Pitakonan babagan Trinitas

180 pitakon babagan Trinitas Bapakne yaiku Gusti Allah, lan putrane iku Gusti Allah, lan Roh Suci iku Gusti Allah, nanging ana siji Gusti Allah. Ngenteni, sawetara wong ngomong. «Siji ditambah siji sing padha karo siji padha? Sing ora bener. Mung ora bisa. »

Tengen, iku ora bisa - lan ora kudu. Gusti Allah ora "perkara" kanggo ditambahake. Ana mung siji sing maha agung, wicaksana, maha kuwasa - mulane mung bisa dadi siji Gusti Allah. Ing jagad Roh, Sang Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci nyawiji kanthi cara barang-barang material ora bisa. Matematika kita adhedhasar materi; iku ora bisa digunakake ing ukuran spiritual, tanpa kasukman.

Bapaké Gusti Allah lan putrane dadi Allah, nanging ora ana sing siji. Iki dudu kulawarga utawa panitia makhluk ilahi - klompok ora bisa ujar: "Ora ana sing kaya aku" (Yésaya 43,10; 44,6; 45,5). Gusti Allah iku sejatine gaib, luwih saka wong, nanging mung Gusti Allah. Kristen awal ora entuk ide iki saka paganisme utawa filsafat - dheweke prakteke dipeksa kanthi nganggo Kitab Suci.

Kaya ing Kitab Suci mucalaken bilih Sang Kristus punika Ilahi, saéngga Panjenenganipun mucal bilih Sang Roh Suci punika ilahi lan pribadi. Apa wae sing ditindakake dening Roh Suci, Gusti Allah nindakake. Roh Suci iku Gusti Allah, minangka Sang Putra lan Sang Rama - telu wong sing sampurna manunggal ing siji Gusti Allah: Trinitas.

Pitakonan saka doa Kristus

Pitakonane asring ditakoni: Amarga Gusti Allah iku siji (siji) kenapa sebabe Yesus kudu ndedonga karo Sang Rama? Ing sandhing pitakon iki kalebu anggepan manawa manunggaling Allah yaiku Gusti Yesus (sing dadi Allah) ora ngidini ndonga karo bapak. Gusti Allah iku siji. Dadi sapa sing ndedonga? Gambar iki nglirwakake papat poin penting sing kudu dijlentrehake yen pengin njaluk wangsulan sing marem kanggo pitakonan kasebut. Titik pertama yaiku ujar yen "Sabda iku Gusti Allah" ora konfirmasi manawa Gusti Allah iku mung Logos [Sabda]. Tembung "Allah" ing ekspresi "lan Allah iku tembung" (Yohanes 1,1) ora digunakake minangka jeneng sing pas. Tembung kasebut tegese Logos iku ketuhanan - manawa Logos iku sifat sing padha karo Gusti Allah - dadi siji, siji alam. Pancen salah yen nganggep ekspresi "Logos yaiku Gusti Allah" tegese Logos iku Gus Allah. Saka sudut pandang iki, ekspresi iki ora nyegah Kristus ora ndedonga marang Sang Rama. Ing tembung liyane, ana Kristus lan ana bapak, lan ora ana sing cocog nalika Kristus ndedonga karo bapak.

Titik kapindho sing kudu dijlentrehake yaiku Logos dadi daging (Yokanan 1,14). Andharan kasebut ujar yen Logos Gusti sejatine dadi manungsa - manungsa sejatine, winates, kanthi kabeh sifat lan watesan sing menehi ciri manungsa. Dheweke duwe kabeh kebutuhan sing kudu diluncurake karo alam manungsa. Dheweke butuh panganan supaya urip, dheweke duwe kabutuhan spiritual lan emosional, kalebu kebutuhan kanggo memitran karo Gusti Allah liwat pandonga. Kabutuhan kasebut bakal luwih jelas ing ngisor iki.

Titik kaping telu sing perlu klarifikasi yaiku tanpa dosa. Pandonga ora mung kanggo wong dosa; Malah wong tanpa dosa bisa lan memuji Gusti Allah lan ngupaya pitulungé. A manungsa, diwatesi kudu ndedonga marang Gusti Allah, kudu duwe tetunggalan karo Gusti Allah. Yesus Kristus, manungsa, kudu ndedonga marang Gusti Allah sing ora ono.

Iki nuduhaké kudu mbenerake kesalahan papat sing digawe ing titik sing padha: asumsi yen perlu ndedonga minangka bukti yen wong ndedonga iku ora luwih saka manungsa. Anggepan iki wis nyebabake pandelengan menyang pikirane wong akeh - saka panemume, yen cacad manungsa minangka dhasar kanggo shalat. Konsepsi iki ora dijupuk saka Kitab Suci utawa saka apa wae sing dicethakaké dening Gusti Allah. Adam kudu ndedonga, sanajan dheweke ora dosa. Tanpa dosa, dheweke ora bakal ndedonga. Kristus ndedonga, sanajan dheweke sampurna.

Kanthi njlentrehake ing ndhuwur, pitakon bisa dijawab. Kristus dadi Gusti Allah, nanging dudu bapakne (utawa Roh Suci); dheweke bisa ndedonga karo bapak. Sang Kristus uga manungsa sejatine - manungsa sing winates, secara harfiah; dheweke kudu ndedonga karo bapak. Kristus uga Adam sing anyar - conto kanggo wong sing sampurna sing kudu dadi Adam; dhèwèké terus sesambungan karo Gusti Allah. Kristus luwih saka manungsa - lan pandonga ora ngganti status iki; dheweke ndedonga minangka Putraning Allah, sing wis dadi manungsa. Kapercayan yen donga ora pantes utawa ora perlu kanggo wong sing luwih saka manungsa ora asale saka wahyu Gusti Allah.

dening Michael Morrison