Sapa wong iki?

Gusti Yesus piyambak nyuwun marang murid-muridipun babagan identitas sing arep kita tindakake ing kene: "Sapa sing ngarani wong yen Putraning Manungsa iku?" Dheweke tetep anyar kanggo kita dina iki: sapa sing iki? Apa panguwasa dheweke? Yagene kudu kita pitados? Yesus Kristus ana ing tengah iman Kristen. Kita kudu ngerti apa jenis wong iku.

Banget manungsa - lan liyane

Yesus lair kanthi cara normal, tuwuh normal, luwe lan ngelak lan kesel, mangan lan ngombe lan turu. Dheweke katon normal, nganggo basa saben dinane, mlaku biasane. Dheweke duwe perasaan: sayang, nesu, gumun, sedhih, wedi (Matthi 9,36; Luk 7,9; Yokanan 11,38; Matth. 26,37). Dheweke ndedonga marang Gusti Allah kaya sing kudu ditindakake dening wong. Dheweke nyebat manungsa minangka manungsa, lan dheweke diatasi dadi manungsa. Dheweke dadi manungsa.

Nanging dheweke pancen wong sing luar biasa sing sawise munggah, ana sing nolak dadi manungsa (2 Yokanan 7). Dheweke nganggep manawa Gusti Yesus suci banget, dheweke ora bisa percaya yen dheweke duwe hubungane karo daging, kanthi rereget, kringet, fungsi pencernaan, ketidaksempurnaan daging. Mbok bilih piyambakipun namung "muncul" minangka manungsa, dene malaikat kadang-kadang muncul minangka manungsa tanpa sejatosipun dados manungsa.

Beda, Prajanjian Anyar nerangake: Yesus pancen manungsa sajatine. Yohanes negesake: "Lan Tembung dadi daging ..." (Yokanan 1,14). Dheweke "tampil" ora mung minangka daging lan ora "nganggo" mung daging. Dheweke dadi daging. Yesus Kristus "rawuh ing daging" (1 Yokanan 4,2). Kita ngerti, jarene Johannes, amarga kita ndeleng dheweke lan amarga kita kena dheweke (1 Yokanan 1,1-2).

Miturut Paulus, Yésus wis dadi "kaya wong" (Phil. 2,7), "ditindakake miturut ukum" (Gal. 4,4), "ing bentuk daging sing dosa" (Rom. 8,3). Penulis surat kasebut marang wong Ibrani ujar manawa dheweke sing teka kanggo nebus wong iku sejatine kudu dadi wong lanang: "Amarga bocah-bocah saiki dadi daging lan getih, dheweke banjur nampa kabeh ... Dadi, dheweke kudu padha karo sedulur-sedulure ing kabeh " (2,14-17).

Kaslametan kita gumantung apa pancene Yesus - lan dadi manungsa. Peranane minangka pendukung kita, Imam Agung kita, gumantung apa dheweke wis nate ngalami manungsa (Ibrani 4,15). Sanajan wungune, Gusti Yesus duwe daging lan balung (Yokanan 20,27:24,39; Lukas). Malah ing kamulyane swarga, dheweke tetep dadi manungsa (1 Tim. 2,5).

Tumindak kaya Gusti Allah

"Sapa dheweke?" Takon wong-wong Farisi nalika ndelok Gusti Yesus ngapura dosa. "Sapa sing bisa ngapura dosa kajaba mung Gusti Allah?" (Lukas 5,21.) Dosa minangka pelanggaran marang Gusti Allah; Kepiye manawa wong bisa nyebutake marang Gusti Allah lan ngarani dosa-dosa sampeyan bakal sirna? Dheweke nyenyamah, dheweke kandha. Gusti Yesus ngerteni apa sing dipikirake lan isih ngapura dosa. Dheweke malah ngerti yen dheweke ora salah (Yokanan 8,46).

Gusti Yesus ujar manawa dheweke bakal lenggah ing sisih tengen Gusti Allah ing swarga - pratelan liyane manawa para imam Yahudi rumangsa nyenyamah (Mati. 26,63-65). Dheweke ngaku minangka Putraning Allah - iki uga nyenyamah, amarga ing budaya kasebut biasane dadi Tuhan (Yokanan 5,18; 19,7). Gusti Yesus ngaku kanthi sampurna setuju karo Gusti Allah, yen dheweke mung nindakake apa sing dikarepake dening Gusti (Yokanan 5,19). Dheweke ngaku salah siji karo bapakne (10,30), sing uga dianggep wong-wong Yahudi dianggep nyenyamah (10,33). Dheweke ngaku kaya dewa, kabeh sing ndeleng dheweke ndeleng bapakne (14,9, 1,18). Dheweke ngaku bisa ngirim Roh Suci (16,7). Dheweke ngaku bisa ngirim malaekat (Mat. 13,41).

Dheweke ngerti manawa Gusti Allah minangka hakim jagad lan bebarengan uga ngaku manawa Gusti Allah wis maringi paukuman (Yokanan 5,22). Dheweke ngaku bisa ngunggahake wong sing wis mati, kalebu awake dhewe (Yokanan 5,21; 6,40; 10,18). Ngandika, saben wong urip sing urip gumantung karo hubungane karo Gusti Yesus, Yesus (Mati. 7,22-23). Dheweke nganggep tembung-tembung Musa supaya ditambah (Mati. 5,21-48). Dhèwèké nerangaké dhiri minangka Gusti ing dina Sabat - merga angger-anggering Torèt sing diparingi Gusti Allah! (Matius 12,8.) Yen dheweke "mung manungsa", mula bakal dadi piwulang sing ala lan dosa.

Nanging Gusti Yesus nggawe sandhangan kanthi apik tenan. "Percayaa manawa aku ana ing bapak lan bapak sing ana ing aku; yen ora, percaya marang aku kanggo tumindak ” (Yokanan 14,11). Ajaib ora bisa nggawe wong percaya, nanging bisa dadi "bukti" sing kuwat. Kanggo nuduhake manawa dheweke duwe wewenang ngapura dosa, Gusti Yesus nambani lumpuh (Luk 5, 17-26). Kaelokané mbuktekake manawa apa sing dingandikakake bab awake dhewe iku nyata. Dheweke luwih saka kekuwatan manungsa amarga dheweke luwih akeh tinimbang manungsa. Klaim babagan awake dhewe - karo saben wong nyenyamah - adhedhasar kasunyatan karo Gusti Yesus. Dheweke bisa ngomong kaya Gusti Allah lan tumindak kaya Gusti Allah amarga dheweke iku Gusti Allah sing daging.

Gambar dewe

Yesus jelas ngerti babagan identitase. Ing rolas, dheweke duwe hubungan khusus karo Rama Swarga (Lukas 2,49). Nalika dibaptis, dheweke krungu swara saka swarga sing ujar: Sampeyan anakku sing daktresnani (Lukas 3,22). Dheweke ngerti yen dheweke duwe misi sing kudu ditindakake (Lukas 4,43; 9,22; 13,33; 22,37).

Minangka wangsulan marang Petrus, "Sampeyan iku Kristus, Gusti sing urip!", Wangsulane Gusti Yesus: "Beja sampeyan Simon, anak Yunus; Amarga daging lan getih ora nuduhake manawa sampeyan, nanging RamaKu ing Swarga ” (Matius 16, 16-17). Gusti Yesus iku putrane Gusti Allah. Dheweke dadi Kristus, Mesias - diuripake dening Gusti Allah ing misi sing khusus banget.

Nalika ngundang rolas murid, siji kanggo saben taler Israel, dheweke ora nganggep awake dhewe ana ing antarane para rolas. Panjenengane jumeneng ana ing kono, amarga ngadeg ana ing ngarepe wong Israel kabeh. Dheweke yaiku pencipta lan pembangun Israel anyar. Ing Perjamuan Suci, Gusti nerangake minangka dhasar saka prajanjian anyar, hubungan anyar karo Gusti Allah. Panjenengané nyumurupi dhiri minangka panjaluk sing ditindakaké déning Gusti Allah ing jagad iki.

Gusti Yesus kanthi terang-terangan polemicized marang tradhisi, marang hukum, marang Bait Suci, marang panguwasa agama. Panjenenganipun nuntut para murid kanggo ninggalake kabeh lan ngetutake dheweke, kanggo nyelehake dheweke pisanan ing urip, supaya setya kesetiaan marang dheweke. Panjenengané ngandika karo panguwasa Allah - lan ngandika ing wektu sing padha karo panguwasa dhéwé.

Yesus pitados bilih wangsit Prajanjian Lawas wis kaleksanan. Dheweke dadi abdi sing nandhang sangsara sing bakal mati kanggo ngluwari wong saka kaluputane (Yesaya 53,4-5 lan 12; Matthim 26,24; Markus 9,12; Luk 22,37; 24, 46). Dheweke dadi pangeran perdamaian sing kudune pindhah menyang Yerusalem kanthi kuldi (Sach. 9,9-10; Mati 21,1-9). Dheweke dadi Putrane Manungsa sing kudu diparingi kekuwatan lan panganiaya (Dan. 7,13-14; Mat. 26,64).

Uripe sadurunge

Gusti Yesus ngaku sadurunge urip sadurunge Rama Abraham lan nyebutake "jaman biyen" kanthi cara klasik: "Satemene, pancen dakkandhani: sadurunge Abraham dadi, aku" (Yokanan 8,58). Maneh para imam Yahudi percaya manawa Gusti Yesus ngonsumsi barang-barang ketuhanan lan kepengin mbenturi watu (Ayat 59). Ukara "Aku" muni kaya Pangentasan 2:3,14, ing endi Gusti ngumumake asmane marang Nabi Musa: "Iki kaya ngapa sampeyan kudu ujar marang anak Israel: [The] 'Aku' dikirim kula menyang sampeyan" (Terjemahan Elberfeld). Yesus nduwe jeneng iki kanggo awake dhewe. Yesus nyatakake yen "sadurunge jagad" dheweke wis nuduhake kamulyan karo Rama (Yokanan 17,5). Johannes ngandhani yen dheweke ana ing awal wektu: minangka tembung kasebut (Yokanan 1,1).

Lan uga ing Johannes, sampeyan bisa maca manawa "kabeh perkara" digawe saka tembung kasebut (Yokanan 1,3). Bapa iku dadi planner, tembung pangripta, sing nganakake rencana kasebut. Kabeh digawe lan lan dheweke (Kol. 1,16; 1 Cor. 8,6). Ibrani 1,2 ujar manawa Gusti Allah "nggawé jagad" lumantar Sang Putra.

Ing basa Ibrani kaya ing Kolose, ujar manawa putra "nggawa" jagad iki, manawa "ana" ing dheweke (Ibr. 1,3; Kol. 1,17). Loro-lorone ujar yen dheweke "gambar saka Gusti sing ora katon" (Kol. 1,15), "gambar dheweke dadi" (Ibrani 1,3).

Sapa jesus Dheweke pancen dewa sing dadi daging. Dheweke sing nitahake samubarang, pangeran urip (Para Rasul 3,15). Dheweke katon kaya Gusti Allah, duwe kamulyan kayadene Gusti Allah, nduweni kekuwatan kaya-kaya mung Gusti Allah. Ora nggumun para murid padha ngrampungake manawa dheweke iku gaib, Gusti Allah sing ana ing daging.

Worth dipuja

Konsepsi Yesus ditindakake kanthi cara gaib (Matéus 1,20; Lukas 1,35). Dheweke urip tanpa dosa (Ibrani 4,15). Dheweke sampurna, tanpa cacat (Ibrani 7,26; 9,14). Dheweke ora nindakake dosa (1. Petr. 2,22); ora ana dosa ing wong (1 Yokanan 3,5); Dheweke ora ngerti yen ora duwe dosa (2 Korinta 5,21). Punapa mawon kang nggodha, Yesus pancen kepengin banget manut karo Gusti. Misi kanggo nindakake karsane Gusti (Ibrani 10,7).
 
Wong-wong pada nyembah Gusti Yésus pirang-pirang kesempatan (Mat. 14,33; 28,9 lan 17; Yoh. 9,38). Malaikat ora bisa disembah (Wahyu 19,10), nanging Gusti Yesus ngidini. Ya, para malaekat uga nyembah Putraning Allah (Ibrani 1,6). Sawetara pandonga langsung dituturi Gusti Yesus (Kisah 7,59-60; 2 Korinta 12,8; Pdt. 22,20).

Prajanjian Anyar nyebutake pujian sing luwih dhuwur marang Gusti Yesus Kristus, kanthi formula sing biasane diwenehake kanggo Gusti Allah: "Kamulyan kanggo wong langgeng! " (2 Tim. 4,18; 2. Petr. 3,18; Pdt. 1,6). Dheweke duwe judhul panguasa sing paling dhuwur sing bisa dianugerahi (Ef. 1,20: 21). Yen kita nyebut dheweke Allah, iku ora kakehan.

Ing Wahyu, Gusti Allah lan Sang Cempé dipuji kanthi adil, sing nuduhake kesetaraan: "Sing lenggah ing dhampar, lan marang Sang Cempé pujian lan pakurmatan lan pujian lan panganiaya wiwit ing salawas-lawase!" (Pdt. 5,13). Putrane kudu diajeni uga bapakne (Yokanan 5,23). Gusti Allah lan Gusti Yesus padha diarani Alfa lan Omega, wiwitan lan pungkasaning samubarang (Pdt. 1,8 lan 17; 21,6; 22,13).

Prajanjian Lawas babagan Gusti Allah asring dijupuk ing Prajanjian Anyar lan ditrapake tumrap Gusti Yesus Kristus.

Salah sijine sing paling penting yaiku tulisan babagan pangibadah:
"Dadiné Gusti Allah ngluhuraké Dèkné lan ngekèki jeneng sing ngungkuli jeneng kabèh, supaya ing asmané Yésus, kabeh dhengkul sing ana ing swarga lan ing bumi lan ing sangisoring bumi kudu sujud lan kudu ngakoni kabeh basa, manawa Yesus Kristus iku Gusti, kanggo kaluhuraning Rama Rama ” (Fil. 2,9-11; ngemot kutipan saka Yesaya 45,23). Yesus diwenehi pakurmatan lan ngurmati manawa, miturut Yesaya, kudu diwenehake marang Gusti Allah.

Yesaya ujar manawa ana mung siji Juruwilujeng - Gusti Allah (Yesaya 43, 11; 45,21,). Paulus kanthi cetha ujar manawa Gusti Allah iku Juruwilujeng, nanging uga Yesus Juru Salamin (Irah-irahan 1,3; 2,10 lan 13). Saiki ana Juruwilujeng utawa loro? Kristen awal kesimpulan yen Sang Rama iku Gusti Allah lan Yesus iku Gusti Allah, nanging ana mung siji Gusti Allah lan mulane mung siji Juruwilujeng. Bapake lan putra iku sejatine salah (Allah), nanging beda karo wong liya.

Sawetara liyane Prajanjian Anyar uga nyebut Yesus Gusti Allah. Yohanes 1,1: "Gusti Allah iku Sang Sabda." Ayat 18: "Ora ana sing tau ndeleng Gusti; wong asli, yaiku Gusti Allah lan ana ing pangkone bapakne, wis nyritakake kanggo kita. ”Yesus iku Gusti Allah sing menehi bapakne supaya (dheweke) ngerti. Sawise kebangkitane, Thomas ngerti Gusti Yesus minangka Gusti Allah: "Thomas mangsuli, banjur ujar:" Gusti lan Gustiku! " (Yoh. 20,28.)

Paulus ujar manawa progenitor gedhe amarga dheweke, "Sang Kristus rawuh sawiji-wiji, yaiku Gusti Allah sing ngungkuli kabeh. " (Rom. 9,5). Ing layang kasebut marang wong-wong Ibrani, Gusti Allah uga nyebat putra "Gusti" kanthi kuotasi: "Dhuh Gusti, dhamparing kalanggengan ngantos dumugi ing kalanggengan ... '" (Ibrani 1,8).

"Amarga ing Panjenengane [Kristus]," ujare Paulus, "kabeh kasampurnan ing Katuhanan ana ing awake dhewe" (Col. 2,9). Yesus Kristus kabeh Gusti Allah lan isih duwe "awak". Dheweke dadi pas sing padha karo Gusti Allah - manungsa sing diurus. Yen Gusti Yesus mung manungsa, ora salah yen kita percaya marang dheweke. Nanging amarga dheweke gaib, kita kudu dipercaya. Dheweke ora dipercaya amarga dheweke iku Gusti Allah.
 
Nanging, bisa nyasarké kanggo ngucap, "Yesus iku Gusti Allah," kaya yen rong istilah kasebut bisa ditransmisikan utawa sinonim. Siji-sijine, Yesus ana manungsa, lan kapindho, Gusti Yesus ora "kabeh" Gusti Allah. "Gusti Allah = Yesus", persamaan iki cacat.

Ing sawetara kasus, "Gusti Allah" tegese "Sang Rama," lan mulane Kitab Suci arang disebut Yesus Gusti Allah. Nanging istilah kasebut kanthi bener bisa diterapake marang Gusti Yesus, amarga Yesus iku Ilahi. Minangka putraning Allah, dheweke minangka wong sing ana ing dewa triune. Gusti Yesus iku wong sing bisa nylametaké manungsa.

Kanggo kita, ketuhanan Yesus penting banget, amarga mung yen dheweke gaib, dheweke bisa ngumumake Gusti Allah kanthi bener (Yokanan 1,18; 14,9). Namung Gusti Allah sing bisa ngapura dosa-dosa kita, ngrusak kita, ngrukunake awake dhewe karo Gusti Allah. Mung wong sing bisa dadi Gusti sing dadi iman, yaiku Gusti, sing kita setya tanpa wates, yaiku Juruwilujeng, sing kita sembah kanthi lagu lan pandonga.

Kabeh manungsa, kabeh Gusti Allah

Kaya sing bisa dideleng saka referensi kasebut, "gambar Yesus" saka Kitab Suci disebar ing watu mozaik saindhenging Prajanjian Anyar. Gambar tetep, nanging ora dikumpulake ing sak panggonan. Gereja asli kudu diwangun saka blok bangunan sing wis ana. Saka wahyu Alkitab dheweke nggambarake kesimpulan ing ngisor iki:

• Yesus punika ateges Gusti Allah.
• Yesus asline manungsa.
• Ana mung siji Gusti Allah.
• Yesus iku wong ing Allah iki.

Dewan Nicaea (325) netepake ketuhanan Yesus, Putraning Allah, lan identitas karo Rama (Nikah Nikah).

Dewan Chalcedon (451) nambah manawa dheweke uga manungsa:
"Gusti kita Yesus Kristus iku siji lan Sang Putra; sampurna padha ing ketuhanan lan padha nampa tanggung in manungsa, Gusti Allah ingkang sajatos lan kanthi wong ... dening rama ing abad kepungkur, ing syarat-syarat ketuhanan, lan ... ditampa saka Virgin Mary, ing syarat-syarat marang djalmo manungso, siji lan padha Kristus, Anaké Gusti, Aborigin, digawe dikenal ing rong sifat ... ngendi Uni ora tingkat metu prabédan antarane sifat, nanging sifat saben alam sing wadi lan nggabung dadi siji. "

Pérangan pungkasan ditambah amarga ana wong sing nyatakaké yèn Gusti Allah ngetokaké alam manungsa menyang latar mburi kaya sing ora dingertèni déning manungsa. Liyane ngaku yen sipat loro mau gabung karo alam katelu, supaya Gusti Yesus ora murni utawa manungsa. Ora, bukti-bukti Alkitab nuduhake manawa Gusti Yesus dadi manungsa lan sakabehe Gusti Allah. Lan kuwi sing kudu diwulang gereja.

Kawilujengan kita gumantung ing kasunyatan bilih Gusti Yesus punika lan kaloro, manungsa lan Gusti Allah. Nanging kepriyé bisane dadi Putraning Allah kang suci, dadi manungsa, kaya daging dhadhane?
 
Pitakonan muncul utamané amarga manungsa, kaya sing kita deleng saiki, wis rusak. Nanging ora kaya sing digawe dening Gusti Allah. Gusti Yesus nedahake manawa manungsa bisa bener lan bener. Kawitan, dheweke nuduhake kita wong sing gumantung banget marang bapake. Dadi kudu karo manungsa.

Luwih, dheweke nerangake apa sing bisa kanggo Gusti Allah. Dheweke bisa dadi bagean saka ciptaane. Dheweke bisa nglewati celah antarane ora tuwa lan digawe, antarane suci lan dosa. Kita bisa mikir iku mokal; iku bisa kanggo Gusti Allah.

Lan pungkasane, Yesus nuduhake apa manungsa bakal ana ing titah anyar. Yen dheweke bali lan kita wungu, kita bakal padha katon kaya dheweke (1 Yokanan 3,2). Kita bakal duwe siji awak, kaya awak sing ditularake (1 Kor. 15,42-49).

Yesus punika pelopor kita, piyambakipun nuduhake kita sing cara kanggo Gusti Allah ndadékaké liwat Yesus. Amarga iku manungsa, dheweke ngrasa kelemahane; amarga iku Gusti Allah, bisa ngomong kanthi bener marang hak-hak Allah kanggo kita. Kanthi Yesus minangka Juruwilujeng kita, kita saged pitados bilih kawilujengan kita aman.

dening Michael Morrison


pdfSapa wong iki?