Gusti Allah - introduksi

138 minangka introduksi

Kanggo kita minangka wong Kristen, kapercayan sing paling dhasar yaiku yen Gusti Allah ana. Dening "Gusti Allah" - tanpa ana artikel utawa tambahan - tegese Gusti Allah ing Kitab Suci. Semangat sing apik lan kuat sing nggawe kabeh perkara, sing peduli karo kita, sing peduli karo tumindak kita, sing tumindak lan urip kita lan menehi kalanggengan karo kaluhurane. Gusti Allah kanthi total ora bisa dingerteni manungsa. Nanging kita bisa miwiti: Kita bisa nglumpukake babagan pangerten babagan Gusti Allah supaya kita bisa ngerti fitur utama gambar lan menehi titik wiwitan sing apik kanggo ngerti sapa sejatine Gusti Allah lan apa sing ditindakake ing urip kita. Ayo goleki sipat-sipat Gusti Allah sing bisa dipercaya, kayata wong sing pracaya anyar.

Dheweke ana

Akeh wong - kalebu wong-wong sing wis suwi - pengin bukti yen ana Allah. Nanging ora ana bukti-bukti saka Gusti Allah sing bakal gawe marem kabeh wong. Sampeyan luwih becik ngomong babagan bukti kahanan tinimbang bukti. Bukti kasebut ndadekake kita yakin manawa ana Gusti Allah lan intine cocog karo apa sing dicritakake ing Alkitab babagan dheweke. Gusti Allah "ora nyingkirake awake dhewe tanpa paseksen," Paul martakake marang para bangsa liya ing Listra (Para Rasul 14,17). Kesaksian dhewe - kepiye?

nggawe : Jabur 19,1: 1,20 ujar: «Langit ngandhani kamulyaning Allah ...» Ing Roma mangkene:
Amarga ora katon manungsa, yaiku kekuwatan lan dewa langgeng, wis katon saka pakaryane wiwit nitahake jagad ... »Titah dhewe nyritakake bab Gusti Allah.

Penalaran nyatake yen bumi, Sun, lan bintang wis ditindakake kanthi sengaja. Miturut ilmu, kosmos diwiwiti kanthi gedhe; Alasan kanggo ngandakake yen ana sing nyebabake bang. Iki soko - kita pracaya - ana Gusti Allah.

tumata: Ciptaan nuduhake pratandha, hukum fisik. Yen sawetara sifat dhasar saka prakara ora padha beda, ora bakal ana bumi manawa ora ana manungsa. Yen Bumi nduweni ukuran sing beda utawa orbit sing beda, kahanan ing planet iki ora bakal ngidini manungsa. Sawetara nganggep iki minangka kebetulan kosmik; wong liyane nganggep panjelasan bisa dadi luwih apik yen sistem tata surya wis dirancang dening sing nitahake cerdas.

urip: Urip adhedhasar bahan lan reaksi bahan mentah kimia sing luar biasa. Sawetara wong nganggep urip dadi "intelektual nyebabake"; liyane nganggep manawa kebetulan. Ana sawetara sing percaya yen sains bakal mbuktekake sawijining asal usul "tanpa Gusti Allah". Nanging kanggo pirang-pirang wong, Nanging, urip nyata minangka indikasi dewa pangripta.

Wong: Manungsa duwe pamikiran diri. Panjenenganipun nylidhiki alam semesta, nggambaraken makna gesang, saengga saged nggayuh makna. Keluwen fisik ngandharake anané pangan; Haus nyaranake yen ana sing bisa ngilangake thirst iki. Apa kita kepengin weruh yen ana teges lan bisa ditemokake? Akeh wong sing ngandharake makna sing ana hubungane karo Gusti Allah.

Moral [Etika]: Apa bener lan salah namung pratelan utawa prakara mayoritas pendapat, utawa ana conto saka manungsa sing luwih luhur lan becik? Yen ora ana Gusti Allah, wong ora duwe alasan kanggo nelpon apa-apa piala, ora ana alesan kanggo ngukum rasisme, pembantaian, torture lan kekerasan sing padha. Mulane ana panjelasan sing ana yaiku yen ana Allah. Yen ora ana, daya murni kudu dadi aturan. Alasan kanggo ngandakake percaya karo Gusti Allah.

Ukurane

Apa jenis yaiku Gusti Allah? Luwih saka sing bisa kita bayangake! Nalika piyambakipun nyiptakake alam semesta, panjenenganipun langkung ageng tinimbang jagad raya - lan boten tundhuk watesan wekdal, papan lan energi, amargi sampun wonten sadurunge wekdal, papan, materi lan energi.

2 Timoteus 1,9 ngandharake apa sing ditindakake dening Gusti Allah sadurunge "." Wayahe wis diwiwiti, lan Gusti Allah wis ana sadurunge. Iki duwe orane sing ora ana suwe ora bisa diukur. Sampeyan langgeng, tanpa wates tanpa wates - lan tanpa wates tambah sawetara milyar isih tanpa wates. Matématika kita tekan watesan, yen pengin nerangake Gusti Allah.

Wiwit Gusti Allah nitahake prekara, mula sadurunge ana prekara lan ora ana sing penting. Iku roh - nanging ora "digawe" saka roh. Gusti Allah ora digawe kabeh; iku gampang lan ana minangka semangat. Dheweke nemtokake dadi, dheweke nemtokake semangat lan dheweke nemtokake prakara.

Wujudipun Gusti Allah ngluwihi prekara lan dimensi lan properti ora kena ditrapake kanggo dheweke. Iki ora bisa diukur ing mil lan kilowatt. Suléman ngaku manawa langit sing paling dhuwur ora bisa precaya marang Gusti Allah (1 Kings 8,27). Ngiseni langit lan bumi (Yeremia 23,24); nang endi wae, kabeh ora ana. Ora ana papan ing kosmos sing ora ana.
 
Kepiye Gusti sing kuwat? Yen dheweke bisa micu kakehan, ngrancang sistem solar sing bisa nggawe kode DNA, yen dheweke "cekap" ing kabeh tingkat kekuwatan kasebut, mula kekerasan kasebut kudu tanpa wates, mula dheweke kudu kuwasa. "Amarga karo Gusti Allah, ora ana perkara sing ora mungkin," ujare Lukas 1,37. Gusti Allah bisa nindakake apa sing dikepengini.

Kreativitas Gusti Allah nedahake kapinteran sing ora ana gandhengane. Dheweke ngontrol alam semesta lan njamin eksistensi terus saben detik (Ibrani 1,3). Tegese dheweke kudu ngerti apa sing kedadeyan ing jagad kabeh; kapinterane ora ana wates - dheweke pancen maha ngerti. Kabeh sing pengin dingerteni, ngerteni, pengalaman, ngerti, ngerti, dheweke ngalami.

Amarga Gusti netepake sing bener lan salah, Dheweke kanthi definisi sing bener lan nduweni kekuwatan kanggo terus nindakake sing bener. «Amarga Gusti ora bisa digodha menyang piala» (Yakobus 1,13). Minangka akibat paling dhuwur lan kanthi adil (Jabur 11,7). Standaripun leres, keputusanipun leres, lan piyambakipun ngakimi jagad kanthi adil amargi piyambakipun sejatosipun sae lan leres.

Ing kabeh prekara iki, Gusti Allah beda banget karo kita supaya kita duwe tembung khusus sing mung digunakake kanggo gegayutan karo Gusti Allah. Mung Gusti Kang Maha Kawasa, Maha Wigati, Maha Wigati, Wadi. We are masalah; dheweke iku roh. Kita pancen fana; wong iki slamet. Kita nyebut prabédan alam iki antara kita lan Allah, bedane, transcendence. Dheweke "nglancarake" kita, yaiku, dheweke ngluwihi kita, dheweke ora kaya kita.

Budaya kuna liyane dipercaya karo allah lan dewi sing padha nglawan, sing tumindak egois, sing ora bisa dipercaya. Kitab Suci, ing sisih liya, ngandhani Gusti Allah sing duwe kendali lengkap, sing ora butuh apa-apa saka sapa wae, lan mulane mung tumindak nulungi wong liya. Dhèwèké wis stabil, mula tumindak mung dipercaya lan dipercaya. Iki tegese Kitab Suci nalika nyebut Gusti Allah "suci": moral sampurna.

Sing nggawe urip luwih gampang. Siji maneh ora kudu nyoba nyenengake sepuluh utawa rong puluh dewa sing beda-beda; mung ana siji. Sang Pencipta samubarang kabeh iku isih dadi panguwasa kabeh lan dheweke bakal ngadili kabeh wong. Kita kepungkur, saiki lan masa depan kita kabeh ditemtokake dening Gusti Allah, Maha Bijaksana, Maha Kuasa, Abadi.

Kebecikane

Yen kita mung sumurup bab Gusti Allah, yen dheweke nduweni kekuwatan mutlak kanggo kita, kita mesthine bakal ngrungokake marang dheweke saka rasa wedi, kanthi lutut sing jengkel lan ati sing gelem. Nanging Gusti Allah wis ngumumaké marang kita sifat liya: Allah sing ora precaya banget uga ora welas asih lan becik.

Ana murid takon marang Yésus: "Gusti, tuduhna Bapak ..." (Yokanan 14,8). Dheweke kepengin ngerti kepiye Gusti Allah. Dheweke ngerti critane grumbulan sing kobong, tugu geni lan awan ing Sinai, dhampar sing ora ana sing dakkarepake dening Ezekiel, yaiku whiz sing Nabi Elia krungu (Pangentasan 2: 3,4; 13,21:1; 19,12 Raja-raja 1; Ezekiel). Gusti Allah bisa katon ing kabeh materialisasi kasebut, nanging apa sing kayane tenan? Kepiye carane kita mbayangno?

"Sapa sing ndeleng Aku, padha ndeleng Rama," ujare Gusti Yesus (Yokanan 14,9). Yen kita kepengin ngerti apa sejatine Gusti Allah, kita kudu ngupaya marang Yesus. Kita bisa entuk ilmu saka Gusti Allah saka alam; luwih ngerti babagan Gusti Allah babagan carane ngungkapake awake dhewe ing Prajanjian Lawas; nanging umume ilmu babagan Gusti Allah asale saka carane dheweke ngungkapake awake dhewe ing Yesus.

Gusti Yesus nuduhake kita sisih paling penting saka Gusti Allah. Dheweke Immanuel, tegese "Gusti Allah karo kita" (Mat. 1,23). Dheweke urip tanpa dosa, tanpa egois. Welas asih marang dheweke. Dheweke ngrasa tresna lan bungah, kuciwane lan nesu. Dheweke peduli karo individu kasebut. Dheweke njaluk keadilan lan ngapura dosa. Dheweke ngladeni wong liya, kalebu kalainan lan pati.

Gusti Allah. Dheweke wis nggambarake awake dhewe marang Nabi Musa kaya mangkene: "Dhuh Gusti, Gusti, Gusti, welas asih lan welas asih lan sabar lan sih-rahmat lan kasetyan, sing nyimpen ewu lan ngapura kaluputan, pelanggaran lan dosa, nanging ora ana sing ngukum." (Pangentasan 2, 34-6).

Gusti Allah sing ngadeg ing ndhuwur tumitah uga duwe kebebasan kanggo nyipta. Iki immanence, dheweke karo kita. Sanajan dheweke luwih gedhe tinimbang alam semesta lan saiki ana ing endi wae, dheweke uga "bareng karo kita" kanthi cara sing "karo" wong-wong sing ora percaya. Gusti sing kuwasa tansah cedhak karo kita. Iki cedhak lan adoh ing wektu sing padha (Yeremia 23,23).

Liwat Gusti Yesus mlebu ing sejarah, ruang lan wektu manungsa. Dheweke pancen kadagingan, dheweke nuduhake apa sing kudu urip ing daging, lan kita nuduhake yen Gusti Allah kepengin ngunggahake urip ngluwihi daging. Urip sing abadi diwenehake kanggo kita, urip sing ngluwihi watesan fisik sing saiki wis dingerteni. Urip-roh ditawakake kanggo kita: Roh Allah lumebet ing kita, urip ing kita lan ndadekake kita dadi putrane Gusti Allah (Roma 8,11:1; 3,2 Yokanan). Gusti Allah tansah nunggil karo kita, makarya ing ruang lan wektu kanggo mbantu kita.

Allah gedhe lan kuwasa ing wektu sing padha Allah kang asih lan welas asih; Hakim sing sampurna ing wektu sing padha yaiku Penebus sing welas asih lan sabar. Gusti Allah sing duka karo dosa ngundangi kaslametan saka dosa ing wektu sing padha. Dheweke gedhe banget ing sih-rahmat, kebak kabecikan. Iki ora samesthine saka makhluk sing bisa nggawe kodhe DNA, warna-warna pelangi, dandelion blossom. Yen Gusti Allah ora nresnani lan ngasihi, mesthi ora bakal ana.

Gusti Allah nggambarake hubungane karo kita liwat macem-macem gambar linguistik. Contone, dheweke iku bapak, kita anak; dheweke minangka bojone lan kita, minangka bebarengan, garwane; Panjenengane raja lan kita kabeh; dhewek sing angon lan kita wedhus. Umumé kanggo gambar linguistik iki yaiku menawa Gusti Allah nampilake awake dhewe minangka wong sing tanggung jawab sing nglindhungi umate lan nyukupi kebutuhane.

Gusti Allah mirsa, manawa kita cilik. Panjenenganipun pirsa piyambakipun saged ngilangke kita kanthi swaraning driji, kanthi salah kapitadosan kakiyatan kosmis. Nanging ing Gusti Yesus, Gusti Allah nedahake manawa kita tresna marang dheweke lan kepriye peduli marang kita. Gusti Yesus asih, malah gelem nandhang sangsara yen mbantu kita. Dheweke mangerteni pain sing kita tindakake amarga dheweke nandhang sangsara. Panjenengane pirsa siksa kang ala, lan wis nimbali wong-wong mau marang kita, nuduhake kita supaya kita bisa pitados marang Gusti Allah.

Gusti Allah nduwe rencana kanggo kita amarga Dheweke wis nggawe kita kayadene gambar (Pangentasan 1). Dheweke nyuwun supaya bisa adaptasi karo dheweke - kanthi prayoga, ora kekuwatan. Ing Gusti Yesus, Gusti Allah menehi conto sing bisa lan kudu dicontohi: conto andhap asor, layanan sing ora duwe ati, tresna lan welas asih, iman lan pangarep-arep.

"Gusti Allah iku katresnan," tulis Johannes (1 Yokanan 4,8). Dheweke wis nuduhake katresnan kanggo kita kanthi ngirim Yesus mati kanggo dosa-dosa kita, saéngga alangan ing antarane kita lan Gusti Allah bisa tiba lan kita bisa pungkasane urip karo dheweke kanthi bungah. Katresnan Gusti ora dipikir - iku tumindak sing mbantu kita kabutuhan.

Saka salib Yesus kita sinau liyane babagan Gusti Allah saka bab patangen. Gusti Yesus nerangake yen Gusti Allah tansah nandhang sangsara, malah nandhang sangsara amarga wong sing ditulungi. Katresnan iku nelpon, nyengkuyung. Dheweke ora nuntut supaya kita nindakake karsane.

Katresnan Gusti Allah kanggo kita, sing paling jelas dituduhake ing Gusti Yesus Kristus, yaiku conto: «Iki katresnan: ora yen kita tresna marang Gusti Allah, nanging dheweke tresna marang kita lan ngutus putrane dadi rekonsiliasi kanggo dosa-dosa kita. Kekasihku, manawa Gusti Allah tresna banget marang kita, kita uga kudu tresna-tinresnan » (1 Yokanan 4, 10-11). Yen kita urip kanthi katresnan, urip langgeng bakal dadi kabungahan, ora mung kanggo kita nanging uga kanggo wong-wong sing ana ing saubengé.

Yen kita ngetutake Gusti Yesus ing urip, kita bakal ngetutake dheweke ing pati lan banjur bakal urip maneh. Gusti Allah sing nangèké Gusti Yésus sangka pati, uga bakal nangèkké urip lan ngekèki urip langgeng (Roma 8,11). Nanging yen ora sinau tresna, kita ora bakal nampa urip langgeng. Pramila Gusti Allah mulang kita supaya tresna, kanthi jangkep sing bisa kita lakoni, liwat conto sing cocog karo dheweke ing ngarep kita, ndandani ati liwat Roh Suci sing makarya ing kita. Kekuwatan sing ndominasi reaktor nuklir srengenge tumindak kanthi ati-ati ing ati, ngrasakake awake dhewe, menang tresno, menang kesetiaan.

Gusti Allah maringi makna ing babagan urip, orientasi ing urip, ngarep-arep urip langgeng. Kita bisa dipercaya marang dheweke, sanajan kudu nandhang sangsara kanggo nindakake kabecikan. Kekuwatane ana ing mburi kamurahane Gusti Allah; katresnanipun dipandu dening kawicaksanane. Kabeh kekuwatan alam semesta iku dhawuhe lan dheweke nggunakake kanggo sing paling apik. Nanging kita ngerti manawa kanggo wong sing tresna marang Gusti Allah, kabeh prekara sing paling apik ... » (Roma 8,28).

Antwort

Carane kita nanggapi Allah sing apik lan apik, dadi elek lan welas asih? Kita nanggapi karo ibadah: awe saka kamulyane, pujian karyane astiti bakti sutji, kang, ngurmati kang daya, remorse kanggo integritas, pengajuan kanggo panguwasa sing kita temokake ing bebener lan kawicaksanan.
Kita nanggapi sih-rahmatipun kanthi syukur; awit langgeng sih-kadarmane. ing dheweke
Kabegjan karo katresnan kita. We ngujo dheweke, kita nyembah marang, kita menehi piyambakipun kanggo dheweke karo wish kita duwe luwih kanggo menehi. Kaya dene dheweke nuduhake kita marang tresnane, supaya dheweke ngganti kita supaya kita padha tresna marang wong-wong ing saubenging kita. We nggunakake kabeh kita duwe, kabeh,
 
apa kita, kabeh sing menehi kita kanggo ngawula marang wong liya, miturut tuladha Gusti Yesus.
Iki Gusti Allah kita ndedonga, ngerti yen dheweke krungu saben tembung, dheweke ngerti kabeh pikirane, yen dheweke ngerti apa sing kita butuhake, dheweke kepengin ngelingi perasaan kita, yen dheweke kepengin manggon karo kita selawase, Dheweke nduweni kekuwatan kanggo nepaki kabeh hawa nafsu lan kawicaksanan kang ora bisa dilakoni. Ing Gusti Yesus Kristus, Gusti Allah wis mbuktekake piyambakipun setya. Gusti Allah ana ing kono, supaya aja dadi egois. Kekuwatane tansah digunakake ing katresnan. Dhuh Allah kawula, ingkang ageng sanget wonten ing kekiyatan lan ingkang ageng sanget ing katresnan. Kita bisa mutusake dheweke kanthi bener.

dening Michael Morrison


pdfGusti Allah - introduksi