Pengetahuan tentang Yesus Kristus

040 kawruh babagan jesu christi

Akeh wong sing ngerti asmane Yesus lan ngerti akeh babagan urip. Dheweke ngrameke kelahiran lan mengeti sedane. Nanging kawruh bab Putraning Allah luwih jero. Ora suwé seda, Yésus ndedonga kanggo para pengikuté kanggo ngerteni ilmu iki: "Nanging iki urip langgeng sing padha ngakoni sampeyan, siji-sijine Gusti Allah sing sejati, lan sing dikirim, Yesus Kristus" (Yokanan 17,3).

Paulus nulis ing ngisor iki babagan pengetahuan babagan Kristus: "Nanging apa sing dadi bathi tumrap aku, aku dakanggep cilaka marga saka Sang Kristus; iya, saiki aku uga nganggep kabeh iku cilaka tumrap pangertene sing sejatine ana ing Sang Kristus Yesus, Pangeranku, sing marga saka iku aku ilang kabeh. lan dakanggep minangka sampah supaya aku bisa menang Kristus " (Filipi 3,7-8).

Kanggo Paulus, ngerti Kristus iku penting, kabeh liyane ora penting, kabeh sing dianggep sampah, minangka sampah sing bakal dibuwang. Apa ilmu Kristus pancen penting banget tumrap kita kaya dene Paulus? Kepiye carane bisa entuk? Kepiye ekspresine dhewe?

Pangertosan iki dudu soko sing ana ing pikirane, iki kalebu partisipasi langsung ing urip Sang Kristus, komuni sing tambah akeh karo Gusti Allah lan Putrane Gusti Yesus Kristus lumantar Roh Suci. Dadi dadi siji karo Gusti Allah lan Putrane. Gusti Allah ora menehi kawruh iki kanggo salah siji, nanging diparingi. Dheweke kepengin supaya kita tuwuh ing sih lan kawruh. (2. Petrus 3,18).

Ana telung bidang pengalaman sing bisa ningkatake kita: pasuryane Gusti Yesus, Sabda, lan layanan lan penderitaan. 

1. Tuwuh ing pasuryan Yesus

Yen kita kepengin ngerti babar pisan, banjur kita katon kanthi persis. Kita mirsani lan neliti apa kita bisa narik kesimpulan. Yen kita pengin ngerteni wong, banjur kita katon utamané ing pasuryan. Dadi karo Gusti Yesus. Ing pasuryan Gusti Yesus bisa ndeleng akeh saka Gusti lan Gusti Allah! Pangenalan saka pasuryan Gusti Yesus utamane ana prakara saka ati kita.

Paulus nyerat bab "mripate ati sing bening" (Efesus 1,18:2) sing bisa ndeleng gambar iki. Apa sing kita deleng kanthi intensif uga bakal mengaruhi kita, sing katon kanthi pengabdian sing bakal diowahi. Loro wacana alkitabiah nuduhake: "Kanggo Gusti Allah sing nimbali pepadhang kanggo metu saka pepeteng, dheweke uga nggawe cahya ing ati kita supaya bisa dingerteni kanthi ngerti kamulyaning Allah ing pasuryan Yesus Kristus" (4,6 Korinta).

 

"Nanging kita kabeh nggambarake kamulyaning Gusti kanthi pasuryane sing ora diwedharake lan rubah dadi gambar sing padha, saka kamulyan dadi kamulyan, yaiku dening Roh Gusti" (2 Korinta 3,18).

Iku mripate manawa, lumantar Rohing Allah, menehi katrangan marang pasuryan Gusti Yesus lan ndadekake kita sumurup bab kamulyaning Allah. Kamulyan iki dicetakake ana ing kita lan ngowahi kita dadi gambar Sang Putra.

Kaya dene kita golek ilmu ing pasuryan Kristus, kita bakal malih dadi gambare! "Supaya Sang Kristus bisa manggon ing atimu kanthi precaya, supaya sampeyan, kanthi oyot lan dhasar katresnan, bisa ngerti karo kabeh wong suci apa jembaré, dawa, dhuwure lan jerone, lan ngerti katresnaning Sang Kristus, kabeh mau Kawruh ngluwihi, supaya sampeyan bakal kapenuhan ing kabecikan saka Gusti Allah. Ayo saiki pindhah menyang pengalaman kaping pindho kanggo tuwuh sih-rahmat lan ilmu, yaiku Sabda Jahwéh. Apa sing ngerti lan bisa ngerti bab Kristus, kita wis ngrasakake lumantar pangandikane " (Efesus 3,17: 19).

2. Gusti Allah lan Gusti Yesus nyatakake piyambak liwat Kitab Suci.

«Gusti komunikasi piyambak ing tembungé. Sapa waé sing nyathet tembungé nrima. Sing tembunge tetep, dheweke tetep. Sapa waé kang tetep ing pituturé, iku tetep ana ing wong. Dina iki, nalika wong golek ilmu utawa pengin komunitas, mula ora bisa dikuatake tanpa tundhuk tanpa syarat ing pedoman. Kawruh sehat kanggo Kristus wis disambung karo tembung saka Gusti sing sehat. Iki mung nggawa iman sing sehat. Lha sababe Paulus kandha marang Timotius: «Tahan gambar kasebut kanthi rapet (Pola) tembung sehat » (2 Timotius 1:13). (Fritz Binde «Kesempurnaan Badan Sang Kristus» kaca 53)

Kanthi Gusti, tembung ora mung "mung", urip lan efektif. Dheweke ngembangake kekuwatan sing luar biasa lan dadi sumber urip. Sabdané Gusti Allah pengin misahake kita saka piala lan ngresiki pikiran lan pikiran. Pembersihan iki wis kesel, pikiran daging kita kudu dipriksa kanthi bedhil abot.

Ayo maca apa sing ditulis karo Paulus babagan iki: "Amarga senjata senjata ksatria iki ora kamanungsan, nanging dikuwasa dening Gusti Allah kanggo ngrusak benteng, saengga kita bisa dadi sebab Ngrusak (kecacatan) lan njupuk saben dhuwur sing nglawan ilmu Allah lan njupuk kabeh pikirane kanggo mituhu marang Kristus, uga siyap mbales apa-apa sing ora setya manawa pambangun-turut wis rampung (2 Korinta 10,4: 6).

Iki mituhu, sing diwenehake dening Paulus ing kene minangka bagean penting kanggo ngresiki. Purifikasi lan kawruh langsung. Kita mung bisa ngerteni kekirangan ing pasuryane Yesus lan kita kudu nyingkirake: "Yen roh Gusti Allah nedahake kekurangan utawa prekara sing ora setuju karo Gusti Allah, mula kita dijaluk tumindak! Kita kudu nuruti kersa. diwujudake kanthi owah-owahan dewa. Tanpa owah-owahan nyata, kabeh tetep dadi teori, sejatine kawruh bab Kristus ora diwasa, mula sirna " (2 Korinta 7,1).

3. Tuwuh liwat layanan lan panandhang

Mung nalika kita ningali lan nemu pelayanan Yesus marang kita lan kasangsaran kasebut ora makna manungsa lan layanan kanggo wong liya duwe makna. Pangabekti lan kasangsaran minangka sumber utama kanggo ngenali Kristus, Putraning Allah. Pawongan kasebut minangka panyewan saka peparinge sing ditampa. Mangkono anggoné leladi marang Gusti, banjur mratobat apa sing ditampa saka Sang Rama. Mangkono uga, kita kudu nyumurupi leladi ing pasamuan. Pelayanan sing Yesus iku minangka pola kanggo kabeh kita.

"Lan dheweke menehi sawetara kanggo rasul, sawetara kanggo nabi, sawetara kanggo para penginjil, sawetara kanggo pangon lan guru supaya ngladeni para suci kanggo kerja layanan, kanggo editing awak Kristus, nganti kita kabeh dadi siji iman lan kawruh Putraning Allah ” (Efesus 4,11).

Kita dilestarikan kanthi layanan bebarengan ing panggenan ingkang tepat lan wonten ing badan Yesus. Nanging dheweke minangka kepala, ngganggu kabeh. Kepala nggunakake macem-macem peparinge ing gereja kanggo nggawa persatuan lan pangerten. Wujud saka Putraning Allah ora mung nyangkut wutah pribadi nanging uga wutah ing grup. Tugas-tugas ing grup iki pancen akeh, lan sajrone pelayanan liyane ana aspek liya sing ndadekake pertumbuhane kawruh bab Kristus. Ana uga sing nandhang kasangsaran.

"Layanan saling kaya ngono nggawa penderita, uga kanggo wong liya lan kanggo wong liya. Sing pengin ngindhari kasangsaran triple iki mesthi bakal ngalami kerugian. Kita kudu ngalami penderita pribadi amarga kudu kelangan urip sing nyenengake dhewe nalika disalib, mati lan dikubur karo Kristus. Minangka Wong Maut sing tuwuh ing awake dhewe, iki nolak awakmu dhewe dadi kasunyatan »  (Fritz Binde "Kesempurnaan Badan Kristus" kaca 63).

ringkesan

"Nanging aku pengin sampeyan ngerti apa perjuangan sing gedhe kanggo sampeyan lan kanggo wong sing ana ing Laodicea lan kanggo kabeh sing durung tau ndeleng aku ing daging supaya ati padha dielingake, nyawiji ing katresnan lan kepenak karo kepasten lengkap, marang kawruh babagan misteri Gusti, yaiku Kristus, sing kabeh ngurmati kawicaksanan lan kawruh didhelikake " (Kolose 2,1: 3).

dening Hannes Zaugg