakake karakter Gusti Allah. Yesus seda lan wungu saka ing antarane wong mati, sing wong disimpen lan rukuna Allah lan bisa nduwèni urip langgeng. Rum 5: 10-11 nyariosaken dhateng kita "Sabab yèn kita padha karukunaké karo Gusti Allah dening pati kang putra, nalika kita padha mungsuh, pinten kita bakal disimpen dening urip, sawise kita wis karukunaké, ora mung dadi. sing, nanging kita uga bungah ing Allah liwat rekonsiliasi kita Henn Yesus Kristus, kang njalari kita wis saiki nampa. "

Gusti Yesus ngumumake rencana kanggo nggawe komunitas spiritual anyar ing wates etnik lan nasional - Gereja (Efesus 2: 14-22). Gusti Yesus ngumumake Gusti Allah minangka Rama saka kabeh sing lair maneh ing Sang Kristus. Gusti Yesus ngumumake tujuan kamulyan sing dijanjekake dening Gusti Allah marang umate. Sang Rohé Gusti Allah ana ing kita wis nate maringi kamulyan ing jaman saiki. Semangat yaiku "sumpah pusaka" (Efesus 1:14).

Gusti Yesus ugi nekseni bab wontenipun Sang Rama lan Sang Putra minangka satunggal Gusti Allah, lan kanthi nyatanipun bilih wonten ing satunggaling dewa langgeng gadhah teges ingkang beda. Penulis Perjanjian Anyar digunakake maneh lan maneh Prajanjian Lawas Gusti jeneng kanggo Kristus. Kanthi mengkono ora mung menehi kesaksian marang kita minangka Kristus, nanging uga minangka Gusti Allah, amarga Yesus minangka wahyu saka Sang Rama, lan Panjenengane lan Sang Rama iku siji. Kita sinau babagan Gusti Allah nalika kita nliti babagan Kristus.

5. Siji telung lan telu siji

Ajaran Allah, kaya sing wis kita tingali, nggambarake Alkitab kanthi ora jelas. Werna Gusti Yesus lan pakaryan Yesus menehi kita pangerten sing luwih jero babagan "kepiye" Kesatuan Allah. Prajanjian Anyar nekseni manawa Yesus Kristus iku Gusti Allah lan Sang Rama iku Gusti Allah. Nanging, kaya sing bakal kita deleng, uga nuduhake Roh Suci minangka Gusti Allah - kaya ilahi, uga abadi. Tegese: Kitab Suci nyritakake Gusti Allah sing ana ing salawas-lawase minangka Rama, Anak lan Roh Suci. Pramila wong Kristen kudu dibaptis "kanthi asmane Rama lan Sang Putra lan Sang Roh Suci" (Mat. 28:19).

Ing salawas-lawase, akeh model panjelasan sing muncul sing bisa nggawe bukti-bukti alkitabiah iki bisa ditemokake luwih dhisik. Nanging kita kudu waspada marang nrima penjelasan sing "metu lawang mburi" marang ajaran Alkitab. Kanggo akeh penjelasan bisa nyederakake prakara-prakara sajrone padha menehi kita gambar sing luwih gedhe lan luwih cetha saka Gusti Allah. Nanging kawitan lan paling penting, iku gumantung yen panjelasan kasebut konsisten karo Kitab Suci, dudu manawa ana kendali lan konsisten. Kitab Suci nuduhake yen ana siji - lan mung siji - Gusti Allah, nanging ing wektu sing padha menehi Rama, Putra lan Sang Roh Suci, kabeh ing salawas-lawase ana lan nglakoni samubarang kabeh minangka mung bisa dilakoni dening Gusti Allah.

"Siji ing telu", "telu siji", iki minangka gagasan sing nolak logika manungsa. Bakal gampang kanggo mbayangno, umpamane, Goth dadi "siji", tanpa "pamisahan" dadi Rama, Putra lan Roh Suci. Nanging sing ora Gusti Allah ing Kitab Suci. Gambar sing luwih sederhana yaiku "kulawarga Gusti", sing dumadi saka luwih saka siji anggota. Nanging Allah ing Kitab Suci beda banget karo apa wae sing bisa kita gunakake karo pikirane dhewe lan tanpa pidhato.

Gusti Allah ngetrapake akeh bab Panjenengane, lan kita pracaya, sanajan kita ora bisa nerangake kabeh. Contone, kita ora bisa ngeling-eling carane bisa dadi Gusti Allah tanpa wiwitan. Anane ide kasebut ngluwihi wates kita. Kita ora bisa nerangake, nanging ngerti yen benerane Gusti Allah ora ana wiwitan. Kajaba iku, Kitab Suci nuduhake yen Gusti Allah iku siji lan sijiné, nanging ing wektu sing padha uga Rama, Putra lan Roh Suci.

Roh Suci iku Gusti Allah

Para Rasul 5: ora Ananias, kok wis ngwasani atimu Iblis kanggo ngapusi Roh Suci lan supaya bali bagéan saka rega saka tanah duwe Yen sampeyan wis lapangan: 3-4 Telpon Roh Suci: "Gusti Allah": "Petrus ngandika? bisa tetep nalika wis wong? lan sampeyan ora bisa malah nalika didol, durung apa apa wanted? apa sing wis rampung iki kanggo sampeyan ing atimu? wis ora ngapusi kanggo wong nanging kanggo Gusti Allah. " ngapusi Ananias 'ing ngarepe Roh Suci, miturut Peter, malah ditinggalake sadurunge Allah.

Perjanjen Anyar Prajanji menehi kawicaksanan kanggo Roh Suci sing mung Gusti bisa duwe. Contone, Roh Suci pancen ora cetha. "Nanging Gusti Allah wis nyritakake marang kita liwat Roh, amarga Roh nelusake kabeh perkara, kalebu ambane Gusti Allah" (1 Korinta 2: 10).

Salajengipun, Sang Roh Suci pancen ora ana wates, ora ana wates spasial. "Utawa apa sampeyan ora ngerti manawa awak sampeyan minangka candhi saka Sang Roh Suci sing ana ing njero sampeyan lan sampeyan duwe saka Gusti Allah lan sampeyan ora kalebu awakmu?" (1 Korinta 6:19). Roh Suci manggon ing kabeh wong sing pracaya lan mulane ora diwatesi mung ing sawijining papan. Roh Suci nganyarake wong-wong Kristen. "Yen ora ana sing lair saka banyu lan roh, dheweke ora bisa mlebu ing Kratoning Allah. Sing lair saka daging iku daging; lan sing lair saka roh iku roh ... Angin ngunekke. ing endi waé sing dikarepake, lan sampeyan bisa ngrungokake bisu, nanging sampeyan ora ngerti saka ngendi tekane lan pundi, mula padha karo wong sing lair saka roh " (Yokanan 3: 5-6, 8). Dheweke mbadeni mbesuk. "Nanging Roh jelas yen ing jaman saiki, ana sawetara sing bakal lolos saka iman lan bakal nggayuh roh jahat lan piwulang setan." (1 Timotius 4: 1). Ing formula baptis, Roh Suci diselehake ing tingkat sing padha karo bapak lan putra: wong Kristen kudu dibaptis "kanthi asmane Rama lan Sang Putra lan Sang Roh Suci" (Mat. 28:19). Pikiran bisa nggawe saka apa-apa (Jabur 104: 30). Mung Gusti Allah sing duwe hadiah kreatif kaya ngono. Ibrani 9:14 menehi epithet "abadi" kanggo roh. Mung Gusti Allah sing langgeng.

Gusti Yesus janji marang para rasul dadi "comforter" sawise budhal (Pitulungan) bisa karo sampeyan "selawase", "roh sing bener sing ora bisa ditampa dening jagad, amarga ora ndeleng lan ora ngerti. Sampeyan ngerti, amarga tetep karo sampeyan lan bakal ing sampeyan " (Yokanan 14: 16-17). Gusti Yesus kanthi jelas ngerteni "comforter iki minangka Roh Suci:" Nanging comforter, roh suci, sing bakal dikirim dening bapakku kanthi jeneng, bakal mulang sampeyan kabeh lan ngelingake kabeh perkara sing dakkandhakake marang kowe " (Ayat 26). Penghibur nuduhake manawa dosa-dosane jagad lan nuntun kita kabeh kabeneran; kabeh tumindak mung Gusti Allah sing bisa nindakake. Paul negesake: "Kita uga ora nyritakake, ora kanthi tembung sing diwulangake dening kawicaksanan manungsa, nanging ing , mulang kanthi Roh, njarwakake spiritual nganggo spiritual " (1 Korinta 2:13, Kitab Suci Elberfeld).

Rama, Putra lan Sang Roh Suci: satunggaling dewa

Nalika kita éling sing ana mung siji Gusti Allah lan Sang Roh Suci punika Gusti Allah, kaya enggoné Gusti Allah Sang Rama lan Sang Putra punika Gusti Allah, iku ora angel kanggo kita panggonan kaya Rasul 13: 2 mangertos: "Bareng Gusti dadi lan pasa, ngandika ing roh Suci. Misah Barnabas lan Saulus kanggo karya kanggo kang wis disebut wong "Miturut Injil Lukas, Hyang roh Suci ngandika," Tijuan Barnabas lan Saulus kanggo karya kang aku Ing karya Roh Suci, Lukas langsung nerangake tindakane Gusti Allah.

Nalika kita njupuk wahyu Alkitab saka inti saka Gusti Allah ing tembung kita, iku apik. Nalika Roh Suci ngandika, dikirim, inspirasi, nuntun, nucup, mbiyantu, utawa menehi hadiah, iku Gusti Allah sing nglakoni mangkono. Nanging amarga Gusti Allah iku siji lan ora telung makhluk sing kapisah, Roh Suci ora dadi Gusti Allah merdika, tumindak kanthi prasaja.

Gusti Allah kagungan karsa, karsanipun Sang Rama, ingkang manut kersanipun Sang Putra lan Sang Roh Suci. Iki ora mung bab loro utawa telu makhluk sing kapisah sing bisa milih kanthi bebas dadi harmoni sing sampurna. Iku luwih tuwa
lan bakal. Sang Putra mratélakaké karsané Sang Rama Amarga iku, alam lan karya Roh Suci kanggo nglakoni kersané Rama ing bumi.

Miturut Paulus, "Gusti iku Roh" lan dheweke nulis "Gusti sing Roh" (2 Korinta 3: 17-18). Ing ayat 6 malah ujar, "Roh ndadekake kowe urip," yaiku mung prekara sing bisa ditindakake dening Gusti Allah. Kita mung ngerti Rama amarga Roh supaya kita percaya manawa Yesus iku Putraning Allah. Gusti Yesus lan Sang Rama manggon ing kita, nanging mung amarga Roh urip ing kita (Yokanan 14: 16-17, 23; Rum 8: 9-11). Amarga Allah iku siji, Sang Rama lan Sang Putra uga ana ing kita, nalika Sang Roh ana ing kita.

Ing 1. Korintus 12: 4-11 nyipta roh Paulus, Gusti lan Gusti Allah. Iku "Allah sing makarya ing kabeh," nyerat ing ayat 6. Nanging sawetara ayat nerusake: "Kabeh iki nglakoni roh kang padha," "kaya kang dikarepake dening roh." Carane pikiran bisa nduwe sesuatu? Kanthi dadi Gusti Allah. Lan wiwit ana mung siji Gusti Allah, karsané Rama uga kersané Sang Putra lan Sang Roh Suci.

Kanggo nyembah marang Gusti Allah yaiku nyembah marang Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci, awit iku mung siji. Kita kudu ora ngetokake Roh Suci lan nyembah minangka makhluk merdika. Ora Roh Suci kaya kuwi, nanging Gusti Allah, Sang Rama, Putra lan Santo
Ibadah kita pancen dadi semangat siji. Gusti Allah ing kita (Roh Suci) mindhah kita nyembah marang Gusti Allah. Comforter (kayadene putrane) ora ngucapake "saka awake dhewe" (Yokanan 16:13), nanging ujar apa sing diwenehake bapakne. Dheweke ora ngrujuk marang awake dhewe, nanging kanggo bapak liwat anak. Kita uga ora ndedonga marang Roh Suci kaya ngono - yaiku Roh sing ana ing awake dhewe sing nulungi kita ndedonga lan uga (Roma 8: 26).

Yen ora kanggo Gusti Allah ing sajroning kita, kita ora bakal diowahi dadi Gusti Allah. Yen Gusti Allah ora ana ing kita, kita ora dadi Gusti Allah utawa Anane ngerti (dheweke). Pramila kita saged ngluwari namung Gusti Allah, mboten namung tumrap kita. Woh sing kita metokake iku woh saka Rohing Gusti Allah, dudu kita. Nanging, kita nikmati hak istimewa sing diakoni kanggo nggarap pakaryan Gusti Allah, yen pengin.

Sang Rama iku panciptane lan sumbering samubarang kabeh. Sang Putra iku Penebus, Sang Juruwilujeng, organ eksekutif kang digawe dening Gusti Allah kabeh. Roh Suci punika Pengayoman lan Pengacara. Roh Suci punika Gusti Allah ing kita, sing ndadékaké kita liwat Sang Putra marang Sang Rama. Liwat Sang Putra kita disuceni lan disimpen supaya kita bisa duwe tetunggalan karo Panjenengane lan Sang Rama. Roh Suci nggarap ati lan pikiran kita lan ndadékaké kita iman marang Gusti Yésus Kristus, sing cara lan gerbang. Roh menehi kita hadiah, peparinge Gusti Allah, antarane iman, pangarep-arep, lan katresnan ora paling.

Kabeh iki minangka pakaryan saka siji Gusti Allah sing dicethakaké kanggo kita minangka Rama, Putra lan Roh Suci. Panjenenganipun Allah liyane saka Gusti Allah ana ing Prajanjian Lawas, nanging ing Prajanjian Anyar luwih dicethakaké bab wong: wong wis ngutus Kang Putra dadi wong-wong sing mati kanggo dosa kita lan kudu wungu kamulyan, lan ngutus Roh kang - Panglipur - sing manggon ana ing kita, nuntun kita marang sakehe kayekten, menehi kita hadiah, lan manut karo pasemon Kristus.

Nalika ndedonga, tujuane yaiku kanggo Gusti Allah mangsuli pandonga kita; nanging Gusti Allah kudu nuntun kita menyang tujuan iki, lan dheweke malah dadi cara kanggo nggawa tujuan iki. Ing tembung liyane: marang Gusti Allah kita ndedonga (marang bapakne); Gusti Allah ing kita (Roh Suci) yaiku sing ndedonga; lan Gusti Allah uga cara (putra) sing dituntun menyang target kasebut.

Bapak miwiti rencana kawilujengan. Sang Putra mujudake rencana rekonsiliasi lan kawilujengan kanggo manungsa lan nuntun piyambak. Roh Suci nimbulaké berkah-rahmat - bebasan - kaslametan, sing banjur nggawa kawilujengan para pitados sing setya. Kabeh iki minangka karya saka siji Gusti Allah ing Kitab Suci.

Paulus nulis surat nomer loro kanggo wong-wong Korintus kanthi berkah: "Sih-rahmat Gusti Yesus Kristus, Gusti Allah lan katresnaning Allah lan sesambungan karo Roh Suci. (2 Korinta 13: 13). Fokus yaiku kanggo tresna marang Gusti Allah sing kita tampa lumantar sih-rahmat sing diwenehake dening Gusti Yesus Kristus lan kesatuan lan sesambungan karo Gusti Allah lan saben liyane sing diwenehake liwat Roh Suci.

Pira "wong" iku Gusti Allah?

Akeh wong duwe gagasan samar-samar apa Kitab Suci ngandika bab kamanunggalan Gusti Allah. Paling ora mikir jero babagan iki. Sawetara mbayangno telu makhluk; sawetara sing karo telung kepala; wong siji sing bisa nguripake kekarepan ing Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci. Iki mung minangka pilihan cilik saka gambar populer.

Akeh sing nyoba nempatake ajaran Alkitab babagan Gusti Allah ing istilah "trinitas," "tritisi" utawa "trinitas." Nanging, yen sampeyan takon apa sing ditulis ing Kitab Suci, sampeyan biasane kudu menehi panjelasan. Akeh gambar Tritunggal ing Alkitab adhedhasar sikil lempung, lan alesan sing penting amarga kekurangan kajelasan dumunung ing istilah "wong".

Tembung "wong" sing digunakake ing pirang-pirang definisi Jerman saka Trinitas nyaranake telung makhluk. Tuladha: "Gusti Allah sing siji ana ing telung wong ... sing ana sifat ketuhanan ... iki ana telu (nyata) beda karo saben liyane " (Rahner / Vorgrimler, IQ saka Kamus Teologi, Freiburg 1961, p. 79). Ing gandhengane karo Gusti Allah, makna umum saka tembung "wong" kasebut nuduhake gambar bengkok: yaiku kesan yen Gusti Allah diwatesi lan tritune nyebabake kasunyatan manawa dheweke kalebu telung makhluk bebas. Ora ngono.

Istilah "wong" istilah Jerman asalé saka basa Latin. Ing personel basa teolog Latin dipigunakaké minangka jeneng kanggo bapak, putra, lan Roh Suci, nanging ing akal sing beda, minangka tembung "wong" ing basa Jerman. Makna dasar persona yaiku "topeng". Ing pangertèn figuratif, dhèwèké nyatakaké peran ing lakoné. Ing wektu kuwi, aktor tampil ing siji peran sajroné peran, lan saben perané nganggo topeng tartamtu. Nanging malah istilah iki, sanajan ora mbrantas misconception saka telung makhluk, isih lemah lan nyasarké ing hubungan karo Gusti Allah. Kinanthi amarga Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci luwih saka mung peran, njupuk ing Allah, lan amarga aktor mung bisa muter peran ing wektu tho, nalika Gusti Allah tansah Rama padha, Putra lan Sang Roh Suci. Dadi teolog Latin tegesé bener nalika nggunakake tembung persona. Sing wong awam mesthi wis mangerteni bener, ora mungkin. Malah dina iki, tembung "wong" ndadékaké, adhedhasar Allah, rata-rata wong entheng ing trek salah nalika ora diiringi dening Sang sing siji ing "wong" ing soko Katuhanan wis mbayangno cukup beda saka "wong" in pangertèn manungsa.

Sapa sing ngucapake basa kita marang Gusti Allah sajroning telung prakara, bisa mbuktekake yen ana telung Dewa sing merdika. Ing tembung liya, dheweke ora bakal mbedakake antara istilah "wong" lan "sing." Nanging ora kaya mangkono, yen Gusti Allah kawedhar ing Kitab Suci. Ana mung siji Gusti Allah, ora telu. Kitab Suci mratelakaken bilih Sang Rama, Sang Putra, lan Roh Suci, interpenetrating, dipunpahami minangka cara ingkang abadi, ingkang langgeng saking Gusti Allah ingkang sejati saking Kitab Suci.

Siji dewa: telung hypostases

Yen kita kepengin nyatakake bebener Injil yen Gusti Allah iku "siji" lan ing "wektu telu", kita kudu nlusuri konsep sing ora menehi kesan yen ana telung dewa utawa telu Tuhan sing kapisah. Kitab Suci mbutuhake ora ngetrapake kesatuan Allah. Masalah iku ing kabeh tembung sing ana hubungane karo sing digawe, bagian saka tembung profane nggawa bagean makna sing bisa nyasab. Akeh tembung, kalebu tembung "wong," cenderung nggayuh sipat Gusti Allah kanthi urutan sing digawe. Ing sisih liyane, kabeh tembung-tembung kita duwe sawetara urutan sing gegandhengan karo urutan sing digawe. Mulane, penting kanggo njlentrehake apa sing kita tegese lan apa sing ora ateges yen kita ngomong bab Gusti Allah ing tembung manungsa. Tembung mbiyantu - gambar tembung ing ngendi wong Kristen sing nganggo basa Yunani mangertos kamanunggalan lan trinitas Gusti Allah ditemokake ing Ibrani 1: 3. Kathah cara, wacana punika instruktif. Iku maos: "Panjenenganipun [Putraning] iku padhang kang kamulyan [Allah] lan gambar Express wong kang, lan upholding kabeh iku dening tembung saka daya kang ..." tembung The "bayangan [utawa Broadcast] kamulyane" kita bisa luwih pemahaman Niru: Putra ora kapisah saka bapake. Sang Putra ora kurang ilahi katimbang Sang Rama. Lan Sang Putra iku langgeng, kaya Sang Rama. Kanthi W01ts liyane, putrane aku tumindak marang bapak, carane bayangan utawa karisma kanggo kamulyan tumindak: ora ana sumber sumringah ora ana karisma, ora ana karisma ora ana sumber sing sumringah. Nanging kita kudu mbedakake antarane kamulyane Gusti Allah lan cahya kamulyan sing. Padha beda, nanging ora misah. Saliyane instruktif yaiku "gambar utawa cithakan, perwujudan, citra". Ing Sang Putra Sang Rama teges lan tegas.
Ayo kita saiki nguripake tembung gliechish, sing ing teks asli tegese kene tegese "esensi". Iki hypostasis. Iku kasusun saka hypo = "under" lan stasis = "stand" lan nduweni teges dasar "ngadeg ing sangisore". Apa tegese apa, kaya sing kita gunakake, iku "konco" siji bab, nggawe apa iku. Hypostasis bisa ditemtokake minangka "barang sing ora liya". Sampeyan bisa njelasake minangka "alasan sing penting", "alasan kanggo".

Gusti Allah punika pribadi

"Hipostasis" (Plural: "hypostases") yaiku tembung sing apik kanggo ngrujuk Bapak, Anak lan Sang Roh Suci. Minangka istilah alkitaben lan menehi pamisahan mental sing luwih cetha antara alam Allah lan tatanan sing digawe. Nanging, "wong" uga cocog, ing endi (penting) tegese tembung kasebut ora dimangerteni kanthi cara pribadi-manungsa.

Siji alesan kenapa "wong" - ngerti kanthi bener - cocog yen Gusti Allah hubungane kita kanthi cara pribadi. Dadi kena salah ujar yen dheweke ora bersalah. Kita ora nyembah bathi lan tanduran, uga kita ora nguwasa kekuwatan "mburi kosmos", nanging "wong urip". Gusti Allah iku pribadi, nanging dudu wong liya sing nganggep kita »wong. "Amarga aku iki Gusti Allah lan dudu wong liya lan aku dadi Santo ing antaramu» (Hosea 11: 9). Gusti Allah nitahake - lan dudu bagean sing digawe. Wong duwe wiwitan urip, duwe awak, tuwuh, masing-masing beda, umur lan pungkasane mati. Gusti Allah ngungkuli kabeh iki, nanging isih tumindak awake dhewe karo manungsa.

Gusti Allah ngluwihi kabeh basa sing bisa ngasilake tanpa wates; Nanging dheweke pribadi lan tresna banget marang kita. Dheweke akeh sing bisa mbukak, nanging ora kabeh sing ngluwihi watesan pengetahuan manungsa, dheweke ndhelikake. Minangka makhluk sing terhingga, kita ora bisa nemu sing tanpa wates. Wu bisa ngakoni Gusti Allah ing wahyu, nanging kita ora bisa ngerteni dheweke amarga kita duwe wates lan ora bisa. Apa sing dicethakake dening Gusti Allah marang awake dhewe iku nyata. Iku bener. Penting.

Gusti Allah ngundang kita: "Nanging tuwuh sih-rahmat lan kawruh saka Gusti lan Pamarta Yesus Kristus" (2 Petrus 3: 18). Pangandikane Gusti Yesus: "Nanging iki urip langgeng sing bakal ngerteni sampeyan, yen sampeyan iku siji-sijine Gusti Allah sing sejati, lan sing dikirim, yaiku Yesus Kristus." (Yokanan 17:3). Nalika saya ngerteni Gusti, saya cetha yen kita cilik lan sepira gedhene.

6. Hubungan manungsa karo Gusti Allah

Ing introduksi, kita nyoba ngrumusake pitakon dhasar ing brosur iki manawa manungsa bisa takon marang Gusti Allah. Apa sing bakal kita takon yen kita bebas takon pitakon kaya ngono? Pitakon grumbulan "Sapa sampeyan?" wangsulan pangripta lan pamrentah saka kosmos kanthi: "Aku bakal dadi sapa?" (Pangentasan 2:3) utawa "Aku iki" (Terjemahan kuantitas). Gusti Allah nerangake awake kanggo kita tumitah (Jabur 19: 2). Wiwit wektu dheweke nggawe kita, dheweke wis bebrayan lan karo manungsa. Kadhangkala kaya gludhug lan petir, kaya badai, kaya gempa lan geni, kadhangkala kaya "wisel sing sepi lan lembut" (Pangentasan 2:20; 18 Raja-raja 1: 19-11) Dheweke malah ngguyu (Jabur 2: 4). Ing cathetan Alkitab, Gusti Allah ujar babagan awake dhewe lan nggambarake kesane marang wong-wong sing dheweke langsung ketemu. Gusti Allah ngungkapake awake dhewe liwat Yesus Kristus lan Sang Roh Suci.

Saiki kita ora mung pengin ngerti sapa Gusti. Kita uga pengin ngerti apa sing digawe kanggo kita. Kita pengin ngerti apa rencana kanggo kita. Kita pengin ngerti apa masa depan wis siyap. Apa hubungan kita karo Gusti Allah? Apa "sing kudu" kita duwe? Lan sapa sing bakal duwe ing mbesuk? Gusti Allah ngasta kita kaya gambaré (Purwaning Dumadi 1: 1-26). Lan kanggo masa depan kita, Kitab Suci - kadhangkala cetha banget - ngumumake prekara sing luwih dhuwur tinimbang sing saiki bisa dadi impen kaya sing terbatas.

Endi kita saiki

Ibrani 2: 6-11 ngandhani manawa saiki kita saiki "sithik" tinimbang para malaekat. Nanging Gusti Allah "makutha kita kanthi pujian lan kaurmatan" lan nggawe kita tundhuk marang kabeh tumitah. Kanggo mbesuk "dheweke ora duwe apa-apa, kejaba apa sing diajokake [manungsa]. Nanging saiki kita ora weruh yen kabeh tundhuk marang dheweke." Gusti Allah wis nyiapake masa depan sing abadi lan kamulyan. Nanging isih ana perkara kasebut. Kita ora ana giris, dosa kita banjur uwal saka Gusti Allah (Yésaya 59: 1-2). Dosa wis nggawe rintangan sing ora bisa dicethakake ana ing antarane Gusti Allah lan kita, penghalang sing ora bisa diatasi dhewe.

Sejatine, nanging break kasebut wis mari. Gusti Yesus ngrasakake pati kanggo kita (Ibrani 2:9). Dheweke mbayar paukuman pati, sing kita lakoni liwat dosa kita kanggo nuntun "akeh putra supaya mulya" (Ayat 10). Miturut Wahyu 21: 7, Gusti Allah kepengin supaya kita ana ing hubungan karo anak-anak. Amarga tresna marang kita lan wis nindakake kabeh kanggo kita - lan isih dadi pemula keslametan - Yesus ora isin nelpon gambar (Ibrani 2: 10-11).

Apa sing kudu kita saiki

Kisah Para Rasul 2:38 nyebut kita mratobat saka dosa lan mbaptis kita, kanthi ringkes, dikubur. Gusti Allah maringi Roh Suci kanggo wong-wong sing pracaya manawa Yesus Kristus dadi Juruwilujeng, Gusti lan Raja (Galatia 3: 2-5). Yen kita getun - nyingkirake cara sing mentingake awake dhewe, lan uga duka, - mula kita percaya hubungan anyar karo dheweke. Kita lair maneh (Yokanan 3: 3), urip anyar ing Kristus diwenehake dening kita dening Sang Roh Suci, sing diowahi dening Roh liwat sih-rahmat lan sih-rahmat lan karya karahayon Sang Kristus. Lan banjur? Banjur tuwuh "ing sih-rahmat lan kawruh saka Gusti lan Pamarta Yesus Kristus" (2 Petrus 3:18) nganti pungkasane urip. Kita ditakoni kanggo melu ing kebangkitan sing kapisan, lan sawise iku kita bakal "bebarengan karo Gusti" (1 Tesalonika 4: 13-17).

Warisan kita sing ora bisa diukur

Gusti Allah wis "nglairake maneh ... menyang pangarep-arep sing urip liwat kebangkitan Yesus Kristus saka ing antarane wong mati, dadi warisan sing ora bisa diceluk lan ora kena lan rusak", pusaka "sing diparingi kekuwatane Gusti Allah ... ing wektu pungkasan" (1 Petrus 1: 3-5) Ing wungunipun kita saged kalanggengan (1 Korinta 15:54) lan entuk "badan spiritual" (Ayat 44). "Lan carane kita nggawa gambar [manungsa Adam] sing kadonyan," ujare ayat 49, "supaya kita uga bakal njupuk gambar swarga." Minangka "bocah-bocah sing bakal ditangekake" kita ora ngalami pati maneh (Lukas 20:36).

Apa ana sing luwih mulya tinimbang apa sing dingandikake ing Kitab Suci babagan Gusti Allah lan hubungane karo mbesuk? Kita bakal "dadi kaya dheweke [Yesus] amarga kita bakal ndeleng dheweke kaya dheweke" (1 Yokanan 3: 2). Wacan 21 dadi gusti ... "

Kita bakal dadi siji karo Gusti Allah - ing kasucian, katresnan, kasempurnan, kaadilan lan roh. Minangka anak abadi dheweke, kanthi tegas kita bakal mbentuk kulawarga Gusti Allah. Kita bakal ngedumake Panjenengane dadi komuni sing sampurna ing kabungahan langgeng. Apa sing apik lan apik
Gusti Allah wis nyiapake pesen saka pangarep-arep lan kaluwihan langgeng tumrap sakehing pracaya!

Brosur saka WKG