Ajaib miyos Yesus

307 yaiku mukjizat ngenani Yesus "Apa sampeyan bisa maca?" turis takon marang aku, nuding bintang perak gedhe kanthi prasasti Latin: "Hic de virgine Maria Jesus Christus natus est." "Aku bakal nyoba," aku mangsuli, nyoba nerjemahake kanthi nggunakake kekuwatan Latin tipis saya: "Iki, Maria Virgin nglairake Yesus." "Alah, apa sampeyan mikir?" Takon wong lanang kasebut. "Apa sampeyan percaya yen?"

Yaiku kunjungan pertama menyang Tanah Suci lan aku ngadeg ing gréja Gereja Pembangkrutan ing Betlehem. Gereja kaya jaman Kuwatiré dibangun liwat grotto utawa guwa iki, ing endi, miturut tradhisi, Yesus Kristus lair. Lintang pérak, sing dipasang ing lantai marmer, kanggo menehi tandha ing titik nyata nalika lair ketuhanan. Aku mangsuli, "Ya, aku percaya yen Yesus ditampa kanthi apik [ing pangkaran Maryam]", nanging aku ora mangu apa lintang perak menehi papan sing tepat nalika lair. Wong lanang, wong agnostik percaya yen Yesus iki mungkin lair saka omah-omah lan yen Injil nalika lair prawan nyoba kanggo nutupi kasunyatan sing ngisin-isini iki. Penulis Injil, dheweke spekulasi, mung nyilih subjek saka lair gaib saka mitologi pagan kuno. Mengko, nalika mlaku-mlaku ngubengi area cobbled alun-alun ing njaba pasamuan kuno, kita ngrembug babagan iki kanthi luwih jero.

Cerita saka awal kanak-kanak

Aku nerangake yen istilah "lair prawan" nuduhake konsepsi asli Yesus; yaiku, kapercayan manawa Gusti Yesus ditampa ing Maria liwat pakaryan Roh Suci sing apik, tanpa pengaruh bapak manungsa. Doktrin bilih Maria minangka tiyang sepuh alami Yesus kanthi jelas mulang wonten ing kalih perangan Prajanjian Anyar: Matius 1,18-25 lan Lukas 1,26-38. Dheweke nerangake konsepsi gaib Yesus minangka kasunyatan sejarah. Matius ngandhani:

"Nanging kelairan Yesus Kristus kedadeyan kaya mangkene: Nalika Maria, ibune, sing dipengerteni karo Yusuf, ditemokake sadurunge nggawa dheweke mulih, dheweke ngandut karo Sang Roh Suci ... Nanging kabeh sing kedadeyan wis rampung apa sing dikandhakake Gusti liwat Nabi, sing ujar: "Lah, prawan bakal meteng lan nglairake anak lanang, lan dheweke bakal menehi jeneng Immanuel", tegese diterjemake: Gusti Allah karo kita » (Mat. 1,18:22, 23).

Lukas nggambarake reaksi Maria babagan wara-wara widadari babagan prawan lair kasebut: «Banjur Maria kandha marang malaekat: Kepiye kedadeyan kasebut kedadeyan, amarga aku ora ngerti wong? Malaékat mangsuli, pangandikané, "Roh Suci bakal teka ing kowé, lan kekuwatané Gusti Allah sing Mahaluhur bakal nglayang sampeyan. mulane suci sing lair bakal diarani Putraning Allah » (Lukas 1,34-35).

Saben penulis ngresiki crita kanthi beda. Injil Matius ditulis kanggo pamirsa Yahudi lan ditangani karo pangujan Prajanjian Lawas saka Mesias. Lukas, Kristen Kristen, wis nulis ing donya Yunani lan Romawi. Dheweke nduwe panonton luwih akeh kosmopolitan - wong Kristen asal saka pagan sing manggon ing njaba Palestina.

Ayo maneh ndeleng akun Matius: "Lairipun Gusti Yesus Kristus, kaya mangkene: Nalika Maria, ibune, sing dipengerteni karo Yusuf, ditemokake sadurunge mulih menyang omah dheweke ngandut karo Roh Suci" (Mat. 1,18). Matius nyritakake crita kasebut saka perspektif Josef. Josef nganggep rahasia nyepetake keterlibatan kasebut. Nanging ana malaékat muncul marang Yusuf lan menehi jaminan: «Yusuf, putrané Dawud, aja wedi nggawa Maryam bojomu menyang sampeyan; amarga apa sing ditampa yaiku saka Roh Suci » (Mat. 1,20). Yusuf nampi rencana ketuhanan.

Minangka bukti kanggo para pamiarsa Yahudi manawa Gusti Yesus iku Kristus, Matius nambahake: "Nanging kabeh iki kedadeyan kanggo ngetrapake apa sing dikandhakake Gusti liwat nabi sing ujar:" Delengen, prawan bakal meteng lan nglairake anak lanang lan dheweke bakal menehi jeneng Immanuel », sing artine dijarwakake: Gusti Allah karo kita» (Matéus 1,22: 23). Iki nuduhake Yesaya 7,14.

Crita Maria

Kanthi kawigatosan karakteristik tumrap peran wanita, Lukas nyritakake babagan perspektif Maria. Ing akun Lukas kita waca manawa Gusti Allah ngutus malaikat Jibril menyang Maria ing Nasaret. Gabriel ngandika marang dheweke: «Aja wedi, Maria, sampeyan wis nemu sih-rahmat karo Gusti Allah. Delengen, sampeyan bakal ngandhut lan nglairake anak lanang, lan dheweke bakal dijenengi Yesus » (Lukas 1,30-31).

Kepiye kedadeyan sing bakal kelakon, takon menyang Maria, amarga dheweke isih prawan? Jibril nerangake marang dheweke yen iki ora bakal dadi konsepsi normal: «Roh Suci bakal teka ing sampeyan lan panguwasa Kang Mahaluhur bakal ngalangi sampeyan; mulane suci sing lair bakal diarani Putraning Allah » (Lukas 1,35).

Sanajan kehamilan kasebut mesthi salah paham lan ajining diri bakal bahaya, Maria kanthi wani nrima kahanan sing luar biasa: "Delengen, aku iki prawan Gusti," ujare. "Mengkono kanggo aku nalika sampeyan ujar" (Lukas 1,38). Kanthi nggumunake, Putraning Allah mlebu ruang lan wektu lan dadi embrio manungsa.

Tembung dadi daging

Sing percaya yen lair prawan biasane nampa manawa Gusti Yesus dadi manungsa kanggo keslametan kita. Wong-wong sing ora nampa lair prawan cenderung ngerti manawa Gusti Yesus saka Nasaret minangka manungsa - lan mung minangka manungsa. Doktrin babagan lair prawan langsung ana gandhengane karo piwulang inkarnasi, sanajan ora padha. Ketelapan (Katurunan, secara literal "perwujudan") minangka piwulang sing negesake manawa Putraning Allah sing abadi nambahake daging manungsa kanggo ketuhanan lan dadi manungsa. Kapercayaan iki nemokake ekspresi sing paling jelas ing Injil Injil Yohanes: "Lan Sabda dadi daging lan manggon ing antarane kita" (Yokanan 1,14).

Doktrin prawan prawan nyatakake yen konsepsi Yesus wis nindakake sacara ajaib kanthi ora duwe bapak manungsa. Ingkang inkarnasi nyariosaken bilih Gusti Allah dados manungsa [manungsa]; Lair prawan nyritakake kepiye carane. Awak inkarnasi kasebut minangka acara adikodrati lan klebu jenis kelahiran khusus. Yen bocah sing dilahirake mung manungsa, mesthine ora ana gunane kanggo konsepsi adikodrati. Contone, manungsa pisanan, Adam, uga wis digawe kanthi astane Gusti Allah kanthi ajaib. Dheweke ora duwe bapa utawa biyunge. Nanging Adam ora dadi Gusti Allah. Gusti Allah milih ngetrapake manungsa lumantar nenem mandhiri supernatural.

Pungkasane asal?

Minangka kita wis sumurup, tembung saka perangane ing Matius lan Lukas jelas: Maria minangka prawan nalika Yesus ditampa ing awak dening Roh Suci. Iku mujizat saka Gusti Allah. Nanging kanthi tekane teologi liberal - kanthi kecurigaan umum kabeh adikodrati - pernyataan Alkitab kasebut wis ditantang amarga ana macem-macem alasan. Salah sijine yaiku sumber asline saka riwayat kelahiran Yesus. Téori iki nélakaké yèn minangka iman Kristen wiwitan diadegaké, wong Kristen wiwit nambah unsur-unsur fiksi tumrap sajarah penting bab uripé Gusti Yésus. Lair prawan, diklaim, iku mung cara sing imajinatif kanggo nyatakake yen Gusti Yesus iku peparinge Gusti Allah kanggo manungsa.

Seminar Yesus, klompok ilmuwan Injil liberal sing milih tembung Yesus lan para pandhita Injil, njupuk pandangan iki. Ahli teologi iki nolak akun Alkitab babagan konsepsi gaib lan lair saka Yesus kanthi nyebut "penciptaan mengko". Maria, dheweke bisa nggawe hubungan seksual karo Josef utawa wong liya.

Apa panulis Prajanjian Anyar nganakake mitos kanthi sengaja nggawe Yesus Kristus luwih gedhe? Apa dheweke mung "nabi manungsa", "wong biasa ing jamane", sing banjur dihiasi dening para pengikut iman sing apik karo aura gaib kanggo "ndhukung dogma Christological"?

Teori kasebut ora mungkin kanggo njaga. Laporan rong lapuran ing Matius lan Lukas - kanthi isi lan perspektif sing beda-beda - ora bisa dianggep bebas. Mujizat pemahaman Yesus sajatine mung titik umum ing antarane. Iki nuduhake yen lair prawan adhedhasar tradhisi sing luwih dhisik, sing kondhang, ora ing babagan ekstensi teologi utawa doktrinal.

Apa kaelokan saka tanggal?

Senadyan panyuwunan sing wiyar ing pasamuan wiwitan, prawan prawan minangka konsep sing angel ana ing pirang-pirang budaya ing budaya modern kita - malah kanggo sawetara wong Kristen. Ing idea saka pamikiran adikodrati, akeh mikir, aroma superstition. Padha ngaku yen laire prawan minangka doktrin cilik ing pojok Prajanjian Anyar sing ora nduweni makna kanggo pesen Injil.

Penolakan saka adikodrati dening skeptis bisa konsisten karo worldview rationalistic lan humanistic. Nanging kanggo wong Kristen, eliminasi saka adikodrati saka lair saka Gusti Yesus Kristus tegese kompromi asal ilahi lan teges penting. Apa nolak putrane prawan nalika kita pracaya marang ketuhanan Yesus Kristus lan ing wunguné saka ing antarane wong mati? Yen kita ngidini metu saka adikodrati [Kebangkitan lan Kena Munggah], kenapa ora entri gaib menyang donya? Nggawe kompromi utawa nyepelekake kelahiran Virgo mbebanake doktrin-doktrin liyane babagan nilai lan wigati. Kita ora duwe dhasar utawa wewenang kanggo apa kita pracaya minangka wong Kristen.

Lair saka Allah

Gusti Allah melu awake dhewe ing jagad iki, dheweke aktif campur tangan ing urusan manungsa, ngatasi hukum alami yen perlu kanggo nggayuh tujuane - lan dadi daging [manungsa] liwat lair prawan. Nalika Gusti Allah dadi daging manungsa ing manungsa, dheweke ora nyerah ketuhanan, nanging nambahake manungsa kanggo ketuhanan. Dheweke loro Allah lan manungsa (Filipi 2,6-8; Kolose 1,15-20; Ibrani 1,8-9).

Asal gaib Gusti Yesus ndadekake dheweke adoh saka manungsa liyane. Konsepsi dheweke minangka pengecualian sing ditemtokake dening Allah kanggo hukum alam. Lair prawan nuduhake sejatine Putrane Gusti Allah wis siyap kanggo dadi Penebus kita. Minangka demonstrasi sing luar biasa babagan sih-rahmat lan katresnan Gusti Allah (Yokanan 3,16) ing netepi janjine kawilujengan.

Putraning Allah dadi salah siji kanggo ngluwari kita kanthi ngetrapake sifat kamanungsan saengga dheweke bisa mati kanggo kita. Dheweke teka ing daging supaya wong-wong sing percaya marang dheweke bisa nebus, rukun lan disimpen (1 Timotius 1,15). Namung Gusti Allah lan manungsa sing bisa mbayar rega manungsa sing akeh banget.

Minangka Paulus nerangake: «Nanging yen wis rampung, Gusti Allah ngutus putrane, lair saka wong wadon lan ngetrenake ukum kanggo ngluwari wong-wong sing ana ing sangisoring ukum, supaya kita bisa duwe anak (Gal. 4,4: 5). Kanggo sing nampa Gusti Yesus Kristus lan percaya marang asmane, Gusti Allah nawakake hadiah kawilujengan sing larang regane. Dheweke nawakake hubungan pribadi karo dheweke. Kita bisa dadi putra lan putrane Gusti Allah - "Bocah-bocah sing ora lair saka getih, utawa ora saka kekarepan daging, utawa saka karsané manungsa, nanging saka Gusti Allah" (Yokanan 1,13).

Keith Stump


pdfAjaib miyos Yesus