Sapa Yesus sadurunge lair?

Apa Yesus ana sadurunge manungsa? Sapa utawa apa Yesus sadurunge titisane? Apa Dewa Prajanjian Lawas? Kanggo ngerti sapa sejatine Yesus, luwih dhisik kudu ngerti piwulang dhasar Tritunggal Ngerti (Trinitas). Alkitab mulang manawa Gusti Allah iku mung siji. Iki ngandhani yen sapa wae utawa apa wae sadurunge Yesus dadi manungsa, dheweke ora bisa dadi Gusti sing misah saka Sang Rama. Sanajan Gusti Allah iku makarya, dheweke wis nate urip ing telung wong sing padha lan padha karo sing dianggep Rama, Putrane lan Roh Suci. Kanggo ngerteni kepriye piwulang Trinitas kasebut nerangake babagan sifat Gusti, kita kudu ngeling-eling prabédan karo ukara dadi wong. Bedane dituduhake kaya ing ngisor iki: Ana siji bab Gusti Allah (yaiku maknane), nanging ana telu sing ana ing sajroning siji saka Gusti Allah, yaiku telu, yaiku telu, yaiku Rama, Anak lan Roh Suci.

Dadi sing kita sebut Allah siji nduweni hubungan langgeng ing awake saka bapake nganti putra. Bapak tansah dadi bapak lan anak lanang tansah dadi putra. Lan mesthi, Roh Suci tansah dadi Roh Suci. Siji wong ing dewa ora ndhelikake sing liyane, utawa ora ana wong sing kalah karo alam sing liyane. Kabeh wong telu - Rama, Putra lan Sang Roh Suci - bareng karo Gusti Allah. Doktrin Trinitas nerangake yen Gusti Yesus ora digawe ing sadhengah wektu sadurunge inkarnasi, nanging ana ing salawas-lawase minangka Gusti Allah.

Dadi, ana telung pilar pangertosan Trinitas babagan sifat Allah. Kaping pisanan, mung ana Gusti sing sejati, yaiku Allah (YHWH) Prajanjian Lawas utawa Theos of New Testament yaiku - pencipta kabeh sing ana. Rukun nomer loro saka piwulang iki yaiku yen Allah dumadi saka telung wong, yaiku Rama, Sang Putra lan Sang Roh Suci. Bapakne dudu putra, putrane dudu bapak utawa Roh Suci, lan Roh Suci dudu bapak utawa putrane. Rukun nomer telu ngandhani yen telu iki beda (nanging ora pisah karo siji-sijine), nanging padha-padha nuduhake siji dadi ketuhanan, yaiku Allah, lan dheweke tetep abadi, padha lan padha. Pramila Gusti Allah dadi siji lan dadi siji, nanging tetep ana ing telung wong. Kita kudu tansah ngati-ati supaya ora ngerteni masarakat Ketuhanan minangka wong ing alam manungsa, ing endi wong siji dipisah saka liyane.

Diakoni manawa ana bab Trinity minangka Gusti Allah sing ora ngerteni pangerten manungsa sing winates. Kitab Suci ora nerangake bab kepiye carane bisa dadi siji Gusti Allah minangka Tritunggal. Mung nandheske yen kedadeyan kaya ngono. Diakoni, misale yen angel kanggo ngerti kepiye bapak lan anak bisa dadi siji. Mula saka iku, kudu eling karo bedane wong lan piwulang Trinitas. Bentenane iki ngandhani manawa ana bedane karo nalikane Gusti Allah dadi siji lan cara sing nomer telu. Cukup, Gusti Allah minangka intine lan ana telu. Yen kita ngelingake bedane iki sajrone diskusi, kita bakal nyingkiri (nanging ora bener) kontradiksi ing bebener Alkitab manawa Gusti Allah dadi telung wong - Rama, Anak lan Roh Suci - dadi bingung.

Analogi fisik, sanadyan ora trep, bisa nggawa kita menyang pangerten sing luwih becik. Ana mung lampu sing sejati - cahya putih. Nanging cahya putih bisa dipérang dadi telung werna utama - abang, ijo lan biru. Saben telung werna utama ora misahake saka werna utama liyane - kalebu ing salah sawijining cahya, sing putih. Ana mung siji cahya sampurna, kang kasebut cahya putih, nanging cahya iki ngandhut telu werna sing beda nanging ora beda.

Panjelasan ing ndhuwur menehi kita dhasar penting saka Trinitas, sing menehi kita perspektif kanggo ngerti sing utawa apa Gusti Yesus sadurunge dadi manungsa. Sawise kita ngerti hubungan sing tansah ana ing Gusti siji, kita bisa terus karo jawaban kanggo pitakonan sing Yesus ana sadurunge inkarnasi lan lair fisik.

Alam langgeng lan preexistence Yesus ing Injil Yohanes

Praupane Kristus wis jelas diterangake ing John 1,1-4. Ing wiwitan ana Sabda, lan Sabda ana karo Gusti Allah, lan Gusti Allah iku Sabda. 1,2 Wiwitane ana ing wiwitan karo Gusti Allah. 1,3 Samubarang kabeh ditindakake kanthi bener, lan tanpa apa-apa sing wis rampung, apa sing bakal dilakoni. 1,4 Iku tembung utawa logo ing basa Yunani sing dadi wong ing Gusti Yesus. Ayat 14: Lan Sabda dadi daging lan manggon ing antarane kita ...

Tembung langgeng, sing ora ana, sing ana ing Gusti Allah, nanging uga minangka salah siji saka wong Dewa karo Gusti Allah, dadi manungsa. Elinga yen Sabda ana Gusti Allah lan manungsa dadi. Tembung kasebut ora tau ana, tegese, dheweke ora guneman. Dheweke tansah tembung utawa dewa. Anane tembung kasebut ora ana telpone. Iku tansah ana.

Minangka Donald Mcleod nerangake ing The Kristus Kristus: Dheweke dikirim minangka salah siji sing wis ana, dudu wong sing dikirim kanthi dikirim (P. 55). Mcleod terus: Ing Prajanjian Anyar, orane Yesus minangka lampahing orane sadurunge utawa sadurunge dadi swarga. Tembung sing manggon ing antarané padha karo tembung sing nurut Gusti Allah. Sang Kristus sing ditemokake kanthi wujud manungsa yaiku Panjenengane sing sadurunge ana ing bentuk Gusti Allah (P. 63). Iku Sang Sabda utawa Putraning Allah kang nampa daging, dudu Rama utawa Sang Roh Suci.

Sapa jenenge Yahweh?

Ing Prajanjian Lawas, jeneng sing paling umum kanggo Gusti yaiku Yahweh, sing asale saka konsonan Ibrani YHWH. Dheweke dadi jeneng nasional kanggo Gusti Allah, nitahake sing langgeng lan ora ana. Suwe-suwe, wong-wong Yahudi ndeleng asmane YHWH, uga dianggep suci banget. Tembung Ibrani adonai (gusti kula) utawa Adonai, digunakake tinimbang. Mula, umpamane, ing Kitab Suci Luther tembung PANGERAN (ing huruf kapital) ing endi YHWH katon ing tulisan-tulisan Ibrani. Gusti iku jeneng sing paling umum kanggo Gusti Allah sing ditemokake ing Prajanjian Lawas - digunakake luwih saka 6800 kaping hubungane. Jeneng liyane kanggo Gusti Allah ing Prajanjian Lama yaiku Elohim, sing digunakake luwih saka 2500 kaping, kaya ing tembung Allah, Gusti (YHWHElohim).

Ana akeh tulisan ing Prajanjian Anyar ing endi penulis nganggit pernyataan sing digawe babagan referensi marang Yéhuwah ing Prajanjian Lawas. Praktek pengarang Prajanjian Anyar iku umum banget supaya kita bisa uga ora penting banget. Kanthi nempatake Injil marang Gusti Yesus, panulis iki nuduhake manawa Yesus iku Yahweh utawa Gusti Allah sing dadi daging. Mesthi, kita ora bakal kaget amarga panulis nggawe perbandingan iki amarga Gusti Yesus dhewe nerangake manawa perangan ing Prajanjian Lawas nuduhake dheweke (Lukas 24,25-27; 44-47; Yohanes 5,39-40; 45-46).

Yesus punika Ego Eimi

Ing Injil Yohanes, Gusti Yesus ngandika marang para sakabate: Saiki aku pitutur marang kowe sadurunge kedadeyan, supaya yen wis kelakon, sampeyan bakal percaya manawa Aku iki (Yokanan 13,19). Ukara iki aku minangka terjemahan saka ego eimi Yunani. Ukara iki dumadi kaping 24 ing Injil Yohanes. Paling ora pitung saka pratelan kasebut dianggep mutlak amarga ora nuruti ukara kayata ing Yohanes 6,35 Aku Roti Urip. Ing pitung kasus mutlak iki ora ana ukara ukara lan aku saiki ana ing pungkasan ukara. Iki nuduhake manawa Gusti Yesus nggunakake tembung iki minangka jeneng kanggo nunjukake dheweke. Pitu kasebut yaiku Yohanes 8,24.28.58:13,19, 18,5.6:8;; lan.

Yen kita bali menyang Yesaya 41,4: 43,10; 46,4 lan, kita bisa nggunakake latar mburi kanggo referensi Yesus marang awake minangka ego eimi (Aku iki) ndeleng ing Injil Yohanes. Ing Yesaya 41,4: 43,10 Gusti Allah utawa Yéhuwah ujar: Aku iki Pangéran, sing pisanan lan sing padha karo sing terakhir. Ing Yésaya, dhèwèké kandha: Aku, Aku iki Pangéran, lan banjur ujar mengkéné: Kowé dadi seksiku, ujar Pangéran, lan Aku iki Allah (V. 12). Ing Yesaya 46,4 Gusti Allah menehi nilai (Yaiku) dadi awake dhewe.

Ukara Ibrani Aku iki ing versi Yunani Holy Holy, Septuagint (sing digunakake para rasul) ing Yesaya 41,4: 43,10; 46,4 lan dijarwakake nganggo ukara ego eimi. Katon manawa Gusti Yesus nggawe aku minangka kasebut minangka referensi kanggo awake dhewe amarga dheweke langsung karo Gusti Allah (Yahweh) pratelan babagan awake dhewe ing Yesaya. Pancen, Yohanes ujar manawa Gusti Yesus ujar manawa dheweke iku Gusti Allah sing daging (Wacana Yohanes 1,1.14, sing ngenalake Injil lan ujar babagan ketuhanan lan inkarnasi tembung, nyawisake kita kasunyatan iki).

Ego eimi Johannes (Aku) Identifikasi Yesus uga bisa ditelusuri maneh ing Pangentasan 2, ing kono Gusti Allah ngenalake awake dhewe. Ing kana kita maca: Gusti Allah [Ibrani elohim] ngendika marang Nabi Musa: AKU SADAK KANGSA AKU [a. Ü. Aku iki saya]. Pangandikané, "Dadi kowé bakal kandha karo wong Israèl: Aku bakal dadi '[Aku iki], sing ngutus Aku menyang sampeyan. (V. 14). Kita wis ndeleng manawa Injil Yohanes nggawe hubungan sing jelas antara Yesus lan Yahweh, asmane Gusti Allah ing Prajanjian Lawas. Nanging kita uga kudu nyathet manawa Yohanes ora padha karo Yesus Rama (kaya Injil liyane ora). Contone, Yesus ndedonga karo Sang Rama (Yokanan 17,1: 15). John mangertos manawa putra kasebut beda karo bapak - lan dheweke uga ngerti manawa loro beda karo Roh Suci (Yokanan 14,15.17.25:15,26;). Amarga iki, John ngenali Yesus minangka Gusti Allah utawa Yahweh (nalika kita mikir jeneng Ibrani, Prajanjian Lawas), panjelasan Trinitas babagan sifat Allah.

Ayo liwat iki maneh amarga iku penting. Yohanes mbaleni identifikasi Yesus babagan awake dhewe minangka AKU ing Prajanjian Lawas. Amarga mung siji Gusti Allah lan Yohanes ngerti iki, kita mung bisa nyimpulake manawa kudu ana wong loro sing dadi siji saka Gusti Allah (Kita weruh manawa Yesus, Putraning Allah, beda karo Rama). Kanthi Roh Suci, sing uga dibahas John ing Bab 14-17, kita duwe dhasar kanggo Trinitas. Kanggo mbuwang keraguan babagan identitas John babagan Gusti karo Gusti, kita bisa ngutip Yohanes 12,37: 41, ing kene ujar:

Lan senajan nindakaké mukjijat samono akèhé sadurunge wong-wong mau, padha ora ngandel marang Panjenengane bisa 12,38 kawujud saka paseksiné Nabi Yesaya, ngandika, "Gusti, sinten ingkang pitados dhateng pawartos kawula? Lan sing wiwit nduweni asta pangwaosing Pangéran dicethakaké "12,39 Mulane wong padha ora pracaya Yesaya maneh wis ngandika?" 12,40 Sampun ngandika mripaté lan mangkotaké atiné, supaya aja padha nganti ndeleng sarana mripate lan mangreti sarana atine lan diowahi, lan sunwarasaké. "ngandika 12,41 The Yesaya, amarga wus ningali kamulyané sarta wis ngandikakaké bab Panjenengané. Kutipan ing ndhuwur sing dipigunakaké Yohanes yaiku saka Yesaya 53,1 lan 6,10. Nabi asline ngucapake tembung-tembung kasebut kanggo ngarujuk marang Pangeran. Yohanes ngendika manawa apa sing bener bener bener ana ing ngarsane Gusti Yesus, lan dheweke uga ngucap bab Panjenengane. Kanggo rasul Yohanes, Gusti Yésus dadi Gusti ing daging; sadurunge lair manungsa dheweke dikenal minangka Yahweh.

Yesus punika Pangéran ing Prajanjian Anyar

Markas miwiti Injil kanthi nyatakake yen Injil Yesus Kristus "Putraning Allah" (Tandhani 1,1). Dheweke banjur dipetik saka Malachi 3,1: 40,3 lan Yesaya 1,3: 40,3 kanthi tembung kaya mangkene: Kaya sing wis ditulis ing nabi Yesaya: "Lah, aku ngirim utusan sadurunge, sing arep nyiyapake dalan sampeyan." «XNUMX Yaiku swara pandhita ing ara-ara samun: nyiapake dalane Gusti, angkat minggah!». Mesthi wae, Gusti ing Yesaya yaiku Yahweh, jenenge Israel sing wis ana ing Israel.
 
Kaya sing kacathet ing ndhuwur, Mark ngutip bagean pertama Malachi 3,1: Lah, aku pengin ngirim utusan kanggo nyiyapake dalan kanggo aku (utusan kasebut yaiku Yohanes Pembaptis). Ukara sabanjure ing Malachi yaiku: Lan enggal kita bakal tekan ing daleme Gusti sing dikepengini; lan malaékat prejanjèn sing kokpengini, lah bakal rawuh! Gusti mesthi wae. Kanthi ngutip bagean kapisan saka ayat iki, Mark nuduhake yen Gusti iku netepi apa sing diucapake Malachi babagan Yahweh. Markus ngumumake Injil, yaiku Pangeran Yehuwah rawuh minangka utusan prejanjene. Nanging, ujar Markus, Yokanan iku Gusti Yesus.

Saka Roma 10,9: 10-13 kita mangertos manawa wong Kristen ngakoni manawa Gusti Yesus iku Gusti. Konteks nganti ayat 2,32 cetha nuduhake yen Yesus iku Gusti, sing kudu diteliti kabeh wong supaya disimpen. Paulus ngutus Yoel kanggo negesake perkara iki: Sapa wae sing nyebut asmane Gusti kudu disimpen (V. 13). Yen sampeyan maca Joel 2,32, sampeyan bisa ndeleng manawa Yesus ngutip saka ayat iki. Nanging wacana Prajanjian Lawas nyatakake manawa kawilujengan kasedhiya kanggo kabeh wong sing nyebut asmane Yahweh - jeneng ilahi kanggo Gusti Allah. Kanggo Paulus, mesthine, Yesus sing kita sebut supaya disimpen.

Ing Filipi 2,9-11 kita maca sing Gusti Yesus wis jeneng kang ndhuwur saben jeneng, sing saben dhengkul bakal sujud ing asmane, lan saben basa bakal ngakoni yen Gusti Yesus Kristus iku Gusti. Paul adhedhasar statement iki ing Yesaya 43,23 ngendi kita maca ing ngisor iki: Aku wis supaos demi aku, lan kaadilan wus metu saka ing cangkeme, tembung, kang kanggo tetep: Aku bakal sujud saben nyuda, lan saben basa sumpah, matur, Ing Pangeran Yehuwah ana kaadilan lan kakuwatan. Ing konteks Prajanjian Lawas, iki Yahweh, Gusti Allah Israel, sing ngandika saka awake dhewe. Panjenengane iku kang ngandika: "Ora ana allah, kajaba mung aku."

Nanging Paulus ora ragu-ragu ngomong yen kabeh lutut sujud marang Gusti Yesus lan kabeh basa bakal ngakoni dheweke. Amarga Paulus mung percaya marang siji Gusti Allah, dheweke kudu ngladeni Yesus karo Gusti. Siji-sijine bisa takon pitakon: yen Yesus iku Yahweh, ing endi bapake ing Prajanjian Lawas? Kasunyatane yaiku, miturut pemahaman Trinitas, bapak lan putra kasebut yaiku Gusti Allah amarga dheweke iku Gusti Allah (kaya Roh Suci). Katelu telung wong saka Ketuhanan - Rama, Anak lan Roh Suci - nuduhake siji makhluk ilahi lan siji jeneng gaib, sing diarani Allah, theos utawa Yahweh.

Ibrani nyambungake Yesus karo Yahweh

Salah sawijining pernyataan sing jelas yen Yesus nggandhengake karo Yahweh, Tuhan Prajanjian Lawas, yaiku Ibrani 1, utamane ayat 8-12. Sawetara ayat pisanan ing Bab 1 jelas nuduhake yen Yesus Kristus, minangka Putraning Allah, dadi topik kasebut (V. 2). Gusti Allah nitahake jagad iki kanthi jagad kabeh lan nggawe dheweke dadi pewaris kabeh (V. 2). Anane putra minangka gegambaran kamulyan lan gambar fitrah (V. 3). Dheweke nggawa samubarang kabeh kanthi tembung sing kuwat (V. 3).
Banjur kita maca ing ngisor iki ing ayat 8-12:
Nanging Sang Putra: "Dhuh Allah, dhampar Paduka lestantun kalanggengan ing kalanggengan, kaluhuraning kaadilan badhe dados catur karajan Paduka. 1,9 Sampeyan wis tresna kaadilan lan kebak prilaku; Mulane, dhuh Allah, Allahmu wus njebadi kowe kalawan lenga gembrengan kayadene ora ana barang kang becik. "1,10 lan:" Dhuh, Gusti, wiwitanipun sampun nitahaken bumi, saha langit punika asta Paduka. 1,11 Mereka bakal lewat, nanging sampeyan bakal tetep. Wong-wong bakal padha dadi kaya jubah; 1,12 lan kaya jas, sampeyan bakal digulung kaya jubah sing bakal diganti. Nanging kowe iku padha, lan taun-taunmu ora bakal mandheg. Pisanan, kita kudu nyatet yen materi ing basa Ibrani 1 asalé saka sawetara Mazmur. Wacanan kapindho ing pilihan kasebut dipetik dening Jabur 102,5-7. Wacana ing kitab Masmur minangka referensi sing cetha kanggo Yahweh, Allah saka Prajanjian Lawas, Sang Pencipta kabeh sing ana. Ing saleresipun, sedaya pujian 102 wonten ing ngandhapipun Yahweh. Nanging wong Ibrani nglamar materi iki kanggo Yesus. Ana mung siji kesimpulan: Yesus yaiku Gusti Allah utawa Yahweh.

Elinga tembung ndhuwur ing miring. Padha nuduhake yen Sang Putra, Yesus Kristus, diarani loro Gusti lan Gusti ing basa Ibrani 1. Luwih, kita sumurup yen sesambungan Yahweh karo Panjenengane sing ditangani yaiku Gusti Allah, Gusti Allahmu. Mulane, loro responden lan dewa sing ditangani. Carane bisa amarga ana mung siji Gusti Allah? Jawaban, mesthi, dumunung ing penjelasan trinitarian kita. Sang Rama iku Gusti Allah lan Sang Putra iku uga Gusti Allah. Ana loro wong telu saka One Being, Allah, utawa Yahweh ing basa Ibrani.

Ibrani 1 nggambarake Yesus minangka pangripta lan nyengkuyung jagad iki. Dheweke tetep padha (V. 12), utawa pancen prasaja, yaiku intine abadi. Gusti Yesus iku pasareyane Allah sing pas (V. 3). Mula, dheweke uga kudu dadi Gusti Allah. Mula ora gumun manawa panganggit surat kanggo wong Ibrani bisa njupuk perangan babagan Gusti Allah (Yahweh) lan ngrujuk Yesus. James White, ing Trinity Lupa ing kaca 133-134, kaya mangkene:

Penulis Ibrani nuduhake ora pencegahan dening njupuk wacana iki saka Psalter ing - wacana sing mung fitting kanggo njlèntrèhaké nitahake langgeng Gusti Allah piyambak - lan ditrapake kanggo Gusti Yesus Kristus ... Apa iku ateges sing penulis Ibrani sing Passage sing mung kanggo Yahweh lan banjur nuduhake Putraning Allah, Yesus Kristus? Iku tegese padha ora weruh masalah karo nggawe identifikasi kuwi, amarga padha pracaya iku anaké ana ing kasunyatan inkarnasi Gusti.

Praupane Yesus ana ing tulisane Petrus

Ayo goleki conto liyane babagan tulisan ing Prajanjian Anyar padha karo Yesus karo Yéhuwah, Gusti utawa Gusti Allah ing Prajanjian Lawas. Rasul Petrus kasebut jenenge Yesus, watu urip sing ditolak dening manungsa, nanging dipilih lan disenengi dening Gusti (1 Petrus 2,4). Kanggo nuduhake manawa Gusti Yesus iki watu sing isih urip, dheweke ngutip telung bagean ing ngisor iki saka Kitab Suci:

«Lah, aku nggawe tonggak pilihan sing apik ing Sion; lan sing sapa precaya marang iku ora bakal kawirangan. » 2,7 Kanggo sampeyan sing percaya, iku larang regane; Nanging kanggo wong-wong sing ora percaya, "watu sing ditolak dening para tukang bangunan lan sing wis dadi watu pojok 2,8 minangka watu prekara lan watu ganggu"; wong mau ambruk, amarga ora ngandel marang tembung, yaiku sing dikarepake (1 Petrus 2,6: 8).
 
Ekspresi kasebut asale saka Yesaya 28,16:118,22, Jabur 8,14: 8,14 lan Yesaya 8,14. Ing kabeh keadaan, pernyataan kasebut nyebutake Gusti, utawa Yahweh, ing konteks Prajanjian Lawas. Contone, ing Yesaya Pangandikane Sang Yehuwah: Nanging ngompliti Sang Yehuwah Gustine sarwa dumadi; dadi wedi lan wedi. Dheweke bakal dadi pacoban lan kesandhung lan watu ganggu kanggo loro omah Israel, jeblugan lan gapura kanggo warga Yerusalem (Yésaya 8,13: 14).

Kanggo Pétrus, lan minangka penulis liyane Prajanjian Anyar, Gusti Yesus mratélakaké yèn Pangéran Prajanjian Lawas - Yahweh, Allahé Israèl. Rasul Paulus uga nyerat Yesaya 8,32 ing Rum 33-8,14 kangge nedahaken bilih Yesus punika pamblokiran saking tiyang Yahudi ingkang boten pitados.

ringkesan

Kanggo penulis Prajanjian Anyar, Yahweh, watu Israel, dadi wong ing Yesus, watu gereja. Kaya nalika Paulus ngandika bab Gusti Allah Israel, "Wong-wong [wong Israel] padha mangan kabeh panganan rohani sing padha, lan kabeh padha ngombe anggur sing padha; awit padha ngombe saka ing batos kaswargan kang ngetutake; nanging watu iku Sang Kristus.

Paul Kroll


pdfSapa Gusti Yesus sadurunge lair manungsa?