Apa bisa dipercaya Roh Suci?

039 bisa percaya ing Roh Suci kanggo nylametake dheweke Salah sawijining pinituwa sing anyar dakcritakake yen sebab utama dheweke dibaptis 20 taun kepungkur yaiku amarga kepengin nampa kekuwatane Roh Suci supaya dheweke bisa ngatasi kabeh dosa. Tujuane pancen apik, nanging pangertene mung sithik (Mesthi wae, ora ana sing nduweni pangerten sing sampurna, kita bakal disimpen dening sih-rahmat saka Gusti, sanajan kita ora salah ngerti).

Roh Suci ora liya sing bisa "ngaktifake" kanggo nggayuh "tujuan sing ngatasi", yaiku jenis supercharger kanggo kekarepan kita. Sang Roh Suci iku Gusti Allah, Panjenengane nunggil karo kita lan ana ing kita, dheweke menehi katresnan, kepastian lan pandhuane sing ditindakake dening Sang Rama kanggo kita ana ing Sang Kristus. Liwat Kristus, Sang Rama ndadekake kita anak-anake dhewe lan Roh Suci menehi rasa rohani kanggo ngerteni iki (Roma 8,16). Roh Suci maringi sesrawungan karo Gusti Allah liwat Kristus, nanging ora nglalekake kemampuan kita gawe dosa. Kita isih bakal duwe kepinginan sing salah, motif salah, pikirane salah, tembung lan tumindak sing salah. 

Sanadyan wong kepengin ngilangi sawijining kabiasaan, kita nemokake yen kita isih bisa nindakake. Kita sumurup, yen kersané Gusti Allah kanggo kita bakal dibebasaké saka masalah iki, nanging kanthi saé kadhangkala awaké dhéwé ora bakal bisa ngilangaké pangaruh marang kita.

Apa kita bisa percaya manawa Sang Roh Suci pancen makarya sajrone urip kita - luwih-luwih yen ora ana apa-apa sing kedadeyan amarga kita ora banget "Kristen" sing apik? Yen kita terus berjuang karo dosa, yen katon kaya kita ora owah banget, apa kita kesimpulane saya rusak banget sanajan Gusti Allah ora bisa ngrampungake masalah kasebut?

Bayi lan remaja

Nalika kita teka Kristus kanthi iman, kita lair maneh, digawé maneh dening Kristus. We are new creatures, new people, baby in Christ. Bayi ora nduweni kekuatan, dheweke ora nduweni kemampuan, dheweke ora ngresiki awak.

Nalika lagi tuwuh, dheweke entuk kaprigelan, lan uga mulai nyadari yen ana akeh sing ora bisa dilakoni, sing kadhangkala bisa nyebabake frustrasi. Wong-wong ora krasa krayon lan gunting lan padha sumelang yen dheweke ora nindakake kaya wong diwasa. Nanging bingkai frustasi ora mbantu - mung wektu lan olahraga bakal mbantu.

Iki uga ditrapake kanggo urip spiritual kita. Kadhangkala wong enom Kristen diwenehi kekuatan dramatis kanggo nyegah kecanduan narkoba utawa panas nesu. Kadhangkala wong enom Kristen langsung dadi "bandha" kanggo pasamuwan. Sawise luwih asring, misale yen Kristen nglawan dosa sing padha kaya sadurunge, dheweke duwe kepribadian sing padha, rasa wedi lan frustasi sing padha. Dheweke dudu raksasa spiritual.

Kita dikandhani manawa Yesus ngalahake dosa, nanging misale yen dosa isih nduwe kita kuwasa. Sifat dosa ing njero kita wis dikalahake, nanging isih dianggep kaya kita minangka tahanan. Ya, apa ta wong sengsara! Sapa sing bakal ngluwari kita saka dosa lan pati? Yesus mesthi (Roma 7,24-25). Dheweke wis menang - lan dheweke wis nggawe kamenangan iki.

Nanging kita durung weruh kamenangan. Kita durung weruh kekuwatané mati, utawa dosa pungkasan ing urip kita. Minangka Ibrani 2,8 ngandika, kita isih ora weruh kabeh iku rampung ing kaki kita. Apa sing kita lakoni - kita pitados Gusti Yesus. We dipercaya tembung sing dheweke wis menang kamenangan, lan kita dipercaya marang tembung sing kita menang ing dheweke uga.

Sanajan kita ngerti yen kita resik lan murni ana ing Sang Kristus, kita kepengin ndeleng kemajuan ing ngatasi dosa pribadi kita. Proses iki bisa uga katon alon-alon, nanging kita bisa ngandel marang Gusti Allah kanggo nindakake apa sing dijanjekake - ing kita uga ing wong liya. Sawise kabeh, iku ora karyane. Iku agenda, ora kita. Yen kita tunduk marang Gusti Allah, kita kudu sabar nunggu dheweke. Kita kudu kepéngin pitados marang Panjenengané supaya nindakake pakaryané ing kita ing dalan lan ing kacepetan Panjenenganipun mikir pas.
Remaja asring mikir manawa ngerti luwih saka bapakne. Dheweke mikir manawa dheweke ngerti sejatine urip lan bisa nindakake kabeh kanthi apik (Mesthi wae ora kabeh remaja kaya iki, nanging stereotaip adhedhasar sawetara bukti).

Kita wong-wong Nasrani bisa mikir ing cara sing padha karo para remaja. Kita bisa uga mikir yen "tuwuh" spiritual adhedhasar prilaku sing bener, sing ndadékaké kita mikir manawa posisi kita ing ngarsané Allah gumantung saka apa kita tumindak. Yen kita tumindak kanthi becik, kita bisa nuduhake kecenderungan kanggo nyuda wong liya sing ora apik kaya awake dhewe. Yen kita ora tumindak kanthi becik, kita bisa dadi putus lan depresi lan percaya yen Gusti Allah wis nilar kita.

Nanging Gusti Allah ora njaluk kita nggawe awake dhewe bener ing ngarsane; dheweke njaluk kita dipercaya, dheweke sing mbenerake wong ala (Roma 4,5) sing tresna lan nylametake kita demi Kristus.
Nalika diwasa ing Sang Kristus, kita luwih mantep ing katresnaning Gusti, sing kanggo kita ditampilake kanthi cara sing paling dhuwur ing Sang Kristus (1 Yokanan 4,9). Nalika kita ngaso, kita ngarepake dina sing diterangake ing Wahyu 21,4: «Lan Gusti Allah bakal ngilangi kabeh luh saka mripate, lan seda ora bakal ana, uga bakal nandhang sangsara, tangisan utawa lara maneh ; amarga sing pertama wis lulus. »

Perfection!

Nalika dina iku, Paulus, kita bakal diganti cepet. Kita bakal digawe abadi, ora bisa diliwati, ora kena dihindari (1 Kor. 15,52-53). Gusti Allah nebus manungsa batin, ora mung sing njaba. Dheweke ngganti kita sing paling jero, saka kekirangan lan kekirangan dadi kamulyan lan sing paling penting yaiku tanpa dosa. Kanthi swara trompèt pungkasan, kita bakal malih kanthi cepet. Awak kita ditebus (Roma 8,23), nanging luwih akeh, kita bakal bisa ndeleng awake dhewe kepiye carane Gusti Allah nyipta kita ana ing Sang Kristus (1 Yokanan 3,2). Banjur kita bakal bisa ndeleng kanthi nyata yen kasunyatan sing ora katon sing digawe Gusti Allah ing Kristus.

Alam dosa lawas kita wis dikalahake lan dirusak dening Kristus. Pancen dheweke wis tiwas. "Amarga sampeyan wis tilar donya," ujare Paulus, "lan urip sampeyan didhelikake karo Kristus ing Allah." (Col. 3,3). Dosa sing kita "gampang rajutan" lan kita "nyoba ngeculake" (Ibrani 12,1) ora dadi bagéan saka wong anyar sing kita ing Kristus miturut karsane Gusti Allah. Kita duwe urip anyar ing Kristus. Nalika Kristus rawuh, kita bakal bisa ndeleng awake dhewe kaya Sang Rama sing ndadekake kita ana ing Sang Kristus. Kita bakal bisa ndeleng awake dhewe, kaya sing sampurna ing Kristus, sing urip nyata (Kolose 3,3: 4). Kuwi sebabé, amarga kita wis séda lan wis wungu karo Kristus, kita "matèni" (Ayat 5) apa sing ana ing bumi.

Kita mung ngalahake Iblis lan dosa lan seda kanthi cara siji - liwat getih Sang Cempe (Wahyu 12,11). Liwat kamenangan Yesus Kristus menang ing salib manawa kita duwe kamenangan nglanggar dosa lan pati, ora liwat perjuangan kita nglawan dosa. Perjuangan kita nglawan dosa minangka ekspresi saka kasunyatan manawa kita ana ing Sang Kristus, manawa kita ora dadi mungsuh maneh Gusti Allah, nanging kanca-kancane, liwat Roh Suci kanthi sesambungan karo dheweke, sing makarya loro ing kita, karsane uga prestasi maring kersane Gusti (Filipi 2,13).

Perjuangan kita nglawan dosa ora dadi sebab kabeneran tumrap Sang Kristus. Dheweke ora nggawa kesucian. Katresnan lan kabecikané Gusti Allah marang kita ana ing Kristus yaiku sebab, siji-sijine alesan, kanggo kabeneran. Kita kabenerake, ditebus dening Gusti Allah liwat Kristus saka kabeh dosa lan kabeh tanpa sasar amarga Gusti Allah kebak katresnan lan sih-rahmat - lan ora ana sebab liyane. Perjuangan kita nglawan dosa yaiku produk saka ego anyar lan adil sing diwenehake dening Sang Kristus marang kita, dudu sababe. Kristus séda kanggo kita nalika kita isih dosa (Roma 5,8).

Kita sengit dosa, kita nglawan dosa, kita pengin ngindhari lara lan kasangsaran sing nyebabake dosa kanggo kita lan kanggo wong liya amarga Gusti Allah wis nggawe kita urip ana ing Sang Kristus lan Sang Roh Suci kagawe ing kita. Amarga kita ana ing Sang Kristus, kita nglawan dosa sing "kanthi gampang ngepit kita" (Ibrani 12,1). Nanging kita ora bisa nggayuh kamenangan liwat usaha kita dhewe, ora malah kanthi upaya dhewe dening Roh Suci. Kita entuk kamenangan liwat rahasia Kristus, liwat sedane lan wungune maneh minangka putrane Gusti Allah sing dadi manungsa, sing ana ing daging kanggo awake dhewe.

Gusti Allah wis nate ngetrapake kabeh ing Sang Kristus sing dibutuhake kanggo kawilujengan lan Dheweke wis menehi kabeh sing dibutuhake kanggo urip lan takwa, kanthi ngundang kita supaya bisa kenal marang Sang Kristus. Dheweke mung ditindakake amarga dheweke pancen luar biasa (2 Petrus 1, 2-3).

Kitab Wahyu ngandhani yen bakal ana wektu nalika ora bakal ana bengak-bengok maneh lan ora bakal ana luh, ora bakal nandhang susah lan ora bakal nyusup - lan tegese bakal ana dosa maneh, amarga iku dosa, penderitaan nyebabake. Tiba-tiba, ing wayahe singkat, peteng bakal ngilang lan dosa ora bakal bisa nggodha kita supaya mikir yen kita isih ditawan. Kamardikan sejati kita, urip anyar kita ana ing Sang Kristus, bakal langgeng ing salawas-lawase bebarengan karo panjenengane ing sajroning kamulyan. Ing wektu samesthine, kita pitados tembung saka janjine - lan sing paling perlu dipikirake.

dening Joseph Tkach