Lair mati

306 lair mati Iman Kristen ngumumake pesen manawa Putraning Allah dadi daging ing papan sing wis ditemtokake ing wektu lan nate urip ing antarane manungsa. Gusti Yesus pancen nggumunake kapribaden, malah ana wong sing takon marang manungsa. Nanging, Kitab Suci mesthi negesake manawa dheweke iku sejatine Gusti Allah sing lair saka manungsa - lair saka wong wadon, mula manungsa uga awake dhewe kaya kita ing kabeh bab. (Yokanan 1,14:4,4; Galatia 2,7; Filipi 2,17; Ibrani). Dheweke pancen manungsa. Ketelapan Yesus Kristus biasane dirayakake karo Natal, sanajan sejatine wiwit wiwit kehamilan Maryam, miturut kalender tradisional tanggal 25 Maret, riyaya pengumuman (biyen diarani festival inkarnasi utawa inkarnasi Gusti).

Kristus sing kasalib

Penting minangka kita yakin konsep lan lair Yesus bisa uga ora dadi prioritas pertama pesen iman sing kita lakokake ing jagad iki. Nalika Paulus martakake ing Korinta, dheweke martakake pesen sing luwih provokatif: yaiku Kristus sing disalib (1 Korinta 1,23).

Dunia Greco-Romawi ngerti babagan crita-crita sing dilairake, nanging ora ana sing tau krungu bab salib sing disalib. Iku apik banget - soko aku menehi wong kawilujengan yen padha pracaya mung ing pidana kaleksanan. Nanging kepiye carane bisa disimpen dening pidana?

Nanging, iku minangka titik penting - Putraning Allah ngalami pati sing ora ngisin-isini ing salib kaya kriminal lan mung banjur entuk kamulyan liwat patangen. Petrus nerangaké marang sidhang agung: "Gusti Allahé mbah-mbahané ngangkat Gusti Yésus ... Gusti Allah nangèkaké karo tangané tengen dadi pangeran lan penyelamat, supaya mratobat lan ngapura dosa ing Israèl" (Para Rasul 5,30: 31). Yesus wungu saka ing antarane wong mati lan diwungokake kanggo ngluwari dosa kita.

Nanging, Petrus ora gagal mlebu ing bagian sing ngisin-isini: "... sing sampeyan nate nempel ing kayu lan mateni." Tembung "kayu" temtu ngelingake para pimpinan iman Yahudi ing tembung kasebut ing Deuteronomy 5:21,23: "... wong sing digantung iku dikutuk karo Gusti Allah."

Geez! Napa Petrus kudu ngetrapake iki? Dheweke ora nyoba nyemprotake tebing sosio-politik, nanging kanthi ngerteni aspek iki. Pesené ora mung manawa Yésus tilar donya, nanging kanthi cara ora sopan iki. Iki ora mung bagean saka pesen, nanging uga pesen pusat. Nalika Paulus martakake ing Korinta, dheweke kepengin dadi perhatian utama ing martakake dheweke ora mung ngerti babagan sedane Sang Kristus kaya ngono, nanging uga sedane ing salib (1 Korinta 1,23).

Ing Galatia, jelas dheweke nggunakake ekspresi khusus deskriptif: "... Yesus Kristus dicet sadurunge mripat sing disalib" (Galatia 3,1). Napa Paulus negesake babagan pati sing elek banget kaya sing Kitab Suci weruh minangka tandha manawa laknat Gusti?

Apa sing perlu?

Napa Yesus kudu nandhang sangsara seda banget? Paulus wis nate rinci babagan pitakonan kasebut ing wektu sing suwene. Dheweke wis ndeleng Kristus sing wis wungu lan ngerti yen Gusti Allah wis ngutus Sang Mesih ing wong iki. Nanging apa sebabé Gusti Allah kudu ngekèki wong sing diurapi mati merga mati sing dikandhani Kitab Suci minangka laknat? (Dadi umat Islam ora percaya manawa Jahshua disalib. Ing mripate, dheweke pancen nabi, lan Gusti Allah ora bakal ngelingake apa-apa kaya ngono supaya kedadeyan kasebut. Dheweke mikir yen ana wong liya sing disalib ing Yesus. wis.)

Pancen, Gusti Yesus ndedonga ing kebon Getsemani supaya bisa uga ana cara liya, nanging ora ana. Hérodès lan Pilatus mung nindakké apa sing wis diarep-arep karo Gusti Allah (Kisah Para Rasul 4,28; Kitab Suci Zurich).

Kenging punapa? Amarga Yesus seda kanggo kita - kanggo dosa-dosa kita - lan amarga saka dosa, kita kena ing ipat. Malah penyalahgunaan cilik kita bisa nyalib nalika dingerteni ing ngarsane Gusti Allah. Kabeh manungsa dikutuk amarga nerak dosa. Nanging pawarta sing apik, Injil, janji: "Nanging Kristus wis ngluwari kita saka laknat ukum, mula dheweke dadi laknat kanggo kita" (Galatia 3,13). Gusti Yesus kasalib kanggo saben kita. Dheweke njupuk lara lan rasa isin sing kudu ditanggung.

Analogi liyane

Nanging, iki ora mung analogi sing dituduhake ing Kitab Suci, lan Paulus mung ndangake sudut pandang tartamtu kasebut ing salah sawijining surat. Luwih asring ora, dheweke mung ujar manawa Yesus mati "kanggo kita". Sepisanan, tembung sing kapilih ing kene mung katon kaya ijol-ijolan sing prasaja: kita kudu mati, Gusti Yesus nawakake kanthi sukarela mati kanggo kita, lan supaya kita dilindhungi.

Nanging, ora cukup prasaja. Kanggo siji perkara, kita manungsa isih mati. Lan saka sudut pandang liyane, kita mati bareng karo Kristus (Roma 6,3-5). Sasampunipun analogi iki, seda Yesus dadi wakil saka kita (dheweke tilar donya ing panggonan kita) uga partisipasi (yaiku kita melu seda kanthi mati karo dheweke); sing ndadekake cukup jelas apa sing penting: kita ditebus karo panyalib Yesus, mula kita mung bisa disimpen nganggo salib Kristus.

Analogi liyane sing dipilih dening Yesus dhewe nggunakake tebusan minangka perbandingan: "... Putrane Manungsa ora teka kanggo ngladeni, nanging kanggo ngladeni lan menehi urip minangka tebusan kanggo akeh wong" (Tandhani 10,45). Kaya-kaya kita dicekel dening mungsuh lan sedane Yesus njamin kabebasan.

Paulus mbédakaké manèh kanthi nyebutaké yèn kita wis ditebus. Istilah iki bisa ngelingake sawetara pembaca pasar budak, sing uga ana uga sing metu saka wong Israel saka Mesir. Para budak bisa ditebus saka perbudakan, lan Gusti uga mbebasake wong Israel saka Mesir. Kanthi ngirim putrané, Rama Surgawi nuli mbabar kita. Panjenengane nampani paukuman kita.

Ing Kolose 2,15 gambar liyane digunakake kanggo mbandhingake: «... dheweke wis rampung ngeculake kekuwatan lan kekuwatan lan dilebokake ing tampilan umum. Ing Panjenengane [ing salib] dheweke terus nggegirisi dheweke » (Kitab Suci Elberfeld). Gambar sing digambar ing ngisor iki nggambarake perarakan kemenangan: pimpinan militer sing menang nggawa tahanan sing dipenjara lan diremehake ing kutha kasebut kanthi rantai. Wacana iki ing Surat menyang Kolose menehi katrangan manawa kanthi panyaliban Yesus Kristus nyuwil kekuwatane kabeh satrune lan menangake kita.

Kitab Suci mratélakaké menawa kita nampa pesen kaslametan ing gambar lan ora minangka wujud yakin lan ora bisa dititipaké. Contone, pati paukuman Gusti Yesus ana ing kita tinimbang mung salah siji saka akeh gambar kang Kitab Suci digunakake kanggo nggawe titik krusial sing cetha. Kaya dosa sing digambarake kanthi cara akeh, karya Yesus kanggo ngijolake dosa-dosa kita bisa ditampilake kanthi beda. Yen kita ngati-ati dosa minangka melanggar hukum, kita bisa ngenali ing panyaliban lan tumindak paukuman dileksanakake ing panggonan kita. Yen kita nganggep wong minangka pelanggaran kekudhungan Allah, kita bisa ndeleng ing Yesus kurban kurban. Nalika ngremuk kita, getih Gusti Yesus ngresiki kita resik. Yen kita subjugate dhéwé, Yesus dadi Juruslamet kita, pembébasan kita sing menang. Sanadyan dheweke nyebar permusuhan, Yesus ndadekake rekonsiliasi. Yen kita ndeleng ing sawijining pratandha saka ora weruh utawa kabodohan, iku Gusti Yesus sing menehi kita pencerahan lan kawicaksanan. Kabeh iki gambar minangka pitulung kanggo kita.

Apa Gusti Allah nesu?

Yaiku tanpa guna nyebabake Gusti Allah nesu lan bakal dadi "dina murka", dheweke ngadili jagad (Roma 1,18; 2,5). Wong-wong sing "ora nolak bebener" bakal kaukum (Ayat 8). Gusti Allah tresna karo wong lan luwih seneng ndeleng dheweke ganti, nanging dheweke bakal ngukum manawa dheweke terus-terusan nentang dheweke. Sing sapa nyingkirake bebener saka katresnan lan sih-rahmat saka Gusti Allah, bakal nampa paukuman.

Boten kados tiyang ingkang duka ingkang kedah ngrayu sadurunge bisa tenang maneh, dheweke tresna marang kita lan nggawe manawa dosa bisa dingapura. Dadi ora mung disapu, nanging ditransfer menyang Gusti Yesus kanthi akibat nyata. "Dheweke digawe wong sing ora ngerti dosa gawe dosa" (2 Korinta 5,21, Kitab Suci Zurich). Yesus dadi kutukan kanggo kita, dheweke dadi dosa kanggo kita. Kaya dene dosa-dosa kita wis dipindhah menyang Panjenengane, kabenerane wis maringake kita "saengga kita bisa dadi kabeneran Gusti Allah ing awake" (ayat dhewe). Kita wis diwenehi kabeneran dening Gusti Allah.

Wahyu saka bebenerй Gusti Allah

Injil ngumumake kabenerane Gusti Allah - manawa prelu ngapura, tinimbang ora ngukum kita (Roma 1,17). Dheweke ora nglirwakake dosa kita, nanging ngrawat dheweke kanthi salib Yesus Kristus. Salib minangka tandha loro kabeneran Gusti (Roma 3,25: 26) uga tresnane (5,8). Iki dianggep keadilan amarga cukup nggambarake paukuman dosa dening pati, nanging ing wektu sing padha uga kanggo katresnan, amarga wong sing lali nampani nampa rasa lara.

Yesus mbayar rega kanggo dosa kita - rega pribadi kanthi bentuk rasa nyeri lan isin. Dheweke entuk rekonsiliasi (restorasi komunitas pribadi) liwat salib (Kolose 1,20). Sanajan kita isih dadi mungsuh, dheweke tiwas kanggo kita (Roma 5,8).
Kehakiman luwih patuh saka hukum. Wong Samaria sing becik ora netepi angger-anggering Torèt sing mbebasaké wong sing tatu, nanging tumindak kanthi becik.

Yen ana kekuwatane kanggo nylametake wong sing klelep, kita ora kudu ragu-ragu nglakoni. Dadi kaya kekuwatane Gusti Allah kanggo nylametake jagad sing dosa, lan iya nindakake kanthi ngirim Yesus Kristus. «... iku rekonsiliasi kanggo dosa-dosa kita, ora mung kanggo awake dhewe, nanging uga kanggo kabeh jagad» (1 Yokanan 2,2). Panjenengané tilar donya kanggo kabeh kita, lan iya nindakake iku "sanajan kita isih dosa".

Miturut iman

Welas asih Gusti Allah marang kita minangka tandha kabenerane. Dheweke tumindak adil kanthi menehi keadilan, sanajan kita dosa. Kenging punapa? Amarga digawe supaya Kristus dadi kabeneran (1 Korinta 1,30). Wiwit kita manunggal karo Kristus, dosa-dosa kita nuli dicalon lan kita bakal nampa kabeneran. Kita ora duwe kabeneran saka awake dhewe, nanging asalé saka Gusti Allah lan diwenehake marang kita liwat iman (Filipi 3,9).

"Nanging aku arep mratelakake kabeneran ana ing ngarsane Gusti Allah, yaiku kanthi pracaya marang Yesus Kristus marang kabeh wong sing percaya. Amarga ora ana prabédan ing kene: kabeh wong dosa lan kekurangan kamulyan sing kudu dikandhani karo Gusti Allah, lan tanpa kabecikan nindakake kawicaksanan marang rahmat liwat kawilujengan sing wis teka liwat Kristus Yesus. Gusti Allah netepake iman kasebut minangka panebusan ing getih kanggo mbuktekake kabeneran kanthi ngapura dosa-dosa sing sadurunge ditindakake ing wektu sabar, supaya bisa mbuktekake kabenerane ing wektu iki, dheweke pancen adil lan adil nggawe wong sing ana ing iman Yesus " (Roma 3,22-26).

Panebusan Yesus diparingi kanggo saben wong, nanging mung wong sing percaya marang bakal nampa berkah sing kasedhiya. Mung wong sing nampa kabeneran sing bisa nemu sih-rahmat. Kita ngakeni sedane minangka kito (minangka seda sing nandhang dheweke ora dadi kanggo kita, sing kita melu); lan kaya paukuman kasebut, kita ngakoni kemenangan lan wungune uga dadi kita. Mulané, Gusti Allah jujur ​​marang awake dhewe - sih-rahmat lan adil. Dosa ora bisa dideleng mung awake dhewe, nanging sih-rahmat saka Gusti Allah bakal menang (Yakobus 2,13).

Liwat salib, Kristus ngrukunake jagad kabeh (2 Korinta 5,19). Ya, jagad kabeh dirawuhi karo Gusti Allah liwat salib (Kolose 1,20). Kabeh Titah ditebus saka apa sing ditindakake Yesus! Sing tenan ngluwihi kabeh sing digandhengake karo istilah kawilujengan, apa ora?

Lair mati

Ing ngisor iki yaiku kita disimpen dening sedane Yesus Kristus. Ya, mula dheweke dadi daging. Supaya bisa njalari kamulyan, Gusti Allah marengake Yesus nandhang sangsara lan mati (Ibrani 2,10). Amarga dheweke kepengin ngluwari kita, dheweke dadi kaya kita; amarga mung ngluwari awake dhewe, dheweke bakal nylametake.

"Saiki, anak-anak kasebut duwe daging lan getih, dheweke uga nate dianggep padha, supaya kanthi tiwas dheweke bakal nyingkirake kekuwatan saka wong-wong sing ngontrol pati, yaiku Iblis, lan ngluwari wong-wong sing wedi mati kanthi wutuh. Urip kudu dadi abdi » (2,14-15). Kanthi sih-rahmat saka Gusti Allah, Yesus ngalami pati kanggo saben kita (2,9). "... Sang Kristus biyen nandhang dosa, sing adil kanggo wong sing ora adil, mula sampeyan bakal nuntun sampeyan marang Gusti Allah ..." (1 Petrus 3,18).

Kitab Suci menehi kesempatan akeh kanggo nggambarake apa sing ditindakake dening Yesus kanggo salib. Mesthi kita ora ngerti kanthi rinci babagan carane kabeh "sesambungan", nanging kita nampa manawa. Amarga tilar donya, kita bisa nuduhake urip langgeng karo Gusti Allah kanthi bungah.

Pungkasan, aku arep ngangkat aspek liya saka salib - yaiku model:
«Ing sajroning katresnan iku katresnaning Allah ing antarané, manawa Gusti Allah ngutus Kang Putra ontang-anting menyang jagad, supaya kita urip liwat Panjenengané. Iki katresnan: ora amarga kita tresna marang Gusti Allah, nanging dheweke tresna marang kita lan ngutus putrane dadi nebus dosaning dosa kita. Kekasihku, manawa Gusti Allah tresna banget marang kita, kita uga kudu tresna-tinresnan » (1 Yokanan 4,9: 11).

dening Joseph Tkach


pdfLair mati